Általános forgalmi adóÚtmutató, segédlet

NAV adatszolgáltatásra kötelezett technikai felhasználó létrehozása

NAV adatszolgáltatás technikai felhasználó létrehozása

Tegnap, a NAV Adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció útmutató című írásunkban bemutattuk az elsődleges felhasználó regisztrációs folyamatát. Az elsődleges felhasználó az a természetes személy (a képviseletre jogosult), aki az adózó nevében végzi a NAV felé az adatszolgáltatást.

Nehogy azt higgyük, hogy az elsődleges felhasználó  regisztrációjával végeztünk a teljes procedúrával! Szükségünk van még a technikai felhasználó regisztrációjára is! A technikai felhasználó létrehozása szükséges ahhoz, hogy a NAV felé hitelesítsük a szervezetünket, és a használt számlázóprogramot. A technikai felhasználó létrehozása után kapjuk meg azt az XML kulcs-párt (azonosító kódot), amit meg kell adni a használt számlázó programban.

Tehát, nagyon-nagyon lecsupaszítva: A technikai felhasználó az a személy, aki a számlázást végzi, és adott esetben az ő adatával megy be a NAV-hoz az adatszolgáltatás. A technikai felhasználó a számla elkészítésére, kinyomtatására/küldésére jogosult, és amikor a számlázóprogram érzékeli, hogy adatot kell szolgáltatni a NAV felé, akkor az ő technikai azonosítóival (XML kulcspárok, felhasználói név, jelszó) történik az adatszolgáltatás, ebből fogja tudni a NAV, hogy melyik szervezet számlázásra jogosultja küldte be az adatszolgáltatást. (Nem kicsit, ámde nagyon elbonyolították, de az adózói részről nem választás kérdése az egész, így nincs más hátra, mint a technikai felhasználó(k) létrehozása.)

A technikai felhasználó létrehozásának lépései

1. Előkészületek

Előfeltétel, hogy a NAV online számlarendszerében rendelkezzünk a NAV adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztrációval (elsődleges felhasználó). Ennek pontos menetét a tegnapi, NAV adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció útmutató című cikkünkben leírtuk.

2. Lépjünk be a NAV online számla (https://onlineszamla.nav.gov.hu/) felületre, és kattintsunk a BEJELENTKEZÉS feliratra.

könyvelőzóna útmutató - NAV adatszolgáltatás technikai felhasználó létrehozása, bejelentkezés

3.  A bejelentkezési felületen adjuk meg az elsődleges felhasználó felhasználói nevét és jelszavát, majd alul kattintsunk a BEJELENTKEZÉS feliratra.
A rendszer átirányít az Ügyfélkapus felületre, ahova az elsődleges felhasználó a szokásos módon bejelentkezik, a rendszer összeveti, hogy valóban mi vagyunk-e, valóban jogosan léptünk-e be, és ha minden klappol, akkor visszairányít bennünket a NAV online számla felületére.
könyvelőzóna útmutató - NAV adatszolgáltatás technikai felhasználó létrehozása, bejelentkezési adatok

4. A visszairányítást követően az elsődleges felhasználó képernyőjén láthatjuk, hogy melyik cégünknél is vagyunk. A továbblépéshez kattintsunk a piros mezőben lévő adóazonosító számra. (Ebből lehet több is, de mi csak az alapesetet mutatjuk be.)

5. A felső menüsorból válasszuk ki a FELHASZNÁLÓK menüpontot, és kattintsunk rá.
könyvelőzóna útmutató - NAV adatszolgáltatás technikai felhasználó létrehozása

6. Most következik a lényeg, a technikai felhasználó létrehozása, amelyhez a jobb oldalon lévő ÚJ FELHASZNÁLÓ feliratra kell kattintani.
könyvelőzóna útmutató - NAV adatszolgáltatás technikai felhasználó létrehozása, új felhasználó

7. A technikai felhasználó(k) létrehozásához, értelemszerűen, a TECHNIKAI FELHASZNÁLÓ feliratra kell kattintani.
Megjegyzés: Több technikai felhasználó létrehozására is van lehetőség (pl. több számlázási hely esetén). Egy technikai felhasználó létrehozását követően lehet létrehozni a következőt, úgy, hogy a befejezést követően az 5. ponttól ismételjük a műveletet a következő technikai felhasználó számára.
könyvelőzóna útmutató - NAV adatszolgáltatás technikai felhasználó létrehozása, a technikai felhasználó

8. A következő felületen kell megadni a technikai felhasználó által használandó jelszót, amit ne feledjünk el felírni, mert ez meg kell majd adni az adatszolgáltató modul(ok) beállításainál (számlázóprogramokba, szamlazz.hu és egyéb online felületeken).
Ugyancsak ezen a felületen kell/lehet megadni, hogy az általunk felvitt technikai felhasználónak milyen jogosultságai legyenek. A kisvállalkozásoknál, hacsak nem akarunk magunknak bonyodalmat, javasoljuk mindkettő lehetőséget bejelölni, majd a beírtak mentése és a továbblépés érdekében kattintsunk a MENTÉS feliratra.

9. Ne ijedjünk meg a következő felülettől; a teszt üzemben még milliónyi adatot kellett megadni, és már egy karakter eltéréskor, kihagyáskor (pl. Budapest hanyadik kerületében születtünk) visszadobta a rendszer az egészet. Szerencsére, a NAV egyszerűsített, de a hely még ott maradt…
Görgessünk le a lap aljáig, ahol a pros mezőben a Kulcsgenerálás feliratot látjuk. Erre kell rákattintani (csak egyszer!!!), hogy a rendszer a technikai felhasználó számára létrehozza az XML aláírókulcsot és az XML cserekulcsot.
könyvelőzóna útmutató - NAV adatszolgáltatás technikai felhasználó létrehozása, kulcsgenerálás

10. A sikeres kulcsgenerálás eredményét láthatjuk a következő felületen. Erősen javasoljuk, hogy a generált felhasználói nevet és a két kulcsot a Ctrl-C és Ctrl-V módszerrel mentsük el magunknak, mert szükségünk lesz majd rá a későbbiekben.
könyvelőzóna útmutató - NAV adatszolgáltatás technikai felhasználó létrehozása

11. A technikai felhasználó létrehozásának utolsó lépéseként teljes egészében láthatjuk, hogy az adott szervezetekhez milyen felhasználók kerültek, és az egyes felhasználói sorok végén a lefele mutató háromszögre kattintva a részletesebb adatok is megtekinthetőek.

A technikai felhasználó(k) létrehozásával technikailag a NAV felé készen állunk a 2018. július 01-től hatályba lévő kötelezettségeink teljesítésére, az adatszolgáltatás egyik oldala kész, ha éppen érintettek lennénk.

A jobb számlázóprogramok (pl. az általunk is használt Baloghy Szoftver Kft. programcsomag számlázóprogramja, az egyszeres és kettős könyvelési programok számlázó részei), vagy az általunk erősen ajánlott szamlazz.hu online számlázó már most lehetőséget adnak a technikai felhasználó adatainak bevitelére, és a NAV online kapcsolat létrejöttének tesztelésére.
Nagyon erősen ajánljuk, hogy a technikai felhasználó(k) létrehozásának befejeztével, amilyen gyorsan csak lehetséges, illesszék be adataikat a megfelelő felület(ek)re, és teszteljék a kapcsolat létrejöttét.
A sikeres rögzítés esetén hátradőlhetünk; technikailag készen állunk az elvárt kötelezettségek teljesítésére.

Megjegyzés: A NAV felületén még nem mindegyik funkció van bekapcsolva, nem minden lehetőség érhető még el, de a regisztrációt már nagyon is érdemes elvégezni.
2018. július 25-re várható pl. a NAV ingyenes online számlázójának indulása, amiről majd be fogunk számolni.

Addig is: mindenki végezze el az elsődleges felhasználó regisztrációját és a technikai felhasználó(k) létrehozását!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Szerencse, hogy valaki legalább érthetően leírta a technikai felhasználó beállítási folyamatot. E nélkül vélhetően a számlázás helyett az ideggyógyintézetben vállalhatnék valamilyen “fontos” állást.
  Megértem én, hogy mindent tudni kell a kisvállalkozóról, de nem kellene azért a végtelenségig adminisztrációs lehetetlenségbe kergetni őket. Ha már a papír alapú dokumentálásba beledőltek, akkor most végre a digitálissal végleg ki lehet nyírni a kisvállalkozásokat? Biztos szükséges ez? Úgy vélem, hogy a csökkentett adminisztrációs létszám, és számítástechnikai ismerettel rendelkező kisvállalkozó a NAV által elvárt felhasználó felkészültségi szintjét meghaladja. Az sem megvetendő, hogy számítástechnikusok hiányában az ismerettel bíró bevonása sem egyszerű feladat.

  1. Kedves Dékány Imre Úr!

   Erőteljesen merjük remélni, hogy az útmutatóinkra vonatkozó szavait dicséretnek vehetjük! Annak vesszük, és köszönjük szépen! 🙂

   Ami a többi részt illeti, abban nem feltétlenül értünk egyet. A gépeket, anno dacumal, azért állították csatarendbe, hogy a drága és nehéz emberi erőforrásokat kiváltsák. A lyoni takácsok például nem így gondolták…
   Változnak az idők, benne mi is változunk – és, amit csak lehet, gépesítenek, hogy az emberek tartalmasabb életet élhessenek (na, azért ez sem jött ez be eddig, de van benne ráció).
   Véleményünk szerint ez nem is a NAV hibája, hiszen ők “csak” végrehajtó szervezet, ez a dolguk, erre kaptak meghatalmazás. Sajnos, ők vannak a kirakatban, lehet rájuk mutogatni.

   Na, de amiben egyetértünk: nehezen lehet a lépcsőket fölfelé is/lefelé is kettesével-hármasával venni! Elmaradt az oktatás, a rávezető gyakorlatozás, persze, hogy sok a sérülés, a baleset, a keserűség.
   Az általános iskolától kezdve már oktatni kellene a vállalkozói ismereteket, a gazdasági kultúrát, hogy a negyven-ötven év lemaradásunkat behozzuk. Nálunk még mindig a vadkapitalizmus a menő, lassan a kézfogás, az adott szó becsülete olyan lesz, mint a fehér bálna.

   Hol van az a tudásanyag, az a tudásbázis, amire támaszkodni lehet, ami vezeti a fejet és a kezet? Sajnos, pont az hiányzik. 🙁

 2. Őszinte hála az ingyenes és érthető útmutatóért!

  Üdv,
  Kárpáti Ferenc

  1. Kedves Kárpáti Ferenc Úr!

   Megtisztelőek köszönő szavai! Különösen azt köszönjük szépen, hogy “érthető útmutató” címet adott munkánknak! 🙂

"Vissza a tetejére" gomb