Könyvelőzóna

2011. október 1. – rengeteg Ügyfélkapus jelszó lejár!

Magyarorszag.HU Ügyfélkapu logóAki 2009. október 1-ét megelőzően regisztrált a magyarorszag.hu kormányzati portál ügyfélkapu szolgáltatásra, annak jelszava 2011. október 1-jén jár le. Akiket ez érint, sürgősen változtassa meg a jelszavát, mert ha elmulasztja, újra elölről kell indítani az ügyfélkapus regisztrációs eljárást, beleértve azt is, hogy személyesen meg kell jelennie valamelyik okmányirodában vagy regisztrációs joggal rendelkező hivatalban.

Pontosítás: 2011-09-29  22:23

Akinek a jelszava már lejárt, de a lejárattól számítva még nem telt 60 nap, az Elfelejtett jelszó opcióval kaphat új jelszót. Ehhez ki kell tölteni az Elfelejtett jelszó űrlapot. Az űrlapon meg kell adni a felhasználói nevet és a regisztrációkor megadott e-mail címet (amennyiben megváltoztatta azóta, akkor az újat!). Erre az e-mail címre a rendszer egy új, egyszer használatos kódot küld, amellyel bejelentkezhet. A jelszót a Jelszóváltás menüpont alatt megváltoztathatja!

Akinek a jelszava lejárt és a lejárattól számítva már több mint 60 nap eltelt, akkor a lejárt regisztráció tulajdonosának ismét személyesen kell megjelennie az illetékes okmányirodában, és ott újra kell aktiválnia Ügyfélkapu-regisztrációját.

Sokan kaptak/kapnak mostanában erre vonatkozóan figyelmeztető emailt (a jelszó érvényességi idejének lejáratát megelőzően háromszor – a lejárat előtt 1 hónappal, 1 héttel, valamint a lejárat napját megelőző napon –  figyelemfelhívó levelet küldenek  a kormányzati portálról az Ügyfélkapu nyilvántartásban kezelt email címre), és sokan nem foglalkoznak a kérdéssel… 🙁

Ez nem az iWiW, vagy a Facebook, vagy az index.hu; amennyiben a jelszó nem kerül időben megújításra, annak nem csak az a következménye, hogy újra el kell kezdeni a regisztrációs procedúrát, hanem adott esetben az is, hogy a könyvelő nem tudja feladni az adó- és járulék bevallásokat.

Sok vállalkozás tulajdonosa, ügyvezetője talán már el is felejtette, hogy regisztrált valamikor, majd ezen regisztráció birtokában a könyvelőjét meghatalmazta az elektronikusan intézhető ügyek egy részének intézésével. Nem helyes, de ugyancsak bevett gyakorlat, hogy átadta a könyvelőnek ezt a hozzáférési jogot (belépési név / jelszó), aztán egy gonddal kevesebb… 🙂

Több mint kellemetlen lenne, ha a jelszó megújítás elmaradása miatt a könyvelő már az október 12-én esedékes bevallásokat sem tudná benyújtani – nem kicsi mulasztási bírság lehet a határidőben be nem nyújtott bevallásból, nem beszélve arról, hogy a könyvelője is nagyon összevonná a szemöldökét az idegeskedés és a többletmunka miatt…

Hogyan nézhetjük meg, és hogyan módosíthatjuk az ügyfélkapus jelszót?

1. Lépjünk be a magyarorszag.hu/ugyfelkapu címen található Ügyfélkapu jobb felső sarkában, piros színnel látható Belépés menüponton keresztül az Ügyfélkapuba (addig, amíg van érvényes jelszavunk! 😉 )

Ügyfélkapu - BELÉPÉS

2. A Belépés menüpontra történő kattintás után feljövő mezőkbe be kell írni a felhasználói nevet és a (régi, még érvényes) jelszót.

Ügyfélkapu - NÉV és JELSZÓ megadása

3.  A belépő ablak bal oldalán található Saját adatok menüpontra kell kattintani a jelszó érvényességének megtekintéséhez.

Ügyfélkapu - SAJÁT ADATOK

4. A Saját adatok menüponton belül a lap aljára kell menni, ahol azt a fránya érvényességi időt láthatjuk.

Ügyfélkapu - JELSÓ LEJÁRAT DÁTUMA

 5. A jelszó és annak érvényességi idejének megváltoztatásához a lap tetejére kell menni, ahol a Beállítások menüpontra kell kattintani, majd a Jelszóváltás menüpontra a feljövő ablakban.

 Ügyfélkapu - BEÁLLÍTÁSOK JELSZÓVÁLTOZTATÁS

6. A Jelszóváltoztatás ablakban

a.) be kell írni az új jelszavunkat, amely kis- és nagybetűkből, számokból álljon, legalább nyolc karakter hosszúságú legyen, de ne tartalmazzon ékezetes karaktereket és a “kukac” jelet sem. (áéíóőúűÁÉÍÓŐŰ karakterek és az @ karakter használata nem engedélyezett!)

Az új jelszó nem lehet azonos a felhasználói névvel!

b.) az előzőek szerinti jelszavunkat ismételten meg kell adni (ez egy önellenőrzés-féle, hogy biztosan azt adjuk meg, amire gondolunk)

c.) be kell írni az új jelszó-lejárati időpontot, amely nem lehet több 2 évnél és a formátuma éééé.hh.nn legyen (ma pl. 2011.09.29). Figyeljünk oda a formátumnál, hogy a legvégén nincs pont írásjel!)

Ügyfélkapu - JELSZÓVÁLTOZTATÁS

d.) Az OK gombra történő kattintással a rendszer visszaigazolja, hogy a módosítást tudomásul vette.

Ügyfélkapu - JELSZÓVÁLTOZTATÁS SIKERES

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

  1. Köszönöm a figyelmeztetést a jelszó megváltoztatásáról. Őszintén szólva feleslegesnek tartom. Inkább a programjaik megfelelő müködését kellene javitaniuk. Eddig bedőltem a hibaüzeneteknek, de már nem, mivel néhány nap elteltével kiderült az értesitésből: “a könyvelése megtörtént, további teendő nincs”.

    1. Az ügyfélkapu jelszó változtatásának lejárati idejét 3 hónappal meghosszabbitották. Ugy látszik rájöttek arra, hogy a könyvelőket nem értesitették időben.

      Üdv.

  2. Nem kérek emailben értesítést új hozzászólás esetén

    1. Kedves Bögöziné Csiki Mária!

      Akkor tegye meg azt a kedvességet, hogy az értesítő email alján lévő link segítségével leiratkozik arról a témáról, amelyre saját maga, korábban, feliratkozott. Biztonsági okokból erre más mód nincs.

      Segítség a feliratkozáshoz és leiratkozáshoz megtalálható honlapunkon, ha követi a megadott linket. (Persze, az a legegyszerűbb, ha a kapott emailt elolvassa figyelmesen, és rákattint az alján található linkre, és elvégzi a kívánt műveletet. 🙂 )

  3. Tisztelt Könyvelöiroda! Hálásan köszönöm és az utolsó pillanatban jött az információ. Köszönettel: Forrainé

  4. Tisztelt Kollégák,

    az imént beszéltem az ügyfélkapu regisztrációjával, jelszócseréjével kapcsolatosan az egyik ügyintézővel és a következő információt adta:
    – akinek 10.01-én járt volna le a jelszava automatikusan 3 hónappal meghosszabbították, így 2012. 01. 01-ig van lehetőség használni az ügyfélkaput az eddigi jelszóval.
    – beépítették a jelszóváltoztatás modulba azt a lehetőséget, hogy jelszócsere helyett megtarthatjuk régi jelszavunkat ismét 2 évre.

    Úgy gondoltam, hogy ez az információ egy kis segítség lehet.

    1. Kedves aszi_a!

      Köszönjük szépen az értékes információt!

      Most már csak annak kellene utánajárni, hogy az ügyintéző valóban jót mondott-e (automatikus +90 nap), vagy Kiss Imréné, kedves olvasónknak, (ő az Ügyfélkapu használati leírásra hívta fel a figyelmet) (még 60 napig) lehet igaza? 😉

      Szerintünk, jobb a békesség, aki teheti, nézzen utána, és hosszabbítsa meg a jelszó érvényességét, ellenőrizze az email cím (és egyéb adatai) helytállóságát!

  5. Egy kis trükk a jelszóváltáshoz!

    Az ügyfélkapus jelszavunk olyan, hogy még mélyaltatásban is emlékezünk rá. Újat megjegyezni, na ez nem menne. Ezért megmódosítottam a jelszavam, majd a már új jelszavamat ismét megmódosítottam a régire. Most 2013. szeptember 30-ig ismét él a régi. 🙂
    Szép napot ! Nyul Éva

    1. Kedves Éva!
      Kedves X-Akták 3000 Kft. Pécs!

      Köszönjük szépen a “trükk” leírását! 🙂

      Ennyire azonban nem kellene trükközni, ugyanis a rendszer már “gyárilag” megengedi, hogy a régi, bevált jelszavunkat adjuk meg ismét… 😉

  6. Köszönet a figyelmeztetésért:)))nagyon jókor jött!!!!
    Álmomba nem jutott volna eszembe, hogy lejár a jelszóm.

  7. Köszönöm az értesítést! Valóban lejárt volna, de nem is találtam figyelmeztetést.
    Üdvözlettel

    1. Köszönöm a figyelmeztetést. Az ügyfélkaputól nem kaptam rá értesitést, hogy meg kell változtatni.

      Üdvözlettel

  8. Könyvelő Iroda Pécs
    Kedves Vezető!
    Köszönöm a figyelmeztetést, nem jutott eszembe ez a dátum lejárat.Elkerültem a kellemetlenséget.Jó,hogy Vagytok.
    Mégegyszer köszönöm: Bögöziné Marcsi

  9. Helyesbíteném a cikk íróját!

    Az ügyfélkapu 2009-től úgy működik, a regisztráció addig él, amíg a felhasználó meg nem szünteti. Igenám, de a jelszó érvényesség viszont 2 évben lett ekkor maximálva. Aki nemcsak használja, hanem el is olvassa az ügyfélkapu működésének feltételeit, az tudhatja, hogy a jelszó érvényessége a Saját adatok menüpontban naponta akár többször is módosítható és a mától számított két évig meghosszabbítható a lejárat.

    2009-ben mindenkinek egységesen a 2011. október 1 lett beállítva jelszólejáratnak, ezt követően persze ki-ki módosíthatott ezen. A nagy tévedés a cikkben, hogy ha lejár a jelszó érvényessége, ekkor még nem kell az okmányirodába rohanni, hanem 60 napig az Elfelejtett jelszó segítségével kérhető új, aktiválandó kód. Ha viszont ez a 60 nap is eltelt, akkor kell bemenni újra aktiváltatni ( nem újat nyitni!!!) az okmányirodában. Ekkor is kapni fog egy kódot, amit aktiválnia kell.

    1. Kedves Kiss Imréné!

      Az ön által jelzett változás 2010. 03.16-án került módosításra. Valljuk be őszintén, hogy nem az Ügyfélkapun csüngve éljük életünket… 🙂

      Mi is azok közé az átlagfelhasználók közé tartozunk, akik úgy szeretnek valamit használni, hogy a dolog “adja magát”, nem kell az apróbetűs részek között böngészni, mert megbízhatunk a tisztességében. A Kormányzati Portálban maximálisan megbízunk; ha azt írja le fog járni, akkor le fog járni, és nincs más dolgom, mint kattintsak néhányat, és ezzel nem lesz dolgom, használhatjuk tovább, anélkül, hogy a háttérről tudomást kellene vennünk.

      Köszönjük a pontosítását; belevesszük az írásba:

      Akinek a jelszava már lejárt, de a lejárattól számítva még nem telt 60 nap, az Elfelejtett jelszó opcióval kaphat új jelszót. Ehhez ki kell tölteni az Elfelejtett jelszó űrlapot. Az űrlapon meg kell adni a felhasználói nevet és a regisztrációkor megadott e-mail címet (amennyiben megváltoztatta azóta, akkor az újat!). Erre az e-mail címre a rendszer egy új, egyszer használatos kódot küld, amellyel bejelentkezhet. A jelszót a Jelszóváltás menüpont alatt megváltoztathatja!

      Akinek a jelszava lejárt és a lejárattól számítva már több mint 60 nap eltelt, akkor a lejárt regisztráció tulajdonosának ismét személyesen kell megjelennie az illetékes okmányirodában, és ott újra kell aktiválnia Ügyfélkapu-regisztrációját.

      Két megjegyzést azért tennénk:
      – Véleményünk szerint, ahogyan az október 1-i lejáratot nem veszik figyelembe, a 60 nap olyan, mintha nem is lenne, vagy éppen olyan állapotot teremt, mint a mai; ha nem szól valaki, akkor a nem kívánt esemény bekövetkezik.
      – Játék a szavakkal, hogy újra aktiválni, vagy újat nyitni – a lényeg annyi, hogy be kell ballagni egy megfelelő hivatalba. Pl. Pécsről Pécsre ez kb. 1-2 óra az életünkből, de akinek Bogádról, Kővágószőlősről kell beutaznia, annak csak az oda-visszaút 3 óra, és ehhez jön még az ügyintézés ideje. Azaz, kb. egy napja rámehet. Nem egyszerűbb figyelmeztetni, hogy kattintson? 😉

  10. Kedves Könyvelőiroda!
    Köszönöm a figyelmeztetést. Utána néztem és valóban október 1-én lejárt volna.
    Biztos, hogy a Magyarország is küldött értesítést, de arra is rájöttem, hogy az email címem is változott.

  11. Köszönöm szépen a figyelmeztetést!!! Sok kellemetlenségtől kíméltetek meg!
    További szép napot kívánok!!

  12. Kedves Mindenki!
    Hálás köszönet az értesítésért, nélkületek biztosan nem juta eszembe. Gondolom másnak sem.
    Figyelmeztethetnének, ahogy a bank is szokott, ha közeleg a jelszó lejárata. Rengeteg kellemetlenségtől mentettetek meg.
    Köszönöm!
    Németh Ivánné Erika

    1. Kedves Németh Ivánné, Erika!

      Ha csak egy embernek is tudtunk segíteni az írásunkkal, akkor mi már nagyon örülünk. 🙂

      Ahogyan azt írjuk is; van figyelmeztetés, de arra Ügyfeleink többsége csak legyint…. 🙁

"Vissza a tetejére" gomb