Adó | Járulék | Illeték

Vagyonadó 2010 – hurrrrrááá!! :( :(

Már fülfolyást kapunk attól, hogy mindenhol azt zengi a magyar sajtó: az APEH (a PM-mel történő folyamatos egyeztetés okán) még mindig nem jelentette meg a honlapján a vagyonadó-kalkulátort. És azt sem írjuk le ismételten, hogy az APEH-honlap egyik zúgában rövid ideig megjelent a szóban forgó kalkulátor, és ezért most bőszen keresik a felelőst. Továbbá azt sem írjuk le, hogy hogy a 2009. évi LXXVIII. törvény az egyes nagyértékű vagyontárgyakat terhelő adóról az Alkotmánybíróság előtt közel 20 beadvánnyal került megtámadásra, és a Testület 2010. február hónapra teszi a várható döntés időpontját.

Arról pedig végképp nem teszünk említést, hogy micsoda görénység az egyszer (többször) adózott pénzünkből, barátaink, ismerőseink segítségével felépített házunkat, nyaralónkat megadóztatni.

Jogtisztelő és jogkövető állampolgárként azt javasoljuk, hogy az esedékes határidőkig mindenki tegyen eleget a bevallási és befizetési kötelezettségének, annál is inkább, mivel – ha nem lesz alapvető változás – a várható bírságok mértéke nem csekély tételt jelenthetnek:

a.) magánszemély esetén 200ezer Ft-ig,

b.) más adózó esetén 500ezer Ft-ig, és

az adóhiány 50 %-a a bírság, további a jegybanki alapkamat kétszeresével számolt összeg a késedelmi kamat.

A bevallási határidők közelegnek (a bevallással együtt az adó felét be is kell fizetni, a másik felének befizetési határideje 2010. szeptember 30.):

a.) egyéni vállalkozóknak és evásoknak 2010. február 25.

b.) magánszemélyeknek 2010. május 20.

c.) társas vállalkozásoknak 2010. május 30.

Mit is jelent hétköznapi szavakkal az egyes nagyértékű vagyontárgyakat terhelő adó, vagy közkeletű nevén a vagyonadó?

Lényegében azt jelenti, hogy a lakó- és üdülőingatlan, a vízi- és légi jármű, valamint a nagyteljesítményű személygépkocsi a törvény előírásai szerint adóköteles. Adót kell fizetni utánuk, mivel vannak a birtokunkban. Tehát, a tulajdonosnak (aki az év első napján tulajdonos) kell fizetni.

A vízi- és légi járművekkel részleteiben nem foglalkozunk (aránylag kevesünknek van), a nagyteljesítményű személygépkocsikról is csak annyi szót ejtünk, hogy a 125 kW teljesítményt (kb. 168 LE) elérő, nem OT-rendszámmal rendelkező személygépkocsikat érinti (az sem igazán a mi autónk kategória).

A bevallást önadózás (önbevallás) formájában kell megtenni a törvény mellékleteinek felhasználásával, némi (nem kevés) számolgatással, és ugyancsak nem kevés levegőkapkodással, káromkodással és bátorsággal:

1. Össze kell gyűjteni, hogy mennyi és milyen lakóingatlan, üdülő, vízi- és légi jármű, személygépkocsi van a tulajdonunkban (a nyilvántartások szerint a nevünkön).

2. Meg kell állapítanunk, hogy ezek közül melyik, milyen mértékben adóköteles (mi most – a továbbiakban – csak az ingatlanokkal foglalkozunk, hiszen többnyire mindenki lakik lakóépületben, és sokaknak van kulipintyújuk, amit nagylelkűen most üdülőnek fogunk hívni).

3. Fel kell mérnünk egy zollstockkal az ingatlanok hasznos alapterületét (általában az 1,90 m belmagasságot meghaladó lakóterület a pince és a padlás kivételével, de az erkély, tornác veranda 50 %-ban játszik), életkorát, utolsó felújítási idejét, főfalak szerkezeti anyagát, közművesítettség fokát, komfortfokozatát, szobák számát, garázs és úszómedence meglétét méreteivel együtt, az ingatlant körülvevő úttest jellegét, szobák ablakainak tájolását, lakóház szintjeinek számát, területi elhelyezkedését (főváros, megyei város, város, község), jellegét (lakó- vagy üdülőingatlan),  elhelyezkedését (egy- vagy többlakásos épületben). [Mielőtt valaki az ironikus hangvétel miatt azt gondolná, hogy ez is vicc, azoknak mondjuk: nem! Ez teljesen komoly! Ennyi mindenre lesz majd szükségünk.

4. Meg kell állapítani az ingatlan számított értékét az előzőekben felsorolt adatokhoz tartozó, a törvényi mellékletben felsorolt alapszámok és szorzószámok segítségével.

Amennyiben az ingatlan számított értéke meghaladja a 30 millió forintot, akkor bizonyos, hogy be kell nyújtani a bevallást, még akkor is, ha nincs fizetendő adó.

5. A törvény előírásai alapján vannak kedvezmények, kivételek amelyek alapján a számított érték összege csökkenthető. Ugyanakkor a törvény előírása értelmében nem az ingatlan számított értéke képezi a fizetendő adó alapját, hanem az ingatlan forgalmi értéke, amelyet nekünk kell megállapítani.

Magyarán szólva, meg kell határozni az ingatlan számított értékét a mellékletek szerint, és amennyiben az több, mint 30millió Forint, akkor be kell nyújtani a bevallást, de nem kell adót fizetni, ha azt mondjuk, hogy a forgalmi értéke kevesebb 30millió forintnál.

Ha az jön ki a számolásból, hogy az ingatlan számított értéke pl. 34millió forint, és azt mondjuk, hogy a környéken még a kutya nem adott el hasonló ingatlant 25millió forint felett, akkor a bevallásunkban joggal szerepeltetjük azt, hogy az ingatlan forgalmi értéke 25millió forint, és ezért nem fizetünk adót. {Azt pedig mindenki tudja, hogyha lódítunk, és ezt ránk bizonyítják, akkor az írásunk elején említett bírság-tételeket kockáztatja…}

Az adótételek (százalék / év)

30 millió forintig 0,25

30 és 50 millió forint közötti rész további 0,35

50 milli forint feletti rész további 0,5

Mentes az adó alól

a lakóingatlan 30 millió forintig, ha a tulajdonos életvitelszerűen él benne,

a második lakóingatlan 15 millió forintig (a további lakóingatlanok adókötelesek)

Adókedvezmények

a 3 vagy több gyerekes családok esetén a harmadik és további gyerekek után gyerekenként 15 %, maximum 100millió forint adóalapra jutó adó erejéig

a 2010. január 01. után megkezdett és az adóévet megelőző évben befejezett felújítás számláinak áfa összege az adó erejéig

a 62 év feletti vagy rokkantnyugdíjas 50millió forint feletti adóalapjából 10millió forint adóalap, ha egyedül él, vagy közeli hozzátartozójával él ugyan együtt, de az is 62 év feletti vagy rokkantnyugdíjas és az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi minimumnyugdíj kétszeresét.

A honlapunkról letölthetővé tesszük a törvény hivatkozott mellékleteit:

[Nem található a letöltés]

[Nem található a letöltés]

Hamarosan bemutatunk konkrét számítási példát, amelynek segítségével – remélhetőleg – megkönnyítjük azok munkáját, akik nem vesznek szakembert igénybe ehhez a – valljuk be – nem könnyű és nehezen áttekinthető feladat megoldásához.

Kérjük, kísérjék figyelemmel továbbra is honlapunkat!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Véletlenül “tévedtem” az Önök honlapjára.
  Ilyen korrekt oldalt (tájékoztatást) ritkán olvastam!
  Köszönet érte sokunk nevében.
  Minden elismerésem az Önöké!
  Úgy látszik vannak még olyan emberek, akik hajlandóak segíteni ismeretükkel, tudásukkal másokon is.

  Üdvözlettel: Badak Bertalan, Budapestről

  1. Kedves Badak Bertalan!

   Köszönjük szépen igen megtisztelő sorait!

   Igyekszünk, amit mi hozzá tudunk tenni, azt becsülettel hozzátesszük! Már csak azért is érdemes, ha akad olyan, mint Ön, hogy megáll egy pár szóra, nem rest elmondani véleményét – főleg, hogy ez a dicséret nagyon kellemes… 🙂

"Vissza a tetejére" gomb