Általános forgalmi adó

Általános szabályok szerinti áfa fizetésre kötelezett adóalany ingatlanértékesítésének áfája 2017.

[print_link] [email_link]

Az “Áfa levonási jog – korlátozás és feloldás” című írásunkban említett marslakónk, aki nyilván nem egy igazi marslakó, hanem csak ideteleportált mesterséges intelligenciával bíró gépezet, a pozitron agyának folyamatos hűtése mellett próbálta megfejteni az áfa törvényünk logikáját, majd egy idő múlva csüggedten beleszólt a “médincsájnerébe”:

– Az áfatörvény feldolgozása során úgy érzékelte az 1.948.714 áfa-feldolgozási szenzorom a közel 10millió másik jelfeldolgozó egységgel együtt, hogy az egészet csak vállalkozóként láthatnám át, ezért az ötödik paragrafust követően létrehozattam egy kft-t, hogy gyakorlati példákon keresztül fejtsem meg a föld rejtélyét.
– A kft-m készen van – folytatta, de szeretnék egy ingatlant vásárolni, ahova pár évig visszahúzódva dekódolhatom az áfa törvény, mert az egészen bizonyosnak tűnik, hogy a magyar bürokrácia ide rejtette az üzenetét a Naprendszer számára. (Mert az szja törvényt még nem mertük megmutatni neki. – a szerk. megjegyzése)

Az ingatlanok értékesítése kapcsán többféle áfa-fizetési szabállyal találkozhatunk; van amikor áfamentes, van úgy, hogy áfamentes, de mégis választható az áfa-fizetés (és célszerű néha azt választani), és olyan is van, amikor – bizonyos esetekben – fordított adózású az ingatlanértékesítés.

Most elég annyit említeni, hogy az áfa törvény magára az ingatlanra nem igazán tartalmaz konkrét meghatározást, az építési telek és lakóingatlan fogalmak kaptak némi körbeírást a törvényben. Ne feledjük el, hogy pl. egy távhővezeték is ingatlan lehet, tehát az ingatlan fogalmát a Ptk-ban is érdemes keresgélni.

Nade, mi most az ingatlanértékesítés áfájának alakulására vagyunk kíváncsiak, ezért a KÖNYVELŐZÓNA - logó (236x80) csapata összeállított egy táblázatot, amely abban lehet segítség a könyvelőknek és az adóalanyoknak is, hogy összefoglalja az általános szabályok szerinti áfa fizetésre kötelezett adóalany ingatlanértékesítésének áfa adózási módjait a vevő státuszától függően.

A táblázat regisztrációt/bejelentkezést követően ingyenesen letölthető:

Általános szabályok szerinti áfa fizetésre kötelezett adóalany ingatlanértékesítésének áfája 2017.
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb