CégügyekSzámvitel

Sajátos egyszerűsített éves beszámoló a 2009-es évről

Az adminisztrációs terhek enyhítésére vezették be 2009-től a sajátos egyszerűsített éves beszámolót. Erre való áttérés nem kötelező, de aki mégis váltott, 90 napon belül ? azaz 2009. március végéig ? módosítani kellett a számviteli politikáját.

[Sokszor aggódunk azon, hogy nem módosítottuk időben a számviteli politikát, vagy egyéb szabályzatot; biztosan módosítottuk, csak elfelejtettük, vagy az aláírt példányt nem hozta vissza a tulajdonos. Keressük meg a számítógépünkön a megfelelő dátummal rendelkező módosítást, nyomtassuk ki, és ilyenkor – zárási időszakban – az amúgy is gyakrabban megjelenő tulajdonosokkal írassuk alá, hogy nekünk is legyen egy eredeti példányunk egy esetleges ellenőrzés során. – A szerkesztő megjegyzése]

A Számviteli törvény 98/A §-a alapján két kör alkalmazhatja ezt a sajátos beszámolási formát:

– a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok,

– a számviteli törvény hatálya alá tartozó egyéb szervezetek, közhasznú egyéb szervezet

 

A betéti társaság és a közkereseti társaság esetében a sajátos beszámolási forma alkalmazásának feltétele, hogy a a cég könyvvizsgálatra ne legyen kötelezett, azaz

  • az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, és
  • az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

A sajátos egyszerűsített éves beszámoló csak egyszerűsített mérlegből és eredménykimutatásból áll, kiegészítő mellékletet nem tartalmaz.

Aki erre 2009-től áttér, a feltételek fennállása mellett nem térhet vissza az egyszerűsített éves vagy éves beszámolóra.

Azonban a vállalkozás bármilyen beszámolási formát is választ, vagy bármelyikre kötelezett, közzétételi kötelezettsége kapcsán 3.000 ,- Ft-os díjat kell fizetnie. A befizetésről a Magyar Államkincstár igazolást küld, melyet az elektronikus közzététel keretében a beszámolóhoz kell csatolni.

Így már nem függ a közzététel díja attól sem, hogy jogi személyiségű, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságról van-e szó.

 

(Az Adónavigátor Kft. engedélyével)

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb