"ÚJ" KATAAdó | Járulék | IlletékÁtalányadózásKATA

Nem maradhatsz KATA adózó 2022.09.01-től, ha…

Közérthető összefoglaló az ÚJ KATA törvényről, átalányadóról

A kezdeti sokk után – bár sok részletkérdés még mindig nem tisztázott – lassan tisztul a kép, hogy ki az aki biztosan nem maradhat katás 2022.09.01-től, és mik a következő lépések.
Figyelem! A bejegyzés nem szakmai nyelven fogalmaz (kollégák nézzétek el a konyhanyelvet :D):

NEM LEHETSZ KATÁS 2022.09.01-től (ha a felsoroltak bármelyike is bekövetkezik, vagy fennáll):

 • Ha van heti 36 órát elérő munkaviszonyod (több munkahely esetén összeadódik a munkaórák száma)
 • Ha saját cégben tagi jogviszonyban tevékenykedsz
 • Ha nyugdíjas vagy
 • Ha egyéni ügyvéd, állatorvos, közjegyző, végrehajtó vagy
 • Ha külföldi biztosítási jogviszonyod van
 • Ha rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülsz, rokkantsági nyugdíjat kapsz
 • Ha nevelőszülő vagy
 • Ha nappali rendszerben tanulói jogviszonyod van
 • Ha 2022.08.31-e utáni teljesítéssel kifizetőnek számlázol (előtte való napi hatállyal hajítanak ki a katából, már az így kiállított számlád sem lesz katás bevétel!)
 • Ha a munkaidőd heti 35 órásra csökkentése megoldható, főállású egyéni vállalkozónak minősülsz, és csak magánszemélyeknek számlázol akkor maradhatsz katás

AMI NAGYON FONTOS, HOGY MINDENKINEK MEGSZŰNIK A KATÁS LÉTE, AKI MARADNI JOGOSULT ÉS SZERETNE IS, ANNAK IS VANNAK TOVÁBBI TEENDŐI!

RENGETEG PLUSZ FELADATOT RÓ RÁNK, KÖNYVELŐKRE, IS AZ ÚJ SZABÁLYZÁS. GYAKORLATILAG OLYAN MÉRTÉKŰ MINT AZ ÉVES BEVALLÁSOK (IPA, KATA,JOGVISZONY VÁLTOZÁSOK STB) IDEJÉN.

Aki nem tud a KATA alatt maradni, közülük legtöbbeknek az átalányadózásra való áttérés jár kisebb veszteséggel. Ez is fájni fog, de vannak fájdalomcsillapító lehetőségek.

Átalányadó néhány esetben a kata adózásnál is kedvezőbb lehet (nem főállású egyéni vállalkozók esetén):

 • építőiparos, szépségiparos, fotós, (és még néhány) tevékenység esetén (80%-os költséghányad) , ha van mellette heti 36 órát elérő munkaviszonyod, vagy tagi jogviszonyod, vagy öregségi – a “nők 40” is ilyen – nyugdíjas vagy, vagy olyan ellátást kapsz ami által nem minősülsz főállású egyéni vállalkozónak, éppen GYED-en, GYET-en vagy és nem éri el az évi 6 millió Ft-ot az árbevételed, gyakorlatilag nulla szja-val és járulékkal tudsz bevételt szerezni. (6 milliós árbevételhez legalább 3 havi aktív átalányadózó jogviszony kell). Iparűzési adó azért van, ott ahol nincs mentesség .Ha meghaladja az árbevételed az iparűzési dó mentes keretet
 • 40%-os általános költs éghányadba esel, a fenti jogviszonyokkal rendelkezel, és nem érte el az árbevételed az évi 2 millió Ft-ot. Szintén adómentesen tudsz bevétel szerezni.

A mentes határ elérése után a nem főállású egyéni vállalkozónak is bejön a tb-járulék és adófizetési kötelezettség. A jövedelem (árbevétel-költséghányad) után meg kell fizetni a 13% szocho +18,5% egészségbiztosítási járulék +15% szja adót. HA nyugdíjas vagy akkor csak a 15% szja-t. HA négygyermekes anyuka vagy akkor 15% szja nincs!
HA van családi pótlékba jogosult/beszámító gyermeked, akkor a családi kedvezményt lehet érvényesíteni (katánál erre nem volt, és az új katánál sincs erre lehetőség)

Főállású egyéni vállalkozók átalányadózásban:

Havonta kötelezően meg kell fizetni a járulékokat a minimálbér (2022-ben 200.000/hó)/garantált bérminimum (2022-ben 260.000,- Ft/hó) után. Ha van bevétel, ha nincs!
Ha végzettséghez kötött a tevékenységed, akkor a garantált bérminimum után kell fizetni. Ez a teher havonta kb. 87.000,- Ft.
Ha a jövedelmed (árbevétel-költséghányad= jövedelem) meghaladja a 1.200.000,- Ft-ot (80%-os költséghányados tevékenységnél: építőipar, szépségipar, fotós, stb, esetén ez 6 millió árbevétel felett, 40%-os költséghányadosnál ez 2 millió árbevétel felett), akkor onnantól úgy számolhatsz, hogy nem csak ezt a 87.000 Ft-ot kell megfizetned , hanem

  • 40%-os általános költséghányad esetén az árbevételed kb. 29%-át fizeted adóba
  • 80%-os költséghányad esetén: kb. az árbevételed 9.5%-át
  • de mindkét esetben minimum a 87.000 Ft-ot meg kell fizetni havonta.

Az átalányadózók esetén sokkal szorosabbak a bevallási és adózási határidők!

Havonta pontosan rögzíteni kell a kifizetett számlákat (bank és pénztár), az adott havi pénzforgalmilag teljesített bevételek lesznek a járulékszámítás alapjai. Ez alapján készül el a havi járulékbevallást minden hó 12. napjáig, és a könyvelő által küldött lista alapján kell utalni a járulékokat, adókat a megfelelő számlaszámokra!

Ha valaki úgy érzi, hogy maradna katás mert csak elenyésző vagy nulla volt a kifizetőnek számlázás, de nem szeretne elesni a céges munkáktól sem: neki opció lehet egy nyugdíjas, vagy tanuló, vagy főállással rendelkező, vagy GYED-en, GYET-en lévő átalányadózó “társ”(legjobb egy négygyermekes nyugdíjas , mert ő totál adómentes bármennyi árbevétel esetén! ) , aki önálló egyéni vállalkozást indít , és céges munkák esetén be lehet neki segíteni a munkavégzésbe oly módon, hogy a katás egyéni vállalkozót felveszi részmunkaidőben , vagy ha a a társnak is van végzettsége, akár egyszerűsített foglalkoztatottként is elég besegíteni neki.

U.i.: Sok kollégának (főként akik a társaságok mellett vállaltak csak katás egyéni vállalkozó ügyfeleket) új terület az átalányadózás, és a vállalkozói szja .
Én 1995. óta könyvelek átalányadózó és vállalkozói szja-s egyéni vállalkozókat, kisebbeket és nagyobbakat, egyszerűbbeket és bonyolultabbakat egyaránt.

Jelen helyzetben ami igazán aggaszt, az a szoros határidő amivel ilyen munkamennyiséget zúdítottak ránk. Mindenki felelősséggel vállal annyi munkát amit tisztességgel el tud látni. Jelenleg olyan helyzetbe hoztak minket, mintha kb. 3*szoros mennyiséget vállaltunk volna mint ami belefér. Minden kollégának és vállalkozónak kitartást kívánok!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

"Vissza a tetejére" gomb