Adózás rendjeÚtmutató, segédlet

EEGYKE – hogyan adjunk meghatalmazást könyvelőnknek (segédlet)

EEGYKE - hogyan ellenőrizzük a jogosultságokat

2019.02.05. frissítés: Ruszin Zsolt úr a mai napon készített egy rövid videót a témával kapcsolatban. Engedélyével írásunk végén a videót is beillesztjük azok kedvéért, akik inkább vizuálisak. Köszönet a szerzőnek a lehetőségért!

Ebben az írásunkban segédlet-szerűen bemutatjuk – lépésről-lépésre -, hogy milyen módon ellenőrizhetjük vállalkozásunk meghatalmazottainak jogosultságát, illetőleg hogyan hatalmazzuk meg a karosszékből könyvelőnket/adótanácsadónkat.

Nem is olyan nagyon régen a bevallások előtti napokban és néha éjszakákban fejfájósan kelepeltek a mátrixnyomtatók a könyvelőknél. A bevallási határidő napján aztán a könyvelőmenyecskék és könyvelőifjak a rengeteg papírral besorakoztak a NAV Ügyfélszolgálatánál, vagy a postahivataloknál kígyózó sorok valamelyikébe, és hatalmas traccspartikkal múlasztották az időt, míg sorra kerültek.

Aztán elkövetkezett az idő, amikor a papírhalmaz egy részét felváltotta a floppylemez, de a sorok maradtak, hisz’ nyilván, hogy ilyenkor szorult be kétbalkezes Micikénél a floppy.

Aztán a mátrixbőgést átvette a tintasugaras zörrenés, a lézerek percegése, hál’ Istennek, drasztikusan csökkent a papírmennyiség, feltartóztathatatlanul tör előre az elektronikus ügyintézés, amikor egy Bruce Willis film reklámidejében intézhetjük hivatali dolgainkat.

Minden korszakot túlélt, minden korszakban egy állandóság volt, amit mindig kértek, kötve-fűzve, hitelesítve, pecsételve, aláírva, tanúzva: a MEGHATALMAZÁS. A meghatalmazás, ami azt hivatott igazolni, hogy milyen jogon, és milyen határi járhatunk el mások, az Ügyfeleink nevében.

Bármennyire is hihetetlen, de írásunk indíttatása a NAV legutóbb bevezetett újdonsága adja: nincs már szükség papírmeghatalmazásra, nincs szükség stemplire, nem kell még a zoknink lábszagát is szkennelni, hitelesíteni! Ügyfélkapunkon keresztül úgy adhatunk meghatalmazást a könyvelőnek, adótanácsadónak, hogy ki sem kell tenni a lábunkat a lakásból, sem nekünk, sem nekik. És ezt a NAV (mégegyszer mondjuk: a NAV!) elfogadja, jó esetben 1-2 órán belül, rosszabb esetben (most még) 1-2 napon belül. Respect NAV!

Hogyan működik? Mutatjuk:

A kedvenc böngészőnk címsorába írjuk be a magyarorszag.hu címet, majd a felbukkanó ablak jobb oldalán keressük meg, és kattintsunk az eBEV-szolgáltatások menüpontra.

01-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-min

A feljövő ablakban kattintsunk a Használom a szolgáltatást feliratra.

02-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minA következő képernyő a Személyes Ügyfélkapu belépő felülete lesz, ahol be kell írni az Ügyfélkapus azonosítóinkat; a felhasználó nevünket és jelszavunkat, majd a Belépés feliratra kell kattintani

03-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minAz eBEV szolgáltatási felületre jutva a felső menüpontban először a KÉPVISELETEK, majd azon belül a JOGOSULTSÁGOK menüpontra kell kattintani

Az Aktuális jogosultságok felületre érkezve láthatjuk, hogy mi, mint adózók melyik szervezet(ek) képviseletére vagyunk jogosultak (Képviselt adózó). Ha több adózót is képviselhetőnk, akkor a jobb oldali kis háromszögre kattintva válasszuk ki a legördülő listából, hogy melyik szervezet nevében akarunk meghatalmazást kiadni.

Ha kiválasztottuk a szervezetet, akkor a bal alsó részen látható Új meghatalmazás dobozra kattintva indíthatjuk a műveletet.

06-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minTöltsük ki az első oldalon a képviselő (meghatalmazott) adatai részt a könyvelőtől/adótanácsadótól kapott adatokkal, majd kattintsunk az oldal tetején lévő Képviseleti jog terjedelme feliratra. (Nem kell aggódni, általános esetben pontosan 12-t kell kattintani, és készen is van a meghatalmazás a meghatalmazó részéről.)

Figyelem! Útmutatónkban a legáltalánosabb esetet mutatjuk be, amikor a könyvelőnek teljes jkörű meghatalmazást ad az adózó. Azt, hogy a képviselet jogcíme mi legyen, majd a meghatalmazott meg fogja mondani, és a további 12 kattintás helyett van mód csak egyes részekre meghatalmazást adni, ilyenkor alaposan át kell böngészni a lehetőségeket, és úgy kattintgatni.

Tehát, először a főoldal kitöltése a kapott adatokkal:

07-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minMásodszor pedig a képviseleti jog terjedelmére vonatkozó kattintgatások ((a képeken mutatjuk, hogy milyen sorrendben célszerű kattintani, és mit kell kattintani)

Ha készen vagyunk a kattintással, a lap alján lévő Ellenőrzés feliratra kattintva a rendszer ellenőrzi, hogy alapvető zöldséget nem hagytunk-e benne.

Az ellenőrzés több minden tud vizsgálni, de azt nem, ha valakit valamire szerettünk volna meghatalmazni, de kimaradt a jelölésből…

09-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minHa minden rendbenlévőnek tűnik, akkor már csak egy kattintásra van szükség, hogy elkészüljön a teljeskörű meghatalmazás; a Véglegesítés feliratra kell kattintani.

10-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minAhogyan a Véglegesítés megtörténik, és kilépünk az Ügyfélkapunkból, a rendszer villámgyorsan a meghatalmazott Ügyfélkapujára küldi a meghatalmazást, hogy azt a könnyelő (adótanácsadó), azaz a meghatalmazott, elfogadja, vagy elutasítja. Az elfogadásra várakozó meghatalmazásról, természetesen, Ügyfélkapus értesítés is kimegy a meghatalmazott fiókjába. Ha ő lép be az ő Ügyfélkapujába, akkor azt látja az ő eBEV felületén, hogy új meghatalmazása érkezett.

11-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minRákattintva a Meghatalmazások menüpontra, a meghatalmazó láthatja, hogy ki küldte a meghatalmazást, és annak részleteit is megnézheti a jobb alsó sarokban lévő Megtekintés szövegdobozra kattintva.

12-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minA meghatalmazott megteheti, hogy elfogadja a meghatalmazást, vagy nem fogadja el, azaz visszautasítja a meghatalmazást – természetesen ez is egy kattintás.

13-EEGYKE-utmutato-konyvelozona-2019-01-17-minA jóváhagyást (vagy elutasítást) követően a rendszer a komplett anyagot (gyakorlatilag a két fél egybehangzó elektronikus akaratát) elküldi a NAV szakrendszere számára egy “szuperrevízióra”.

Jelenleg az 1-2 órától az 1-2 napon át akár 10-15 napig is eltart, amíg a szakrendszer rábólint, azaz elfogadja, és ekkor elektronikusan ki is osztja a jogosultságokat, és erről mind a meghatalmazót, mind a meghatalmazottat értesíti.

Külön öröm és büszkeség számunkra, hogy a gyakorlati bevezetésben a Baranya megyei NAV igazgatóság – fej-fej mellett a Somogy megyei NAV igazgatósággal – az élen jár; gyakorlatilag hétfő óta villámgyorsan dolgozzák fel az EEGYKE nyomtatványokat. Sajnos, a cikk írásának pillanatában Veszprém megyéhez, Heves megyéhez még nem ért el a központi utasítás, ők sorra szórják vissza az elektronikus meghatalmazásokat – aláírt, szkennelt meghatalmazás csatolását kérve.

A budapesti igazgatóságok pedig a legváltozatosabb időt produkálják az 1 órától a hetekig terjedő időszakra (mondjuk, a legnagyobb terhelést valószínűleg ők kapják).

Ha valakinek rettentően sürgős, hogy legyen meghatalmazás, amivel a bevallások, bejelentések, beadványok, stb. benyújthatóak, és az eBEV felületén a várakozást látja, annak azt tanácsoljuk, hogy próbálkozzon a telefonos hívással; a NAV-os ügyintézők 99% kedves, és igyekszik segíteni. Nem egy példát hallottunk, hogy a telefonálást követő fél órán belül már el is fogadta a szakrendszer. (Persze, ezzel ne éljen vissza senki, be fog ez állni a kerékvágásba, csak gondoljon arra, hogy a másik oldalon is olyan emberek tevékenykednek mint mi…)

Ruszin Zsolt úr videója a folyamatról:

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb