Általános forgalmi adó

Hamarosan indul a NAV online adatszolgáltatás és az ingyenes online számlázás

Kérje ki könyvelője tanácsát!

Kedves Ügyfeleink, Partnereink, Barátaink!

Igaz, hogy lassan a kedvenc sörözőnk sörcsapjából is a NAV online rendszerének bevezetése folyik, mégis sokan kérdezik tőlünk, hogy “mi ez? mit kell tennünk?”.

Úgy véljük, úgy gondoljuk, úgy látjuk, hogy a média szokásos habverő tevékenysége, nagyon sokszor a szakmaiatlansága, valamint a bevezetéshez kapcsolódó össznépi felkészítés, oktatás hiánya őskáoszt is okozhat a fejekben, ezért úgy döntöttünk, hogy a közelgő – 2018. július 01-i, bevezetési határidő előtt, a legutóbbi, NAV online számlázás – utolsó figyelemfelhívás! című írásunkat folytatjuk, és a létező legegyszerűbb szavakkal igyekszünk összefoglalni azokat a tudni- és tennivalókat, amelyek az elkövetkezendő kettő hétben a vállalkozások előtt állnak.

Először lássuk a legfontosabb dátumokat:

2018. június 18. Indul a regisztráció  a NAV SZÁMLA-ADATSZOLGÁLTATÁSra

2018. június 25. Indul a NAV ingyenes online SZÁMLÁZÓRENDSZERe

2018. június 29. Indul a számlatömbök használatával kibocsájtott számlák MANUÁLIS RÖGZÍTÉSÉT LEHETŐVÉ TEVŐ RENDSZER (v.016)

2018. július 01. 0:00 indul a NAV “éles” ADATSZOLGÁLTATÁS

Szerintünk nem kapott kellő hangsúlyt, kissé keverednek a fogalmak, hogy itt egyszerre kettő dolog is bevezetésre kerül, amelyek kétségtelenül összetartoznak, de mégiscsak kettő dolog:

1. A legfontosabb dolog a számlákról történő kötelező adatszolgáltatás rendszere.

2018. július 01-től a jogszabályi előírások értelmében minden érintett adózónak kötelessége

  • 100.000 és 499.999 forint áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 5 naptári napon belül, illetve
  • 500.000 forintot elérő vagy meghaladó áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 1 naptári napon belül

adatot szolgáltatni a NAV SZÁMLAADAT-SZOLGÁLTATÁSI RENDSZERÉBE.

Erre az adatszolgáltató rendszerre lehet (majd kell) regisztrálni 2018. június 18-tól, hétfőtől. És erre a regisztrációra mondjuk azt, hogy nem elkapkodni, nem nekiesni, mint szopós borjú az anyjának!

Egyrészről, ha figyelmesen olvassa valaki a tájékoztatónkat, akkor láthatja, hogy 2018. július 01-ét követően akkor válik valaki adatszolgáltatásra kötelezetté (és kell az adatszolgáltatáshoz az előzetes regisztráció), ha a vevője felé kiállított számlában szerepel áfa, és ez áfa összege eléri a 100ezer forintot (magyarul: ha az áfa körbe tartozik az adózó, és a számlájának bruttó összege – normál adózás és általános adókulcs (27 %) használata esetén – eléri a 470.370,- Ft-ot).
[Alanyi adómentes, azaz az áfa mentes adózóknál is előfordulhat olyan eset, hogy mégiscsak kell áfát felszámítaniuk a kimenő számlájukban, de ez rendkívül ritkán fordul elő, a könyvelőjükkel úgyis konzultálnak, és ezért őnekik egyáltalán nem indokolt a nyitáskor a kapuban tolongani, azaz – nem kell aggódva 18-án regisztrálniuk, és azoknál az áfásoknál sem sürgető a regisztráció, akiknél nem mindennapos a 100ezer forintos áfatartalom.]

Másrészről, az már a tesztrendszerbe történő regisztráció során kiderült, hogy nem lehetetlen, de nem is a legegyszerűbb feladatok közé tartozik az eljárás, továbbá nincs közvetlen tapasztalat az általános tennivalókról. Okos ember más tapasztalatát felhasználja a maga javára; mi regisztrálni fogunk, majd a tapasztalatunkat meg fogjuk osztani mindenkivel.

2. Második, ugyancsak fontos dolog a NAV ingyenes online számlázórendszere, amely számlázófelületen olyan vállalkozások tudnak számlát kibocsátani, akik nem rendelkeznek adatszolgáltatásra alkalmas számlázószoftverrel és külső adatszolgáltatási modult sem szereztek be.

A magunk részéről valóban dicséretesnek tartjuk, hogy az állam “beszáll” az ingyenes online számlázók piacára – ezen csak nyerhetnek a vállalkozások, és úgy tűnik, hogy leginkább a kisvállalkozások élete könnyebbedhet meg jelentősen.

Abban abszolút biztosak vagyunk, hogy – akár tetszik, akár nem – a jövő a digitalizált vállalkozások irányába mutat, és ehhez teljesen illeszkedik egy online számlázórendszer. Sajnos, a részleteket, a tudását még nem ismerjük, de ígérjük, hogy az elsők között fogunk regisztrálni, tesztelni, és Ügyfeleinket tájékoztatni arról, hogy miképpen szolgálja javukat, ha használatba vesznek egy ilyen szolgáltatást.

A tennivaló? Javasoljuk Ügyfeleinknek a várakozást, a kivárást!

2018. június 18-án ott leszünk a NAV adatszolgáltatás éles regisztrációjánál, és be fogunk számolni a részletekről.
Azt ismételten hangsúlyozzuk, hogy az áfamentes vállalkozások se rezeljenek be; nyugodtan várjanak, konzultáljanak a könyvelővel, figyeljenek az első véleményekre, tapasztalatokra, és tanácsainkra.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb