Kamara

Kötelező kamarai regisztráció 2012.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara - logóNem hagyott sok időt az Országgyűlés a vállalkozásoknak; 2011. november 21-én elfogadott gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítása 2012. január 01-én lépett hatályba, és ma éjfélig adott lehetőséget a végrehajtásra, azaz a kötelező kamarai regisztrációra.

Ne rohanjon senki kötélért, hogy felhúzza magát, ha még nem regisztrált és nem fizetett volna! Nem, mintha valami türelmi idő lenne, hanem egyszerűen úgy szól a törvény, hogy 2012. március 01-ig kötelező a kamarai regisztráció.

Ha valamely vállalkozás/vállalkozó még idáig nem regisztrált volna, akkor tegye meg; valamennyi területi kamaránál működik online regisztráció, illetve ma is meghosszabbított nyitva tartással várják a kamarai ügyfélszolgálatok azokat, akiknek frászkitörésük van a számítógéptől.

Kik azok, akiknek nem kell magukat összetörni, akikre nem vonatkozik a kötelező kamarai regisztráció?

Nem terjed ki a kötelezettség a

  • a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra
  • az ügyvédi irodákra
  • állami közjegyzőkre
  • egyéni vállalkozási tevékenységüket bejelentett módon szüneteltetőkre, amennyiben a szüneteltetés 2011-től folyamatos
  • egyesületekre, alapítványokra, társadalmi szervezetekre,
  • lakásszövetkezetekre
  • szellemi szabadfoglalkozásúakra

A fő rendező elv: az agrárium kivételével az egyéni és társas vállalkozásoknak, és két kivétellel a szövetkezeteknek kötelező a kamarai regisztráció!

A hivatásrendi kamarai tagoknak is kötelező a regisztráció, amennyiben egyéni vagy társasvállalkozás formában végzik tevékenységüket. Minden tévhittel ellentétben a kötelező kamarai regisztráció nem keletkeztet kamarai tagságot, egy közhiteles vállalkozói nyilvántartásba kerül be a vállalkozás, amely a gazdasági élet szereplőinek 2012. június 01-től online módon elérhetővé válik.

dr. Síkfői Tamás PBKIK Pécs titkára– Pécsett, Baranyában, de még országos szinten is a PBKIK (Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara) kiemelkedően teljesíti küldetését a lecsúszó, vagy jobb esetben stagnáló, gazdasági környezet ellenére. Szüksége van a Kamarának az 5ezer Ft-ra, és a “népnyúzó” intézkedések végrehajtására – kérdeztük dr. Síkfői Tamást, a PBKIK titkárát

– A Kamarák nem kérték ezt a feladatot, sőt, nem is voltak rá technikailag felkészülve, és a törvény végrehajtásához állami pénzeszközöket sem kaptak. – mondja dr. Síkfői Tamás

– A Kamara mindig is keményen fellépett a felesleges, kizsigerelő bürokrácia ellen – folytatta dr. Síkfői Tamás – Közreműködtünk az eltörlendő szabályozások listájának gyűjtésében, és most kapott egy bürokratikus feladatot? Visszanyal a fagyi?

A kamarákat vállalkozók irányítják. Valószínűleg erőteljesebben lépnek majd fel ezek ellen, mint az állam maga. Emellett hazánkban nem futtathatóak össze az állami nyilvántartások, ill. az állami adatgyűjtésekben nem foglalkoznak olyan adatokkal, amelyek lehetővé tennék a vállalkozások piaci, innovációs és munkaerőutánpótlási munkájának segítését, mind nemzetgazdasági, mind egyedi szinten. Ettől függetlenül lehetett volna kevésbé bürokratikus eljárást találni.

– Egy valami szól a külön regisztráció mellett. Elvben, az állami nyilvántartásokban átlagosan 1 millió vállalkozás szerepel. Mindnyájan tudjuk, ennek harmada se igen működik, emellett több tízezer a ?fantomcég? vagy a csalásokra létrehozott társaság. A kamarákat vállalkozók irányítják. Valószínűleg erőteljesebben lépnek majd fel ezek ellen, mint az állam maga.

– Az 5ezer Ft-ot sem a Kamara határozta meg – mondja a PBKIK titkára. – Teljesen új rendszert kellett felállítanunk, gyakorlatilag a semmiből, a meglévő eszközeinkből, tudásanyagunkból. Ne feledjük, a regisztrációs kötelezettséggel párhuzamosan az Országgyűlés több kamarai szolgáltatást ingyenessé tett. Ezek kieső bevétele és költsége nagyságrendben meghaladja a kamarai hozzájárulásból származó bevételt…

– Büszke vagyok kollégáimra, munkatársaimra, alvállalkozóinkra, hogy a kisebb döccenők ellenére, forrásaink átcsoportosításával, az országban az elsők között tudtuk megoldani az online regisztrációt, és már az első naptól kezdve – leszámítva a szerverek időnkénti túlterheléséből adódó lefagyásait – gyakorlati fennakadások nélkül szolgáltatunk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek maguk is meg akarnak felelni a törvény előírásainak.

– Hogy áll ma, az utolsó napon a regisztráció a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamaránál?

– Igaz, hogy a mai napi helyzetre szól a kérdés, de egy tegnapi adattal kezdem: az egész héten (és a mai napon is) meghosszabbított nyitvatartással üzemelő Ügyfélszolgálati Irodánkban 667-en nyújtották be tegnap, papír alapon a regisztrációjukat.

Most, amikor beszélgetünk, azt látom a számítógépen – amire azért számítottunk is -, hogy a Baranya megyében valóban, valósan működő vállalkozások gyakorlatilag 100%-ban regisztráltak. Már körvonalaiban látszik az is, amit országos szinten szakembereink már “előre borítékoltak”, nevezetesen a mintegy 1,6millió vállalkozásból mintegy 500ezerre tehető a tevékenységet végző vállalkozások száma. Baranyában hasonló a trend. Számokat most még felesleges mondanom, hiszen mire visszanézek a számítógépre a mondatom végén, addigra tizes nagyságrenddel változik a regisztrálók száma.

– Mi történik a regisztrációs határidő lejártával, holnaptól retteghetnek egy újabb végrehajtótól, végrehajtási októl azok, akik nem regisztráltak, nem fizettek? A Kamara végrehajtókat vesz fel? A Kamara megszüntetését kezdeményez a nem fizetőkkel szemben 5ezer Ft-ért?

– Azt a kiskésit! – csattant fel a Kamara titkára, csak nem ilyen szavakkal.

– A Kamara önmaga is csak egy kapott feladatot hajt végre, és még véletlenül sem fogja elvágni egyetlen ténylegesen dolgozó vállalkozás/vállalkozó nyakát sem. Eddig is, ezután is a vállalkozásokért, a vállalkozói élet tisztaságáért, mindannyiunk boldogulásáért dolgoztunk, dolgozunk.

200 éve a kontinensen, Nyugaton (és 150 évig hazánkban is korábban) a kereskedelmi és iparkamarák tartják nyilván az összes vállalkozást. Az ÖSSZESET, és végzik a gazdaság fejlesztésével, szabályozásával kapcsolatos állami feladatokat. Néhány (pl. magyar) kivétellel a cégbíróságot is ők működtetik, a vállalkozói engedélyeket is ők adják ki.

Kamaránk ezt úgy szerette volna megoldani – az eredeti tervezetet látva -, hogy adják át a begyűjtött, nem hasznosított állami nyilvántartások rendszer jogát, és bevételét, így nem jelentett volna külön adminisztrációt és többlet terhet a nyilvántartások rendbetétele. Ez nagyon fontos, mert rendkívüli kárai vannak annak, hogy gyakorlatilag háromszor annyi vállalkozás “van”, mint ahány számlát ad ki, adózik, stb…

A kamarai hozzájárulás a törvény szerint köztartozás, amit meg nem fizetés esetén az állami adóhatóság adók módjára hajt be. Természetesen, már csak a dolgok természetéből adódóan is, mi nem rohanunk holnap a NAV-hoz a listánkkal, hogy fejezzék le hajnalban a vár fokán a nem regisztráltakat.

A listákat még el kell tisztázni; tudunk olyanról is például, hogy a kis családi vállalkozásból az ügyvezető asszony délután, a munkája után bejött az Ügyfélszolgálatra, és papír alapon regisztrálta a céget, miközben az ember otthon megkérte a fiát, hogy csinálja meg a gyerek a vállalkozás online regisztrációját. 🙂

A feldolgozáshoz idő kell, és nem utasítjuk el senki regisztrációját akkor sem, ha éppen a feldolgozás alatt érkezik. Mi is a magyar valóság talaján állunk, mi a vállalkozóink között élünk… A kamarának annyi tennivalója lesz, hogy át kell adnia a regisztrált vállalkozások listáját az állami rendszereknek, akik végzik a további feladatokat a a papíron eddig nyilvántartott, és regisztrált vállalkozások közötti szegmens felé.

– Van-e olyan dolog, ami az idegeskedést, az újabb 5ezer forint fájdalmasnak érzett kiadását ellensúlyozhatja, enyhítheti? Azt már hallottuk és tudjuk a Kamarai szakemberektől, hogy ők nem kívánták, egyáltalán nem így kívánták ezt a lovat…

– Örülök, hogy megkérdezték ezt is, nem csak a vállalkozókat kiszipolyozó Kamarák bélyegét sütik ránk, mint oly’ sok, félig tájékozatlan hírportál, teljesen tájékozatlan cikkírója – mondja dr. Síkfői Tamás.

A regisztrált vállalkozások nem válnak kamarai tagokká, ebből következőleg a kedvezményes kamarai szolgáltatások igénybevételére sem lesznek jogosultak, de a vállalkozás a kamara honlapján megtalálható Kamarai Szolgáltatási Jegyzék, valamint az e-ügyintézés rovatban található dokumentumokkal kérheti a kamara segítségét az ügyfélszolgálatok felé a szakképzéstől az innovációig, a kereskedelemfejlesztéstől a kedvezményes hitelekig, pályázati lehetőségekig, exportfejlesztésig, a hatósági eljárásokkal kapcsolatos panaszoktól az adózási kérdésekig– széles körben. Emellett a nyilvántartás segítségével minden a vállalkozás profiljába vágó segítő információról, lehetőségről elektronikusan értesítjük a vállalkozásokat. A regisztráltak január óta kapják az online információs anyagokat, amelyekről értékelést és visszajelzést is kértünk. Jó javaslatokat és döntő mértékben pozitív visszajelzéseket kaptunk.

 A kötelező regisztráció olyan új feladatok alapja lesz, amely révén nem csak a vállalkozások hatékonyabb informálása, gyorsabb ügyintézése, hanem a munkaerő utánpótlási, beiskolázási feladatok mintáján, a kamarához kerülő piacszabályozási és vállalkozásfejlesztési  feladatok is elláthatók. Ez év júniusától az ügyfélablakon keresztül lehet majd online a nyilvántarásban az adatokat módosítani, és reméljük nem évtized kell ahhoz sem, hogy megvalósuljon a vállalkozások egyablakos adatszolgáltatási rendszere sem, ténylegesen csökkentve az adminisztrációt.

Továbbiak
"Vissza a tetejére" gomb