Adó | Járulék | IlletékTársadalombiztosítás

Beltagok, üzletvezető-képviselők, ügyvezetők és a minimálterhek 2012-ben

Ki a hal és ki a macska? - közterhektől terhelve“?etetni kell a birkát, ha nyírni akarjuk?” Ugye mindenki ismeri II. Mária (Terézia) magyar királynő [Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich] elhíresült mondását? Úgy látszik, a folyamatos etetést követően a nyírás is gőzerővel történik. 🙁

2012. január 1-től a biztosított és többes jogviszonyban nem álló társas vállalkozó havi kötelezően fizetendő terhei (“a nyírás”) a következőképpen alakulnak:

jogcím számítási alap kötelezettség minimálbér garantált bérminimum
  (bér százalékában) (%) 93.000 Ft 108.000 Ft
szociális hozzájárulási adó 112,50 27,00 28.249 32.805
nyugdíjjárulék 100,00 10,00 9.300 10.800
egészségbiztosítási és munkaerő-piaci hozzájárulás 150,00 8,50 11.858 13.770
         
Havi minimális kötelezettség     49.406 57.375

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez akkor is annyi, ha nem volt egy árva peták bevétel sem, és egy huncut garas vállalkozói kivét sem; ennyivel lehet “megúszni” havonta a minimális vállalkozói kötelezettségeket, vagy ahogyan azt még említeni szokták, a minimáljárulékok ennyiben vannak.

És – ugye? – az is köztudott dolog lett, hogy 2012. január 01-től aki korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban vagy rokkantsági ellátásban részesül, az nem minősül kiegészítő tevékenységet folytatónak, azaz annak is ennyi lett hirtelenjében a terhe.

Nem teljesen váratlan módon, de Ügyfeleink/Olvasóink azonnal azt kérdezik:

– Hogyan nem kell fizetnünk? Hogyan lehetne kevesebbet fizetnünk? [Nem is értjük, miért kérdezik… 🙁 ]

A fenti táblázatban látható adó- és járulékterhek megfizetése alól mentesül az a vezető tisztségviselő, aki

 • a tevékenységet (mármint a vezető tisztségviselői tevékenységet) munkaviszonyban látja el, vagy
 • kívülálló, nem a társaság tagja, látja el ezt a tevékenységet, vagy
 • saját jogú nyugdíjas (itt beleértve a nők 40 éves kedvezményét igénybevevő személyt is), vagy
 • özvegyi nyugdíjasként elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy
 • EGT tagállamtól kap öregségi nyugellátást, vagy
 • TGYS-en, GYED-en van, vagy
 • GYES-en, GYET-en van, ápolási díjban részesül (kivéve, ha a folyósítás alatt vállalkozói tevékenységét személyesen végzi), vagy
 • táppénzben, baleseti táppénzben részesül, vagy
 • katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona, vagy
 • fogvatartott, vagy
 • ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát szünetelteti

Csak a tényleges személyes közreműködői díj után kötelezett járulék (illetve szociális hozzájárulási adó) fizetésére az a társas vállalkozó, aki

 • rendelkezik heti 36 órát elérő foglalkoztatással, vagy
 • közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat.

Abban az esetben, ha valaki egyidejűleg több társaságban minősül társas vállalkozónak a minimum járulékfizetés továbbra is csak egy foglalkoztatónál terheli.

 

 

 

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőiroda! Főfoglalkozású EVÁ-s egyéni vállalkozó vagyok. 2013. január elsejétől bevétel hiányában szüneteltetem vállalkozásomat, igazolványomat Önkormányzatnál leadtam.Kérdéseim: a szüneteltetés időtartama milyen módon számít (vagy nem számít) bele a szolgálati időbe, a nyugdíj várható összegének számításába?A jelenleg hatályos nyugdíjszámítás hány százalékot vesz figyelembe az igazolt 46 év 148 nap szolgálati időmből? Úgy tudom, a korábbi 80% + e fölött évente 2% 2013. január 1.-vel megváltozott 60%+ 1,67%-ra?Válaszukat tisztelettel várva üdvözlettel: Balina István

 2. Tisztelt Könyvelőiroda!

  A BT egy beltaggal és egy kültaggal kíván működni.A kültag ENSZ szervezetnél dolgozik, magyar munkaviszonya nincs.

  Kérdésem: ha Ő lesz a cég képviselője, de ott érdemi munkát nem végez, kizárólag díjazás nélküli képviselő, keletkezik-e bármiféle vele kapcsolatos fizetési kötelezettség? (SZJA, ESZJ…)

  Köszönettel várom válaszukat: Rezső

 3. Tisztelt Könyvelőiroda!

  A Bt. beltagjaként jogosult vagyok-e cafetériát ígénybe venni ( étkezési utalvány, eg.pénztár, bérlet stb.?
  A Bt. beltagjaként a vezetői tisztségviselőség ellenére
  sem mentesülök a járulékfizetés alól, viszont ha Kft-vé
  alakulnánk, akkor már igen?

  Üdvözlettel: Zoltán

 4. Érdeklődni szeretnék, hogy köztisztviselőként kft-ben lehetek-e ügyvezető?
  Köszönettel: Horváth Mariann

  1. Kedves Horváth Mariann!

   nem lehet gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő, illetve felügyelőbizottsági tag, kivéve, ha a gazdasági társaság önkormányzati, köztestületi többségi tulajdonban, vagy tartósan állami tulajdonban van, vagy az állami tulajdonos különleges jogokat biztosító részvény alapján delegálja, továbbá, ha a társaságban az állami közvetlen vagy közvetett befolyás mértéke ? a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény rendelkezései alapján számítva ? legalább ötven százalék.

 5. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Két főből álló EVA-s Bt. beltagja vagyok és ténylegesen közreműködöm a társaság tevékenységében. Emellett heti 25 órában közalkalmazotti jogviszonyom van. A Bt-ből edddig nem vettem fel tiszteletdíjat, vagy más egyéb munkaviszony címen jövedelmet, Van-e mőd a fennmaradó 11 óra munkaviszonyban törtrénő bejelentésére és ez után fizetni a járulékokat, vagy a teljes minimálbér után kell járulékot fizetni, mint főállású társas vállalkozónak? Mi a legköltségkímélőbb megoldás ebben az esetben?
  Előre is köszönöm válaszukat!

 6. Tisztelt Könyvelőiroda!
  A továbbiakban NEM szeretnék email-en keresztül hírlevelet kapni!! Köszönöm

  1. Kedves Napsugár!

   Amikor ilyen hozzászólást/emailt olvasunk, kicsi szívünk mindig belesajdul… 🙁

   1. “A mór megtette kötelességét, a mór mehet…”. Addig olvasgat bennünket, amíg a saját kérdéseire választ kap… 😉

   2. Ön jelölte be a kérdésfeltevésénél, hogy szeretne emailben értesítést kapni, ha az ön által megjelölt témá(k)hoz új hozászólás érkezik.

   3. Minden értesítő email legutolsó sorában ott van egy hivatkozás, amelyre rákattintva kikapcsolhatja ezt a lehetőséget. Honlapunkon erről képes segítséget is tettünk közzé.

   4. Biztonsági okokból ezt a műveletet csak ön tudja saját magánál végrehajtani; a rendszer szétszedése nélkül még a webmesternek sincs joga, lehetősége ön helyett kattintgatni.

   Kérjük, a most – erről a hozzászólásról – érkező értesítő email alján lévő hivatkozásra kattintva végezze el a műveletet. (Amennyiben a kattintással nem ér el eredményt, akkor a teljes linket másolja a böngészője címsorába, nyomjon egy Enter billentyűt, és menni fog.)

 7. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Kéréssel fordulok Önökhöz, segítségüket szeretném kérni! 61 éves vagyok, korhatár előtti ellátásban részesülök. 2008-ban mentem mentem előrehozott öregségi nyugdíjba,57 évesen, 38 év munkaviszonnyal. Most szeretnék egy KFT-t alapítani, Én lennék a beltag, ügyvezető. Az lenne a kérdésem milyen járulékokra lennék kötelezett? Valamint a GYED-en lévő lányom lehetne a KFT-ben kültag, úgyhogy Ő nem dolgozna, mível a gyermek 1 éves koráig nem lehet.

  1. Kedves Napsugar!

   A válasz ott van, abban az írásunkban, amelyhez kérdését írta. 🙁
   Ha esik, ha fúj: kb. 60ezer Ft/hó.

   A kft-ben nincs beltag, és kültag, azok a Bt-ben vannak. Legyen a lánya az ügyvezető, neki nem kell járulékot fizetni, mivel gyed-en van, ön pedig nem kötelezett személyes munkavégzésre, mint “egyszerű” tulajdonos, így nincs járulékfizetési kötelezettsége.

   Az már más kérdés, hogy aki a munkát végezné, annak lesz valamiféle járulékfizetési kötelezettsége. (Ez lehet ön is, mondjuk heti 10 órás foglalkoztatásban, és akkor 1/4 a kötelezettség is…)

   1. Tisztelt Könyvelőzóna!

    Sajnos aki Gyeden van, az nem vállalható ügyvezetői feladatokat, mert abban a pillanatban megvonják tőle a Gyedet!!!

    Gyed-en lévők semmilyen formában nem dolgozhatnak. Kb. három hete kutakodok ez ügyben és sajnos az Oep-től és a Nav-tól is egyértelmű választ kaptam, hogy lehet választani: vagy Gyed vagy munka!!!!

    1. Kedves Kilitiné Horváth Edit!

     Egy picit pontosítva hozzászólását: Véleményünk szerint kft ügyvezetője lehet a gyedes, amikor csak a képviselet a feladat, vagyis mint ügyvezető, személyes közreműködésre nem kötelezett. Csak a képviselet joga nem jár munkavégzéssel.

     Bár, az is igaz, hogy az eset összes körülményeinek ismerete nélkül nem ráncigálnánk az ördög bajszát… 😉

     1. Tisztelt Könyvelőzona!

      Egy jó nagy információ halmazra lenne szükségem.
      Férjemmel közös őstermelői igazolványunk van 2012. szeptemberétől. Az adószám az én nevemen van, én Gyeden vagyok.
      Alanyi adómentességet választottunk.
      Kérdésem az lenne, hogy őstermelőkén mennyi az alanyi mentesség határa. Itt is időarányosan kell számolni? (5m részarányosan?).
      Mivel családi őstermelők vagyunk, ha átlépünk az áfakörben, akkor egy hogyan kell megosztanom a férjemmel?

      Egy másik kérdés, ha 2012. októberében egyéni vállalkozó leszek az őstermelői igazolvány mellett, ilyenkor annyit már sikerült kinyomoznom, hogy összeadódnak a jövedelmek, de ilyenkor a férjem része hogyan adódik? Ha áfásak leszünk, akkor hogyan kell ezt megosztani?

      Várom nagyon kíváncsian mindkét kérdésemre a szakszerű választ!

      Nagyon köszönöm előre is!

      Üdvözlettel:
      Edit

      1. Kedves Kilitiné Horváth Edit!

       A családi gazdálkodó a közös őstermelői tevékenységet folytatókra vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával köteles eljárni az adókötelezettsége megállapításakor. A kiegészítő tevékenységből származó jövedelem után annak kell adóznia, aki azt folytatja önálló tevékenység vagy egyéni vállalkozás keretében.

       Amennyiben a családi gazdálkodó egyéni vállalkozói igazolvány birtokában folytatja a tevékenységét, akkor az őstermelői tevékenysége tekintetében nem egyéni vállalkozóként, hanem a család többi tagjával együtt a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozó szabályok szerint kell adóznia.

       Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő egyéni vállalkozói tevékenységet is folytat, akkor a két tevékenység folytatása érdekében felmerült költségeket elkülönítve kell nyilvántartania. Azokat a költségeket, amelyek mindkét tevékenységgel összefüggenek, a bevételek arányában kell megosztani, kivéve, ha a törvény másként rendelkezik

       Az alanyi adómentesség választására a tevékenység kezdetekor, illetve a tárgyévet megelőzően van lehetőség.
       Alanyi adómentességet csak olyan adóalany választhat, akinek a termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített (vagy megtérítendő) ellenérték ? éves szinten göngyölített összege ? nem haladja meg az 5 millió forintot sem a tárgyévet megelőző évben ténylegesen, sem a tárgyévben ésszerűen várhatóan.

       Mindezen válaszunk mellett erőteljesen ajánljuk, hogy könyvelőjükkel közvetlenül beszéljék át ezt a kérdést, mert van még számtalan tudnivaló ahhoz, hogy ne járjanak rosszul.

 8. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Segítségüket szeretném kérni. Feleségem Gyes-en van. Amennyiben Ő alapítana egy egyszemélyes kft-t, de semmilyen formában nem lenne közreműködő, csak tulajdonos, engem, mint “külsőst” venne fel alkalmazottnak részmunkaidőben az ügyvezetői feladatok ellátására, akkor jól értelmezem-e, hogy neki semmilyen járulékfizetési kötelezettsége nem keletkezik? Részemről, pedig a normál részmunkaidős fizetés után kell a járulékokat megfizetni. Előre is köszönöm a választ.

  1. Kedves jp!

   Az elejét jól értelmezi, a részmunkaidős kérdés már kissé összetettebb; nagy kérdés, hogy mennyire rész az a munkaidő? Van- e önnek heti 36 órát elérő biztosítással járó jogviszonya máshol, stb.

   Azért az alapítás előtt nem ártana a (leendő) könyvelővel, adótanácsadóval beszélgetni… 😉

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!

    Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Nincs máshol munkaviszonyom, jelenleg regisztrált munkanélküi vagyok. Heti 20 órás, részmunkaidős alkalmazott lennék a kft-ben. Ebben a formában gondoltam, hogy utánnam csak arányosan kellene a járulékokat megfizetni. Köszönöm a választ!

 9. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Köszönöm értékes összefoglalójukat. Jelenleg (munkanélküliként) egy árbevétellel nem rendelkező EVÁs BT beltagjaként leszek kénytelen fizetni a taglalt kötelezettségeket. (Fizetést természetesen nem tudok felvenni…) Két rövid kérdésem volna:

  1) Kell-e fizetnem szakképzési hozzájárulást is magam után? Ha igen, mennyit?

  2) A táblázatukban szereplő összegeket forintra pontosan, vagy kerekítve (1000 Ft-ra) kell teljesíteni?

  Segítségüket nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel: Csaba

  1. Kedves Csaba!

   1. Igen, kell fizetni.
   A szakképzési hozzájárulást a szociális hozzájárulási adó számított adóalapja után kell fizetni, és nem szabad figyelembe venni semmilyen kedvezményt.
   Önnél ez, elméletileg: 2ezer Ft.

   2. Ezer Ft-ra kerekíteni kell minden egyes tételt, és úgy kell teljesíteni.

   Bár nem kérdezte, de mégis mondjuk: nemcsak teljesíteni, hanem havonta elektronikus úton bevallási kötelezettség is terheli! Jobb lene a könyvelőjével egyeztetni.

 10. Tisztelt Szakértők !

  Egy betéti társaság társasági szerződésében szerepel, hogy munkaviszonyban is van lehetőség a vezető tisztségviselői feladatok ellátására.A bt. üzletvezetője élt ezzel a lehetőséggel 2012.01.01-től. Nyugdíjazását kérte, mert 40 év szolgálati ideje megvolt. A Nyugdíjbiztosító azon problémázik, hogy a 3/2003.Bírósági Jogegységi Határozatban foglaltak szerint nem lehetett volna munkaviszonyban, hanem csak társas vállalkozói jogviszonyban. /nincs alá-fölé rendeltség/
  Nem érthető a hozzáállásuk, mert 2007. szeptember 1-től a Gt-be beletették újra, hogy a vezető tisztségviselő végezheti a munkát munkaviszonyban is. Ezekután, hogy hivatkozhat egy 2003.évi Jogegységi Határozatra? Szerintem az újabb Gt.tv.semmissé teszi az elavult Jogegységi Határozatot.
  Ott tart az ügy, hogy a NAV-nak átadták vizsgálatra.
  Kérem a segítségét, mert lehet, hogy én látom rosszul a jogviszony ügyet.

  Köszönettel:

  1. Kedves Dér Ferencné!

   Most nagyjából úgy foglalhatnánk össze véleményünket: amennyiben…, akkor…, de…, bizonyos feltételek esetén… stb.

   Ez egy olyan konkrét ügy, amelyben nem ismerünk minden körülményt és összefüggést, így nem lehet mindenki számára értékelhető, hasznosítható választ adni.

   Elnézést kérünk öntől, de egyedi, konkrét ügyekben nem tudunk ezen az oldalon rendelkezésre állni, ez már kívül esik az ingyenes segítő-, tanácsadó szolgáltatásunkon. ez már a “fizetős kategóriába” esik. Megbízás alapján szívesen állunk rendelkezésre, de ahhoz bővebb információ kell, és több konzultáció.
   Köszönjük szépen a megértést!

 11. Tisztelt Szakértő!

  Közalkalmazottak és köztisztviselők vagyunk. Az önkormányzat nem fizette még ki a mai napig az április havi munkabérünket. A követő hónapok bérét megkaptuk. Több tanárnak, tanítónak tartozik már 2010 óta folyamatosan a jubileumi jutalmakkal. Utoljára 2009-ben fizetettek jubileumi jutalmat.
  A szakkönyvtámogatást sem kaptuk meg már 2010 óta.
  Az iskola és az óvoda szeptembertől egyházi fenntartású lesz.
  Hová forduljunk és mikor, hogy tartozásainkat megkapjuk?

  Madarász Vilmosné

  1. Kedves Madarász Vilmosné!

   Természetesen, az iskola és óvoda vezetőjén keresztül a fenntartóhoz kell fordulni, írásban, tényekkel alátámasztva, a panasszal. Mi a majdani fenntartó felé is jeleznénk írásban ezt a gondot, hiszen ezeket a dolgokat ő fogja “örökölni”, neki kell majd helytállni.
   Sikertelenség esetén lehet a munkaügyi bírósághoz fordulni.

 12. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Kérném szíves segítségüket a következő kérdésben. Egy BT-ben egyedüli beltag vagyok. Eddig egy KFT-ben dolgoztam alkalmazotti státuszban ügyvezetőként GYET mellett részmunkaidőben. A Kft-ből szept.1.-től eljövök, itt sem tag, sem tulajdonos, sem alkalmazott nem leszek.
  A BT-ben eddig 1 alkalmazott volt, de július 1-től elbocsátottuk, jelenleg semmilyen tevékenység, bevétel nincs a BT-ben.
  Kérdésem, hogy én mint GYET-en lévő BT beltagnak kell-e majd járulékot fizetnem, ha a BT-ben nincs tevékenység.
  Ha igen, akkor esetleg kiválthatnám-e egy alkalmazott részmunkaidős bejelentésével (hogy ő végzi a “nemlétező” tevékenységet.) Előre is köszönöm segítő szándékukat.
  Sajnos sehol nem kapok egyértelmű választ.

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Hálás vagyok a gyors és kimerítő válaszukért.
    Egy kérdésem lenne még:

    Amennyiben ideiglenesen külföldre költözöm és ott leszek vállalkozó vagy alkalmazott (és ott fizetem a járulékaimat akkor M.o.-on valóban nem szükséges a BT-ben megfizetnem? Gondolatom alapja a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmények, melyről ezt olvastam:

    Más tagállamban való munkavállalás esetén a magyar állampolgárok is az adott tagállamban válnak biztosítottá, s így a magyarországi TB jogviszony megszűnik, TAJ számuk passzívvá válik.

    A külföldi munkavállalásról, illetve a más tagállamban fennálló biztosítotti jogviszonyról bejelentést kell tenni a Kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervei ( volt regionális egészségbiztosítási pénztárak ) vagy az OEP nyilvántartási főosztálya felé annak érdekében, hogy az EGT valamely tagállamában dolgozó személy Magyarországon a járulékfizetés kötelezettség alól mentesüljön, illetve elkerülje a kettős járulékfizetést. (www.euvonal.hu)

    (A GYET ebben az esetben gondolom megszűnik)
    Várom szíves véleményét, köszönettel

    1. Kedves atki!

     Gyakorlatilag meg is válaszolta a kérdését saját maga; Bt beltagjaként nem fizet, GYET nem jár – a bejegyzésünkben tett feltételek szerint. [Azért annyit megjegyeznénk, hogy munkaviszony esetén a heti 36 órát elérő foglalkoztatás feltétele az üzletvezető-képviselő minimál járulékok nem fizetésének.]

 13. Tisztelt Könyvelőiroda !

  Szeretném igénybe venni a 40 éves munkaviszonnyal a nyugellátást ami csak 2014-ben lesz meg.
  szeretném megtudni , hogy 10 évig szövőnőként dolgoztam kaphatok -e rá valami kedvezményt.
  Előre is köszönöm segítségüket.
  tisztelettel : kalinka

  1. Kedves Kalinka!

   100000x leírtuk: 40 éves munkaviszony nem azonos a 40 éves jogosultsági idővel.

   Amennyiben a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjba vonulási kedvezményére gondol, akkor a korkedvezmény ott nem kerül figyelembe vételre, mivel maga a 40 éves lehetőségnél nincs életkori feltétel.

 14. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Nem tudom, hogy jól értelmezem-e a fenti szabályt, elolvastam az összes kérdés-választ, a jogszabályt is, de sajnos így sem.
  Bt. kültag vagyok, most készültem módosíttatni a társasági szerződést, olyan megfontolásból, hogy képviselhessem a céget, köthessek a nevében szerződést. Eddig erre a most kiegészítő tevékenységet folytató beltag volt csak felhatalmazva.
  Most kezdenék dolgozni 4 órában munkaviszonyban a BT-nél.
  Ha munkaviszonyban vagyok akkor mentesülök-e az “adóalap megállapításának különös szabályai” alól és elég a 4 órának megfelelő kb. bruttó 60.000Ft utáni járulékokat megfizetni, (egyelőre kb. ennyi jövedelmem lesz az egészből), vagy, ha módosul a társasági szerződés, akkor utánam is meg kell fizetni a fent említett adó és járulék mértéket? Gyes mellett végezném a munkát.
  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Kedves zsuzsa!

   GYES mellett a gyermek 1 éves koráig keresőtevékenység továbbra sem folytatható, a gyermek 1 éves kora után heti 30 órában – napi 6 órás munkaidőben- lehet keresőtevékenységet folytatni, vagy időkorlátozás nélkül, ha otthon történik a munkavégzés.

   Amennyiben nem módosítják a társasági szerződést, akkor a napi 4 órás munkaviszony alapján kell a járulékokat megfizetni.

"Vissza a tetejére" gomb