Könyvelőzóna

Adótörvény módosulások 2011. november 1-től

ParlamentA Magyar Közlöny 111. számában – többek között – a 2011. november 1-től hatályos adótörvény változások olvashatóak. Mivel ezek többsége úgyis csak az életünket keseríti, mélységében nem taglaljuk őket, csak a legfontosabbakat összefoglaljuk pár szóban:

 • A jövedéki adótörvény módosításával a gázolaj jövedéki adója literenként 97,35 forintról 110,35 forintra (13 forinttal) emelkedik. Ezzel egyidőben az arra jogosult fuvarozók üzemanyag visszatérítése 13 forinttal, 19,50 forintra emelkedik.
 • A párlatok jövedéki adója – tiszta szeszre vetítve és hektoliterenként – a gyümölcs alapú, továbbá a mézzel és természetes aromával ízesített termékeknél 289.900 forintra (13.900 forinttal) emelkedik. Minden más párlatnál az adó 414.150 forint lesz.
 • Az alacsonyabb díjat kell fizetni a magánfőzésnél is az 50 literen felüli mennyiség után, alatta adómentes maradt a pálinkafőzés.
 • A cigaretta adója ezer darabonként 10.550 forintra (800 forinttal), míg a kiskereskedelmi eladási árra vetítve – szintén ezer darabonként – 19.530 forintra (1.450 forinttal) emelkedik. A szivar adója továbbra is az eladási ár 28,5 százaléka maradt, minimális összeg meghatározása nélkül.
 • A cigaretta- és a pipadohány kilogrammonkénti adója 8.790 forintra (930 forinttal) emelkedik. További két lépésben – jövő május 1-től és november 1-től – hasonló arányban növekszik a dohánytermékek jövedéki adója.
 • 2012. január 1-től már csak a magasabb árat tartalmazó zárjeggyel lehet árusítani a dohánytermékeket.
 • Szigorítják a játékengedély kiadását, és a pénznyerő automatáknál kötelezővé teszik a szerver alapú – interneten keresztüli – üzemeltetést. Az adóhatóság bármikor beléphet a rendszerbe, és onnan – ellenőrzési céllal – adatokat hívhat le.
 • A játéktermekben működő pénznyerő automaták adója havi 500 ezer forintra (400ezer forinttal) emelkedik, és új adóként a negyedéves tiszta játékbevétel 20 százaléka lép be, amelyet negyedévente 900 ezer forint feletti tiszta játékbevétel után kell megfizetni.
 • Az engedéllyel nem rendelkező szerencsejátékot művelő cég nem támogathat médiaszolgáltatást, illetve műsorszámot sem, nem reklámozható (ez a reklámtörvény módosításából adódik).
 • Itt írjuk, bár nem november elsejei hatálybalépésű változás, hanem tegnapi (2011. október 3-i), hogy a végtörlesztőket mentesítik az ajándékozási illeték alól. Ha a bank elengedi a jelzáloghitel egy részét, akkor csak annak nem kell ezután ajándékozási illetéket fizetnie, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét (ez most 57 ezer forint). Ugyan ez vonatkozik a személyi jövedelemadó elengedésére is.
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Mindenek előtt BUÉK, és további nagyon sikeres működést.
  Hála a magasságosnak, tavaly június 1- én nyugdíjas lettem, örömöm határtalan.
  Kérdésem, hogy az szja bevallásban nem kell a nyugdíjat sehol feltüntetni?
  Csak a tavalyi jövedelmemet?
  Azt is szeretném megkérdezni, hogy a nyugdíj mellett folytatott őstermelő tevékenységről akkor most azért kell bevallást csinálni.
  Köszönöm válaszukat.
  Kato

  1. Kedves Kovács Kata!
   Kedves Kato!

   2011. év tekintetében, ha a mezőgazdasági őstermelőnek – függetlenül attól, hogy a jövedelmét milyen módszerrel állapítja meg – a támogatások összegével csökkentett őstermelői tevékenységből származó éves bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot, akkor nem kell jövedelmet számolnia és ezt a bevételét nem is kell bevallania.

   Az adóterhet nem viselő járandóság, mint jogcím megszűnt, a korábban megszokott jogcímeken megszerzett jövedelmek adómentes bevétellé váltak. Így – többek között – a nyugdíj, az összevont adóalap megállapítása során nem kell figyelembe venni.

 2. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Érdeklődni szeretnék,hogy a fiam svájci frankban felvett lakáshitel végtörlesztésében szeretnénk segíteni,úgy hogy én és a lányom/a fiam édes testvére/ banki átutalással kölcsönöznénk neki pénzt.Ezt szeretnék törvényesen lebonyolítani,nehogy ebből később problémánk legyen.Erről elég ha mi írunk egymás között kölcsön szerződést, és a kölcsön adott összeget be kell jelenteni valamelyik hivatalba?
  Egyszerű emberek vagyunk ,és nehéz eligazodnunk a hivatalos ügyekben,ezért kérnénk a segítséget.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:
  Kocsis Éva

 3. 53éves vagyokvan egy 10éves tartósan beteg kislányom.énis47%-osszociális járadékban részesülök,napi4órában foglalkoztatott a munkahelyem,van egy devizahitelem amit most szerettem volna végtörleszteni más banktól felvett kölcsönnelcsakhogy a munkaadómis keresztbe tett nekem ugyanis a tegnapi nappal felmondott. aszolgálati évemhez viszont 2év hiányzik,hogy nyugdíjba mehessek. mit tudok tenni????

"Vissza a tetejére" gomb