KATAKönyvelőzóna

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása 2021.

Támogatási kérelem a veszélyhelyzet fennállásáig nyújtható be

A koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek ellensúlyozása céljából a kormányzat 2021. június 8-ától az „önfoglalkoztatók” részére is támogatási lehetőséget biztosít.

Ha nagyon leegyszerűsítjük a kérdést, akkor – lényegében – azok juthatnak vissza nem térítendő, egyszeri, 219.000,- Ft-os támogatáshoz, akik nem voltak jogosult a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerinti ,”Ágazati bértámogatásra” és nem minősülnek a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerinti kifizetőnek, tehát nincs és az ágazati bértámogatásra való jogosultsági időszak alatt sem volt munkavállalójuk.

Nem túl bonyolultak a támogatáshoz jutás feltételei, amelyet a az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló 310/2021. (VI. 7.) Korm. rendelete határoz meg, lényegét tekintve négy feltételnek kell megfelelni:

A rendelet mellékletében felsorolt 56 tevékenység legalább egyikét főtevékenységként végzi. (Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből a jogosultnak 2021. június 8. napját, vagy 2020. november 11. napját megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott.)

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján nem minősül kifizetőnek. (Veszélyhelyzeti intézkedésekkel érintett, a felsorolt ágazatokban jogszabály alapján korlátozásokkal érintett, alkalmazott nélkül működő mikrovállalkozás és önfoglalkoztató.)

A 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 14. §-a szerinti bértámogatás igénybevételére nem jogosult.

Vállalja, hogy a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnését követő két hónapig a vállalkozását nem szünteti meg és nem szünetelteti.

Láthatjuk, hogy a feltételek – látszólag – egyszerűek, mint a százas szeg, és a legnagyobb meglepetésünkre a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) ennek megfelelően, mindössze egyetlen A4-es oldalon alkotta meg a “ Kérelem az Önfoglalkoztatók garantált bérminimum egyhavi összegével megegyező kompenzációs támogatása programhoz 2021 ” című dokumentumot, amelyet elektronikus úton kell benyújtani az önfoglalkoztató székhelye, vagy telephelye szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz. A támogatási kérelem és mellékleteinek benyújtásakor az elektronikus ügyintézést szolgáló felületen (ePapir) a címzettek megadásakor az illetékes járási /fővárosi kerületi hivatal foglalkoztatási osztályát kell kiválasztania a legördülő menüből.

Az említett kérelem, lényegében, a támogatást igénylő alapadataiból áll, meg egy nyilatkozatból, hogy a fentiekben említett 4 feltételnek megfelel.

Az igaz, hogy nem tűnik az egész egy ördöglakatnak, megoldhatatlan feladatnak, de mindenképpen beszéljenek a könyvelőjükkel, mert apró, alig rejtett atombombák azért vannak a rendeletben, és több mint kellemetlen meglepetés is érheti a támogatásra vágyót, ha nem jól értelmezi a rendeletben előírtakat. Mindenképpen javasolt a szakember bevonása, még akkor is, ha a szakember felkérése némi pénzbe kerül; sokkal-sokkal olcsóbb a szakértőnek kifizetett összeg, mint pl. 3 év múlva egy jogosulatlan támogatás megállapító határozatban szereplő visszafizetési kötelezettség, növelve a kamatokkal és a büntetési tételekkel…

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb