Adózás rendjeCégügyekÚtmutató, segédlet

Cégkapu regisztráció – útmutató segédlet minden érdekeltnek

Cégkapu a hivatalok és a szervezetek hivatalos kommunikációjához

Hivatalosan 2017. július 01-én 14:00 órakor indult a Cégkapu regisztráció, és – régi jó szokás szerint – szinte az összes könyvelőiroda, könyvelő már nyitás előtt ott tolongott a kapunál, hogy ezt a kissé “misztikus” újdonságot kipróbálja, ismerkedjen a regisztrációs eljárással, hiszen majd bennünket fognak ostromolni az Ügyfelek, hogy mit és hogyan kell(ene) csinálni… 😉

Nos, igaz az, amit az Áfabevallás áfahatár, Cégkapu 2018., NAV online számlázás című írásunkban összefoglaltunk (“…Az álmok, a vágyak, a realitás ötvözve a magyaros megoldásokkal…”), de mindezekkel együtt történtek javítások, és a rendszer, a Cégkapu regisztrációs oldala jelenleg nyilvános tesztüzemeben működik 2017.07.15-ig.

Amit feltétlenül tudnia kell az érdekelteknek: 2017. augusztus 31-ig kötelező a Cégkapun történő regisztráció a gazdálkodó szervezeteknek, továbbá – az illetékesek hivatalos tájékoztatása szerint – a hivatalos és kötelező használatig, 2018. január 01-ig, történő regisztrációt az augusztusi időpontot követően nem fogják szankcionálni.

Tehát, a lényeg:

  • a Cégkapu használata a gazdálkodó szervezetek számára 2018. január 01-től kötelező
  • 2017. augusztus 31-ig, de legkésőbb 2017. december 31-ig a Cégkapu regisztrációt el kell végezni

Nem javasoljuk egyáltalán senkinek azt, hogy az utolsó pillanatra hagyja a regisztrációt, és ezt nem csak a majdani büntetésekre tekintettel mondjuk, hanem azért is, mert a Cégkapu segítségével végre kettéválik az eddig használatos Személyi Ügyfélkapu, és a cégek “hivatalos Ügyfélkapuja”; a hivatalok a Cégkapun fognak levelezni az érdekeltekkel, sokkal kevesebb papírra lesz szükség, az idézések, végzések, határozatok, jegyzőkönyvek, kérelmek, stb. a Cégkapura érkeznek majd, és nem a postás hozza ki. A Cégkapu nem csak könnyebbség, hanem nagyobb felelősség is lesz – márcsak a funkcióját, jellegét tekintve is.

Mint azt bevezetőnkbe említettük volt; nem teljesen felhőtlen gyalog-galopp volt a könyvelők tesztje. Nem kicsit zengtek a szakmai fórumok, még talán olyan kifejezések is elhangzottak, hogy “azt a kiskésit nekije!” 🙂

Az elmúlt 4 napban sok apróságot javítottak, a terheltséget leszámítva már hellyel-közzel ketyereg a rendszer, de – valljuk be őszintén – nem mindenkit ringattak számítógép-házban, nem mindenkinek volt a csörgője a klaviatúra; biztosan elférne valahol egy kis Cégkapu regisztrációról szóló, közérthető útmutató segédlet.

Saját bőrünkön is tapasztaljuk, hogy nem lehet odamenni minden egyes Ügyfelünkhöz, nem lehet minden érdekeltnek elmagyarázni, hogy mit kell tenni, hogyan kell tenni – és a Cégkapu regisztráció nem könyvelői feladat, de mégis kihatással van/lesz az egész vállalat gazdálkodási működésére!!

Ügyfeleink és könyvelő-társaink munkájának könnyítése érdekében összeállítottunk egy Cégkapu regisztrációról szóló, közérthető útmutató segédletet, amelyet a megadott hivatkozást követve lehet olvasni, kinyomtatni, de akár az Ügyfeleknek elektronikus levélben kiküldeni, közvetlenül a honlapunkról.

Reméljük, hogy sokaknak segítségére lehetünk ezzel a Cégkapu regisztrációról szóló, közérthető útmutató segédlettel!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb