KönyvelőzónaTársadalombiztosítás

Könyvelő (Könyvelőiroda) – Ratkó korszak – nyugdíj 2010.

Honlapunkra érkezett egy hozzászólás, amelyet nagy lendülettel megválaszoltunk, majd menet közben úgy döntöttünk, hogy több szempontból sem árt, ha ezeket a sorokat az adott rovat iránt érdeklődőkön túll többen is elolvasnák, ezért a kérdést és a rá adott választ összeszerkesztettük ebben a bejegyzésünkben, és közzétesszük. A kérdezz-felelek összeállítás fontos információkat tartalmaz a nyugdíjbavonulás kérdéséről, a nyugdíjszámításról, és a saját tevékenységünkről is.

Reméljük, hogy a közzététellel sikerül a kérdéskört egy másik szempontból is megismertetni!

T. Könyvelőiroda Pécs !

Örömmel olvasom, hogy önzetlenül igyekeznek jogi segítséget adni az 1950.-1957. közötti Ratkó korszakban született -nőknek és férfiaknak. Az Örömömben az Üröm az, hogy Önök is csak egy részét/negatív !!!!/mondják el a nyugdíjba vonúlni szándékozóknak, hogy: előrehozott öregségi nyugdíjba csak : 8.4%, 3.6%-os csökkentéssel mehetnek el !! A teljesség kedvéért az összes negatívumra Hívják fel-/Kérem szépen !/-az előrehozott, vagy rendes nyugdíjba menni szándékozók figyelmét !. :Ezek: /ONYF.HU alapján!/

1).2008.01.01. – 2012.12.31.-ig NETTÓSÍTVA számolják a nyugdíj alapot.
2).Előrehozott nyugdíjnál: 8.4%, 3.6% csökkentéssel jutalmazzák, tovább csökkentik a NETTÓBÓL kiszámított nyugdíj alapot !
3).Az  így kiszámított-CSÖKKENTÉSSEL !!!-nyugdíj összege az elért 62.év ÖREGSÉGI nyugdíj kor után MEGMARAD !!!!!!
4).2013.01.01.-től újból  BRUTTÓBÓL fogják a NYUGDÍJ ALAPOT kiszámítani, minden fajta CSÖKKENTÉSEK NÉLKÜL !!!!!

Kérem a T. Könyvelőirodát, hogy a későbbiekben a Tanács Adásuknál a fenti 4 NAGYON FONTOS FELTÉTELT!!! is Közölni Sziveskedjenek a Teljesség kedvéért!! Ne TÜLEKEDJENEK az emberek minél elöbb 2013.-ig előrehozott nyugdíjba menni, mert éltük végéig kb. 40%-kal KEVESEBB NYUGDÍJAT KAPNAK !!!
Én egy 59 éves férfi vagyok, /2 éve, -KOR-DISZKRIMINÁCIÓ-miatti MUNKANÉLKÜLI !!!/2007.-ben Elnöknek megválasztott FIDESZES Vezető  -NEM TUDOTT 45.év FELETTIEKKEL EGYÜTT DOLGOZNI, ezért 400 DOLGOZÓTÓL csoportos létszámleépítéssel MEGSZABADULT,KIRUGOTT !!! Köztük voltam ÉN is!

Űdv.:    Károly

Kedves Károly!

Nagyon sürgősen tegyük tisztába a dolgokat!

1.  Mi nem jogi tanácsadást nyújtunk!

Mi egy pécsi Könyvelőiroda tagjai vagyunk, akik valóban ingyenesen, saját anyagi és szellemi erőforrásokra támaszkodva igyekszik segítséget nyújtani a bonyolult vállalkozási-szabályok megértésében és alkalmazásában.

2.  Honlapunkat elsősorban Ügyfeleink minél magasabb szintű kiszolgálása érdekében üzemeltetjük és tartjuk fenn. Úgy gondoljuk, hogy ezt a célt akkor szolgáljuk a legteljesebb módon, ha adózási, könyvelési miniportálként az érdeklődők számára is megnyitjuk honlapunkat, mert a valós életből vett problémákra keresünk megoldásokat, és a legtöbbeket érdeklő kérdésekre adott válaszaink mindenki tájékozódását segítheti – és amint azt észleljük is; segíti is! 😉

3.  Többször, több helyen, több alkalommal leírtuk: a jó könyvelő (és Könyvelőiroda) nem biciklibelsőben él. Érzi, érti és megérinti a környezetében élők minden örömét és bánatát. Együtt élünk, emberek között élünk.

Mindenben “illetékesek” vagyunk, mert minden számszaki, adózási, könyvviteli kérdés mögött szorosan ott van a gazdálkodási kérdés, amiből következik a megélhetési kérdés. A jó és helyes válaszadáshoz ismernünk kell nem csak az adott vállalkozást, hanem a gazdasági-politikai környezetét, a tulajdonosi szerkezetét, a tulajdonosok és alkalmazottak mindennapi életét, lehetőségeit, vágyait, álmait, céljait.

4.  Joggal és okkal feltételezzük (bár sokszor az ellenkezőjét is tapasztaljuk), hogy egy kérdező azért kérdez, mert a kérdéskörrel kapcsolatos alapoknak már utánanézett, elolvasta, próbálta értelmezni, de a bonyolult szabályozás miatt egyes részeket, vagy összefüggéseket, hatásokat nem ismeri, vagy nem érti világosan.

5.  Mint azt már más szavakkal is leírtuk; nem a Ratkó-korszakban születetteknek nyugdíjbavonulási kérdéseit taglaló honlap vagyunk. (“A Ratkó-korszak a Ratkó Anna 1949 és 1953 közötti népjóléti, majd egészségügyi miniszterségének, illetve tágabban az 1950 és 1956 közötti félévtizednek a népesedéspolitikára utaló elnevezése. Az abortusztilalom és a gyermektelenségi adó miatt a természetes szaporodás üteme ezekben az években jelentősen nőtt. A terhességmegszakítás tilalmát 1956 júniusában oldották fel, a gyermektelenségi adót pedig az 1956-os forradalom után törölték el. Az ebben a félévtizedben született generációt Ratkó-gyerekeknek hívják.”)

Más kérdés, hogy magunk is közvetlenül, vagy közvetetten érintve vagyunk magunk is, illetve Ügyfeleink is, hogy ez a generáció most készül nyugdíjba vonulni, ugyanakkor annyi megválaszolatlan kérdés van a gazdaságban és társadalomban, hogy az szinte mindenhonnan visszaköszön.

6. Amiket Ön megemlít, mint általunk “elhallgatott” részletek, az nem fedi a valóságot; írásainkban, válaszainkban közvetlen link-adásainkban (az onyf.hu-hoz is) mi is elmondtuk, elmondjuk ugyanezeket, legfeljebb nem ilyen sorrendben.

Ne haragudjon, de elég zölden nézne ki minden kérdésre ezt az emberek nyakába önteni! Az emberek nem hülyék, ezt nagyon jól tudják (legalábbis tudniuk kell).

Aki nyugdíjba készül, az ritkábban tanulmányozza a Káma Szutra gyakorlati oldalának mélyelemzését, az inkább a “Hogyan készüljünk az Ezüstkorra?”-kiadványokat emeli le a könyvespolcról, az újságosnál. 🙂

Azzal teljesen egyet tudunk érteni, hogy nem kell rohanni nyugdíjba; az előrehozott nyugdíj nem egy főnyeremény. 🙁

Tudjuk jól, hogy a nehéz, bizonytalan és idegesítő gazdasági helyzetben (munkanélküliség, elbocsátás, megbecsülés, kereset, jövedelem, adóelvonás, szolgáltatások minősége stb.) ez ígérkezik az elérhető legjobb megoldásnak és megnyugvásnak. Feszülten várják (várjuk) azt, hogy a háborgó körülmények között legyen egy bármilyen kicsi, de nyugodt pont, amiben megkapaszkodhatunk.

Az idő előtti nyugdíjazás rendszere nem azért került feltalálásra, hogy oda terelje a népet, hogy ösztönözze az igénybevételt, hogy az legyen a végcél! Azt annak kell venni, ami: ha elfáradtunk, ha nincs erőnk, ha elegünk volt, ha nincs más lehetőségünk, akkor vegyük és vehessük igénybe, de ne legyen a fő cél! (Mellesleg, magunk között szólva: igen nagyon duzzognánk, ha a munkapadunk túloldalán lévő munkatársunk, akivel együtt kezdtük húzni a Ratkó-bilit, együtt jártunk iskolába, együtt kezdtünk el dolgozni, mindig egy brigádban dolgoztunk, igénybe veszi az előrehozott nyugdíjat, és mi öt évvel többet dolgozva a rendes nyugdíjba vonulunk, majd kiderül, hogy neki pont annyi a nyugdíja, mint nekünk. Nagyon elgondolkodnánk azon, hogy mennyire hülye az a rendszer, ahol nincs meg a munkának ez a fajta becsülete (sem). 🙁 )

Mindezen megjegyzéseinkkel együtt nagyon köszönjük hozzászólását, mert egyrészről megint egy helyen összefoglalta a nyugdíjmegállapítás módszerét (magyarul, érthetően, köznyelven – ahogy mi is tesszük, más kérdésekre adott válaszainkban és írásainkban), más részről a válaszadásra “kényszerítéssel” lehetőséget adott arra, hogy némileg kifejtsük álláspontunkat, más nézőpontból.

Sőt! Úgy gondoljuk, hogy az Ön közlendője, és a mi válaszunk megérdemli, hogy a honlap főoldalán szerepeljen, hogy olvassa, ismerje meg az a kb. napi 3ezer látogató, ezért ott is, szó szerint (némi hibajavítással és formázással) közzétegyük. Meg is tesszük hamarosan.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Iroda! lehet, nem jó helyre írok, de máshova nem tudok. Nagyon remélem megtisztelő válaszukat.
  Tisztelt Ügyintéző! Miután már többször igen kedvesen segítettek nekem, kérem, ha van rá mód, válaszoljanak a kérdésemre.

  1952. 09.04-én születtem. A prémium évek programba belépve (2008. 06.15) határozott idejű szerződésem 2011.09.04-ig, az 59. születésnapomig tart. Ekkor 39 év és 127 nap szolgálati időm lesz.

  Nem szeretnék csökkentett összegű előnyugdíjba menni. Van e mód a nyugdíjkorhatár kitolódása miatt (nekem 62 év és 183 nap szolgálati idővel kell rendelkeznem a teljes nyugdíj jogosultsághoz) meghosszabbítani a prémium éveket? Munkáltatóm szerint kötelező elmennem csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba. A gyermekkedvezmény engem nem illet meg a prémium évek kapcsán? ( 3 gyermekem van)

  Nagyon köszönöm tiszelettel: Dr Babos Lászlóné

  1. Kedves babosagi!
   Kedves dr. Babos Lászlóné!

   A programban való részvétel az öregségi (előrehozott öregségi) nyugdíjra való jogosultság életkori és szolgálati időre vonatkozó feltételeinek megszerzésével, vagy a rokkantsági (baleseti rokkantsági) nyugdíjnak a programban résztvevő részére történő megállapításával, illetve az új munkaviszony, közalkalmazotti, közszolgálati, kormánytisztviselői jogviszony, állami vezetői jogviszony létesítésével szűnik meg.
   Tehát, a PÉP meghosszabbítását jogszerűen nem teheti meg a munkaadó.

   Előrehozott öregségi nyugdíjba azonban nem kötelező vonulnia, Ön “csak” megszerzi erre a jogot 2011.09.04-én. Ön választhat, hogy elmegy-e nyugdíjba, esetleg elhelyezkedik-e más munkáltatónál (munkaviszonyt létesít-e). [Itt jegyezzük meg, hogy akár most is létesíthet munkaviszonyt, csak akkor a PÉP programja a létesítés időpontjával megszűnik.]

   Összefoglalva érthetőbben: Amint lejár a PÉP-es időszaka, nem kötelező előrehozott öregségi nyugdíjba vonulnia, hanem meg próbál elhelyezkedni, hogy meg legyen az Önnek szükséges szolgálati ideje (mondjuk egy ismerőse kft-jénél). Az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultságát az öregségi nyugdíjkorhatárának betöltéséig bármikor érvényesítheti.

   1. Kedves Iroda!
    Csoda történt! Valaki azonnal, érthetően, tisztán, nem blikfangosan válaszolt a kérdésemre!
    Nyilván Önök is tudják, milyen ritka manapság az ilyen.
    És mindezt önzetlenül, segítőkészen, ellenszolgáltatás nélkül. Nyilván munkájukat többszörözöm, ha sok helyen említem “nem mai világhoz illő ” munkájukat. Higyjék el, igen sok a bizonytalan ember, és nagyon kevés az Eligazító. Így, nagybetűvel.
    Nagyon köszönöm kedvességüket. Jó egészséget, sok sikert kívánok tiszteletreméltó munkájukhoz.
    Dr Babos Lászlóné

    1. Kedves babosagi!

     Ön határozottan túloz velünk kapcsolatban, de határozottan jól esik nekünk. 🙂 🙂

     Köszönjük szépen elismerő szavait!

 2. Tisztelt Könyvelő Iroda!

  Feleségem sajnos reálisan fél attól, hogy megint az utcára kerülhet, és az elhelyezkedési nehézségeken túl a szükséges 40 év szolgálati idő megszerzése is aggasztja aggasztja őt. Evvel kapcsolatban a következőket kérdezném Önöktől:

  4 év munkaviszony után 270 nap ellátás járhat a Munkaügyi Központtól keresettő függően 3 hónapig maximum 60 ezer nettó(?), majd további 6 hónapig kb. 28,5 ezer nettó(?), amennyiben nem talál állást?
  Nagy kérdése, hogy mi van a 3/4 év letelte után? Hogy tud egy addigra 57 év körüli nő még további 3/4 év ellátást kipréselni a Munkaügyi Központból, ami szolgálati időnek számít? Milyen jogcímeken, és mi az esélye rá, és mennyi ideig? Intenzív álláskeresési támogatás, továbbképzés, stb, ?
  A Munkaügyi Központ elég zavaros, nem egyértelmű válaszokat adott neki evvel kapcsolatban, pl. egyedi elbírálás, stb.

  Ha a munkanélküli ellátást már csontra kimerítette, akkor milyen feltételekkel válik jogosulttá, nyugdíj előtti munkanélküli segélyre, (ami szolgálati időnek számít)? Problémát jelet e, ha esetleg a munkanélküli ellátás lejártát követően nem válik azonnal jogosulttá a nyugdíj előtti munkanélküli segélyre, és esetleg egy fél évnek vagy háromnegyed évnek el kell telni, hogy betöltse a jogosultsághoz szükséges 59. éves életkort. (Az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár rá nézve 64 év.) Mennyi időkiesés lehet maximum a két ellátás között, hogy a jogosultságot ne veszítse el?

  Más. 3év munkaviszony után 15 munkanap betegszabadság után 1 év táppénzre jogosult a dolgozó?
  A táppénz lejártát követően megilleti a dolgozót az éves szabadság? Amennyiben a cég felmond, akkor a szabadságot beszámíthatja a felmentési időbe?
  Ha egy év táppénzről visszamegy a dolgozó, akkor 30 napig nem mondhat fel a cég?
  Mennyi felmondási idő és felmentési idő jár 4 év munkaviszony után?
  1 hónap végkielégítés adható e szolgálati idő növelése céljából munkaviszony növeléssel, kölcsönös megállapodás alapján a dolgozó kérésére?

  Feleségem nevében köszönöm a választ!
  Üdv.: Wehrwolf

 3. 40%-os munka csökkent vagyok, 1989-ben volt az utolsó munkahelyem. 2005-ig ápolási díjon voltam apósommal. Ezt követően háztartásbeli lettem. Elhelyezkedni nem tudtam.Közel 3 éve vagyok álláskereső munkanélküli. Milyen ellátás illet meg.
  Fejenkénti jövedelem 34000ft.

  Tisztelettel Gyalai Lászlóné

  1. Kedves Gyalai Lászlóné!

   Jó néhány adat hiányzik ahhoz, hogy normális dolgot tudjunk mondani: pl. születési idő, szolgálati évek száma (mettől dolgozott 1989-ig), mikortól meddig volt ápolásin.

   1. 40%-os munka csökkent vagyok, 1989-ben volt az utolsó munkahelyem. Ezt követően háztartásbeli lettem. 20 év 102 nap szolgálati időm van.1969-től kezdtem el dolgozni. 1955 július 20-án születtem. 2003-tól 2005-ig ápolási díjon voltam apósommal. Ezután háztartásbeli lettem. Elhelyezkedni nem tudtam.Közel 3 éve vagyok álláskereső munkanélküli. Milyen ellátás illet meg. Ápolásin
    Fejenkénti jövedelem 34000ft.

    Tisztelettel Gyalai Lászlóné

 4. Tisztelt Iroda !Előre is köszönöm válaszukat,elolvasva a különbséget a 2012. és 2013-ban számított nyugdíj között, kérem írják meg, elég röviden is, hogy ha lehetőségem van 2012. szeptember 11-étől nyugdíjba menni, mert meglesz a 40 éves szolgálati évem és korom is, hogy mehetek, inkább válasszam e a 2012.i számítást, vagy a 2013. januárit és addig néhány hónapot dolgozzak még, ha engedik.Köszönettel: Erőss Norbert

  1. Kedves eross!

   Jónéhány adat hiányzik ahhoz, hogy pontos választ adhassunk. Például: mikor született? (Férfiember lévén a 40 évnek csak akkor van jelentősége, ha Ön 1950-ben, vagy előtte született (csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíj).)

  2. Tisztelt Könyvelőiroda!
   Az Önök tájékoztatójából és válaszaiból többet lehet megtudni mint a hivatalos szervek mindenféle kiadványából.
   Én azért Károllyal vitatkoznék. Szerinte nem kell elmenni 2013 előtt nyugdíjba, mert veszit az ember. Szerintem meg aki teheti mindenképpen menjen, ha tud akár előrehozottan is mert a 8,4 % kevesebb mint amit veszíteni fog 2013 után.
   Józan paraszt ésszel sem képzelhetjük, hogy a tömeges Ratkó nyugdíjasok több nyugdíjat kapnak 2013 után. Miből?
   2013 ban igaz hogy a bruttóból számolják, de a % kisebb 40 évnél 66% talán, de a számolt nyugdíj SZJA köteles lesz úgy tudom, igy az átlagos bruttó 50 % körüli lesz a kifizetett nyugdíj, ami jelenleg azért jóval több.
   Ugyhogy szerintem irány nyugdíjba, aki tud.

   1. Kedves BraunSimon!

    Igazándiból nem is akarunk véleményt fűzni hozzászólásához, mindösszesen nagy köszönettel szeretnénk nyugtázni kedves, dicsérő szavait. Igazán jól esnek a mai világban az elismerő szavak.
    Köszönjük szépen! 🙂 🙂

 5. Kedves Iroda!
  1952 februárjában születtem. A munkaviszonyom kezdete 1970 .augusztus. Kiesett időm nincs.Az előrehozott nyugdíjba menetetelemnél két lehetőség között válaszhatok, szeretném megkérdezni, hogy a nyugdíj számításnál melyik előnyösebb:
  – Mivel a vállalatom tavaly decemberben nyilatkozott és elküldte a nyugdíj intézet felé, hogy ha 2010 november 1.-ével előrehozott nyugdíjba megyek, a kért összeget átutalja a nyugdíj intézetnek. (Azóta változott a helyzet és nem olyan fontos , hogy év végéig nyugdíjba menjek)
  -a másik lehetőség a nyugdíj igénybevételére, hogy 2011 márciusában menjek nyugdíjba, amikor már betöltöm az 59 évet és 41 éves munkaviszonyom lesz.
  A nyugdíj számításnál számítani kell-e csökkentéssel?És ha igen mennyivel ? Melyik időpont előnyösebb a nyugdíj számítás szempontjából?
  Köszönettel: kati

  1. Kedves Vigh Katalin!

   Az Ön nyugdíjazására vonatkozóan a honlapunkon lévő táblázatban találhat részletes útmutatót.

   40 éves munkaviszonyt követően az előrehozott öregségi nyugdíja csökkentés nélküli.

   2010-ben nem előrehozott öregségi nyugdíjba vonulhat, hanem a munkaadóval történő megegyezés alapján korengedményes nyugdíjba.
   Ezen megállapodásra még az idei évben lesz jogosult.

   A 40 év okán nincs csökkentés, csak a korengedményes nyugdíj annyit jelent, hogy az előrehozott öregségi nyugdíjának korhatáráig a munkaadó fizeti meg egyösszegben a nyugdíjigazgatóságnak, amelyet aztán Ön kap meg havonta a nyugdíjigazgatóságtól.

 6. Tisztelt Könyvelőiroda! Előre köszönöm, hogy foglalkoznak velünk, segélykérőkkel.Igazán nagy dolognak tartom. 1953.okt.29-i vagyok, Prémium években vagyok, amiben kötelezettséget vállaltam/ és örömel/,hogy 59 éves koromban – épp akkorra meglesz a 40 évem is – 1021 okt.30-án az előrehozott nyugdíjkérelemnek megfelelő feltételekkel igénylem és igénybeveszem az előrehozott nyugdíjazásomat. Kérdéseim: 1. Amikor 54 évesen beléptem, még úgy tájékoztattak, hogy a Prémium évek alatti csökkentett bért, a nyugdíjszámolásnál, -ha nem kérjük- nem fogják figyelembe venni, mert nyilván annak az 5 évnek a keresete nagyon lehúzza, az egyébként esetleg előtti magas jövedelmek alapján kiszámított nyugdíj lehetséges összegét./AKKOR TEHÁT ILYEN nincs is?Hiszen arra az 5 évre is mindenképp valamilyen összeget kell, hogy számítsanak és a legutolsó teljes fizetést nem számolhatják..és a Prémium 70%os pénze még mindíg több a semminél?
  2. Azért ide írok, mert a fent közölt nyugdíjszámítási “nettóból vagy bruttóból” cikk alapján, én nem tehetem meg, hogy kivárom a 2012. okt.30-a helyett a 2013.január elsejét semmilyen módon sem, hogy bruttóból számítsák ki a nyugdíjamat és ezek szerint 40%kal kevesebb nyugdíjat fogok kapni maradék életéveim során végig?
  Elnézést, de nagyon meg vagyok döbbenve és nem értem, vagyis nem tartom igazságosnak, hogy 2 hónap híja miatt ennyivel rosszabbul fogunk mi mind járni? Önök mindíg őszintén írtak mindenkinek és tényleg igyekeztek a pozitív és a negatív dolgokat egymás mellé tenni.Tényleg igaz ez a 40% a két hónap miatt?Köszönettel Horváth Lórándné

  1. Kedves Horváth Lórándné!

   Továbbra is őszintén, ahogyan szoktuk is, és Ön kedvesen meg is dicsért érte bennünket.. 🙂

   Ambivalens, egymással ellentmondó érzések uralkodnak az embereken a PÉP hallatán: aki belül van az kijönne belőle, aki kívül van, az szeretne bejutni.Eredetileg a tisztes visszavonulást hivatott szolgálni (mondták az illetékesek), valójában “hirtelen az utcára tenni sok régi motoros közszolgát”-ellenes küzdelem egyik csodafegyvere.

   Kétségtelen tény, hogy távolról nézve jó dolognak tűnik a korábbi illetmény 70%-ért csökkentett munkaidőben dolgozni, csökkentve ugyan, de a juttatások egy részét megkapni. Mondjuk meg őszintén a munkanélküliségnél sokkal jobbnak tűnik.
   Ugyanakkor az is tény, hogy a PÉP-be “csalogatott” emberek fejét alaposan áthúzták; az induláskor hivatalosan úgy hirdették, hogy nem kell járulékot fizetniük, ezzel szemben 5%-ot rájuk vágtak utólag, a 70% vásárlóértéke (enyhén szólva) messze van a 70%-tól :(, nem követi automatikusan még az inflációt sem, és valóban – ahogyan Ön is írja – a nyugdíj megállapításánál van a legnagyobb szívás; a korábbi ígérvénnyel szemben, hogy nem a 70%-ot veszik figyelembe, hanem a korábbi illetményt a nyugdíjszámításnál, elillant a semmibe.
   Sajnos, nem tudunk semmi jót mondani; a törvény betűje szerint haladnak (ebben a témában), az egész szellemiségét elveszítették, azaz a nyugodt öregkorra történő átvezetést.
   A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete Prémiumévesek Tagozata (1068 Budapest, Benczúr u. 45.) ezt az anomáliát évek óta feltárta és küzd ellene, kiabál és pereskedik – információnk szerint vegyes sikerrel. Javasoljuk, forduljon hozzájuk, hátha az Ön konkrét ügyében van már sikeres pernyertességük.

 7. Tisztelt Könyvelő(Könyvelőiroda)

  Ratkó korszak szülöttje vagyok (1951.09.29.) negyven évi munkaviszonyom
  lesz 2010 .08. 01.én. Azt szeretném megkérdezni nyugdíjazás szempontjából
  jobban járok , ha 62 éves koromig dolgozom, vagyha most elmegyek?
  Mennyivel lesz a mostani csökkentve?

  1. Kedves Amigya Tiborné!

   Az Ön öregségi nyugdíjkorhatára 62. év (2013.). Ön az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett 2008-ban, csak azt nem vette igénybe, de ez a jogosultsága nem veszett el, azt bármikor érvényesítheti.

   Véleményünk szerint aktív keresőnek lenni sokkal jobb dolog, ha fárasztónak érzi is az ember néha. Úgy gondoljuk, hogy a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíj összege nem valószínű, hogy magasabb lesz, mint a jelenlegi jövedelme, és az egészséget is jobban karbantartja az aktív munka (leszámítva az idegesítő főnököt.. 🙂 )

 8. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Köszönöm a gyors választ! Azt gondolom ebben az esetben még ráérünk a nyudgíj típusoknak utána nézni!

 9. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Édesapám ügyében szeretném a segítségüket kérni. 1953.02.08-án született, az idén ősszel 42 év munkaviszonya lesz. Szeretném megtudni mikor mehet el legkorábban nyugdíjba, és ez a típusú nyugdíj mint takar. Sajnos a munkáltatója nem szeretné fizetni a nyugdíját, így a korengedményes nem jöhet szóba. Segítségüket köszönöm!

  1. Kedves sziszi1977!

   Édesapja öregségi nyugdíjkorhatára 63 év (2016.). Kizárólag csökkentéssel történő lehetőséggel az előrehozott öregségi nyugdíj feltétele a betöltött 61. életév (2014.) és minimálisan 37 év szolgálati idő.
   42 év szolgálati idő esetén az előrehozott öregségi nyugdíj életkori határa 60 év (2013.).

   A honlapon a nyugdíjakról, azok típusairól és a kapcsolódó tudnivalókról több alkalommal is írtunk már. Javasoljuk, hogy a több információ érdekében használja a honlap bal felső sarkában lévő keresőjét, amely szavakra, szótöredékekre, kifejezésekre egyaránt képes rákeresni az egész oldalon.
   Javasolt keresőszavak: korengedmény előrehozott öregségi, öregségi nyugdíj, korkedvezmény, keresetkorlát… stb.

 10. T. Iroda!

  Nemrégen olvasom az ide írtakat, nagy örömömre. Ha lehet nekem is volna kérdésem:
  1955.11.04-én születtem, 3 gyermekem van, egyikük születésétől fogva asztmás. Felemelt családi pótlékot kaptam, amíg megilletett. Jár-e utána valamilyen szolgálati-időkedvezmény a nyugdíjba menetelnél?
  Nekem is 41 év szolgálati időt kell majd igazolnom, az öregségi nyugdíjazásnál?

  Előre is köszönöm a válaszukat: Herczegné

  1. Kedves Herceg55!

   Az Ön öregségi nyugdíjkorhatára 64 év (2019). Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetőségével 61 év (2016) és minimálisan 37 év szolgálati idő.

   A gyerekkedvezmény az Ön esetében nem jár, mert korábban (a korábbi szabályozás alapján) nem szerzett jogosultságot előrehozott öregségi nyugdíjra.

 11. Köszönöm a táblázatot most már tiszta a nyugdíj % mit is takar.
  De azért legalább arról is szeretnék tudni,hogy hol és mikor született a 2013 utáni bruttóbol történő számításról szóló rendelkezés.

  1. Kedves zámbó józsef!

   1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról: Az öregségi nyugdíj összege a 2012. december 31-ét követően megállapításra kerülő nyugdíjak esetében

   20. § (1) Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi bruttó átlagkereset összegétől függ. Ezek alapján, ha a biztosított kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében fizetett nyugdíjjárulékot, vagy a magánnyugdíjpénztárban az egyéni számláján lévő összeget a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz átutalták, az öregségi nyugdíj összege

   Szolgálati idő év A havi bruttó átlagkereset százaléka
   20 33,00
   21 34,65
   22 36,3
   23 37,95
   24 39,6
   25 41,25
   26 42,9
   27 44,55
   28 46,2
   29 47,85
   30 49,5
   31 51,15
   32 52,8
   33 54,45
   34 56,1
   35 57,75
   36 59,4
   37 61,05
   38 62,7
   39 64,35
   40 66

   és minden további évre 1,65-1,65 százalék.

   Nem akarjuk felidegesíteni, de ez a 20. § már évek óta létezik ebben a jogszabályban… és így…

 12. Élnézést kérek a rossz helyre címzés miatt.
  Megpróbálom röviden felvetni itt is amit az email címre küldtem.
  Szóval,köszönettel vettem válaszukat,de egyben el is bizopnytalanodtam,mert rájöttem,hogy nem vagyok tisztában azzal,hogy a kalkulátorral kiszámított nyugdíj összeg esetében mit is jelent a % rovat.
  Kérem segítsenek eligazodnom.
  A mulkáltatóm aki most a felszámolóm,nem hinném hogy megfinanszírozna mint egy négy évnyi nyugdíj összegét,legfeljebb a bérgarancia alapból a felmondást és végkielégítést. A többit,ha be tudnám vállalni létrejöhetne a megállapodás úgy gondolom,de lottónyeremény hiányában erre kevés, illetve nulla esélyem van. Én most ezt így gondolom.De lehet,hogy rosszul, mert ismerethiányos ratkó gyerek vagyok.Ez ügyben,és és az ügyben is várnék Önöktől segítséget,hogy a 2013-tó jövő bruttóbérből történő számításnak vajon mi a mozgatója, látnak-e esélyt,hogy majd akkor kedvezőbb reálértékű összeggel vonulhat nyugdíjba majd akkor valaki, mint napjainkban.
  Mit várhatok esetleg,ha a az új (régi) tulajdonos munkaszerződést kínál fel az új névvel ugyan azt a tevékenységet folyamatosan végző cégénél.

  1. Kedves zámbó józsef!

   Az 1997. december 31-ét követő és 2013. január 1-jét megelőző időpont között megállapításra kerülő öregségi nyugdíj esetében az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ.

   Szolg.-i idő Havi átlagkereset Szolg.-i idő Havi átlagkereset Szolg.-i idő Havi átlagkereset
   10 év 33,0 %.-a 21 év 55,0 %.-a 32 év 70,0 %.-a
   11 év 35,0 %.-a 22 év 57,0 %.-a 33 év 71,0 %.-a
   12 év 37,0 %.-a 23 év 59,0 %.-a 34 év 72,0 %.-a
   13 év 39,0 %.-a 24 év 61,0 %.-a 35 év 73,0 %.-a
   14 év 41,0 %.-a 25 év 63,0 %.-a 36 év 74,0 %.-a
   15 év 43,0 %.-a 26 év 64,0 %.-a 37 év 75,5 %.-a
   16 év 45,0 %.-a 27 év 65,0 %.-a 38 év 77,0 %.-a
   17 év 47,0 %.-a 28 év 66,0 %.-a 39 év 78,5 %.-a
   18 év 49,0 %.-a 29 év 67,0 %.-a 40 év 80,0 %.-a
   19 év 51,0 %.-a 30 év 68,0 %.-a minden további évre 2 – 2 százalék

 13. Csao! egy kis szójátékkal élve akinek kitolják az úgy érzi hogy vele tolnak ki és minnél inkább tolnak rajta annál inkább próbál visszatolatni hogy akkor milyen jól tolták a dolgot és mennyire jól tolták akkor, és most hogy eltolták. Én amondó vagyok olyan nem lesz hogy tökéletesen tolja valaki mert valakiket mindig leto(l)jnak (vagy legalábbis úgy érzi) Boccs ha nyers voltam vagy csúnyán toltam

"Vissza a tetejére" gomb