KATA

KATA és a munkaviszony – ennél egyszerűbben nem lehet elmondani

Újra és újra visszatérő kérdés a kata adózási módot választó egyéni vállalkozásoknál, hogy miképpen lehet eldönteni azt, hogy a katás vállalkozás munkaviszonyt leplez-e, avagy valódi vállalkozásról szól.

Kivételes módon, még azt sem lehet mondani nagyon, hogy a törvényi megfogalmazás túl bonyolult lenne, ennek ellenére számtalanszor sikerül belebonyolódni a kérdésbe. Pedig csak 7 (hét) feltételt sorol fel a jogszabály, amely’ feltételből, ha 2 (kettő) feltétel teljesül, akkor már nem lehet szó színlelt munkaviszonyról.

Jó egy hete találkoztam Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) alelnökének, a Fair Conto Zrt. vezetőjének frappáns megfogalmazásával. Ennél egyszerűbben, plasztikusabban nehéz lenne egy magyar jogszabályt magyar nyelvre fordítani:

Dolgozz valakivel együtt!
Legfeljebb a bevételed fele származzon nagy kuncsafttól!
Dolgozz önállóan!
Dolgozz otthon, vagy a saját irodádban, műhelyedben!
Dolgozz a saját eszközeiddel!
Dolgozz a saját munkarended szerint!
Dolgozz máshol, teljes munkaidőben!

Ne feledjük, 7-ből 2 elégséges, azzal, hogy a 3. és a 6. pont a felek nyilatkozatán és a körülményeken múlik.

Miről beszélt Ruszin Zsolt? A 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról 14. § (3) bekezdése így fogalmaz:

(3) ….. vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:

a) a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;

b) a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;

c) a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;

d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;

e) a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;

f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;

g) a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében a 2. § 8. pont a) vagy g) alpont szerint nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a 2. § 8. pont a) vagy g) alpontban említett jogviszonyok egyikében sem.

Természetesen, az élet azért nem fekete vagy fehér, így minden egyes esetet külön-külön kell megvizsgálni, elemezni, az előírásokhoz megfeleltetni.
Alma és alma, krumpli és krumpli között is óriási különbségek vannak, nem beszélve a katás és katás vállalkozók közötti különbségekről, ezért – a legcsekélyebb kétely esetén is – azonnal le kell ülni a könyvelővel/adótanácsadóval tételről-tételre haladva átbeszélni, hogy kata, vagy munkaviszony!

Senki nem fog röhögőgörcsöt kapni, ha a NAV 3 év múlva, egy vizsgálat végén feketén-fehéren bizonyítja, hogy a katás vállalkozás munkaviszonyt leplez… 🙁 Tessék szíves előre gondolkodni, szakértő könyvelőt/adótanácsadót fogadni már a kezdeti lépések előtt! Ne arra alapozzon, hogy a piacon a Julcsa bácsi azt mondta…

Címke
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzés

17 hozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőzóna!

  Olyan kérdésem lenne,hogy KATA-s vagyok egy éve,melyet GYES alatt kezdtem el,így havi 50000 FT fizetek adót. A régi munkahelyemmel még munkaviszonyban voltam,Idén Július 17.től a GYES lejáratával szabadságomat töltöttem,mely októberben le is járt. Ilyen esetben másodállásként is lehetett volna a KATA-t végezni és a havi 25000ft fizetni adóra. Viszont ez a lehetőség akkor az eszembe sem volt. Az lenne a kérdésem,hogy visszamenőleg ezt lehet-e korrigálni,vagy esetleg az adóbevallásnál?
  Válaszukat Köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Horváth Kinga

  1. Kedves Horváth Kinga Úrasszony!

   A részleteket érdemes a könyvelőjével pontosan tisztázni!

   Az adóbevallásban ez nem korrigálható, de más formanyomtatványok alkalmazásával igen, javítható, helyesbíthető.

 2. Tisztelt Könyvelőzóna,

  KATA-s egyéni vállalkozás indításán gondolkozom.
  Jelenthet-e bújtatott munkaviszonyt egy olyan “informatikai tanácsadás” (consulting), ahol egy darab ügyfél van, egy németországi cég. A munkavégzés helye saját ingatlan Magyarországon, számlázás ledolgozott napok alapján. Az eszközt (Laptop) egy harmadik cég adja. Ha egy adott hónapban minden nap dolgozom, akkor több mint 1 millió Ft a számlázandó összeg. Kérdésem még, hogy a külföldi cégnek is jelentenie kell az 1 millió Ft.-nál nagyobb befogadott számlát a magyar adóhatóság felé?

  Köszönettel:
  Alex

  1. Kedves Alex!

   A 7 feltételből 2-nek kell teljesülnie ahhoz, hogy ne minősítsék munkaviszonynak. Amit mond, abból az tűnik ki, hogy saját maga mondja meg, hogy mikor dolgozik, nem a német cég eszközével dolgozik, gyaníthatóan otthon dolgozik, gyaníthatóan nem mondják meg, hogy konkrétan mit és hogyan kell tennie. Tehát, első olvasatra ez több, mint 2, vagyis nem minősíthető semmilyen munkaviszonynak.
   Az adatközlési kötelezettség belföldi adóalanyoknak van előírva.

   Azt azonban ne feledje, hogy akkor is, ha alanyi adómentes vállalkozása lesz, és az itt nevezett módon folytatja a tevékenységet, havi áfabevallási és közösségi adatszolgáltatási kötelezettsége is keletkezik, és a számlán is fel kell tüntetnie a “fordított áfa” kifejezést.

   Ajánljuk szíves figyelmébe online számviteli szolgáltatásunkat (nem csak Pécsről, hanem Budapestről, Vácról, Gödöllőről, Balatonalmádiból, Csornáról, Mohácsról, Szigetvárról stb. is vannak ügyfeleink). Ha gondolja, hogy segítsünk elkerülni a bajt, akkor lépjen velünk kapcsolatba.

 3. Tisztelt KönyvelőZóna!

  Érdeklődöm, hogy KATA-s vállalkozóként lehet-e középiskolában óraadó tanári munkát vállalni? (heti 6 tanóra) A munkaviszonytól való elhatárolás miatt kérdezem.
  Vagy mindenképpen sima megbízási szerződést kellene kötni?

  Köszönettel:
  Péter

  1. Kedves Mészáros Péter Úr!

   Egy iskolában nem ajánljuk, mert az tényleg tipikus munkaviszony,vagy megbízási jogviszony lenne, és a cikkben említett 7 feltételből is csak egy állná meg a helyét. A kettő iskola is határeset lehet, mert ott a 3 b) pont sem biztos, hogy megállná a helyét. 3 iskolánál már majdnem biztos, hogy lehetne katázni, és talán meg is érné, ha van főállása.
   Természetesen, lehet más variáció is, hiszen azt nem tudni,hogy mi az óraadói szakiránya, vagy azt sem, hogy ezek órarendi tanórák lennének, vagy különórák tanrenden kívül, amikor ön határozhatná meg, hogy pl. a csoportoknak hogyan legyen a beosztás.

   Általános esetben, leginkább a kata nem válik be, de egy AAM egyéni vállalkozó, vagy bt tagjaként lehet benne fantázia.

 4. Tisztelt Könyvelőzóna!
  5 éven belül kényszer megszüntetéssel szűnt meg a Bt.-m indíthatok-e másodállású KATA egyéni vállalkozást, heti 60 órás főállás mellett.
  Válaszukat előre is köszönöm!

  József

  1. Kedves Kiss József Úr!

   A heti 60 órás foglalkoztatás elég kemény (A teljes (rendes) munkaidõ mértéke fõszabályként napi 8, heti 40 óra [Mt. 117/B. § (1)]. A teljes munkaidõben foglalkoztatottaknál a heti 40 óránál rövidebb (például heti 36 órás munkaidõ), valamint ennél hosszabb (de legfeljebb napi 12, illetve heti 60 órás) teljes munkaidõ csakis a jogszabály által meghatározott esetekben lehetséges.), mellette még vállalkozni is, nem egyszerű feladat.

   Ha a cég cégjegyzékből történő törlésére kényszertörlési eljárásban kerül sor, a cégbíróság – a törvényben meghatározott kivétellel – eltiltja azt a személyt, aki a kényszertörlési eljárás megindításának időpontjában vagy az azt megelőző évben vezető tisztségviselő, korlátlanul felelős tag, korlátolt tagi felelősséggel működő gazdasági társaságban többségi befolyással rendelkező tag volt. Az eltiltott személy a cég jogerős törlését követő öt évig nem szerezhet gazdasági társaságban többségi befolyást, nem válhat gazdasági társaság korlátlanul felelős tagjává, egyéni cég tagjává, továbbá nem lehet cég vezető tisztségviselője.

   Az eltiltás időbeli hatálya az eltiltást kimondó határozat jogerőre emelkedése napjától számított öt év.

   A fentiekben felsorolt esetek közé az egyéni vállalkozás nincs “besorolva”, csak az egyéni cég, így egyéni vállalkozás indításának, ezen okból, nincs törvényi akadálya.

   Ahhoz, hogy a kata adózási módot választhatja-e, információk hiányában nem tudunk válaszoni; a munkaviszonytól történő elhatárolásra hívjuk fel figyelmét (https://konyvelozona.hu/kata-es-a-munkaviszony-ennel-egyszerubben-nem-lehet-elmondani/), valamint, természetesen, azt kell figyelembe venni, hogy a végezni kívánt tevékenység nincs-e a kata adózók “tilalmi listáján”.

 5. Tisztelt Könyvelőzóna! A kérdésem az, hogy ha tárgy évben nem lépem át a 8 millió forint alanyi adómentes határt. Egy hónapban csak 666 666 ft- ig állíthatok ki számlát vagy nagyobb bevételről is, pláne hogy építőipari szolgáltatást végzek. És van munka ami több ideig tart mint egy hónap, vagy egy hónapon bellűl két munkáról is kell kiállítani számlát.
  Köszönöm válaszukat!
  Egy kicsit megkavarodtam mert több könyvelőt is megkérdeztem,de egyik így másik úgy válaszolt.

  1. Kedves Kovács P!

   Nem az egyik, vagy a másik könyvelőt kell kérdeznie, hanem a legjobbat kérdezze; ajánljuk magunkat! 😀 😀 😀
   A viccelődést félretéve: kérdezze a saját könyvelőjét, és bízzon benne. Ha valamiért úgy érzi, hogy megrendült a bizalom benne (nem azért, mert Juliska bácsi a piacon azt mondta, hogy a rádióban azt hallotta…), akkor váltson, csak egyet ne tegyen: szakember nélkül ne döntsön! Előbb kérdezzen! (Mi sem a henteshez megyünk, ha egy sávalapról akarunk megtudni valamit. 😉 )

   Csak találgatni tudunk, hogy honnan vehette az a 666.666 Ft/hónap badarságot (ok, tudjuk, hogy 8millió osztva 12 hónappal annyi, amennyi…)? Van nekünk egy olyan írásunk ezen a honlapon, ami a kata bevételi határ nagyon egyszerűen címet viseli – a megadott hivatkozást követve önnek is ajánljuk szíves figyelmébe!!

   Ha nem az év közben kezdte a vállalkozását, akkor azt is megteheti, hogy január hónapban az elvégzett munkájáért kiszámlázhat maximum 7.999.999,- Ft-ot, aztán egész évben semmit (ha elérné a 8 millió forintot, akkor az szívás, onnantól áfás lenne).
   Számlázni a teljesítést követően lehet és kell; ha x hónapig tart a munka, akkor x hónap után számlázhat, ha 2 napig, akkor 2 nap után. Ha az alanyi adómentességet nem akarja átlépni, akkor nem a havi átlagra kell ügyelnie, hanem a tényleges teljesítésre, és az abból származó számlázásra.

   1. Köszönöm válaszát! Így most már világosabb. Amúgy megjegyezném, pont a könyvelőnk mondta a 666 666 Ft/hó-t, ráadásul tavaly szeptemberben lettem vállalkozó (tehát ez már nem tört év).
    Mégeggyszer köszönöm válaszát!

 6. Tisztelt Könyvelőzóna!

  Bár elolvastam az ÁFA alanyi mentességgel kapcsolatos írásukat, mely valóban nagyon egyértelműen taglalja a témát, mégis felmerül egy kérdésem. A 8 millió Ft alanyi adómentesség az az adott évben realizált jövedelmet jelenti? Tehát, ha egy számlát 2017 év végén állítottam ki, de a teljesítése 2018-ban történt, akkor ez a számla is beleszámít a 8 milliós értékhatárba vagy a kiállítás dátuma a mérvadó?

  Válaszát előre is megköszönve,

  Üdvözlettel,
  Kállay-Koós Csilla

  1. Kedves Kállay-Koós Csilla!

   Az alanyi adómentesség határánál az értékesítés bevétele (a kivételeket nem számítva) nem haladhatja meg jogszerűen a felső értékhatárt.

 7. Tisztelt Könyvelőzóna!
  Segítségüket szeretném kérni abban, hogy férjem nyugdíjasként június 1-vel indítaná KATA-s egyéni vállalkozását 1 alkalmazottal. Használt termék eladásával foglalkozna, illetve azok javításával.
  Szolgáltatásként talán az ebay oldalt venné igénybe. Alanyi áfamentes körbe jelentkezne be.
  A kérdésem:
  – a bevételi összege mennyi lehet a hátralévő hónapokra (7*666 e Ft.)?
  – közösségi adószámot kiváltja az ebay jutalék számla miatt akkor áfa bevallást kell tennie minden hónapban és a 18A60 is ki kell tölteni? az áfabevallásban csak a jutalék számlát kell feltüntetni?
  – az eladásokról azt hiszem az ebayen keresztül megy a számlázás, akkor neki kell kiállítani számlát külön a vevőknek vagy sem?
  köszönettel Fedor Sz. Nora

  1. Kedves Fedor Sz. Nóra!

   Mielőtt bármit is is írnánk, mindenképpen azt javasoljuk, hogy keressenek fel egy könyvelőt/adótanácsadót, és a későbbi kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében beszélgessenek a terveikről vele!

   A bevételi korlát: (12.000.000 / 12) x 7 = 7.000.000 forint, az alanyi adómentesség határa az indulás évében (feltételezve, hogy december 31-ig dolgozik): (8.000.000 / 365) x 214 = 4.690.410 forint.

   Azokban a hónapokban, amikor bevétele érkezik, áfa bevallást is, és közösségi adatszolgáltatást is kell tenni,de csak azokban a hónapokban. Azt, hogy mikor és mit kell, és hova kell beállítania a bevallásokban, az függ attól is, hogy termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtást végez, hogy belföldre, az EU-ba, vagy közösségen kívüli országba számláz, hogy magánszemélynek, vagy vállalkozásnak számláz, és még néhány dologtól.
   Nem véletlenül mondjuk, hogy irány a könyvelő/adótanácsadó! 😉

   A számlát – szerződés alapján – bárki elvégezheti a vállalkozó nevében és megbízásából, de ez esetben is a vállalkozás a felelős.

 8. Tisztelt Könyvelőzóna!
  Azt szeretném kérdezni, hogy KATA-s Bt esetén a bevételi határ áfamentesen fejenként 8 millió forint, (2 tag esetén 16 millió), vagy akármennyi tag van, akkor is csak 8 millió. Mivel minden tag fizeti havonta a 25 illetve 50.000 Ft adót.
  Válaszukat köszönöm.
  Nagy Tibor

  1. Tisztelt Nagy Tibor Úr!

   A KATA bevételi határ 12millió Ft/év/vállalkozás. Ha az összeget meghaladja, akkor a 12m Ft feletti rész után 40 % adót kell fizetni. Ha a tevékenységet év közben kezdik, vagy év közben váltanak kata adózási módra, akkor a bevételi határ annyiszor 1millió forint, ahány hónapra kata fizetési kötelezettségük van (25/50/75e Ft/hó).

   A 8millió forint az alanyi adómentesség határa. Ha azt elérik, vagy meghaladják, akkor kell áfát is felszámítaniuk. Itt is van évközbeni belépésnél arányosítás, csak itt napokra kell kiszámítani.
   Ajánljuk a témában ezt az írásunkat: https://konyvelozona.hu/az-afa-alanyi-adomentessegrol-nagyon-egyszeruen/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Bezárás

Ez a weboldal a megfelelő működés, és a felhasználói kényelem érdekében, más oldalakhoz hasonlóan, websütiket (cookies) használ.

Kérjük, hagyja jóvá, hogy elfogadja a követő sütiket. Amennyiben elutasítja a követést, úgy ön továbbfolytathatja a honlapon történő böngészést anélkül, hogy a weboldalunk bármilyen adatot továbbítana harmadik szolgáltató felé.