Adó | Járulék | IlletékSzemélyi jövedelemadóTársadalombiztosítás

Tevékenységre jellemző kereset már a spájzban van…

Mintegy másfél hónappal ezelőtt már részletesebben is írtunk a tevékenységre jellemző kereset 2010. évi meghatározásának nehézségéről.
Vége a január hónapnak, és február 12-ig muszáj lesz valamit produkálnunk, hogy védjük Ügyfeleinket, hogy eleget tehessünk az újabb faramuci előírásoknak.

Itt a januári bérszámfejtés a nyakunkon, nagyon ideje van, hogy vállalkozóink nyilatkozzanak végre, hogy mi legyen. És – természetesen -, mint mindig, a törvényalkotók helyett nekünk kell állni a rohamot, hogy micsoda, meg miezmiez, meg miért, meg hogyaza… 🙁

2010. január elsejétől a főállású egyéni és társas vállalkozók esetében a tevékenységre jellemző kereset után kell személyi jövedelemadót és járulékot fizetni. Ezzel egyidejűleg megszűnik az a szabály, hogy járulékalapnak a minimálbér kétszeresét kell tekinteni.

A tevékenységre jellemző keresetet minden esetben egyedileg kell maghatározni, fő szabályként a szokásos piaci érték meghatározására vonatkozó módszerek valamelyikével. A tevékenységre jellemző kereset meghatározásához további módszereket is tartalmaz a személyi jövedelemadó törvény.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény csak általános iránymutatásokat ad, abból konkrétan dolgozni nem nagyon lehet, csak mint egy kötelező vázként tekinthetünk rá.

Az APEH levetette magáról a terhet, hogy listát adjon ki, ő a büntetésekre szeretne továbbra is koncentrálni, nem a vállalkozók segítésére.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat pedig mindösszesen a statisztikáival tud rendelkezésre állni, még szerencse, hogy nem kell körinterjút folytatni a településen élő és tevékenykedő vállalkozók . főleg a konkurencia . között…

Nagyon szívesen olvasom a weblapod, de azért mindenben még messze nem vagyok profi benne.
Szeretnék elküldeni Nektek 2 mintát a Tevékenységre jellemző kereset kiszámolására, illetve a nyilatkozatra.
Én jó párat megcsináltam, és mindegyiknél az jött ki, hogy a kereset kevesebb lett, mint a minimálbér, illetve az eddigi tényleges jövedelem kivét.
Ha van időd nézd át, mert lehet, hogy valamit kellene még figyelembe venni, vagy valamit nem kellene……
Mindenesetre ezzel bizonyítom, hogy miért annyi az annyi.
Jó sok időt elvisz a semmiért.
További jó munkát!

Nyúl Éva közgazdász, könyvelő és könyvvizsgáló kolléganő, a pécsi X-Akták 3000 Kft. ügyvezetője írta az előbb idézett pár sort, aminek nagyon megörültünk; a levél mellé ugyanis tényleg csatolta Éva az említett anyagokat, majd rövid konzultációt követően hozzájárult, hogy a mintákat megosszuk a kedves Olvasókkal:

[Nem található a letöltés]

[Nem található a letöltés]

Nagyon szépen köszönjük az X-Akták 3000 Kft-nek a gondos munkát, és azt, hogy közkinccsé tehetjük!

Kérjük, hogy a szabadon módosítható, átalakítható, felhasználható kalkulátorral és a nyilatkozatmintával kapcsolatos véleményeiket mondják el, osszák meg velünk, és azt is elvárjuk – kellő tisztelettel -, hogy értesítsenek bennünket, ha alaposan módosítják, vagy más, hasonló módszerrel találkoznak.

Ha valaki készített már ilyen, vagy hasonló segédletet erre a célra (de akár más célra is), akkor küldje el nekünk, hogy azt is közzé tehessük!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Szeretnék kalkulátort a tevékenységre jellemző kereset megállapításához köszönettel:Varjasi Éva

 2. “A mellékmondatnak megfelelő írásjellel is zárható az olyan mondatszerkezet, amelynek főmondata csupán mellékes tájékoztatást tartalmaz.”
  ???
  Ez nekem új.
  A főmondat attól főmondat, hogy nem ilyen 😀
  Pl.: Szeretném tudni, hogy esni fog-e a hó.
  Ez minden körülmények között egy kijelentő mondat!
  Nem konkrétan megbántottak, csak fölényeskedtek, ami egy szolgáltatás esetén nem megengedhető.
  Ahogy kis túlzással mondani szokás, mindig az ügyfélnek van igaza. 😀
  Az önálló tagmondatra is az igaz, hogy éssel nem kezdünk mondatot.
  Én sem vagyok nyelvész, de ezek a dolgok az általános műveltséghez hozzátartoznak.
  Tudják, csak azok a dolgok háborítanak fel (visszatérve a falanszterhez), hogy a TV-ben beszédhibás műsorvezetőket és elálló fülű sportriportereket (pl. Sz.D.-ot) alkalmaznak, majmokból csinálnak celebeket, a honvédelmi miniszter nem volt katona, de Társadalmunknak fontosabbak a falanszter törvényei, mint az ilyen apróságok, fontosabbak, mint a gazdaság; ügyvéd és könyvelő nélkül az ember egy kiszolgáltatott űzött vaddá válik, vagy egy nyúllá a cilinderben, azokkal viszont pénze nem marad. Na ennyi lett volna a falanszter.
  Egy olyan ország, ahol a kormányzó párt 10%-a előzetes letartóztatásban van (vagy lesz), ahol 1 BKV jegy annyiba kerül, mint egy menzaebéd, ahol a miniszterelnök állítólag Cipruson csalt adót, ahol a kormányszóvivő főzőműsorokban táncol (csak mert származása miatt kikezdhetetlen).
  Sorolhatnám még, de minek!
  (felkiáltójel, mert felkiáltó mondat) 😀
  A háziorvosom szavai jutnak eszembe 2002-ből, amikor létszámleépítettek: “ez az ország annyira jól áll, hogy ezt is megengedheti magának?”
  Azért jó egy kicsit dumcsizni a másik oldallal. 🙂

  1. Pontosítok: ahogy nálunk nyugatabbra kis túlzással mondani szokás, mindig az ügyfélnek van igaza.

 3. Szevasztok!
  Nagy gondban vagyok, h az apeh minden hónapban más kitöltőprogrammal bírkóztat meg 🙁
  A 1008-as nyomtatványról van szó. Evás vagyok, januárra még sikerült: pl. 550. sor: A 26%-os mértékű társadalombiztosítási járulék alapja (147000), stb.
  Most februárra már ezt sem lehet:
  Azt írja a súgó:
  Figyelem! A járulékköteles ellátások összegét nem az 550-551., illetve 555.  sorokban, hanem a bevallás 11-es lapjának megfelelő (605-606., 621-622., illetve 626.) soraiban kell feltüntetni!
  Igen ám, de a 605-606 a Gyesre és a Gyedre vonatkozik!
  A 621-622-ről pedig ezt írja:
  A 621-625. sorokat kizárólag a 2010. január 10-ig kifizetett ellátások után keletkezett járulékfizetési kötelezettségek esetén kell kitölteni! Tovább már nem is küld… 🙁
  A sok frissítés miatt összekeveredhettek a sorszámok. (A programokat és a súgót is előtte frissítettem).
  Mit tegyek? Közeledik márc. 12, a határidő!
  Légy szíves mutassatok már egy mintát, hogy hogyan töltsem ki ezt az Isten-átkát! (Evás cég, csak ügyvezető van, minimálbér duplája, havi bevallás); köszi.

  1. Kedves Ernő!

   Most is az 555-ös sorokban a helye; nem lehetséges, hogy az alkalmazás kódja hibás? (0 és 30 az igazi a 1008-10-01-es lapon)

   Csak a 1008-04, 05, 09 és 10-01 lap lehet kitöltve.

   1. Kedves Iroda! Eddig is kösz.
    Tehát az eddigi 550-554 sorokat az 555-559. sorba írom, ez eddig még nincs is tiltva.
    Az 573-576 sorok átkerülnek a7 577-580. sorokba, OK.
    De mi a helyzet A 589-590. sorokkal? (ez eredetileg a 1008-10-2-es lapon van).
    Nem tudom, hogy a vállalkozói járulékot hogy könyveljem.
    Vagy az EHO után ez is megszűnt, átkerült máshova? Netán más százalékkal is?
    A kódom 30, azzal nem lehet gond.

    1. Kedves Ernő!

     És a 30-as előtt 0 (nulla) van beírva?

     Leírtuk, hogy melyik lapokra kerülhet csak adat, onnan már nem nehéz kitölteni…

     Tényleg a legújabb frissítés van fenn a gépén az ÁNYK-ból? Mert a keretrendszer és rengeteg nyomtatvány frissült.

     1. Kedves Iroda!
      Igen, 0 30 a kód, és mindent frissítettem.
      Majdnem 24 órai internetes keresés után arra jutottam, hogy az EHO és a Váll.járulék nekem megszűnt (cserébe 30% lett az EVA).
      Még néhány óra és elkészül a februári 1008-as bevallás. Szétrobbanok. Kösz a segítséget, belőlem sose lesz könyvelő.
      Minden szépet és jót kívánok!

      1. Kedves Ernő!

       A könyvelő is egy szakma, ugyanúgy, mint az orvos, a kőműves, a hentes, a tanár, a mérnök..stb. Nem véletlen a szakosodás, ha elromlik a hűtőgép, akkor nem az óráshoz visszük, még, ha van valami lövése is hozzá… 😉

       Ön se kínlódjon, forduljon könyvelőhöz, mert azt gondolják sokan, hogy nem olyan nagy kunszt két számot összeadni, meg egy papírt kitölteni..

       Nem tudom, hány órát áldozott arra, amit tegnap éjjel a munkatársam kb. 2 perc alatt lemodellezett, és megírta, hogy melyik lapokat kell kitölteni. De addig a saját szakmájában, amihez nagyon ért, nem dolgozott, és még jól fel is idegesítette magát.

       És ki tudja, hány apró szabályt szegett meg a jószándéka ellenére, ami pl. 2-3 év múlva drága lehet, ha egy ellenőrzés fedi fel.

       1. Sikerült megcsinálnom.
        annyi segítséget kaptam itt, hogy Csak a 1008-04, 05, 09 és 10-01 lap lehet kitöltve.
        Arra mind egyedül kellett rájönnöm, hogy a 555-559. és 577-580. sorokat kellett kitölteni, EHO és a Váll.járulék nekem megszűnt (cserébe 30% lett az EVA).
        Aztán vagy elfogadják, vagy írom újra.
        Köszönöm a jótanácsot, én is szívesebben dolgoznék a saját területemen, de munkát senki nem ad, mert mindenre túlképzett vagyok, kényszervállalkozóként pedig évente kb. 2 millió a bevételem, ebből kb. 1,6 milliót el is visz az APEH, marad 400 ezrem egy évre; több ilyen jellegű költséget már nem tudok vállalni a “két percekért”. Bocs.

       2. Lényeg: ha nem szőke hajam és kék szemem lenne, akkor én is sikeresebb lennék ebben az Önök által determinált falanszterben.
        Ha értik egyáltalán, hogy miről beszélek…
        Szégyelljék magukat,az egész fajtájuk, nagyon mélyen!!

        1. Kedves Ernő!

         Egészen bizonyos Ön abban, hogy bennünket akart elküldeni a náthásba???

         Az elejét még kapizsgáltuk, de a falanszternél megakadtunk, és azt végképpen nem értettük, hogy miért szégyelljük mi magunkat?

         Azt ismerjük, hogy a jó mindig elnyeri méltó büntetését, de máris…?

         1. “Az elejét” kezdetű mondat után pontot kellett volna tenni, mert kijelentő mondat (az említett mondatrészben: alany=mi, állítmány=nem értettük, alárendelt összetett mondatrész), és kötőszó elé pedig nem teszünk vesszőt; de felőlem akár ki is törölhetik az egész beszélgetést, ez az egész így már hozzám is méltatlan.

          1. Kedves Ernő!

           Tény és való, hogy nem magyar helyesírási útmutatók vagyunk, de mégis:
           A mellékmondatnak megfelelő írásjellel is zárható az olyan mondatszerkezet, amelynek (akár el is hagyható) főmondata csupán mellékes tájékoztatást tartalmaz.
           Sokszor meglehetősen nehéz eldönteni, hogy az és, s, meg, vagy kötőszóval kapcsolt rész önálló tagmondat-e; ilyenkor az írásjelhasználat ingadozhat.

           Az nem tudjuk, hogy mivel bántottuk meg, de nem állt szándékunkban.

           Hozzászólásokat pedig nem szokásunk törölni azért, mert álláspontjaink nem egyezőek… 🙂

 4. Köszönöm a segítséget! Azt hiszem, így már minden tiszta. 🙂

 5. Sziasztok!
  Segítséget szeretnék kérni Tőletek.
  Kérdésem az lenne, hogy egyéni vállalkozó esetén okoz-e problémát, ha kft. tagjaként osztalékot fizettek ki részére, ami után az adó megfizetésre került, de személyesen nem működik közre és nincs innen származó jövedelme. Információim szerint csak korlátlanul felelős tag nem lehet e.v. Jól tudom vagy tévedek? 🙂

  1. Kedves bekesi.ildiko!

   Tegyünk tiszta vizet a lavórba! 🙂

   1. Kft. tagja (tulajdonosa) bárki lehet (hacsak más kizáró ok nem áll fenn).

   2. Nem az egyéni vállalkozás, hanem a magánszemély, aki vállalkozó is, a Kft. egyik tulajdonosa (nem, mintha bármelyik is akadály lenne, de van különbség).

   3. Egyéni vállalkozó nem lehet Bt. beltagja illetve személyes közreműködésre kötelezett kültagja, vagy Kkt. egyik tagja, vagy egyéb korlátlan felelősséggel járó jogviszonya nem megengedett.

   4. Az osztalék kifizetésének egyik formában sem feltétel a személyes közreműködés, kizárólag a tulajdonosi mivolt az elengedhetetlen.

 6. Kedves Szerkesztők!

  Még csak most ismerkedek a honlappal, nem nagyon tudom, hogy a kérdéseket ilyen formában kell Önökhöz elküldeni, vagy az adott témánál tehetem meg.
  Nem vagyok a vállalkozói szférában jártas, az egyik ismerősöm kért meg, hogy néhány dolognak nézzek utána:
  -Egy kiegészítő tevékenységet folytató evás bt beltagjáról van szó, aki már régóta nyugdíjas (70éves). Tavaly és tavalyelőtt havonta a 0908A-és M nyomtatványokon havonta egészségügyi hozzájárulást vallott 1950 Ft/ hó összegben és nem egészségügyi szolgáltatási járulékot 4.350 ill.4.500 Ft összegekben. Most januárban befizette a két éves különbözetet 59.400 Ft összegben, de gondolom a bevallásait is önrevíziózni kellene, de hogyan? Minden egyes havi bevallását, vagy van mód arra, hogy ezt egy bevallással elintézze?
  Az idén januárban már a 1008M nyomtatvány 560.sorában tüntette fel a 4.950 Ft-ot, ennyi összeget is fizetett be, viszont szerintem rossz számlára, mert szerintem a 10032000-06056229 sz. számlára kellene fizetnie, de ezt gondolom egy átvezetéssel lehet rendezni a folyószámláján.
  Most 25-ig ha jól néztem, akkor be kell adnia egy nullás 0901-es nyomtatványt, ill. egy értelemszerűen kitöltött 0943-as eva bevallást, amin csak az evát vallja be. Az, hogy Ő foglalkoztatott alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkező munkásokat, és a közteherjegyes bélyegeket megvásárolta, kell valamit kezdenie? Úgy értem kell szerepeltetnie valamelyik bevallásban?
  És még egy utolsó kérdés: a havi 4.950 Ft-on túl kell még valamilyen járulékot fizetnie? Én úgy gondolom, hogy nem, de nem értek hozzá.
  Várom válaszukat, további szép napot kívánok!

  Üdvözlettel: Andrea

  1. Kedves Andrea!

   Örömünkre szolgál, hogy kacérkodik honlapunkkal! 🙂

   Itt is, mint bármelyik szakmai portálon (bár mi csak miniportálnak csúfoljuk magunkat), a szakmailag leginkább illő cikkhez illik elhelyezni a kérdéseket.

   Azt pedig el nem tudjuk képzelni, hogy a szakmailag hozzáértő miért nem teszi fel személyesen a kérdéseit; jól megfogalmazott kérdésre könnyebb választ adni, és könnyebb jó választ adni…

   – Természetesen havi bevallást havi bevallással kell javítani, azaz 12 db/év önbevallást kell készíteni. És nem csak a járulékkülönbözet fog előállni, hanem késedelmi pótlék és önrevíziós pótlék is becsúszhat.

   – Aki fejből tudja az összes kisadó számlaszámát, az jelentkezzen nálunk egy pofa sörre! 🙂 A lényeg viszont az, hogy meg lehet nézni az éppen járatos bankszámlaszámot, és amennyiben tévesen utalt, akkor egy 17-es, átvezetési nyomtatvánnyal lehet rendezni a sorokat az adónemek között.

   – Az AM-munkakönyveseket is szerepeltetni kellett volna menetközben a bevallásban, tehát, már csak ez miatt is kell az önrevízió. Micsoda öröm… 🙂 Meg kell róluk nyilvántartást is vezetni, és a közteherjegyek vásárlásáról és felhasználásáról, évvégi leltározásáról is.

   – Alapesetben nem kell mást fizetnie, legalábbis saját maga után nem.

   1. Köszönöm szépen a tájékoztatást!

    Szép estét mindenkinek!

 7. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  Kéedésem az, hogy társas vállalkozó tagja és egyben ügyvezetője után eddig a min. bér után fizettünk járulékokat, a cég 2 éve veszteséges, 2010-ben a tevékenységre jellemző kereset után kell fizetni járulékokat?
  Sem osztalékot sem más jövedelmet nem vett fel, a korábbi években.
  Köszönöm.

  1. Kedves Mrita!

   Ebben a formában a veszteségnek, osztaléknak nincs sok köze a fizetendő minimális járulékhoz.

   Attól, hogy – adott esetben – egy ügyvezetőnek mennyi a tényleges tagi kivéte, egy vállalkozás lehet akár nyereséges, akár veszteséges is. A dolgok jelen állása szerint az ügyvezető után legalább a minimálbérnek megfelelő összeg után kell járulékot fizetni azzal, hogy most adatokon alapuló számításokkal nekün kel(ene) megálmodnunk, hogy mennyi a környező, hasonló dolgokkal foglalkozó ügyvezetők átlagos jövedelme, mennyi várható ebből, hogy a vállalkozás ki is tudja gazdálkodni, mekkora öreganyánk fájós tyúkszeme, és Mári néni hányszor mosta ki Pista bácsi büdös zokniját a Holdon? … 😉 🙂 🙁

   Ezt a nyilatkozatot az ügyvezetőnek kellene, a számítási módszerrel együtt a könyvelő felé prezentálni, hogy aztán ez legyen majd a járulékalapja, de legalább a minimálbér.

   Ahogyan ezt Pécsett – elég régen – szokták volt mondani: “Szerencse fel!”

 8. Kedves Könyelőiroda!

  Nagyon szépen köszönöm a segítséget, viszonylag gyorsan sikerült is megállapítani a tevékenységre jellemző keresetet. (csak másfél tábla csoki után tisztázódott a dolog:-)) A kérdésem az lenne, hogy a minimálbérhez képest elég alacsony összeg jött ki (51035 forint) és most ezt kellene alapul vennem a járulékfizetéshez? Én a januári bevallást már elküldtem és abban a minimálbért vettem alapul és az alapján fizettem is be a járulékokat. Kellene e egy önellenőrzést küldenem az Apeh felé? A többlet befizetéssel mi legyen, vonjam le a következő hónapban és csak csökkentett összeget fizessek be, vagy mi legyen? Segítségüket előre is köszönöm. További sok sikert kívánok. Üdvözlettel: Zsuzsa

  1. Kedves vargazs79!

   Hol tetszik élni? A Holdon? 🙂 🙂

   Bizony, a minimálbér utáni járulékot meg kell fizetnie a vállalkozójának. Nem arra megy ki a játék, hogy fizessen az után, amennyit keres, hanem többet-többet-többet…. 🙁

   A kiszámított összeget aláíratja a vállalkozóval (feltéve, ha az összeg egyezik is a valósággal), aztán, ha jönnek, hogy miért nem 200ezret fizetett, akkor tessék letolni a torkukon a papírt. 😉

   1. Köszönöm szépen a gyors választ! Néha lehet, hogy nem ártana, ha a Holdon élnénk, ott nincs ennyi hülyeség (egyenlőre)!

    További jó munkát kívánok!

    Zsuzsa

 9. Köszönöm az önzetlen segítséget! Írtam a webmesternek, egyenlőre várom a választ. Köszönöm a nyilatkozattal kapcsolatos segítséget is! Köszönöm a javasolt összeget is. Kérdésem még az lenne, hogy minden hónapban ugyanazzal az összeggel kötelező dolgozni amit most bevallok, vagy lehet egyik hónapban mondjuk 73500, aztán ha jobb a forgalom mondjuk 90000,- aztán ha romlik akkor megint kevesebb?? Van e hátránya az év végi kiegészítésnek a havi magasabb bevallással szemben? A 27%, 17%, járulékra és a szuperbruttósított jövedelem 17% adója van akkor is vagy van még esetleg valami + kötelezettség?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Kedves Oszlár Ferencné!

   Sajnos, Ön sem jól emlékszik a felhasználói nevére – webmesterünk már írt Önnek… 🙂

   Véleményünk szerint nem kötelező minden hónapban azonos összeg után fizetni a járulékot, de a kis nyilvántartásra fel kell vezetni, hogy miért. Tudja, a papír az úr…

   Eddig ugye az volt a módi, hogy egész évben a minimálbér, aztán év végén megnéztük, hogy mennyi is az az annyi? Most a kiugró december helyett egész évre kell(ene) egyenletesen elteríteni….

 10. Szép napot!
  Szeretnék segítséget kérni! Regisztráltam a z oldalra de nem kaptam meg a belépéshez szükséges jeszót(kódot) és enélkül nem tudok belépni az oldalra sajnos! 🙁 Belépés nélkül, pedig nem tudom megnyitni a nyilatkozatmintát és a csoportos tevékenységre jellemző kalkulátort! 🙁

  Üdv.: Oszlár Ferencné

  1. Én már napok óta kérek jelszót, azóta valamit kaptam, hogy aktíváljam, de ráléptem a kapott linkre, okéztam, de nem tudtam ettől meg a jelszómat. Hogy ez miért ennyire bonyolult, vagy nem akarják, hogy hozzáférjünk? Akkor meg miért teszik közz?. Lehet, hogy másnak sikerült, de olvasom, hogy sokan vagyunk ebben a cipőben, akkor miért nem lehet ezt a jelszós dolgot egyszerűsíteni?
   De ha már itt tartunk a regisztrációhoz nem is kellett jelszó, utólag meg szinte lehetetlen kérni.
   Én is már segítségért kiálltok!!!!!
   Köszönöm előre is a segítséget!

   1. Kedves Marcsi!

    Kétezer regisztráció sikeres volt, és kb. 15-20-an kértek segítséget (mint ahogyan most Ön is), és kaptak is.

    Nem gondoljuk, hogy túl bonyolult lenne a rendszer, egy könyvelőnek pedig pláne nem. Ha adott fel bevallást elektronikusan, akkor ahhoz képest ez egy üdítő folyamat… 🙂

    Ennek a segítő szakmai miniportálnak az üzemeltetéséhez egy árva kanyi vassal sem járul hozzá senki! Saját pénzünkből, saját szabadidőnkben tesszük, hogy segítsünk másoknak is. Nos, ezért teszünk közzé anyagokat…

    A regisztrációt pedig hadd döntsük el mi, hogy mihez kérünk. Van rengeteg szabad tartalom is, még letölthető is. Ugyanakkor vannak olyan anyagok, amibe valaki energiát ölt bele, megosztja másokkal, akkor hadd tudjuk, hogy van-e rá igény, kik kérik, mi az ő további igényük. Olyan kötetlen klubszerű dolog ez, ahol nem kérünk belépőt, lehet ingyen fogyasztani, de megválogatjuk, hogy kit engedünk be.

    És a rendszerrel védjük az Önök kényes adatait is; ha hagynánk gondozatlanul, könnyelműen ezeket az adatokat, akkor hamarosan tele lenne a postaládájuk értéktelen, gagyi reklámokkal, de annyi, hogy keresgélhetnék benne naphosszat a szükséges dolgaikat…

    Egy ilyen forgalmas, közérdeklődésre számot tartó miniportált igyekeznek rosszindulatú egyének támadás alá venni – szerencsére az alkalmazott rendszernek, a munkánknak, az óvatosságunknak; sikertelenül. Ezt azért szeretnénk így üzemeltetni továbbra is…

    1. Köszönöm, egyet értek!
     Akkor azért neki futhatunk még egy jelszó kérésnek?

     1. Kedves Marcsi!

      Levele alapján intézkedtünk: kiderült, hogy nem a mi rendszerünkkel van a baj, hanem a felhasználói név nem az volt, amire emlékezett.

      Minden szép, ha a vége jó! 🙂

      További jó böngészést és szép napot!

    2. Kedves Marcsi!

     A hozzászólásánál használt email címe regisztrálva van a rendszerben, csak más felhasználónévvel, mint amit itt használ (tehát, nem “marcs”i néven).

     Írjon egy levelet a webmester kukac konyvelozona pont hu címre a regisztrációjánál használt email címről, és a felhasználónév említésével kérjen (nevezzen meg) egy jelszót, amelyet a webmester be fog állítani, ellenőriz, és siker esetén értesíti, hogy a kért jelszóval üzemel a belépése. 😉

 11. Sziasztok!

  Örültem hogy felhívták a figyelmem erre az oldalra! Nézegettem a táblázatot és az aszf adatbázisát. Próbáltam volna kalkulálni is, mire rájöttem hogy amit keresek benne sincs az aszf adatbázisában, mivel 2003-as TEÁOR-ral dolgozik 🙁
  Aki tavaly váltott vállalkozóit nem biztos, hogy megtalálja a neki megfelelőt, még közelítőleg sem, mert lettek új tevékenységek és a régieket több esetben ötfele bontották. Ilyenkor mit lehet tenni?
  Sajnos még mindig nem törölték el 🙁

  Üdv: Mariann

  1. Kedves Mariann!

   Nagyon egyszerűsítve és sarkítva: Mindennapi gyakorlat az, hogy egy EV nem egyféle, hanem akár 8 féle tevékenységből szeri bevételét. A teendő: felírjuk a 8 féle tevékenységet, annak %-os megoszlását megsaccoljuk, melléjünk írunk egy-egy járatos FEOR számot, azoknak megnézzük, hogy mennyit szoktak keresni, ha kevesebbet, mint mi, akkor a mienkkel készen is vagyunk, ha többet, akkor megnézzük, hogy nagyon többet-e, és miért (más hely, más körülmény, más helység, stb.), 5 sorban leírjuk, és innentől kezdve ez lesz a bevallásunk alapja.

   Ha nagyon megugrik a bevétel (tartósan), akkor ráírjuk a papírra, hogy hurrá, ügyesek voltunk, és megemeljük a bevallásban fizetendőt, ha nagyon csökken, akkor ráírjuk, hogy a jó…. és lemegyünkk a minimálbérig.

 12. Bocsánat!

  Előre is köszönöm a válaszukat! Oszlárné

  Ui.: Az előbbi hozzászólásnél elmaradt! 🙁

  1. Kedves Oszlár Ferencné!

   Gyorsan megnéztük az előző válaszunk után: ezen az email címen regisztrálva van a rendszerben, csak más felhasználónévvel, mint amit itt használ.

   Írjon egy levelet a webmester kukac konyvelozona pont hu címre a regisztrációjánál használt email címről, és a felhasználónév említésével kérjen (nevezzen meg) egy jelszót, amelyet a webmester be fog állítani, ellenőriz, és siker esetén értesíti, hogy a kért jelszóval üzemel a belépése. 😉

 13. Sajnos nem tudom megnyitni a Nyúl Éva /X-Akták Ügyvezetője/ Által közzétett alábbi oldalakat!

  Nyilatkozatminta a tevékenységre jellemző kereset meghatározásáról (271)

  Csoportos kalkulátor a tevékenységre jellemző keresetek meghatározásához (279)

  Nagy szükségem lenne pedig rá! Egyéni vállalkozó vagyok, pénzügyi megfontolásból magam könyvelek… Sajnos megakadtam. Máskor a havi bevallás rutinmunka volt, most meg nem tudom mitévő legyek? 🙁 Már töménytelen időm elment a neten a téma keresgélésével, de sajna nem jutottam előbbre! Mennyi ma egy divatáru kereskedő tevékenységre jellemző bére??? Tudja valaki? Sorra zárnak be üzletek, forgalom alig akad, a szakképzett eladók örülnek ha akad munkájuk egyáltalán!!! 🙁

  1. Kedves Oszlár Ferencné!

   Többszázan regisztráltak sikerrel, valami el van cseszerintve a menetben (a zárójelben lévő számok a sikeres letöltések számát mutatja).

   Ahogyan és amit leírt, pont azt kellene egy papíron rögzítenie, és azt mondani, hogy akkor a várható jövedelmem sacc per kábé ennyi lesz, ezért én a 73.500,- Ft-ot választom.

 14. Sziasztok!

  Ezt a két mintát (nyilatkozat + kalkulátor) nagyon hasznosnak találtam, és sokat segített, melyet ezúton is köszönök!!! DE továbbra sem lett számomra minden világos, ui. ha a kalkulátor szerint levezetem a TJPK-t, akkor minimálbér körüli összeget kapok. Az én esetem egy Kft. ügyvezetőjéről szól, aki korábban 150 eFt-os tagi jövedelemmel rendelkezett. A kalkulátor segítségével azonban kapok kb. 80eFt-os jövedelmet. Ilyen esetben hogyan lehet feltornázni ezt az összeget 150 eFt-ra???
  Egy másik észrevétel:
  Én korábban a ksh.hu adatait nézegettem, ahol szintén találhatók átlagjövedelmek, melyekből ki lehet indulni. Itt viszont ellenkező volt a problémám, kb. 520 eFt az átlag ügyvezetői fizetés. Itt szintén megijedtem, hogy na ebből akkor hogy lesz 150 eFt.
  Örülnék, ha valaki tudna ebben segíteni, mert már csak két nap van a bevallásig!!!!

  Köszönöm!

  Ági

  1. Kedves t_agi!

   Ha a végletekig le akarjuk egyszerűsíteni a kérdést, akkor az a feladat, hogy
   1. A várható éves jövedelem havi részét a valósághoz közel esően saccoljuk meg
   2. Papírozzuk le, hogy ez miért éppen ennyire tehető
   3. Valljuk be és fizessen a kuncsaft adót és járulékot

   Mindezekből következik, hogy a hozzászólásban megjelölt probléma – bár valós – nem okozhat gondot; ha az 500e alatt fizetjük és valljuk, azért tesszük, mert lám-lám, a hivatalos mód kevesebbet hoz ki.
   Ha pl. 102-re jön ki, és mi 150-et vallunk, akkor bizony nagyon rendesek vagyunk, hogy a hivatalosnál többet fizetünk, mert bízunk a fellendülésben.

   Gondoljunk bele, hogy mi fenyeget bennünket, milyen egy Apeh ellenőrzés folyamata? Mennyi? Miért ennyi? Van róla Atyaúristenes papír? Van. Hivatalos adat? Igen. Eltérés lefele? Miért Bünti. Eltérés felfele? Miért? Reménykedünk-reménykedünk? Viszlát! 🙂

 15. Sziasztok !!!
  Részemről 2 egyéni vállalkozó tevékenységre jell.bérét próbáltam kiszámolni az
  X-Akták 3000 Kft által feltett kalkulátorral és a javasolt táblákkal.
  Tapasztalatom:
  1.vállalk.vízvezetékszerelő és amannyiben a végzettség relatív helyzet indexével is számoltam, hihetetlenül alacsony bér jött ki
  2.vállalk.mérnöki tevékenys. és ha a végzettség…táblával is számoltam nagyon magas jövedelem jött ki. Úgy döntöttem mindkét esetben elhagyom e táblát, mivel számomra a logika is azt diktálja, hogy a vízvezetékszerelőnek szakmunkás
  a mérnöknek főiskolai végzettsége van, így miért kellene még ezzel korrigálni a teaor szerinti bért. Jól taktikázok ???? Köszi a véleményt

  1. Kedves Edit!

   Hasonlókat tapasztaltunk mi is. Szerintünk is a józan észnek kell diadalmaskodni:
   1. Táblázattal kijön a kicsiny “A” eredmény
   2. Tapasztalatunk alapján sacc per kábé lesz a nagyobb “B” eredmény.
   3. A “B” eredményt valljuk
   4. Ember legyen a talpán, aki elkaszál bennünket a magasabb “B” alkalmazása miatt. 🙂

 16. Szeretnék segítséget kérni, hogyan találom meg a tevékenységre jellemző
  keresethez a nyilatkozatotés a kalkulátort?
  Köszönöm a válaszukat.

  1. Kedves MARESZ!

   Abban a cikkben, ahova most feltette a kérdését, megtalálja a két dokumentumot, egyszerű rákattintást követően (ha regisztrálva van és be van jelentkezve) a letöltés megkezdődik.

 17. Sziasztok!
  A kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozás tagjával (nyugdíjas,bt beltag) van problémám(2008 előtt lett nyugdíjas). Azt tudom, hogy 4950,-Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni a Bt-nek, de a tag fizet valamit? Ugyanis ez a nyugdíjas nem vesz ki jövedelmet, tehát nincs járulékalap. A 08-as bevallást nem tudom kitölteni, mert nyugdíjjárulék alapot kér. Valamit nem jól értelmeztem? Sürgősen kérek SEGÍTSÉGet, mert itt a bevallás a nyakamon
  Köszönettel: Manyi

  1. Kedves Manyi!

   Gondoljuk, hogy időközben megoldotta a gondot, de azért leírjuk: a 1008M-es nyomtatványon az 560. sor 4.950 Ft, az 565. és 569. sorba be kell írni a nullákat. (szóval: nem úgy nulla, hogy üresen marad… 🙁 )

   1. Sziasztok!
    Köszönöm a gyors választ, tényleg sikerült megoldani a problémát.
    Nagyon jó, hogy van egy ilyen segítő csapat, akik lelkiismeretesen, gyorsan és szakszerűen, de nem utolsó sorban kedvesen tudnak választ adni.
    Mégegyszer köszönöm, további jó munkát kívánok!
    Szabóné Manyi

 18. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Nagyon örülök, hogy böngészés közben véletlenül ráakadtam a weboldalukra, nagyon jónak és hasznosnak tartom.

  Kérdésem és problémám a következő:kötelező-e az SZJA-t a tevékenységre jellemző kereset után megfizetni, ugyanis én a törvényből nem tudom egyér-
  telmüen kiolvasni a kötelező jelleget. Az egyik ügyfelem fodrász egyéni vál-
  lalkozó, aki tanulószerződések alapján szakmunkástanulók gyakorlati képzé-
  sével is foglalkozik, és a törvény szerint tanulónként minden megkezdett hó-
  nap után vállalkozói bevételét csökkentheti a minimálbér 24 %-val. Ez 2010-
  ben 17.640.-Ft./tanuló/hó. Ez elmult évek gyakorlata szerint a kedvezmény
  igénybevétele után vállalkozói személyi jövedelemadó (16 % SZJA, 25 % osztalékadó) alkalmazásával adót egyáltalán nem, vagy csak kis összegben kellett fizetnie.

  A jelenlegi élő tanulószerződések figyelembevételével 2010-ben is hasonló lehet a helyzet. De ha az adót a tevékenységre jellemző kereset után kell
  megfizetnie, akkor a kedvezményt nem tudja igénybe venni, így érdekte-
  lenné válik számára az oktatás. Úgy gondolom, hogy ez más szakmát kép-
  viselő egyéni vállalkozó esetében is igaz.

  Észrevételeiket, válaszukat előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Semjényi Lajos.

  1. Kedves Semjényi Lajos!

   2010. január elsejétől a főállású egyéni és társas vállalkozók esetében a tevékenységre jellemző kereset után kell személyi jövedelemadót és járulékot fizetni. Ezzel egyidejűleg megszűnik az a szabály, hogy járulékalapnak a minimálbér kétszeresét kell tekinteni.

   SZJA törvény
   3. § E törvény alkalmazásában az egyes fogalmak jelentése a következő:

   86. A tevékenységre jellemző kereset: a magánszemély főtevékenységére jellemző, a piaci viszonyoknak megfelelő díjazás.
   Az önálló tevékenységből származó jövedelem

   16. § (1) Önálló tevékenység minden olyan tevékenység, amelynek eredményeként a magánszemély bevételhez jut, és amely e törvény szerint nem tartozik a nem önálló tevékenység körébe. Ide tartozik különösen az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő, a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenysége, az európai parlamenti, az országgyűlési képviselői, valamint a helyi önkormányzati képviselői tevékenység.
   (5) Ha a vállalkozói kivét nulla vagy éves összege nem éri el az adóévben a tevékenységre jellemző kereset éves összegét, önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül a vállalkozói osztalékalapból a (7) bekezdés szerint megállapított jövedelem, de legfeljebb abból az a rész (bármelyik a továbbiakban: kivét-kiegészítés), amely a vállalkozói kivéttel együtt, illetve ennek hiányában eléri a tevékenységre jellemző keresetet.

   Az SZJA törvény
   A vállalkozói személyi jövedelemadó
   49/B. § (1) A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó az e tevékenységéből származó vállalkozói bevételét a 4. és a 10. számú melléklet rendelkezései szerint, a vállalkozói jövedelmét a vállalkozói bevételből – legfeljebb annak mértékéig, figyelembe véve a (2)-(7) bekezdés rendelkezéseit is – a vállalkozói költség levonásával határozza meg. Vállalkozói költségként a vállalkozói kivét és a vállalkozói bevétel elérése érdekében felmerült kiadás a 4. és 11. számú melléklet rendelkezései szerint számolható el.
   (6) A (4) és (5) bekezdés rendelkezéseiben említett tételekkel növelt vállalkozói bevétel – legfeljebb annak mértékéig – csökkenthető:
   a) a legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű alkalmazott foglalkoztatása esetén személyenként havonta az alkalmazottnak fizetett bérrel, de legfeljebb a hónap első napján érvényes havi minimálbérrel, a szakképző iskolai tanulóval kötött – jogszabályban meghatározott – tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés esetén minden megkezdett hónap után havonta a minimálbér 24 százalékával, ha a szakképző iskolával kötött együttműködési megállapodás alapján végzi a gyakorlati képzést, minden megkezdett hónap után havonta a minimálbér 12 százalékával;
   b) a sikeres szakmai vizsgát tett, az a) pontban említett – folyamatosan továbbfoglalkoztatott – szakképző iskolai tanuló, valamint a korábban munkanélküli személy, továbbá a szabadulást követő 6 hónapon belül alkalmazott szabadságvesztésből szabaduló személy, illetve a pártfogó felügyelet hatálya alatt álló személy után, alkalmazottkénti foglalkoztatása ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon át befizetett társadalombiztosítási járulék összegével; az egyéni vállalkozó a korábban munkanélküli személy esetében akkor járhat el az e pontban foglalt rendelkezés szerint, ha a korábban munkanélküli személy alkalmazása óta, illetőleg azt megelőző hat hónapon belül, azonos munkakörben foglalkoztatott más alkalmazott munkaviszonyát rendes felmondással nem szüntette meg, és a korábban munkanélküli személy az alkalmazását megelőző hat hónapon belül vele nem állt munkaviszonyban;

 19. Szakértői idézet:
  “Valószínűleg az adóhatóság megpróbálkozik azzal a gyakorlattal, amit a pénzügyminiszter próbál meghonosítani: majd az APEH megmondja, mennyi a tevékenység piaci értéke, az ingatlan forgalmi értéke, az igazi bevétel a vagyonosodási vizsgálatoknál, ? Ezek azonban olyan törvényben kötelezően meghatározandó fogalmak, amelyek körében az adóhatóságot ilyen jogosítványok nem illetik meg. Ennek megerősítését várják az adózási szakemberek az Alkotmánybíróságtól a vagyonadó és a tevékenység piaci értéke témakörben benyújtott beadványok kapcsolatban, illetve a vagyonosodási vizsgálatoknál kialakult téves bírósági gyakorlat megváltozását.”
  Üdv.: Vilma

  1. Kedves Budai Vilma!

   Ehhez a véleményhez 101 %-ig csatlakozni tudunk. Reméljük, hogy a tevékenységre jellemző keresettel kapcsolatos törvényrész is úgy vágja ki az alkotmánybíróság, mint koszos macskát sz….ni. 🙂

 20. Kedves Webmester!
  Köszönöm,hogy kimoderálta a hozzászólásomat.
  Itt csak annak szabad megjelenni,ami tetszik.
  Üdv.:
  Vilma

  1. Kedves Budai Vilma!

   nem tudunk róla, hogy bárkit, bármikor kimoderáltunk volna; alapelvünk, hogy minden tisztességes hangnemben, stílusban, reklámmentesen tett hozzászólás megjelenik. Így az Öné is megjelent, egy betű változtatás nélkül.

   Sőt, nagyjából még egyet is értettünk Önnel, csak mi árnyaltuk a képet – azért, mert egy szervezet utálatos, a benne dolgozók nem azok (bár az is, igaz, ha azok, akkor még inkább hajlamosak vagyunk a szervezetet is undoknak látni).

   Büszkén mondhatjuk, hogy naponta 2 és fél – 3ezer egyedi látogatót rögzít rendszerünk, több mint 2ezer hozzászólás van és két hozzászólásból szedtük ki a reklámot, senki hozzászólásába nem javítottunk egy betűt sem, tiltva, törölve általunk senki nincs a több mint ezer regisztráltból.
   Akik rendszeresen olvasnak bennünket, az írásainkat, a hozzászólásainkat, azok láthatják, hogy nem nagyon fogjuk magunkat vissza, ha éppen tökfejű, híg agyvelejű képviselőinkről van szó; de az a könyvelő, vagy revizor, aki olyan könyvelő, adótanácsadó, mint mi – csak más a munkahelye – nem érdemli meg, hogy bántsuk oktalanul.
   Szerintünk… 😉

 21. Nagyon köszönöm a kereseti mintákat. Nekem sikerült letöltenem.
  Egy kérdésem lenne. Ez pl Baranya megyére szól. Hol lelek szorzókat a megyék %változásaihoz?

  köszönöm a segítséget

   1. Az ÁFSZ honlapján 2008-sa adatok vannak!
    Bármilyen piaci érték megállapításának egyik fő feltétele az idő behatárolás. Ezzel megmondhatod, hogy mennyi volt az értéke 2008-ban! …..egyébként sem használható, mert nem tér kia részletekre. Nem elfelejteni, hogy statisztikai adatszolgáltatás csak egy meghatározott létszámú foglalkoztatás felett van…..No…ebből adódóan az ilyen statisztikák NEM használhatóak fel Egyéni Vállalkozókhoz!!!!!!

    1. Kedves koko!

     Valóban 2008-as adatok vannak a honlapon, és a miáltalunk közzétett számítási módszer – gyakorlatilag egyszerű indexálásssal – ezt figyelembe is veszi.

     A statisztikákkal szemben nekünk is meg van a saját különbejáratú hidegrázásunk, de tud jobb, használhatóbb adatsort? 😉

 22. Köszöntem a webmesternek a közbelépést 🙂 sikeredett 🙂
  Juhászné

  1. Üdv. Én ugyanebben a cipőbe járok, hiába kérek új jelszót nem kapok, neked hogyan sikerült?

   1. Kedves Marcsi!

    Új jelszót akkor kap, ha a belépő oldalunkon az “Elfelejtett jelszó” feliratra kattint, majd a felhasználónév vagy email cím megadását követően a rendszer új jelszót fog email-ben küldeni.
    Ezt úgy kell érteni, ha a felhasználónevet adja meg, akkor a regisztráláskor megadott email címre küldi a jelszót a rendszer, ha az email címet írja be, csak akkor küld a rendszer új jelszót, ha azzal az email címmel történt a regisztrálás. (Ha változtatna az email címen, azt csak úgy tudja megtenni, ha belépve a profiljához tartozó email címet átírja, és alul menti a változást.)

    Előfordulhat, hogy a levelezőrendszere, vagy a szolgáltatójának levelező-kiszolgálója valamilyen okból kifolyólag spam-nek tekinti a levelünket, és az a spamszűrőben, vagy a levélszemetek között köt ki, ezért azokat is ajánlatos ellenőrizni.

    Ha már shova tovább, úgy gondolja, hogy vége mindennek, akkor ne adja fel! – arról a címről, amelyikkel regisztrált, a felhasználónevének megadásával (amelyiket regisztrált) írjon egy levelet a webmesterünknek (webmester {kukac} konyvelozona {pont} hu), és közölje, hogy milyen jelszót állítson be. Ha van arról a címről, azzal a felhasználónévvel regisztráció, akkor a webmester beállítja az új jelszót, lepróbálja, és a regisztrációs címre küld egy levelet, hogy a kérés beállítva, ellenőrizve, sikere. 🙂

 23. Hát nekem sem sikerül. Én elvileg egyszer már regisztráltam. Most kértem új jelszót , mert nem tudom a régit. De nem jön.

  1. Kedves kingaxy!

   Valóban regisztrálva van ezen az email címen.

   Meg fog érkezni az új jelszó – sokaknak sikerült már… 😉

   Ha elakadna, írjon a webmesternek, jelölje meg, hogy milyen jelszóval kísérletezne, és azzal biztosan menni fog.

 24. Kedves Könyvelőiroda!

  Megpróbáltam regisztrálni az oldalukra, a két minta letöltésére, de valami nem stimmelhet, nem kaptam ellenőrző kódot. Azóta már hárman próbáltuk, senkinek nem sikerült. Mi lehet a gond ?
  Köszönöm előre is

  1. Kedves j.erika1980!

   Az Ön email címe a rendszerünkben regisztrálva van, de nem azon a néven, ahogyan itt most megszólítottuk.

   A rendszer egy aktiváló emailt küld ki, arra a linkre kattintva beléphet a honlapunkra, mint regisztrált felhasználó. (Nézze meg, hogy nem került-e a levélszemétbe az aktiváló levél).

   Ha nem tudja jelszavát, akkor a belépésnél látható elfelejtett jelszóra kattintva küldünk Önnek egy újat, a regisztrációnál megadott email címre.

   Amennyiben további gondjai vannak, akkor a regisztrált email címről írjon egy levelet a webmester {kukac} konyvelozona {pont} hu címre, kérve egy Ön által választott jelszót.

 25. Sajnos nem találom az AFSZ honlapján, hogy hol lehetne megnézni a Tolna megyei adatot.

 26. Hálás köszönet a segítségért és a sok munkáért, mert ez nem 1 órás munka! Isten fizesse meg!

 27. Sziasztok!
  Ezt a két mintát én nem tudom itt megnyitni, el tudnátok küldeni emailbe? Nagyon köszi!

  Nyilatkozatminta a tevékenységre jellemző kereset meghatározásáról (20)

  Csoportos kalkulátor a tevékenységre jellemző keresetek meghatározásához (16)

  1. Kedves Marcsi!

   Sajnos, nincs arra kapacitásunk, hogy külön-külön elküldjük emailben mindenkinek a két dokumentumot. {A zárójelben lévő számok azt jelzik, hogy ennyien töltötték le a dokumentumokat.}

   Azt megjegyezzük, hogy a két fájl nem is nyílik meg az egyszerű olvasáskor, hanem kizárólag a regisztrált Olvasóink számára letölthetőek; magyarul: a honlap bal oldalán a “Bejelentkezés, regisztráció” résznél kell kattintani egyet, a regisztrációs mezőt kitölteni és regisztrálni. A rendszer küldeni fogy egy ellenőrző levelet, az abban lévő linkre kattintva a regisztrációnál megadott adatokkal be lehet lépni a honlapunkra, és ekkor már letölthető a kívánt anyag.

   Megértésedet köszönjük szépen!

"Vissza a tetejére" gomb