Adó | Járulék | IlletékEgyszerűsített vállalkozói adó (EVA)

Marad vagy nem az EVA 2012-ben?

EVA 2011. november 3-án meghozta a Kormány azt a döntést, amelynek értelmében megszüntetik az egyszerűsített vállalkozói adót (EVA). Ez a döntés előrevetíti annak lehetőségét, hogy a Parlament sem fog mást mondani.

Arról nincsenek végleges információink, hogy a mintegy 100ezer evázónak egy tollvonással szűnik-e meg ez a lehetőség, vagy éppenséggel hosszabb kivezetési időszakra számíthatnak.

Mi nem nagyon szoktunk állást foglalni ilyen és hasonló kérdésekben – tesszük a dolgunkat, amelynek legfőbb eleme a hatályos jogszabályok alkalmazása. Most is csak annyi jutott eszünkbe, hogy a szakmai képesítések (könyvelő, adótanácsadó, könyvvizsgáló stb.) megszerzése során kiemelt hangsúlyt  Adótervezés tantárgy. Az adótervezés nem más, mint a bevételek felhasználásának optimalizálása az adott jogszabályi keretekhez szorosan illesztve. Hány és hány kollégánk tépi össze apró miszlikekre ezt a tankönyvet az adópolitika kerengőjének hallatán…? 🙁 🙁

Természetesen, továbbra is figyelemmel kísérjük az adórendszer várható változásait, és amikor felkerül az i-re a pont, akkor mi is részletesebb írásokkal fogunk jelentkezni, továbbra is segíteni szeretnénk értelmező jegyzeteinkkel az eligazodást ebben az egyre átláthatatlanabbnak, reménytelenebbnek tűnő labirintusban.

EVA-zó ügyfeleinknek mi azt mondjuk – így előzetesben -, hogy arra készüljenek fel, hogy – feltehetően – még ebben az évben, bizonyos esetekben, célszerűnek tűnik egy új vállalkozás létrehozása [Jövőre a cégalapítás is drágul – sajnos, azt kell mondanunk, természetesen…].

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Az alanyi adómentesség 2012-ben is megmarad?

   1. Köszi a gyors választ! Meddig, hol és hogyan kell igényelni?
    Tavaly júliusban kezdett egyéni vállalkozó igényelheti?Még 1.mill. Ft. sincs az évi jövedelem!

    1. Kedves Maráczyné Éva!

     Honlapunkon olvashat az alanyi adómentesség választhatóságáról, amennyiben a megadott hivatkozást követi.

     Azok az adóalanyok, akik (amelyek) a gazdasági tevékenységüket a tárgyév január elsejét megelőzően kezdték, a tárgyévre vonatkozóan akkor választhatnak alanyi adómentességet, ha az előző évben nem volt 5 millió forintot meghaladó bevételük, illetve a tárgyévben az ésszerűen várható bevételük nem haladja meg az 5 millió forintos értékhatárt.
     Az ilyen adóalanyoknak az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 22. § (1)-(2) bekezdései alapján az alanyi adómentesség tárgyévre szóló választását előző év december 31-ig kell az adóhatósághoz bejelenteniük (feltéve, hogy a bevételi küszöbérték meghaladása miatt nem állnak alanyi adómentesség választására vonatkozó tilalom alatt).
     Nem kell bejelentést tenniük az alanyi adómentesség választására vonatkozóan azoknak az adóalanyoknak, akik az előző évben is alanyi adómentesek voltak és a tárgyévben is alanyi adómentesként kívánnak eljárni, feltéve, hogy a tárgyévre ésszerűen várható bevételük nem haladja meg az 5 millió forintot.

     Magyarul: amennyiben a 2010-ben kezdett egyéni vállalkozó 2010-ben nem lépte át az alanyi adómentesség határát, 2011-ben is csak kb. 1 millió forint volt az árbevétele (nem a jövedelem számít!!! – az adóalany összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek ? forintban kifejezett és éves szinten göngyölített ? összege), azaz nem lépi át az 5millió forintos határt 2011-ben sem, akkor 2011. december 31-ig a NAV-hoz benyújtott változásjelentő űrlapon bejelentheti, hogy 2012. január 01-i hatállyal kezdődően az alanyi adómentességet választja.

"Vissza a tetejére" gomb