Adó | Járulék | IlletékÁltalános forgalmi adó

ÁFA visszaigénylés az EU ítélet alapján 2011. (törvényjavaslat)

EU Bíróság ítélete magyar áfa visszatérítés ügybenA Kormány benyújtotta a Parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely az Európai Bíróság magyar áfa-visszaigénylési szabályozással kapcsolatos ítéletét ülteti át a hazai jogba. A törvény elfogadását kiemelt figyelemmel kísérjük.

A törvényjavaslat hatályon kívül helyezi az áfatörvénynek az Európai Bíróság által kifogásolt passzusát, mely szerint az adózók kifizetetlen számlái után az áfa nem igényelhető vissza, csak továbbgörgethető az állammal szembeni követelésként a következő bevallásokra.

Az adózóktól a ?visszatartott? összeg visszatéríttetésére október 20-ig külön kérelem nyújtható be, vagy ? határidőtől függetlenül ? az összeg a rendes áfa bevallásban is visszaigényelhető.

Az október 20-ig benyújtandó külön kérelmek beadására előírt határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelemnek nincs helye. Így tehát azok az adózók, akiknek kifizetetlenség miatt van jelenleg is áfa-követelésük az állammal szemben, visszaigényelhetik.

Nézzük a lehetőségeket a bevallási gyakoriságtól függően:


Amennyiben az adózó negyedéves áfa-bevallásra kötelezett, akkor soron kívüli kérelem alapján is visszaigényelhetik az összeget, de október 20-án a rendes bevallásban is megnyílik a lehetőség.

Amennyiben havi bevallásról van szó, akkor már akár a szeptember 20-án beadandó bevallásukban is visszaigényelhetnék a visszajáró áfát. De ez az időpont annyira közel van, nem valószínű, hogy a törvény kihirdetésre kerül?
Így nekik is marad az előbbiek alapján a kérelem, vagy az október 20-ig leadandó bevallás.

A legindokoltabb a kérelem alapján eljárni, ha éves áfa-bevallásra kötelezett az adózó, mert a bevallásban csak jövő februárban lehet az adót visszaigényelni, a kérelmet viszont 2011. október 20-ig benyújthatják.

A ?soron kívüli? kérelmet az állami adóhatósághoz az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani.

[Adónavigátor cikk]

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb