Könyvelőzóna

Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programév nyitóünnepsége Pécsett

2010. január 10-én hivatalos nyitóünnepséggel veszi kezdetét Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program.

A megnyitó művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyre büszkék vagyunk és amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni kíván önmagának és a világnak. A megnyitó műsora nagyszabású produkció keretében jeleníti meg Pécs történetének egyes kiemelt eseményeit, korszakait, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák

A megnyitó

2010. január 10. (vasárnap)
Az ünnepség kezdete: 18.00 óra
Helyszíne: Széchenyi tér
Időtartama: kb. 1 óra

A nyitó rendezvény szinopszisa:
Nagy farsangi menet keretében a korokat jelmezbe öltözve hozzák el a pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas (3-4 méter magas) bábu vezet. A menet a Zsolnay kúttól indul és a Belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik. A műsor folyamán a város különböző történelmi korszakai mai átiratban elevenednek meg. A műsorszámokat főleg pécsi művészek adják elő, a záró képre meghívunk pécsi, illetve innen elszármazott, vagy valamikor itt alkotó emblematikus hazai sztárokat is.
A műsorban fellép többek közt: Bab Társulat, Bóbita Bábszínház, PTE-ETK-FONTIFIVE Tánccsoport, Tanac Néptáncegyüttes, Somogy Táncegyüttes, Pécsi Balett, Pannon Filharmonikusok, Pécsi Vasutas Fúvószenekar, Szélkiáltó Együttes. A zenei összeállítást és a zeneszámok egy részét Erdész Róbert (a nemzetközi hírű Solaris együttes billentyűse) komponálja.
A fináléban ?megénekeltetjük? a fellépőket néhány hazai sztárral közösen, így a művészek között köszönthetjük Demjén Ferencet, Lang Györgyit, Kandech Evelyne-t és Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját, valamint további meglepetés vendégeket.

Élményvonat indul a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programév ünnepélyes megnyitója alkalmából

Pécs Megyei Jogú Város és a MÁV Nosztalgia Kft. együttműködésének köszönhetően egyedülálló lehetősége nyílik az érdeklődőknek, hogy ellátogassanak a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programév megnyitójára. A 2010-ben tíz éves fennállását ünneplő Magyar Vasúttörténeti Park az újév első programjaként január 10-én nosztalgiavonatot indít Pécsre. A Pécs 2010 EKF programév tiszteletére Sopianae névre keresztelt élményvonat ezen a napon különlegesen kedvezményes, 2010 Ft-os retúrjeggyel vehető igénybe. Az érdeklődő utasok így megismerkedhetnek az újonnan beszerzett, és teljesen felújított Élményvonat szolgáltatásaival, valamint egy kellemes napot tölthetnek el Pécsett, többek között a kulturális főváros egyedülálló nyitó ünnepségének résztvevőiként.
A MÁV Nosztalgia Kft. a megnyitó rendezvény alkalmából indított Élményvonatával szeretne hozzájárulni a program népszerűsítéséhez, folytatva azt a hagyományt, amelynek során szorosabb együttműködéseket alakítanak ki a jelentős kulturális és turisztikai vonzerővel rendelkező magyarországi városokkal. Ezzel párhuzamosan szélesítené ajánlatait, olyan árakat kínálva, melyek mindenki számára elérhetővé teszik hazánk fontosabb kulturális célpontjainak megismerését.

Menetrend:

Indulás Budapest Nyugati Pályaudvarról: 11.50

Pécsre érkezés: 15.40

Indulás Pécsről:  21:30

Érkezés Budapest Nyugati Pályaudvarra: 01:00

A kedvezményes részvételi díjak magukba foglalják a vasúti nosztalgia menettérti jegyet és a helybiztosítást. A MÁV Nosztalgia Kft személyzete biztosítja utasaink kényelmét az utazás alatt, a visszaúton apró meglepetéssel készülünk a hazatérésre. A vonatban étkező és bárkocsi közlekedik.

[geo_mashup_map]

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelöiroda!
  Molnár Rozália 1952 08 28-án születtem szeretném megtudni,hogy mikortol vehetem igénybe a korengedményes nyugdijat , uyanis több mint 38 év szolgálati idövel rendelkezem .Jelenleg is dolgozom mint alkalmazott . Három gyerekem van . Már tulvagyok egy hátgerinc mütéten is (hátgerinc sérv 5-6 csigolya), voltam a bizotság elött de elutasitottak és ezért szeretnék elmenni korengedményes nyugdijba ha lehetöség van rá.

  1. Kedves Molnár Rózália!

   Azt ugyan nem tudjuk pontosan, hogy miért éppen az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 írásunkhoz kapcsolódóan teszi fel kérdését, de a válaszokat az Ön esetére ebben a táblázatunkban találja honlapunkon.

   Megjegyezni kívánjuk, hogy korengedményes nyugdíjba akkor vonulhat, ha munkaadójával meg tud egyezni (jogosultsága megvan, jogvesztő határidő 2010. december 31.). És reméljük, hogy nem keveri az előrehozott öregségi nyugdíjat a korengedményes nyugdíjjal…

   A honlap bal oldalán található kereső mezőbe írja be a “korengedményes” szót, és a jobb oldalon megjelenő írások között tájékozódhat a különbségekről, és a feltételekről.

"Vissza a tetejére" gomb