Adó | Járulék | Illeték

A ?bizonytalan adójogi helyzet? bizonyosan megszűnt?

Bizonytalan adójogi helyzet– Doktor úr! Néha olyan bizonytalannak érzem magam. Vagy mégsem?

Megszűnt az a jogintézmény, mely az adóértelmezés kockázata ellen védte az adózókat. A 2012 évi jogszabályokat jól jellemzi, hogy még a bizonytalan adójogi helyzet szabály is bizonytalanná vált, végül meg is szűnt.

2012. január 1-jétől gyakorlatilag törvényi szintre emelték a jogbizonytalanságot.

Aki nem volt biztos abban, hogy megfelelően értelmezte a szabályokat, az minimum 100 ezer forint befizetése mellett megúszhatta a téves értelmezés miatt keletkezett adóhiány alapján kiszabható adóbírságot és mulasztási bírságot.
Ez a lehetőség azonban csak tiszavirág életű volt.

Egyes nyilatkozatok úgy magyarázzák, azért kellett megszüntetni, mert két hónap alatt szinte senki nem élt ezzel a lehetőséggel. A NAV közleménye szerint, a korábbi befizetéseket az adóhatóság visszatéríti, és az adózó által benyújtott jegyzőkönyvet visszaküldi az adózónak.

További információk az adóhatóság közleményében olvashatók

A megszűnt lehetőség utódjaként szerintem azt kellene bevezetni, hogy ha az adóhatósági és/vagy a minisztériumi állásfoglalások alapján járunk el, akkor nem állapíthatnak meg semmilyen szankciót, és ?bírjanak kötelező jogi erővel?.

Forrás: Adónavigátor Kft.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Egy hozzászólás

  1. Tisztelt Cím!

    Én a nők 40 éves munkaviszony utánni öregségi nyugdíjára tettem fel a kérdést.
    Mert ha jól tudom ott is van keresetkorlát.
    Kérdésem erre a munkaviszonyban lévő nyugdíjasra vonatkozik, illetve a megbízási díjra és a tiszteletdíjra.
    Ezeket a kifizetéseket össze kell-e vonni, ha a megbízási és a tiszteletdíjra nem fizetek járulékot, mert az a minimálbér 30% alatt van. Ez után a kisösszegű kifizetésből mit kell fizetnem, illetve a kifizető mit fizet?

"Vissza a tetejére" gomb