CégügyekSzámvitel

Jegyzett tőke változásának könyvelése

Karl MarxA jegyzett tőke változásáról szóló cégbírósági végzés két dátumot is tartalmaz: a változás hatályba lépésének napját és a bejegyzés napját. Vajon melyik dátummal kell a könyvviteli nyilvántartásba rögzíteni a változást?

Mit kell tenni, ha a cégbíróság 2011. januárjában úgy jegyzi be a jegyzett tőke 3 millióról 500 ezerre történő csökkentését, hogy a hatályba lépés napjának azt a napot jelöli meg, amikor a tagok szándékukat jegyzőkönyvezték? 

Konkrétan a folyamat, kronologikus sorrendben:

–    A tagok határozatáról szóló jegyzőkönyv, és egyben a létesítő okirat módosításának napja: 2010. december 15.
–    A cégbírásághoz benyújtott változásbejegyzési kérelem napja: 2010. december 17.
–    A változás bejegyzésének napja: 2011. január 10.
A cégbíróság végzése pedig ?így néz ki?:
11.     A cég jegyzett tőkéje
11/.. 3000000.- Ft, azaz hárommillió Ft
Vált. vége: 2010.12.15
Törölve (végzés kelte): 2011. január 10.
11/.. 500000.- Ft, azaz ötszázezer Ft
Vált. kezdete: 2010.12.15
Bejegyezve (végzés kelte): 2011. január 10.
Akkor melyik napra is kell könyvelni?
A fordulónapon már az új jegyzett tőkét kell szerepeltetni?
A válasz: nem, azt csak 2011-ben szabad könyvelni. A jegyzett tőke számlára kizárólag a cégbíróság bejegyzésének napjával könyvelhetünk! 

A számviteli törvény 35. §-a alapján:

(3) Jegyzett tőke részvénytársaságnál, korlátolt felelősségű társaságnál, egyéb vállalkozónál (ha e tekintetben cégbírósági bejegyzési kötelezettség terheli) a cégbíróságon bejegyzett tőke a létesítő okiratban meghatározott összegben.
(4) A (3) bekezdés szerinti vállalkozónál az alaptőke, a törzstőke, az alapítói vagyon, a vagyoni betét felemelése, illetve leszállítása miatti jegyzett tőke-változást a cégjegyzékbe való bejegyzés alapján, a bejegyzés időpontjával kell a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Köszönöm a gyors válaszukat.További jó munkátkívánok.

 2. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Későn vettem észre, hogy nem ezen az oldalon kellett volna feltenni a kérdésem,de a lényeg,hogy azért megkaptam a választ. 🙂
  Ha már igy sikerült ,még egy kérdésem lenne 🙂

  A 6 órás munkaviszony hogyan számít be a nyugdijévekbe?
  teljes vagy részidővel?
  Köszönöm a válaszukat , értékelem a humorukat és további jó munkát!:)

  1. Kedves Malcsika!

   Amennyiben a 6 órás munkaviszonyban a keresete elérte, vagy meghaladta a mindenkori minimálbér összegét, akkor egy 6 órás nap = 1 nap szolgálati idővel, amennyiben nem érte el, úgy egy 6 órás nap = 6/8-ad nap szolgálati idővel.

 3. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Idén novemberben leszek 57 éves.1974.július 15-től 2011. május 2-ig volt folyamatos munkaviszonyom.Azután 30 napig voltam passzív táppénzen és 2011.június 2-től álláskeresési járadékban részesülök 2012.február 26-ig.A Nyugdijbiztosító aáltal kiszámolt szolgálati időm 2010.december 31-ig 36 év 179 nap.Most lenne lehetőségem egy vállalkozónál elhelyezkednem, és még az sem kizárt,hogy mint munkáltató a nyugdíjamig hátralévő időt “megváltaná”.Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban:
  1.Mivel nő vagyok és 40 év jogosultsági idő megszerzése után elvileg nyugdijba mehetnék,elég-e ,ha a vállalkozó munkáltatóm a hátralévő kb. 3 évet “kifizeti” a Nyugdijbiztosítónak,vagy a rám irányadó öregségi nyugdíjig ( 62,5 év) hátralévő cca. 5,5 évre járó nyugdijjárulékot kellene megfizetnie ahhoz, hogy nyugdijat kaphassak.Amennyiben ezen variációk valamelyike megvalósulna,mely időponttól kapnék nyugdíjat és mi lenne a nyugdíjszámítás alapja.Igazából az érdekelne, hogy kell-e dolgoznom 3 évet , hogy meglegyen a 40 év jogosultsági időm, vagy megváltható valamilyen formában, és ezt próbáljam meg a munkáltatónál elérni.Milyen fizetési kötelezettsége van még a munkáltatónak egy ilyen “időmegváltás” esetén.
  Nagyon szeretnék nyugdijba menni,ha van valami jó és kivitelezhető ötletük szívesen fogadom.

  Válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel:
  Málcsika

  1. Kedves Málcsika!

   Arról halványlila, megveszekedett ötletünk sincs, hogy miért éppen ehhez a témához (Jegyzett tőke változásának könyvelése) tette fel a kérdését, amikor a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról olyan összefoglalót rittyentettünk január elsején, amikor a többség még azt nézte a tükörben, hogy az álarca maradt fenn, vagy tényleg ennyire másnapos?

   A 40 éves jogosultsági időhöz nem lehetséges törvényileg időt vásárolni; vagy keresőtevékenység és/vagy gyereknevelés (minimum 32 + maximum 8 év).

   A vállalkozóval sem tud egyezkedni, mert Ön 1954-es születésű, és a korengedményes nyugdíj utolsó kedvezményezettjei az 1953-asok.

"Vissza a tetejére" gomb