Gondolatkarcok

Facebookhológia

Facebook or not Facebook...A nyelvújító és irodalomszervező Kazinczy Ferenc a fejéhez kapna, ha láthatná a bejegyzésem címét, amelyet az alkohológia, munkahológia szavak mintájára “alkottam”. 🙂

Ma olvasom, hogy a Facebooknak Magyarországon 3,5 – 3,6 millió felhasználója van. Elsőként a közgazdász bújt ki belőlem: ha csak havi egytized százalékuk hirdet az oldalakon rendszeresen, és csak alsó hangon 10ezer Ft-ot, akkor ez 36millió forint/hó bevétel. Első három hónapban kitermelik a gépterem árát, a negyedik-ötödik hónapban az energiáét, a hatodik-hetedikben a béreket és közterheit, a többi 5 hónap tiszta nyereség. Nem volt rossz ötlet, Mr. Mark Elliot Zuckerberg! 🙂 Ahogyan azt egyik kedves barátom (és más is) többször hangoztatja: Siker = Környezet + adottság + szorgalom + képzések!!!”

A Facebookra (FB) ugyanolyan könnyen rá lehet szokni, mint az alkoholra: könnyű hozzájutni (csak egy-két kattintás a feliratkozás), eleinte könnyed feloldást ad a mindennapok feszültségének oldására, csak egy-egy stampedli (milyen érdekes olvasni, hogy ki merre jár, ki mit csinál, kit mi foglalkoztat, általunk nem ismert érzéseket, vágyakat kelt, álomvilágba ringat). Később kialakul a függőség, már remeg a kéz, ha nem juthat a mindennapi betevőhöz, már mindenekelőtt a pohárért történik az első nyúlás, már minden rámegy az alkoholra (érdekes, a FB is fokozatosan vesz a karmai közé; barátok, ismerősök “vadászatával” kezdődik, kinek van több kapcsolata bejelölve, aztán némi kis játék, de olyan, amivel mindennap, akár többször is kell foglalkozni, bulik, találkozók, események, életek tárulkoznak ki – és mindehhez még úgy van megírva, hogy technikailag a kilépés sem egyszerű).

Egy kezdő honlapépítőknek szóló magyar nyelvű oldalon azonban fellelhető, hogyan töröljük Facebook-fiókunkat; aki a függőségét szeretné megszüntetni, annak csak ajánlható az egyszerű recept:

Erre a Facebook fiók törlése hivatkozásra rákattintunk, belépünk a fiókunba, ahol a kérdés fogad bennünket: “Töröljük a fiókot?”. A Küldés feliratra kattintással kezdődik a folyamat – ha kibírjuk két hétig, hogy nem lépünk fel a FB-ra, akkor a rendszer törli a hozzáférésünket (ravasz, mi?). Ha csak egyszer is belépünk, akkor mintha mi sem történt volna; vagy süppedünk a FB posványban, vagy sikerrel kilépünk.

Ön dönt, hogy facobook-ozik, vagy normális elfoglaltságot keres magának! 🙂

Azt sokan tudjuk, hogy miért nem jó a Facebook, de örömmel adnék teret olyan véleményeknek, hogy miért jó a Facebook?

Címke
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzés

2 hozzászólás

  1. Mi megalkotjuk az eszközeinket, majd az eszközeink visszahatnak a viselkedésünkre, gondolkodásunkra. Azt még én sem látom hogyan fog rám hatni a facebook. Félek, hogy elég felületessé fog tenni, éppen ezért én is nagyon kevés időt töltök vele. Talán egyszer volt, hogy a nyitó oldalon olvasva egyik barátom aktuális bejegyzését telefont ragadtam és meghívtam egy kávéra ahol jót beszélgettünk.

  2. Mint mindennek, úgy a fészbúknak is vannak előnyei, és hátrányai is.
    És, ahogy igaz, hogy “kis mértékban orvosság, nagy mértékban méreg”, úgy erre is vonatkozhat.

    Amiért én szeretem, hogy mindig figyelmeztet, ha egy ismerősömnek születésnapja van. Ezt egy igen kellemes dolognak tartom.

    Amit érdemes csinálni, hogy, ha a facebook jelez, hogy egy ismerősődnek születésnapja van, akkor ne ott, hanem sms-ben, vagy telefonon gratulálj neki. Sokkal jobban fog örülni. Persze nem mond el, hogy a facebook szólt neked! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

code

Close

Hirdetésblokkolót érzékeltünk

Kérjük, támogassák karitatív tevékenységünket a hirdetésblokkoló ideiglenes kikapcsolásával. Köszönjük szépen!