Közigazgatás

Webes Ügysegéd egyéni vállalkozóknak 2015.10.01-től

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala megküldte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére a 76/34-2/2015. iktatószámú tájékoztatását, melynek tárgya a 2015. október 1-jétől bevezetendő ún. Webes Ügysegéd alkalmazására történő felhívás. És sorban meg is jelennek a tájékoztatók a Kamarai honlapokon, miközben a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala honlapján ez olvasható:

TÁJÉKOZTATJUK TISZTELT ÜGYFELEINKET, HOGY AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓI ÜGYINTÉZŐI FELÜLET ÜZEMSZÜNET MIATT 2015. OKTÓBER 1-JÉN 0.00-tól 2015. OKTÓBER 2-ÁN 8.00-ig NEM ELÉRHETŐ!

Nehogy bármelyik könyvelő kollégánk arra gondoljon, hogy nem gondoltak ránk külön az illetékesek:

…a könyvelők kapjanak tájékoztatást arról is, hogy az ÁNYK útján beküldhető űrlapok, amelyeknek különböző verziói – gyakorlati tapasztalataink alapján – számítógépeikre lementésre kerültek, ezen időponttól kezdődően nem használhatóak.

a korábban lementett verziók beküldése pedig az Evectv. alapján nem megfelelő bejelentésnek fog minősülni, azzal a következménnyel, hogy joghatás kiváltására sem lesz alkalmas.

Hálás szívvel, és édes anyanyelvünk szinte összes válogatott kifejezésével gondolunk arra az illetékesre, aki lábujjhegyen osonva megint kirántott egy szőnyegdarabot az egyéni vállalkozók és a könyvelésüket végzők lába alól; hányszor kell elmagyarázni vajon a fafejűeknek, hogy egy évközi változás minden érintettnek úgy hiányzik, mint mókusnak az erdőtűz.

Nehogy valaki azt higgye a rosszkedvünk okán, hogy a Webes Ügysegéd valamiféle földtől elrugaszkodott hivatali abrakadabra (mellesleg, hogy maradjunk kicsit maliciózusak: nem az ügynek kellene segéd, hanem az ügyfélnek, azaz nekünk, az állampolgároknak, de ezt most hagyjuk…), mert valóban rengeteg lehetőség nyílik meg általa:

Az új rendszer előnye, hogy a bejelentések nyilvántartásba vétele, valamint minderről az ügyfél értesítése, valóban csak egy-két percet vesz majd igénybe.

További újdonság az eddigiekhez képest, hogy az egyéni vállalkozónak lehetősége nyílik a Webes Ügysegéden keresztül saját, az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatainak térítésmentes online lekérdezésére, valamint ezen adatok igazolásáról vállalkozói igazolvány kiállítását kérni, illetve a nyilvántartásban kezelt adataik tekintetében hatósági bizonyítványt igényelni (az utóbbi két funkció illetékköteles).

Egyéni vállalkozással kapcsolatos ügytípusok, amelyeknél az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően a Webes Ügysegéden keresztül az online ügyintézés végén elektronikus értesítést kap:

  • egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése;
  • egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos adatváltozás bejelentése;
  • egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének bejelentése;
  • egyéni vállalkozói tevékenység folytatásának bejelentése;
  • egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésének bejelentése;
  • egyéni vállalkozók nyilvántartásban szereplő saját adatainak megtekintése, lekérdezése.

A magunk részéről mindenkit ösztönzünk a Webes Ügysegéd használatára, és javasoljuk az egyéni vállalkozóknak, hogy holnap reggel 8-tól próbálják ki úgy, hogy az elmaradt adatváltozásokat jelentsék be saját maguk, otthonról/irodából.
Ígérjük, holnap mi magunk is megpróbáljuk, addig az eddigi elmentéseinket elmentjük, mert valamiért egészen biztos, hogy valaki főokosnak szüksége lesz rá. 🙂

Mindenkit, legyen akár vállalkozó, akár magánszemély, arra biztatunk – ha még nem lenne Ügyfélkapus regisztrációja -, hogy ballagjon el a legközelebbi okmányirodába, és kérjen Ügyfélkapus regisztrációt; egyrészt, nem egy nagy ördöngösség, másrészt rengeteg időt megspórolhat a későbbiekben a hivatalos ügyintézések kapcsán.

Kell hozzá egy személyazonosságot igazoló irat (személyi vagy útlevél), egy használható email cím (ha nincs, akkor érdemes a Google GMail szolgáltatását igénybe venni), meg egy olyan felhasználói név, amit nem felejt el, és később, egy jóképű jelszót kell alkotni hozzá magunknak.

Továbbiak
"Vissza a tetejére" gomb