"ÚJ" KATAAdó | Járulék | IlletékKATA

Bevétel időpontja az áttérő KATA vállalkozásoknál – kérdések és válaszok

NAV állásfoglalás (e-677726 - Kisadózó vállalkozások tételes adója)

Tisztelt Ügyintéző!

A kata változásainak szabályai nagyon elbizonytalanítottak sokunkat abban, hogy egy egy ügylet mikor számít bevételnek. Az alábbi esetekre kérném a válaszukat:

  1. 3. negyedévi (7-9 havi) könyvelési díj számlázásra került 2022.07 hónapban, ügyfél ki is egyenlítette. A 9-ik havi díj ebben az esetben kata bevételnek minősül? Kata törvény 9. § értelmezéséhez kérném a segítségüket erre az esetre.
  2. 3. negyedévi díj számlázásra kerül de az ügyfél csak 9-ik hónapban egyenlíti ki. Mikori bevételnek minősül, katásnak vagy egyéb adózási forma bevétele lesz egy Bt esetében tekintettel a megszűnés szabályaira?
  3. Ha valaki kiszámlázza egyben a 8-12 havi átalánydíját mert a szerződés erre lehetőséget ad, a pénz befolyik a 8-ik hónapban milyen adózás alá fog esni? Megteheti, hogy egyben számlázza ki? A kata tv 9. § bizonytalanít el abban, hogy kata bevételnek minősül, vagy az új választott adónem szerint kell leadózni?
  4. Ugyanaz mint a 3-ik esetben, annyi különbséggel, hogy a számla kiállításra kerül viszont a pénz csak 9-ik hónapban folyik be? Bevétel szempontjából a megszűnés szabályai szerint katás lesz?
  5. Utólagos számlázásoknál folyamatos teljesítés miatt a 8-ik havi díjak a következő módon kerülnek számlázásra:számla kelte: 2022.09.01, fizetési határidő és áfa tv szerinti teljesítés: 2022.09.10, számviteli teljesítés (vonatkozó időszak): 2022.08 hónap
    Mikor minősül bevételnek és mely törvény szerint lesz bevétel egy jelenleg katás Bt esetében? Mikor minősül – ugyanezekkel a dátumokkal – bevételnek ev esetében, aki tételes költségelszámolású vagy átalányadózó lesz?
  6. Mi a helyzet az 5. pontban felvetett esetre ha a számla kelte: 08.25, fizetési határidő és teljesítés: 09.05, számviteli teljesítés (vonatkozó időszak): 2022.08 hó. Tényleges fizetés 2022.09 hó.

Segítő válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Farkasné Kádár Ildikó

Név: Farkasné Kádár Ildikó
E-mail címe: *************
E-iktatószám: e-677726

Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

A levelében foglalt információk szerint adott egy katás betéti társaság, amely 2022. szeptembertől áttér a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao tv.) hatálya alá. Az áttérés kapcsán kérdésként merült fel, hogy mely bevételeket kell katás bevételnek tekinteni.

A válaszadás során a kisvállalati adóról szóló 2012.évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) rendelkezéseiből kell kiindulni. A Katv. 2. § 12. pontja rögzíti, hogy a kisadózó vállalkozás bevételének kell tekinteni azt az összeget is, amelyet az adóalany az általa kibocsátott bizonylat alapján az adóalanyisága megszűnése napjáig még nem szerzett meg. Ezzel összefüggésben a Katv. 2. § 13. pontja előírja, hogy a bevétel megszerzésének az időpontja: a kisadózó vállalkozás vonatkozásában az adóalanyiság megszűnésének napja, amennyiben az általa kiállított bizonylat ellenértékét az adóalanyiság utolsó napjáig nem szerezte meg.

Következésképpen, amennyiben az előzőekben kifejtetteket figyelembe véve a betéti társaság a számláját augusztus 31-ig kiállítja, úgy a megszerzett bevétel katás bevételnek minősül, függetlenül attól, hogy a számlán szereplő teljesítési időpont (amit az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 58. §-a szerint kell megállapítania) és/vagy az ügylet pénzügyi rendezésének a napja augusztus 31 utáni időpontra esik.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:59. § (1) bekezdése szerint a felek szabadon köthetnek szerződést, és szabadon választhatják meg a másik szerződő felet. A (2) bekezdés alapján a felek szabadon állapíthatják meg a szerződés tartalmát. A szerződéseknek a felek jogaira és kötelezettségeire vonatkozó szabályaitól egyező akarattal eltérhetnek, ha e törvény az eltérést nem tiltja. Mindez azt jelenti, hogy nincs akadálya annak, hogy a betéti társaság – a partnerével kötött szerződésben foglaltaknak megfelelően – a 8-12 havi átalánydíjat egy összegben számlázza ki a szolgáltatását igénybe vevő személy felé, mivel ezt adózási szabályok nem tiltják.

A megkeresésében szereplő 5. kérdésével összefüggésben rögzíthető, hogy az ott bemutatott esetben a megszerzett bevétel nem tekinthető katás bevételnek, mivel a bizonylat szeptemberben kerül kiállításra, amikor az adózó már nem tartozik a Katv. hatálya alá.

A betéti társaság által a társasági adó hatálya alatti időszakban kiszámlázott és befolyt bevétel a társasági adó alapját fogja képezni.

Az egyéni vállalkozói esetekben a következőket szem előtt tartani.

Egy szeptember elsejétől átalányozást választó egyéni vállalkozónál az 5. kérdésében bemutatott bevételt, mint vállalkozói bevételt az átalányban megállapított jövedelem kiszámításakor kell alapul venni, tekintettel a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 50. § (9) bekezdésére és az Szja. tv. 10. számú mellékletére.

Amennyiben egy augusztusi hónapban katás egyéni vállalkozó szeptember elsejétől áttér az Szja tv. hatálya alá és a jövedelmét vállalkozói jövedelem szerinti adózás szabályainak az alkalmazásával állapítja meg, úgy az 5. kérdésében bemutatott esetben a befolyt bevétel a vállalkozói jövedelem szerinti adózás keretében fog adókötelezettség alá esni.

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Adójogszabályok értelmezéséhez segítséget kérhet a 1819-es számon (külföldről: +36 (1) 461-1819), konkrét, egyedi ügyben felmerült kérdése esetén pedig a 1819-es számon a (2) menüpontot választva érdeklődhet. Utóbbi esetben a telefonon történő ügyintézés feltétele, hogy rendelkezzen egy ügyfél azonosító számmal (pin-kóddal), melyet kérelmére a TEL nyomtatvány kitöltésével az adóhivatal képez meg.

Tisztelettel:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

Szerkesztőség megjegyzése: Köszönjük szépen vendégszerzőnk értékes információ-megosztását! Amennyiben friss információk, állásfoglalások kerülnek könyvelő-kollégák birtokába, megköszönjük, ha megosztják velünk, hogy minél szélesebb körbe tehessük közzé!
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

"Vissza a tetejére" gomb