CégügyekSzámvitel

Tőkeemelés a követelés apportálásával

A tőkeemelések során vannak cégek, akik a tulajdonos tagi kölcsönével emelnek jegyzett tőkét. Több közösségi oldalon is felmerült kérdésként, gondoltam talán másnak is segít, ha végigmegyünk a könyvelési tételeken.

A tőkeemelésnek több módja van, melyből az egyik a tulajdonos tagi kölcsönének apportálása.

A kölcsönt két oldalról nézve:

  • kötelezettség a társaságnak
  • követelés a tulajdonos magánszemélynek

A tőkeemeléskor az történik, hogy a magánszemély, mint tulajdonos a követelését apportként beviszi a társaságba. A cégbírósági bejegyzés után a társaságnak ugyanazzal a magánszeméllyel szemben követelése és kötelezettsége is van, ami egymással szemben összevezethető.

A módszer hátránya, hogy egy többszemélyes társaság esetén eltolódhatnak a tulajdoni arányok abban az esetben, ha a kölcsönt korábban csak az egyik tulajdonos adta a cégnek.

Persze megoldás az is, hogy az egyik tag követelést apportál, a másik pedig pénzbeli hozzájárulással rendezi a rá eső részt. És ekkor ebből a befizetett pénzből akár a másik tagnak is törleszthető a tagi kölcsön.

Könyvelési tételek:

A taggyűlési határozattal, amikor a tőkeemelést elhatározták, nincs teendő, hiszen befizetés nem történik, a követelés átadása pedig a bejegyzéssel történik meg.

Cégbírósági bejegyzés

T 36. Egyéb követelés ? K. 411. Jegyzett tőke

Összevezetés

T. 45. Tagi kölcsön ? K. 36. Egyéb követelés

Olvastam olyan véleményeket, melyben a tagi kölcsön kötelezettséget rögtön a jegyzett tőke növekedésével szüntették meg. Bár a tételek ugyanazon a napon kerülnek könyvelésre, a megoldás mégsem helyes, mert nem a valós gazdasági eseményeket tükrözi.

Az Adónavigátor Kft. engedélyével megjelenített írás.
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb