Adó | Járulék | IlletékHelyi iparűzési adó (HIPA)Társasági adó

Feltöltési kötelezettség 2010.

feltöltési kötelezettség 2010Hamarosan itt az év vége, és ezzel a feltöltési kötelezettségek ideje is elérkezik. A 2011-es változásokról szóló törvényben egy meglepően jó hírre bukkantunk!

A törvény jelenleg hatályos szövegezése szerint a társasági adó törvény hatálya alá tartozó, kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózónak és a külföldi vállalkozónak – amennyiben az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele az 50 millió forintot meghaladta – a társasági adóelőleget az adóévi várható, éves fizetendő adó összegére az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig ki kellett egészítenie.

A módosítás az értékhatárt 100 millió forintra emeli, amit már 2010. december 16 utáni kötelezettségek esetében is alkalmazni lehet.

Mindez azt jelenti, hogy az eltérő üzleti évet nem választók esetébendecember 20-i kötelezettség esetén már az új szabály van érvényben.

Változatlan az a szabály, hogy azon adózók esetén, amelyek az Európai Uniótól és/vagy a költségvetésből támogatást kapnak, a várható fizetendő adó összegénél ezeket a támogatásokat nem kell figyelembe venni, ha az adóév utolsó hónapjának 15. napjáig nem kapják meg.

A bevallási kötelezettséget tekintve viszont már nem a tavalyi szabályokat kell alkalmazni az idei évben! A bevallás határideje továbbra is december 20-a, de a korábbi évekhez hasonlóan nem a 01-es bevallást kell eddig a napig benyújtani, hanem a 1046-os bevallást. Ezen a bevalláson volt korábban az iparűzési adóelőleg kiegészítésének bevallása is, de az évközi módosítások miatt ennek a beszedése ismét az önkormányzatok feladata, így erről az adóhivatal felé bevallást nem kell teljesíteni.

Sokan úgy emlegetik a feltöltési kötelezettséget, hogy azt 90%-ig kell megfizetni. A törvény azonban nem így fogalmaz. A társasági adóelőleg feltöltési kötelezettséget az éves várható adókötelezettség száz százalékára kell teljesíteni, de az adózás rendjéről szóló törvény 172. § (8) bekezdése szerint mulasztási bírság csak a kilencven százalék alatti teljesítése esetén szabható ki.

2010-től újdonság az is, hogy az érintett cégeknek nem csak a társasági adó feltöltését kell bevallani, hanem az iparűzési adó feltöltést is.

Ehhez nyomtatványt a települési önkormányzatok biztosítanak.

 

(Forrás: Adónavigátor Kft.)

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb