KönyvelőzónaSzámvitel

Kell-e egy vállalkozásnak könyvelő, könyvelőiroda?

“- Mint a púp a hátamra…”
“- Hogyne, mint mókusnak az erdőtűz…”
“- Egy jó könyvelőre szükség lenne, mint egy falat kenyérre…” – ehhez hasonló válaszok jelzik, hogy a vélemények mennyire megoszlanak a kérdésben.

A vállalkozásokra/vállalkozókra a törvényi előírások a vállalkozási formától (is) függő könyvvezetési kötelezettséget írnak elő. Akad, akinek elegendő egy négyzetrácsos füzet, vagy excel tábla, de akadnak szép számmal olyanok is, akiknek a kettős könyvvitel vezetése a kötelező.
(A kettős könyvvitel alatt nem azt kell érteni, hogy vezetek egy könyvelést magamnak, meg egyet az adóhatóságnak… 🙂 )

De miről is jutott eszünkbe, hogy erről mondjunk pár szót?

A mai napon egyik kedves olvasónk feltett egy ártalmatlannak tűnő kérdést:

… Az érdekelne engem, hogy ha teljes időben foglalkoztatott vagyok és mellette szeretnék dolgozni egyéni vállalkozásban magamnak, akkor milyen adóterhetek kell fizetni a vállalkozás és magam után? Több helyen olvastam erről, de nem teljesen tiszta. Volt ahol úgy értelmeztem, hogy mivel az állandó bejelentett munkám után fizetve vannak az adók + a terhek, így már csak a plusz jövedelem után kellene amit az egyéni vállalkozásban szereztem.
Ez így helyes?

Most konkrétan nem is a kérdésre adott válaszunk a lényeg, hanem a mögöttes gondolatok:  Az olvasónk által feltett kérdésből nagyon világosan kitűnik, hogy az emberek többsége ma már nagyon sok mindenre használja az internetet. Céltudatosan keresnek válaszokat, információkat az őket érdeklő kérdésekre, igyekeznek felkészülni a lehetséges variációkból.

Örömmel láttuk kedves olvasónk leveléből, hogy ő azok közé tartozik, aki előbb kérdez, előbb felkészül, és így tervezgeti a vállalkozása elindulását, későbbi működtetését. (Az pedig külön öröm és megtiszteltetés, hogy honlapunk információi alapján úgy döntött, hogy meg is kérdezi azt, ami nem teljesen világos számára. Köszönjük!)

“Több helyen olvastam…, úgy értelmeztem..”-kifejezések használata a kérdésben azt is jelzi, hogy olvasónk bizonytalan. Az interneten összeszedett információk sok esetben összezavarják a nem hozzáértőt, de ami még sokkal rosszabb szokott lenni, ha az összeszedett információk közül csak azokat veszi valaki tudomásul, amelyek – megérzése szerint – rá nézve kedvezőek, vagy neadjúristen, ezeket a válaszokat szeretné csak hallani.

Aztán, még nem is beszéltünk a hibás válaszokról, vagy a válasz ugyan helyes, de csak volt, valamikor, akkor, amikor még megválaszolták. Sokan nem veszik észre az interneten történő böngészés közben, hogy egy adott válasz felett elrepült az idő- és a törvénykezés vasfoga…

Ha fáj a fogunk, akkor a cipészhez megyünk, hogy a szurkos zsinórral rántsa ki a fogunkat? Nem valószínű. Ha mellkasi fájdalmunk, szívdobogásunk, szédülésünk, fulladásérzetünk van, akkor a lacikonyháshoz megyünk, hogy adjon rá egy jó szaftos sült kolbászt? Nem valószínű. (Nem csak a reklám miatt mondjuk, de azért ilyen tünetekkel irány a kardiológiai rendelés 🙂 )

Sorolhatnánk még a lükébbnél ütődöttebb pédákat is, de bizonyos, hogy ennyi is elég ahhoz, hogy mindenki megértse: igenis, a könyveléshez, adózáshoz szakemberre van szükség!

Egy könyvelőre, vagy ami – bizonyos mérethatárig – még jobb, könyvelőirodára a mai világban igenis szüksége van minden vállalkozásnak.

Egyáltalán nem mindegy, hogy mi az amit kérdezünk, hogyan kérdezünk, és arra mit válaszolnak, és még fontosabb, ha meg is értjük, hogy mit válaszoltak; nem arról van szó, hogy nem értjük a szavakat, de értsük meg azok jelentéstartalmát.

Mondjunk erre is példát? Legyen az, pédául, hogy bér. A bér alatt mindig a bruttó bért (azaz a levonások nélküli összeget) érti egy könyvelő, míg a köznyelv nagyon gyakran azt az összeget érti alatta, amit haza kell vinni az asszonynak.

Vagy egy másik: az ár, egy termék ára. A könyvelő mindig a nettó (áfát nem tartalmazó árat) kell, hogy értse alatta, míg a köznyelv a bruttó (áfát is tartalmazó) árat, azt az összeget, amit ki kell érte fizetni, ért alatta.

Azt sem tudja egyértelműen mindenki, hogy a bevétel nem egyenlő a keresettel. Egy kisebb-nagyobb üzlet napi bevétele lehet akár 100ezer Ft, ami havi szinten akár kétmillió forintot, évi szinten 24-25millió forintot is jelent. Szép kis szám, igaz? Egy kisebb családi ház. De ebből lejön az áfa, az áruk beszerzési értéke, az eladó(k) bére és közterhei, a bérleti díj, a villanyszámla, a szállítási költségek, az adók – szóval, jó ha marad annyi a végén, hogy az éjjel-nappal dolgozó, rohangáló tulajnak marad 100-200ezer Ft.

Egy könyvelőnek, könyvelőirodának széleskörű tapasztalatai vannak, a legkülönfélébb vállalkozások fordulnak meg praxisában, a cukrásztól a tehergépjármű vezetőig, a mezőgazdasági őstermelőtől a nyomdáig, a tömítésgyártótól a gyermekgyógyászig, a kútfúrótól a régiségkereskedőig nagyon sok minden megfordul a kezei között.

A létező legtöbb kérddés egy vállalkozásnál mindig úgy hangzik el, hogy “Ha ez van, akkor mi lesz?” És egy jó könyvelő mindig tudja, ha “ténykegesen” is az van”, akkor mi lesz, minek kellene lennie, de ha már egy kicsit máshogy lenne, akkor abban a helyzetben hogy alakulna. A jó könyvelő azt is tudja, és arra is választ ad, amit a kérdező nem kérdezett meg, mégpedig azért nem kérdezett meg, mert nem tudott róla, hogy előfordulhat, mert nem ért hozzá, hogy a jogszabályok nem nagyon preferálják a józan szántó-vetőit… (Erről meg az jut eszünkbe, hogy nem a könyvelők hozzák a szabályokat, de nem is a vállalkozók – egyiket sem kérdezik meg…)

Nincs olyan vállalkozás, amelyik szinte minden helyzetben (még a kezdő vállalkozásokat is beleértve) 2-4 lehetőség közül ne választhatna jogszabálykövető módon a kedvezőbb adózása érdekében, de a megismeréséhez, kiválogatásához, előterjesztéséhez jó könyvelőre szükség van. Még egy kata adózási módot választó kisvállalkozásnak is, akinek bevételi nyilvántartást kell csak vezetnie.

Tehát, ha ön kiválóan ért ahhoz a szakmához, amit vállalkozásban szeretne (vagy kénytelen) folytatni, és nem sokat ért a könyveléshez, nem akarja megtanulni a könyvelést, akkor a címben feltett kérdésre egyértelmű igen a válasz.

Ha ért a szakmájához is, meg a könyveléshez is, akkor el kell döntenie, hogy a szakmájában vállalkozik, vagy könyvelésel akar foglalkozni… 🙂 Ekkor is igenléő a válasz, legfeljebb a könyvelő jobban kontroll alatt fog állni.

 

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb