Gondolatkarcok

A banki hitel lélektana

Hitelek uzsorakamatra, banki kockázatvállalás nélkülA magyar állampolgár nagy pénzzavarba kerül – ahhoz, hogy fedél kerüljön a feje fölé, feltétlenül szüksége van átlagosan 8 millió forint lakáshitelre.

Jobb nem jut eszébe, elmegy a Bankhoz, hogy kölcsönkérjen.

A Bank figyelmesen végighallgatja mondandóját, legintimebb adatairól is számon kéri, megvizsgálja, megalázza, majd így szól:

-Figyelj Magyar Állampolgár, adok neked 8 millió forintot. Zálogba itt hagyod a leendő lakásod, hozzáteszed még a kocsidat, a gyerekeid malacperselyét és az életed, majd a futamidő során visszaadsz 16 millió forintot. Jó lesz így?

Magyar Állampolgár töpreng kicsit, de nincs mit tennie – lakni csak kell valahol, jobb szorongani 4 embernek 52 nm-es panelben, mint sehol. Jobb egy fűtött lakásban gyermeket nemzeni a mindenkori Kormányok demográfiai várakozásának örömére, mint szabadon mozgó európai polgárnak lenni; rááll az üzletre. Aláírja a papíron létező 8 millió forint átvételét igazoló, közjegyzői segédlettel megteremtődő papírhegyeket, ezzel átadja mindenét a Banknak, és reménnyel a szívében indul haza.

A Bank ekkor utána szól:

-Figyelj csak, Magyar Állampolgár! Gondolkodtam, lehet, hogy a tőzsdék eljátszák a hiteled alapjait, lehet, hogy keserves árfolyamváltozásokat fogok előidézni idétlen mohóságommal, lehet, hogy néhány pajkos politikus megfingatja a világgazdaságot, és lépést kell velük tartani, pénzelni kell őket, lehet, hogy a válság miatt nem lesz munkád. Lehet, hogy a kilátástalanság miatt a lányod kurvának megy valami arab sejkségbe, a fiad drogozni, piálni és verekedni fog. Nem fogod tudni visszaadni a hatalmasra növekedett terheid mellett azt a kis 16 milliócskát + ami menet közben eszembe jut.

Adj vissza most nyolc milliót és  így csak újabb nyolcat, meg egy kicsit kell adjál vissza, add vissza a kamatokat meg a soha fel nem merülő költségnövekedéseimet, ráérsz megszakadni a tőketörlesztésben, jobban jársz.

Magyar Állampolgár meghányja-veti a dolgot, és úgy ítéli meg, hogy a Banknak igaza van. A Bank tekintély, hatalom, normális társadalmakban a megbízhatóság, a tisztesség rendíthetetlen mintázója, a népakaratot képviselő honatyák és honanyák támogatója. Miért is akarna a Bank a saját állampolgárának rosszat?

Visszaadja kínnal, keservesen, verítékkel és nélkülözve a kapott 8 milliót és indul. Hazafelé kicsit még töpreng magában:

Hm? Pénzem nincs. Lett megfizethetetlen adósságom. Az életem is oda, még az unokáimat is elárverezik. És mégis minden stimmel!!!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzés

3 hozzászólás

  1. Durva ezt így összeszedve olvasni! 🙂 Most elolvastam újra, de azt hiszem neki esek megint! :))))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

code

Close

Hirdetésblokkolót érzékeltünk

Kérjük, támogassák karitatív tevékenységünket a hirdetésblokkoló ideiglenes kikapcsolásával. Köszönjük szépen!