Munkaügy

2013. augusztus 1-től szabadság esetén nem változik a munkabér

Szabadság, nyaralás, pihenés - és munkabérOlvasgatva azokat a híradásokat, amelyek arról tudósítanak, hogy a kisvállalkozások nagy részénél a munkaügyi ellenőrzések a szabálytalanságok tucatját fedik fel, és az ellenőrző hatóság véleménye szerint ezek nagy részét a szabályok nem megfelelő ismerete okozza, mi egyáltalán nem csodálkozunk: szakember legyen a talpán aki követni tudja a változásokat, értelmezni, majd az érdekelteknek úgy elmagyarázni, hogy azok is megértsék akiket érint, és tudják is alkalmazni a napi élet valóságában.

Kis lépés egy embernek, de óriási ugrás a “szerencsétlen vállalkozásoknak” az a módosítás, amelyik végre rendezi azt az egyszerűnek tűnő kérdést, hogy távollét (jellemzően a  szabadság) esetén a munkabér nem változik a munkanapok számától és a távollét időtartamától függően.

Az új szabályozás 2013. augusztus 1. napján lép hatályba és visszamenőleg nem hatályos, azaz először a 2013. július hónapjára járó munkabérek kiszámításakor alkalmazható. 

És – nehogy már egyszerű legyen az életünk – módosulnak a szabadság kiadásának egyes szabályai is, amelyek részben 2013. augusztus 1-én, illetve 2014. január 1-én lépnek hatályba.

2013. augusztus 1-vel az esedékesség évét követő év végéig kiadható szabadságról a feleknek minden naptári évben külön megállapodást kell kötniük.

A jelenlegi hatályos szabályok szerint az alapszabadság és az életkor szerinti pótszabadság egyharmadáról lehet megállapodásban rendelkezni, 2013.  augusztus 1-től a megállapodás kizárólag az életkor szerinti pótszabadságra korlátozódik. (Az új szabályozás értelmében a 39. életévüket be nem töltött munkavállalók esetében csökkenni fog az átvihető napok száma.)

2014. január 1-től, a törvénymódosítás nyomán letisztul, hogy a munkavállalóknak évente egy alkalommal járó 14 nap egybefüggő szabadság azt jelenti, hogy ennyi időre folyamatosan, megszakítás nélkül mentesíteni kell a munkavállalót a munkavégzés és a rendelkezésre állás alól.

A 14 egybefüggő szabadságos napba be kell számítani azokat a napokat is, amikor a munkavállaló — más okból, a szabadság kiadása nélkül – sem végez munkát.

 

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb