Számvitel

Pénztárgépek a könyvelésben

Mára már mindenki elindult azon az úton, hogy a hagyományos pénztárgépeket online eszközökre cserélje. A csere még az év végéig folyamatosan zajlik, de lassan elkezdődnek “üzembe helyeződni” az új gépek. Lássuk, hogyan kell a számlát, illetve az abban levő támogatástartalmat könyvelni.

A sikeres támogatási kód segítségével 50 ezer forinttal olcsóbban jutottunk hozzá az új pénztárgéphez. A támogatást már közvetlenül a kereskedő kapja, de kérdés, hogy akkor ez a pénztárgép-kereskedő vagy a pénztárgépet használó cég támogatása.

A válasz egyértelműen az, hogy a támogatást a pénztárgépet használó cég, azaz az üzemeltető kapja, azaz, aki a támogatásos kódot megigényelte.

Ennek megfelelően az üzemeltetőnél a számla szerinti vételárat ? ami nem tartalmazza a levonható áfát és a támogatással nem csökkentett érték ? kell a pénztárgép bekerülési értékének meghatározásakor figyelembe venni.
Az áfát visszaigényelhetjük, a támogatás összegét pedig fejlesztési célra kapott támogatásként kell elszámolni.
A kiegyenlítéskor már a támogatással csökkentett összeget fogjuk átutalni. A támogatás elszámolásából eredő kötelezettség pedig engedményezéssel kerül kiegyenlítésre. Hiszen a támogatás összegét a pénztárgép-kereskedő közvetlenül az adóhatóságtól fogja igényelni.

Példa

Nézzük a konkrét könyvelési tételeket. Példánkban egy 200 ezer forint plusz áfa összegű pénztárgépet vásároltunk. A gépre bruttó 50 ezer forint előleget adtunk készpénzben, és igénybe vesszük az 50 ezer forintos támogatást. A cég áfa levonására jogosult.

1. A pénztárgépre készpénzben előleget adunk, melyről kapunk egy előlegszámlát

T. 36. Adott előlegek K. 38. Pénzeszközök 39 370
T. 466. Levonható áfa K. 38. Pénzeszközök 10 630

2. Pénztárgép beszerzése

T. 15. Beruházások K. 45. Belföldi szállítók 200 000
T. 466. Levonható áfa K. 45. Belföldi szállítók 54 000
T. 45. Belföldi szállítók K. 36. Adott előlegek 39 370
T. 45. Belföldi szállítók K. 466. Levonható áfa 10 630

3. A támogatás elszámolása

T. 36. Egyéb követelések K. 98. Fejlesztési támogatás 50 000

4. A szállító számlájának kiegyenlítése

T 45. Beruházási szállítók K. 38. Pénzeszközök 154 000

5. A támogatás összegének engedményezése

T 45. Beruházási szállítók K. 36. Egyéb követelések 50 000

A történetnek itt még nincs vége, hiszen a fejlesztési támogatást a számviteli törvény szerint a gép értékcsökkenésével arányosan kell elszámolni.

Tehát, ha az eszköz több év alatt kerül költségként elszámolásra, akkor a támogatás összegét a passzív elhatárolásokba ki kell vezetni, és évek alatt visszavezetni a rendkívüli bevételek közé.
Annak a cégnek, aki az idén már a mikrogazdálkodói beszámolót választotta, ezt az elhatárolást nem kell elvégeznie, hiszen ott csak az 1 millió feletti támogatásokra vonatkozik ez a szabály. Itt pedig ennyi támogatást senki nem kapott.

Forrás: Adónavigátor Kft.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb