Közigazgatás

e-Ügyintézés egyéni vállalkozóknak

Ae-Ügyintézés milliárdokért elkészített elektronikus kormányzati portálok, elképzelésem szerint azért jöttek létre, hogy megkönnyítsék az előzőleg körülményes, lassú hatósági ügyintézést. Tévedtem!

Az egyéni vállalkozói igazolvány telephely megszűnés miatti módosítása, cseréje a következőképpen zajlik:

  • Az Ügyfélkapun keresztül meg próbáltam elintézni a dolgot. Bármit tettem, a pécsi okmányiroda időpont-foglalási linkjére irányított a rendszer, ahol 4 hétre egy adott napon 14-16 óráig jelzett szabad időpontot, ezért bementem az okmányirodába, remélve talán személyesen előbbre jutok. Tudva, hogy 15 napon belül be kell jelentenem a változást.
  • A recepción megtudtam, valamit rosszul csinálok, mivel nem használom nap mint nap az ügyfélkaput, ez elfogadható magyarázat lett volna. Azonban a recepciós hölgyet elbizonytalaníthattam, mert felemelte a telefont és megkérdezett egy nálánál tájékozottabb embert. Ki is derítették, hogy nem az Ügyfélkapun kell ám ezt intézni, hanem a www.nyilvantarto.hu-n.
  • És most jön a szép, ezen az oldalon keresztül eljutsz egy APEH linkre, ahonnan le kell tölteni egy segédprogramot, majd ki kell választani melyik okmányiroda hatáskörébe tartozik az ügyed, ezt követően le kell tölteni a megfelelő dokumentumot, amit az előzőleg installált programban meg kell nyitni, majd kitölteni és az ügyfélkapun bejelentkezve feltölteni.
  • És a legszebb. Itt megtudom, hogy az ügyintézés díja 3.000 Ft, a régi vállalkozói igazolványt le kell adnom, természetesen csekket az okmányirodában adnak, a régi igazolványt pedig szintén ott kell leadnom. Tehát újra bemehetek, mert ezt ott előzőleg elfelejtették velem közölni. De akkor minek is fizetek 3.000 ft-ot? Hiszen mindez két munkanapomba (betegek várhatnak, ugye?) és 3/4 óra gép előtt ülésembe került. Ja, és a csúcs: persze valamennyi hatósági engedélyem esetében  (nekem ez 5) az új igazolvány azonosítóját minden hatóságnak nekem kell jelenteni, persze nem kis pénz társaságában!!!
  • Könyörgöm, mi a frász az az Ügyfélkapu, és miért nem ismerik egymást a hatóságok? Inkább egyszer vállalom és bemutatom Őket egymásnak!!

 

Üdvözlöm Bandusztániában!

egy orvos vállalkozó

 

(utánközlés a Kamarablogger engedélyével)

Továbbiak

Egy hozzászólás

  1. Ez ám az egyszerüsített egyablakos ügyintézési rendszer! Még jó hogy fizethetünk érte.

"Vissza a tetejére" gomb