TársadalombiztosításÚtmutató, segédlet

Hogyan kell a szolgálati idő adatait megkérdezni? – különösen a nők kedvezményes, 40 éves nyugdíjba vonulásának igénybevételéhez ajánljuk

konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépéseiMintha a férfiemberek nem is vettek volna részt annak a büdös kölöknek a megalkotásakor és felnevelésekor… – de összességében mégiscsak remek dolog, hogy legalább az anyák korábban vonulhatnak nyugdíjba, ha megszerzik a 40 év jogosultsági időt (emlékeztetőül: a munkaviszony nem egyenlő a jogosító idővel!).
A jogosító idő (nagyon egyszerűsítve) a napi 8 órás foglalkoztatásra számított munkaviszony napjainak száma és a gyermekneveléssel (gyed, gyes) töltött idő napjainak száma; az előbbinek minimum 32 évnek kell lennie, és amikor a kettő összege eléri a 40 évet, akkor lesz a nő jogosult a kedvezményes, teljes összegű nyugdíjra.

Nagyon jó szokása az embereknek (mindenben), hogy szinte minden elintézendő dolgot az utolsó pillanatban kezdünk el intézni, aminek általában kapkodás és idegeskedés lesz a vége.
Ezzel az írásunkkal mi arra szeretnénk ösztönözni a hölgyeket, hogy időben és kényelmesen, nem a hivatalt járva szerezzék be azt a határozatot, amely napra megmondja, hogy mennyi jogosultsági idő van, mikor jön el az idő, amikor lehet gondolkodni a nyugdíjba vonuláson.

Mondjuk mindezt azért, mert több mint kellemetlen tud lenni, ha azt hisszük, hogy mehetünk nyugdíjba, aztán kiderül, hogy valamilyen hiba miatt még hiányzik jó pár napunk, pedig már megszervezték a búcsúztatónkat is, az új munkaerőt is felvették a helyünkre… 🙁

Ha útmutatónkat figyelmesen, lépésről lépésre követik, akkor otthonról/munkahelyről, a számítógép segítségével könnyedén el lehet végezni a nyugdíjbiztosítási adatok lekérdezését, egyeztetését – úgy, hogy – jellemzően – csak egyszer kell egy hivatalba bekocogni.

Mi az egyetlen hivatalos hely, ahova – ha nem tettük volna eddig – el kell mennünk, és be kell szereznünk? Az önkormányzathoz kell bekopognunk, és Ügyfélkapu regisztrációt kell kérnünk. (Nem kell megijedni, nem fog fájni! A személyes ügyfélkapus azonosító létrehozása egy regisztrációs eljárás, amelyet az ügyfél kezdeményezhet bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten.
A regisztrációs folyamat elindítható interneten is. Ez esetben ki kell tölteni az online Regisztrációs adatlapot.
A regisztráció véglegesítéséhez személyes megjelenés és egy érvényes személyi igazolvány kell. Utazás nélkül nagyjából fél óra, és meglepően sok hivatalos dolgot fog tudni ezek után online elrendezni.

A másik elengedhetetlen feltétel, hogy legyen telepítve a számítógépen az ÁNYK, az Általános Nyomtatványkitöltő program, és benne a Kérelem adategyeztetési eljárás iránt elnevezésű űrlap.

Többek között azt is, aminek most bemutatjuk a lépéseit (A képekre történő kattintást követően a képek nagyobb méretben megtekinthetőek.):

1. Az Ügyfélkapus adatainkat és a TAJ kártyánkat készítsük elő, indítsuk el a kedvenc böngészőnket (Firefox, Chrome, Opera, Internet Explorer – kinek mi a kedvence) a számítógépen.

2. Indítsuk el az ÁNYK programot, és válasszuk ki kitöltésre a sablonok közül az ONYFKIERT_KERELEM elnevezésű nyomtatványt.
konyvelozona.HU - Az ONYF adategyeztetési kérelem lépései

3. Egyáltalán nem lehet túlbonyolítottnak nevezni ezt az egyoldalas nyomtatványt; nevünket, születési adatainkat, lakcímünket kell megadni a TAJ számunkkal és elektronikus elérhetőségünkkel egyetemben (utóbbit nagyon figyelmesen adjuk meg, ha akarjuk a választ is látni… 🙂 ).
Töltsük ki értelemszerűen az űrlapot.
konyvelozona.HU - Az ONYF adategyeztetési kérelem lépései

4. Ha elkészültünk, akkor nyomtassuk ki magunknak, hogy mit is küldünk be, lehet papírra, vagy pdf formátumban is, de akár mindkettő remek megoldás lehet. 🙂
konyvelozona.HU - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

5. Jelöljük meg a nyomtatványt küldésre, de NE ADJUK FEL, mert még lesznek más lépéseink! (A megjelölt nyomtatvány a titkosítás után a küldendő fájlok közé kerül.)
konyvelozona.HU - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

6. Indítsuk el a kedvenc böngészőnket, amivel a www.konyvelozona.hu oldalt is fel szokták keresni (Firefox, Chrome, Opera, Safari, Internet Explorer – tetszés szerint…), és írjuk a címsorba a https://www.magyarorszag.hu címet. A megjelenő oldalon görgessünk kissé lejjebb, és az “A-Z lista” betűi közül az NY betűre kattintsunk, mert mi NYugdíjbiztosítási ügyet szeretnénk intézni.
konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

7. Az “NY” betűvel kezdődő ügyek listájában keressük meg a Nyugdíjbiztosítási adategyeztetést, és kattintsunk az elnevezésre.

konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

8. A rendszer jelzi, hogy a Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés ügyben rendelkezésünkre áll, ha szeretnénk igénybe venni ezt a szolgáltatást. Kattintsunk a Használom a szolgáltatás feliratra.
konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

9. Most jön el az a pillanat, amikor a rendszer elkéri az Ügyfélkapus regisztráció során kapott felhasználó nevünket és jelszavunkat. Írjuk be az adatokat az üres mezőkbe, majd kattintsunk a Belépés feliratra, hogy ténylegesen elkezdjük az érdemi, online ügyintézést.
konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

10. Most tessék nagyon figyelni, mert az ONYF e-ügyintézés oldalra érkezünk, ahol javasoljuk, hogy figyelmesen olvassák el a tájékoztatót, amely’ pontosan ennek a procedúrának a célját, lényegét fejti ki bővebben.
Ezen az oldalon az olvasáson túl három fontos teendőnk van:
– Jelöljük be a négyzetbe történő kattintással, hogy elolvastuk a tájékoztatót
– Írjuk be a TAJ számunkat
– Ha mindezzel végeztünk, kattintsunk a “Tovább” feliratra
konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

11. Ha eddig jól csináltuk a dolgunkat, akkor egy zöld hátterű tájékoztatás jelenik meg, amely technikai tudnivalók ismertetésén túl megmutatja, hogy az azonosító adatokkal valóban a saját oldalunkra érkeztünk.
konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

12. Most nagyon tessék figyelni, mert a következő lépés egy kicsit nehezebb lesz azoknak, akik nem az internet ördögei! Anélkül, hogy bezárnánk azt az ablakot, ahol éppen vagyunk (a zöld hátterűt), nyitni kell a böngészőnkben egy új ablakot. A böngészőben új ablakot a Ctrl és a T billentyűk lenyomásával (lenyomjuk a Ctrl billentyűt, lenyomva tartjuk, majd a T billentyűt egyszer lenyomjuk, és mindkettő billentyűt elengedjük) tudunk megnyitni.
Az új ablakban megnyíló böngésző sorába beírjuk a www.magyarorszag.hu internetes címet, majd az Enter billentyűt egyszer lenyomva a Magyarország.hu portál kezdőoldalára jutunk, ahol a jobb felső oldalon a Belépés feliratra kattintunk.
konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

13. Itt már nem kéri a rendszer újra az azonosító adatainkat, mert az előzőekben megadtuk (dupla, TAJ számos ellenőrzés történt a háttérben), és a Személyes ügyfélkapunk oldalára kerülünk.
A jobb felső sarokban látszik, hogy beléptünk a rendszerbe, de nekünk a bal oldali listából a Dokumentumfeltöltés feliratra kell kattintanunk, hogy az előzőekben elkészített, titkosított kérelmünket fel tudjuk adni.
konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

14. Amennyiben még “szüzek” vagyunk a portálon, és még nem intéztünk semmit az online felületen, akkor négy olyan lépés vár ránk, amitől nem kell megijedni – egyszer elvégzendő műveletről van szó, amelyet a rendszer megjegyez, és többet nem kéri tőlünk.
a.) Kapunk egy figyelmeztetést, hogy a Java feltöltőhöz tartozó csomagot engedélyezni kell, ami nem veszélytelen műveletet eredményez. Kattintsunk az aláhúzott feliratra.
konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései
b.) A feljövő kis ablakon belül a jobb oldali legördülő menüből válasszuk ki az “Engedélyezés és megjegyzés” lehetőséget, majd kattintsunk az “OK” feliratra.

konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései
c.) Kattintsunk a Java Platform SE 7 U aktiválása feliratra.
konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései
d.) A feljövő ablakban a jelölőnégyzetbe kattintva azt hagyjuk jóvá, hogy a rendszer ne kérdezősködjön legközelebb, hanem jegyezze meg ezeket a beállításokat. A Run feliratra kattintva mehetünk tovább.

konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

15. Most már nem szabad feladni, a célegyenesbe fordultunk! 🙂 Egy kis Java feltöltő kép homokórázása után máris lehetőségünk van feltölteni az elkészített, titkosított állományban lévő kérelmünket.
Jelöljük be, hogy a dokumentumot kérjük a tartós tárhelyünkre is elhelyezni (akkor addig ott marad, míg mi nem töröljük), valamint azt is, hogy értesítést az Értesítési tárhelyre küldje a rendszer.
A jelölések után kattintsunk a Kiválaszt gombra.
konyvelozonaHU_ONYF-adategyeztetes_017

16. A rendszer most “elszalad” a küldendő mappánkba, ahol az elkészített kérelmünk lakozik, és ezt meg is jeleníti számunkra.
Kattintsunk az ONYF_KIERTKERELEM nevű fájlra, majd ezt követően az alul lévő Megnyitás gombra.

konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

17. A rendszer most “nyakon fogja” a megadott nevű fájlunkat, és az Általános dokumentumfeltöltés ablakban megjeleníti, jelezve, hogy készen áll a feltöltésére.
Kattintsunk a Feltöltés gombra.
konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

18. Még csak annyit sem tudunk mondani, hogy “haapcciii”, máris feltöltődött a rendszerbe a kérelmünk, és ezt (mármint azt, hogy a feltöltés sikeres volt) az ablak alján egy rövid üzenet is jelzi számunkra.

konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

19. Nyugodtan bezárhatják a böngészőt (a rendszer ekkor automatikusan ki is lépteti a felhasználót), és nyissák meg a levelező programjukat, nézzék meg az email fiókunkat: pár pillanaton belül értesítés érkezik, hogy a rendszer érzékelte a Kérelem beküldését, és a gépezet mozgásba lendült.

konyvelozona.hu - ONYF adategyeztetési kérelem lépései

Nagyon bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnhet az eljárás, mivel igyekeztünk apró részletekben leírni, de az egész nem tart tovább, mint amennyi idő alatt átolvassák.
Ha nem megy, szóljanak a gyereknek, hogy csinálja meg, ő úgyis annyit mond:
– Anyu, azt hittem valami nagyon bonyolult, nehéz feladat elé állítasz. Legközelebb valami nehezebbet találj ki! 🙂

Az ONYF a benyújtott kérelmünkre 10 napon belül választ küld, amelyet alaposan át kell majd böngészni, egyeztetni régi munkakönyvünkkel, tb-könyvünkkel, dokumentumainkkal.
A megküldött válasz nagyon részletesen és érthetően leírja, hogy mi a további teendőnk.

Sok szerencsét, napfényes pihenést az Anyukáknak!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Megkaptam az adategyeztetést, rengeteg oldal, több sorban részletesen elemzik, hol, hogyan, mennyit dolgoztam. Azt hiányolom, hogy a végén nincs egy összesítés, hogy most akkor mikor is lesz érvényes a 40 év. Rosszul csináltam valamit, vagy tényleg a nyugdíjkérelmet kellene beadnom? (amit ugye visszautasítanak, de ott a végén, hogy állok)

  1. Kedves Kata!

   Nem csinált rosszul semmit!
   Ez most egy adategyeztetés volt, ha visszaküldi a válaszát, hogy elfogadja az adatokat (nem maradt ki semmi, mindenről ön is úgy tud, ahogy azt a kimutatás oldalakon keresztül taglalja), akkor majd fog kapni egy végzést, amelyben már évre és napra benne lesz az, amit hiányol (vagyis, összesítik ön helyett).
   Ha ez a végzés már megvan, akkor azt az időszakot már nem kell tisztáznia, elegendő a végzés időpontjától a még szükséges időre koncentrálnia.

 2. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Az Önök érthető utasításai alapján sikeresen megkértem a szolgálati idő adatait!! Pár napon belül meg is jött. Mivel először csinálok ilyet azt nem tudom hogy,milyen formában kell visszaigazolni ha elfogadom a megküldött adatokat, mert arra nem tér ki a tájékoztató amit kaptam..Nagyon megköszönném ha segítségemre lennének.

  És még egy kérdés.Hallottam olyat,hogy aki nyugdíj mellett dolgozik, az talán kérhet nyugdíj emelést.Minimális összegről van szó, de érdekelne hogy hogyan kell intézni, illetve igényelni.

  Köszönöm az eddigi segítséget is!!

  Üdvözlettel: Egyedné Gyöngyi

  1. Kedves Egyed Gáborné!
   Kedves Gyöngyi!

   A tudnivalókat a kapott végzés második oldalán olvashatja. Ha egyetért az adatokkal, akkor az Elfogadó nyilatkozatot kell visszaküldeni, és majd érkezik a határozat.
   (Belép az Ügyfélkapun keresztül az ONYF honlapra, ahogyan azt az indításkor tette, és ott a Kérelem adategyeztetési eljárás iránt elnevezésű űrlap (amit az útmutatónk alapján sikeresen beküldött) alatt találja az Elfogadó/Észrevételező nyilatkozat című űrlapot (egyoldalas, adatot kell rá másolni a végzésből). Kitölti, beküldi – annak analógiájára, ahogyan a kérelmet előterjesztette, és várja az ONYF határozatát.

   Igen, a nyugdíj melletti munkavégzés esetén – kérelemre – minden 365 nap után 0,5 % emelés illeti meg a nyugdíjast. A kérelemre, természetesen, megtalálható a nyomtatvány

   1. Kedves Könyvelőiroda!

    Nagyon szépen köszönöm a gyors és pontos választ!!!
    Közben a kérésem első részét végül sikerült megcsinálnom,addig ügyeskedtem!!

    A további tájékoztatást is nagyon köszönöm!!!
    Örülök hogy rátaláltam az oldalukra,nagyon sok hasznos tudnivalót tartalmaz!
    Sok sikert további munkájukhoz !!

    Köszönettel : Gyöngyi

   2. A k?relemre megküldött hivatalos választ is elektronikusan kapjuk vissza? Koszonom, ha megvalaszolja ezt valaki.

    1. Kedves Kovács Erzsébet!

     Igen, az Ügyfélkapunkról indított ügyekben a tárhelyünkre (https://tarhely.gov.hu) érkezik a válasz. A tárhelyre, értelemszerűen, az ügyfélkapus hozzáférésünkkel léphetünk be.
     A válasz érkezéséről a beállított email címünkre kapunk értesítést, hogy “helló! küldemény érkezett, nézzük meg a tárhelyen!” 🙂

     1. Vasárnap elküldtem a fentiekben leirtak szerint a szolgálati idő kérelmemet és ma (két napra rá!!..) a tárhelyemre megkaptam a 15 oldalas értesitést és egy 3 oldalas nyilatkozatot a gyerekeimre vonatkozóan. És itt kell megkapaszkodni: 2012. augusztusáig minden egyezik, minden megvan. 24 év 10 hónap. 2012. szeptembere óta külföldön, Angliában dolgozom igy az nincs benne értelemszerűen. Igy most nem tudom mi a jobb, ha elismertetem azt is vagy csak később Igazából nem is tudom hogy mit fogadnak el? Éves munkáltatói adóigazolást (P60) szkennelve?.. Tudna erre esetleg valaki valamit mondani? De ami a lényeg: nagyon hasznos volt ez a kis utmutató. Köszönöm szepen!

      1. Kedves Kovács Erzsébet!

       Már érdemes volt “jót tennünk”! Köszönjük a dicsérő szavait!

       2012-ig – ezek szerint – rendben van (ha visszaküldi az elfogadót, akkor kap róla egy végzést), ezt már többet nem kell bolygatnia. Megteheti azt is, hogy most kéri az angliai hivatalos igazolást, de ráér később is, hisz’ még van ideje, még kellően fiatal. 🙂

       Ez az adategyeztetés azért jó és hasznos, mert nem az utolsó pillanatban kell pattogni, mint a nikkelbolha, hogy jajj, hol lehet egy-két-három napom/hónapom, évem, hanem amikor jön az idő, már minden kézben lesz. No izgalom, no panic! 😀

       1. Most, hogy igy az Önök segitségével az Elektronikus Ügyintézés Bajnoka lettem lenne még egy kérdésem.
        A férjem sok évvel ezelőtt nyitott ügyfélkaput, de mivel mindent a könyvelője intézett anno, igy nem tudjuk, tudom a belépéshez szükséges adatait. Nem túl régen kapott e-igazolvanyt meg egy kártyát az ügyfél kapu regisztracióhoz. És nagy ügyesen neki is ugrottam, hogy nyitok neki egyet, de a rendszer visszautasitott mondvan már van egy… Neki is szeretnék szolgálat idő egyeztetést kezdeményezni. Mit lehet ilyenkor tenni? Koszonom előre is a válaszukat.

        1. Kedves Kovács Erzsébet!
         Kedves Elektronikus Ügyintézés Bajnoka!

         Tényleg nagy öröm számunkra, ha valaki visszajelez, hogy segíteni tudtunk neki egy csipetet. Köszönjük szépen a bizalmat!

         Hál’ a Jó Istennek, hogy a rendszer makrancos volt! Ez a rendszer még csak elméletben tart ott, hogy az e-kártyás azonosítással működjön (pontosabban: működik, csak nem lesz benne sok öröme. A rendszer most is akadozik, még vannak könnyebb, súlyosabb gyermekbetegségei, amin viszont át kell esni).
         Szóval, aki nem IT-guru és ügyintézések guruja egyben, az még hanyagolja az e-kártyás hozzáférést, maradjon a kézi malomban. 😉

         Ha tudják a regisztrált felhasználói nevet, és a regisztrációkor használt email címet, és hozzá is férnek az email fiókhoz, akkor egyszerű az eset: menjenek a Magyarország pont hu oldalra, kattintsanak a Belépésre, majd semmi másra, mint az Elfelejtette a jelszavát? feliratra. A feljövő ablakba beírják a két adatot, majd az OK feliratra kattintanak, és szerencsés esetben egy-két percen belül érkezik egy e-mail (nem szerencsés esetben 20-30 perc is lehet, amíg megjön a válasz, és nem árt azért 5 percenként a spam/Levélszemét fiókba is belenézni), amelynek utasítását követve megadják kétszer a kívánt új jelszót, és hurrrááá!

         Ámde, ha halványlila segédfogalmuk sincs az eredeti adatokról, akkor csak személyesen szerezhető vissza az Ügyfélkapu; be kell ballagni a legközelebbi kormányablakhoz (akár munkahelyhez, akár lakóhelyhez, akár a randihelyhez közeli hivatalt is választhat a férje, az ország bármely’ területén), de ne az e-kártyáját vigye magával személyazonosság igazolására, hanem más arcképes, nem elektronikus dokumentumot (pl. útlevél, jogosítvány és lakcímkártya), és pillanatokon belül visszaállítják számára az Ügyfélkaput, adnak is róla írást. (Netalán, ha a régi email cím már nem elérhető, akkor az indulás előtt készítsen neki egy új gmail fiókot, és annak pontos címét is vigye magával a hivatalba.)

         Reméljük, segíthettünk, és egy újabb Bajnokságáról fog hamarosan beszámolni! 🙂

 3. Elmentem a Kormányablakba érdeklődni, hogyan tehetnék szert egy szolgálati jogviszony igazolásra, mert nyáron meg lesz a 40 évem. Ott azt mondták, hogy ilyent nem kérhetek, de adjak be egy kérelmet öregségi nyugdíj megállapítására, azt ugyan el fogják utasítani, de a határozatban benne lesz a szolgálati időm. Ezt elég furcsának találtam, nem is adtam be. Nagyon örülök, hogy ezt a cikket megtaláltam, pár perc alatt elküldtem a kérelmet és most várok…

  1. Kedves Hajnalné Éva!

   Mi is nagyon örülünk, hogy segített önnek az írásunk.

   Erre szoktuk azt mondani: már megérte, hogy tájékoztató anyagokat írunk, és teszünk közzé honlapunkon…

 4. Tisztelt Könyvelőiroda!
  1976. augusztusától állok munkaviszonyban, 1994-ben1 évig munkanélküli ellátásban részesültem. 2013. szeptemberétől két munkahelyen, heti 24 órás munkaviszonyban Magyarországon, 20 órás munkaviszonyban hivatalosan Ausztriában dolgozom. Kérdésem, a 2013. szeptemberétől a magyarországi csökkentett idejű óraszámú munkaidő hogy számít bele a az előrehozott (40 éves) nyugdíszámításhoz?
  Köszönöm válaszukat, tisztelettel: Bence Ilona

 5. Remek cikk! Tényleg gyorsan végigmentem a lépésein, és már el is küldtem a kérelmemet! 🙂

  1. Kedves Gyula!

   Örülünk, hogy segíthettünk!
   BÚÉK!

 6. Tisztelt Könyvelőzóna!

  Az ügyfélkapus regisztrációt hogy/hol lehet elintézni az önkormányzatnál? Sajnos a mai nap visszapattantam (Nógrád Megye, kistelepülés).

  Tisztelettel,
  András

  1. Kedves András!

   Ügyfélkapus regisztrációhoz mindenképpen szükség van a személyes megjelenésre, a személyi okmányaival együtt, ugyanakkor ennek időpontját a számítógépről előre lefoglalhatja a magyarorszag.hu okmányirodai időpontfoglalás oldalon.

   Az ügyfélkapu regisztrációhoz szükséges időpont foglalásához – értelemszerűen – nincs szükség előzetes regisztrációra, ügyfélkapus hozzáférésre. pl. (hogy Nógrád megyei példánál maradjunk), ha Bátonyterenye városka járási hivatalban szeretne időpontot foglalni, akkor a magyarorszag.hu oldalon az Ügyintézés – Időpontfoglalás okmányirodába / kormányablakba – Időpontfoglalás menüpontokat kell követnie (vagy a hivatkozásra kattintani 🙂 ), majd a megjelenő napok közül rákattintani a tetszőleges napra, és kattintással kiválasztani a konkrét időpontot.

   A foglalás kb. 5 perc alatt megtörténhet, és a kapott időpont birtokában kb. fél óra alatt túl is lehet a procedúrán. Mire hazaér, a megadott email címen ott vigyorog az invitálás, hogy erősítse meg az elektronikus regisztrációját, és ezt követően jó darabig nem kell hivatal felé néznie; rengeteg ügy rendezhető elektronikusan.

   1. Köszönöm a választ!
    (Hátha valakinek érdekes: mint megtudtam “sajnos” utaznom kell egy nagyobb település okmányirodájáig, a helyi önkormányzathoz kijáró járási hivatali ügysegéd az ügyfélkapus regisztrációt nem jogosult elintézni, ahhoz a BM-hez kötött gép kell.)

    1. Kedves András!

     Ezt külön nem mondtuk, de úgy gondoltuk, ha ránéz a Nógrád megyei listára, akkor talál választékot, és abból kitűnik, hogy ez a fajta – “alap”- regisztráció nem minden egyes önkormányzatnál végezhető el.
     Azért ennyire gazdag ország nem vagyunk… 😉

     A lakóhelyéhez közel egészen biztos, hogy talál okmányirodát, olyan helyen, ahol egyéb más ügyeit is intézi/intézheti/intézni szokta.

 7. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Érdekelne miként lehetek jogosult a 40 év korkedvezményes nyugdíjra.38 év munkaviszonyom van,ebből 10 évet 7 órás munkaidőben töltöttem.(1956.01.25.születtem.)Jelenleg is így dolgozom.
  Köszönettel:Éva

  1. Kedves Berta Somogyi Ferencné Éva!

   Honlapunkon komplett összefoglalót olvashat a nők 40 éves, kedvezményes nyugdíjba vonulásával kapcsolatban: https://www.konyvelozona.hu/2010/12/a-nok-kedvezmenyes-nyugdijba-vonulasa-2011-tol-elfogadva/, valamint https://www.konyvelozona.hu/2011/01/kiegeszites-a-nok-kedvezmenyes-nyugdijba-vonulasi-lehetosegerol-2011-ben/

   Ugyanott 296 hozzászólást is talál a cikk végén a témáról, sok esetről, részletesen. Önnek csak egy papírra és íróeszközre, valamint a 4 alapműveletből az összeadás-kivonásra van szüksége, hogy meghatározza a pontos dátumot. 😉

 8. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Az ápolásin eltöltött néhány évem beleszámít -e a 40 éves szolgálati időbe, azaz elmehetek-e ezt beszámítva öregségi nyugdíjba?
  Válaszukat köszönettel várom. Ágnes

  1. Most olvastam , hogy “Továbbra sem számít nyugdíjjogosultsági időnek a hozzátartozók gondozásáért megállapított ápolási díj folyósításának ideje, azt ezentúl is csak szolgálati időként lehet figyelembe venni – közölte a Pénzcentrum.hu érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. ”
   – ezek szerint megvan a kérdésemre is a válasz., vagy esetleg van változás 2012 őta?

    1. Köszönöm.
     Pedig úgy reménykedtem!A nyugdíj azért több, mint az ápolási díj.:((

 9. T Cim!
  Ötvenhat éves vagyok ,harminc hét év munkaviszonnyal rendelkezem.Sajnálatos műtét miatt le voltam százalékolva. A negyven éves nyugdíjba vonulásomat nem tudtam ezért igénybe venni.A munkahelyem megszűntt, jelenleg őstermelőként fizetem a járulékot.Mikor és milyen módon tudnák nyugdíjba vonulni?
  T : Kém Imréné

  1. Kedves Kém Imréné!

   A jelenleg hatályos szabályozás értelmében az 1958-ban születettek öregségi nyugdíjkorhatára: 65 év, ami azt jelenti, hogy 2023-ban (9 év) múlva tud nyugdíjba vonulni.

   A nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetősége alapján egy hölgy 40 év jogosító időt követően vonulhat nyugdíjba. Hogy önnek mennyi jogosultsági ideje van, azt megtudhatja, ha követi annak a cikkünknek leírását, amelyhez a kérdését feltette.
   A 37 év munkaviszony azt súgja, hogy lehetséges, hogy a 40 évhez 3 éve van még, amelyet keresőtevékenységgel kell megszereznie.

   Tbj. 5. § (1) bekezdés i) pontja szerint a mezőgazdasági őstermelő akkor biztosított, ha
   ? a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, és
   ? egyéb jogcímen nem biztosított.

   A járulékfizetési kötelezettségek meghatározásánál különbséget kell tenni aszerint, hogy a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységét a tárgyévben kezdi-e meg, vagy már rendelkezik e tevékenységéből előző évi jövedelemmel.

 10. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Kérdésem a következő: a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjánál beszámításra kerül szolgálati időnek a rokkantsági nyugdíjba töltött idő /1505 nap/? 60 éves /1954./ elmúltam 37 évet ledolgoztam, mikor mehetek nyugdíjba? Köszönettel várom a válaszukat! Márti

  1. Kedves Szilágyi Jánosné, Márti!

   Az öregségi nyugdíj megállapításánál a rokkantsági nyugdíj, illetve rokkantsági ellátás folyósításának időtartama nem számít szolgálati időnek.
   (szolgálati idő: az az időszak, amely alatt a biztosított nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett volt, illetve megállapodás alapján nyugdíjjárulékot fizetett. A nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség nélkül szolgálati időnek minősülő időszakokat e törvény külön határozza meg)

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!

    A kérdésem a következő:
    A nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség nélküli szolgálati időnek minősülő időszakokat melyik törvény határozza meg “külön”?
    Mert szerintem az öregségi nyugdíjra jogosultság szempontjából szolgálati időnek kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát is.

    1. Kedves Nagy Sándor!

     Minden válaszunknál, így a rokkantsági nyugdíj és szolgálati idő kapcsolatáról szóló, előző válaszunkban is, a válaszadás időpontjában hatályos jogszabályi előírások alapján válaszolunk.
     Mivel nem azért olvasnak bennünket, mert jogi bikfa nyelven beszélünk és paragrafusokkal dobálózunk, hanem az érthetően, az általunk is beszélt, értelmes magyar nyelven adunk magyarázatot.

     Önnek viszont, mint kérdezőnek, hozzászólónak, jogában állna bennünket kijavítani, de akkor önnek meg is kellene jelölnie a jogforrást.

     Ön melyik jogszabályi helyen olvasta azt, hogy “… az öregségi nyugdíjra jogosultság szempontjából szolgálati időnek kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát is.”?

     A kérdésre az egzakt jogszabályi hely ad választ: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet hatályos szövege.

     1. Tisztelt Könyvelőiroda!

      Bocsánat,de nem Gábor vagyok, hanem Sándor.
      A kérdésemből valóban kimaradt az a szó,hogy” ELŐREHOZOTT”öregségi nyugdíj.
      A kérdésére válaszolva, melyben azt kérdezi, hogy melyik jogszabályi helyen olvastam,hogy -az öregségi nyugdíjra jogosultság szempontjából szolgálati időnek kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj folyósításának az időtartamát is – a válaszom az:Tny.18/A §
      A” jogi bikkfa nyelvről “csak annyit hogy Ön már egyszer bevitt a bükkfa erdőbe,és kérem,hogy fejezze be a kérdéseket feltevő emberek arcátlan kioktatását,és félrevezetését mert már nagyon unalmasnak “teccik” lenni.

      1. Kedves Nagy Sándor!

       Mélységes elnézését kérjük, hogy figyelmetlenségünk okán Gáborrá “kereszteltük” válaszunkban! A hibát javítottuk.

       Ami az ön által említett jogszabályi helyet illeti: Hatályon kívül helyezte a 2011. évi CLXVII. törvény 69. § b), hatálytalan: 2012. január 01-től.

       Ön is érzékeli, hogy egy szó pluszban vagy mínuszban alaposan felforgathatja a mondat értelmét, ebből pedig az is következik, hogy akár egészen más választ kaphat, mint amire számított.

       Megnéztük: Nagy Sándor névvel, illetve a megadott email címével nem találkoztunk még honlapunkon, így nem valószínű, hogy “bevittük volna az erdőbe”, talán az egy másik honlapon lehetett, nem?

       Újra és újra elolvasva válaszunkat, nem érzékeljük, hogy a kérdéseket feltevő embereket “arcátlanul kioktatjuk”, vagy “félrevezetjük”. Reméljük, hogy ez a megjegyzése sem a mi honlapunknak szól! 😉

       1. Tisztelt Könyvelőiroda!
        Elnézését kérem,valóban Önnek van igaza.
        További Jó munkát, és kicsit
        vissza fogottabb( kioktatás mentes) válaszadást kérek,a mások nevében is.
        Arra hivatkozva, hogy eddig nem érzékelték a visszajelzett kifogásokat,legyen ez az első kritika.
        Üdv.Nagy Sándor

        1. Kedves Nagy Sándor!

         Örülünk, hogy sikerölt egyetértésre jutnunk a rokkantnyugdíj és a szolgálati idő kapcsán.

         Igyekszünk kritikáját megszívlelni, még akkor is, ha mások önt erre – tudomásunk szerint – nem hatalmazták fel, de a saját nevében tett észrevételét azért tudomásul vettük.

  1. Kedves Kramarics Noémi!

   A nemzetközi nyugdíjügyek sokkal bonyolultabbak, mint a “közönséges” magyarországi nyugdíjügyek; a nemzetközi ügyeknél fokozottabban igaz az “ahány ember, annyi eset” mondás. Kellően bonyolult egy ember élete ahhoz, hogy országokon átívelve teljesnek tűnjék az őskáosz. 🙂

   Amennyiben Magyarországon él, és itt is szerzett szolgálati időt az illető hölgy, akkor az egészen bizonyos, hogy erre az időszakra vonatkozóan elvégzik a Nyugdíjbiztosítási adategyeztetést; ez az eljárás egy olyan határozattal zárul, amely megmondja, hogy Magyarországon pontosan mennyi a szerzett szolgálati idő, és azon belül mennyi a jogosító idő.

   Bosznia és Magyarország között kétoldalú egyezmény van, így a nők kedvezményes nyugdíjának megállapításához az ONYF K57-es számú nyomtatványát kell kitölteni, amelyen az egyeztetési eljárással le nem zárt, vagy szolgálati időt megállapító határozattal nem érintett időszakra vonatkozó adatokat kell megadni.

"Vissza a tetejére" gomb