Adózás rendjeÁltalános forgalmi adó

Számlázás simán PDF-ben, papír nélkül, email-ben továbbítva

Járvány idején is nyugodtan küldjünk számlát sima PDF-ben, papír nélkül!

A PDF-ben elküldött számla továbbra sem jelent veszélyt sem a számla kibocsátójára, sem a befogadójára. Sőt! Ha adhatok tanácsot: a PDF számlát ne is nyomtassák ki!” – mondja Ruszin Zsolt úr, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke, ismert adótanácsadó, a Verlag Dashöfer kiadónál közzétett írásában

Annyiszor, de annyiszor elmondtuk már ügyfeleinknek,ismerőseinknek és barátainknak, partnereinknek, hogy az elmondhatatlan, ezért örömmel fedeztünk fel ma a Facebookon egy bejegyzést, amelyik az említett írás alapján, az idézett úriembertől származik; azonnal úgy gondoltuk, hogy ezt minden vállalkozónak olvasnia kell!

A papíralapú számla „kibocsátása” és „befogadása” azonban nincs szabályozva, ahogy a „nyomtatás” nevű folyamat se, de azt se tudjuk, hogy az elektronikus forma mitől elektronikus. Az EU irányelv és a magyar előírások (23/2014 NGM rendelet) ezekkel az apróságokkal nem foglalkoznak” – írja bevezetőjében Ruszin Zsolt, a maga szokott, “pozitív-provokatív” módján.

Anélkül, hogy a cikk mélységeibe szállnánk, netalán nem szakmabeli olvasóinkat, ügyfeleinket “piszkálnánk”, inkább idézzük Ruszin Zsot úr FB-bejegyzését, a bejegyzés azon részét, amelyik minden értelmes, nem saját ellenségű vállalkozónak kellő útmutatást, értelmezést kell, hogy adjon:

Szeretném tényként rögzíteni:

– A PDF számla adójogilag nem veszélyes!
– A PDF számla e-mail való megküldése joghatással bír! (Ugyanúgy, mintha postáztad volna)
– A PDF számla tart a nyomtató felé, nem baj ha sosem ér oda!
– A PDF számla nem kérhető papíron egy ellenőrzés során!
– Az elektronikus megküldés okán nem kell a digitális archiválás szabályait alkalmazni.
– A PDF számla befogadása nem igényel előzetes írásos megállapodást!

A PDF számla nem igényel elektronikus aláírást.

Általában az az ügyfél/vevő utasítja vissza adójogi problémázás mögé bújtatva a PDF-ben kapott számlát, aki nem szeretne fizetni, vagy túlságosan tájékozatlan.

Sajnos rengeteg tévhit, hiedelem, városi legenda és masszív adóhatósági túlaggódás tapasztalható a témában, ami a pandémiás helyzetre tekintettel se került feloldásra (a NAV nem közölte sietve, hogy senki se postázza a számítógéppel készült számlákat).

Teljesen egyszerűen, de közérthetően, kerülve a szaknyelvezetet, az email-ben küldött PDF számla fogalomköre, tartalma:

Bármilyen szabályos online vagy offline számlázóprogrammal előállított, PDF formátumú számla , elektronikus úton (emailben) továbbított papír alapú számlának minősül, amelynek nincsenek olyan megszorításai, mint az elektronikus számlának, és így minden számla kibocsájtásra kötelezett különösebb gond nélkül meg tud felelni a kiállítására, továbbítására vonatkozó feltételeknek.

Még magyarabbul: olyan számlatömb, ahol a rendszer emailben elküldi az első példányt a vevőnek, a második példányt a könyvelőnek, és nem kell rettegni attól, hogy a számlatömb elveszik, megrágja a kutya, ráesik a zsíros kenyér, ráömlik a vörösbor, hogy beszáradt a golyóstoll, és mindezekkel együtt még olvasható is. És nem kell hozzá atomerőmű-vezérlési agysebészeti szakvizsga sem! 😀 😀

Ha még ezek után maradt nyitott kérdés, akkor forduljon a könyvelőjéhez, ha pedig a könyvelőjével folytatott megbeszélés után is elektronikus számlát akar kibocsájtani az elektronikus úton továbbítható papír alapú (pdf) számla helyett KKV-s létére, akkor kérje ki kezelőorvosa tanácsát! 😀 😀 [És, nem részletezzük a teendőket, ha még mindég számlatömbözik… 🙁  🙁 ]

Az illusztrációként használt, kiemelt képet Ruszin Zsolt FB bejegyzéséből vettük át!
Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb