Adózás rendjeÁltalános forgalmi adóCégügyek

Áfabevallás áfahatár, cégkapu 2018, NAV online számlázás

Csak röviden, lassan mondjuk, hogy mindenki megértse… 🙂

  • Eredetileg 2017. július 01-től az eddigi 1 millió Ft helyett 100ezer Ft-ot elérő áfa esetén a számlát szerepeltetni kellett volna a 1765 bevallás M lapjain.
    A 2017. évi LXXVII. törvény 231. §-ával ez módosult, és csak 2018. július 1-től lép hatályba ez a rendelkezés.
  • Az e-ügyintézési törvény 2018. január 1-jétől teszi kötelezővé az elektronikus ügyintézést a gazdálkodó szervezetek számára, amely a központi szolgáltató által nyújtott Cégkapu szolgáltatással teljesíthető a legegyszerűbben.
    Az Ügyfélkapuhoz hasonló Cégkapun keresztül a cégek, alapítványok, gazdálkodó szervezetek online tartják majd a kapcsolatot a hivatalokkal, dokumentumokat küldhetnek, fogadhatnak, így személyes ügyintézés nélkül, kényelmesebben és gyorsabban intézhetik a cégügyeiket.
    A regisztrációt az e-ügyintézési törvény alapján 2017. augusztus végéig kell elvégezni, a törvény azonban egy átmeneti felkészülési időszakot biztosít, így ez 2017. december 31-ig hátrányos jogkövetkezmények nélkül tehető meg.
  • 2018. július 01-től (tervezett időpont!) a számlázó programnak a kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat legalább Áfa tv. szerinti kötelező adattartalmát a 4. mellékletben foglaltak szerint, azonnal, de legfeljebb 24 órán belül, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére. Az adóalany és az állami adó- és vámhatóság között ezen adatszolgáltatáshoz kapcsolódó minden információcserének elektronikus adatfeldolgozási eljárás alkalmazásával kell történnie.

Az álmok, a vágyak, a realitás ötvözve a magyaros megoldásokkal; valahogy így tudnánk összefoglalni a digitális ügyintézés felé haladó gyakorlati lépéseket.

Néha elgondolkozunk azon, hogy egy-egy illetékes melyik kocsmába járhat, mert úgy tűnik, hogy valamelyik törzsvendég böffent egyet, illetékesünk azt mondja: “Hínnyeazannyáját, ez jó ötlet” Rohan, kiadja az ukázt, hogy végrehajtani, aztán átabotában születik egy lófarkú sellő…

Esküszünk mindenre, ami szent, hogy nagy hívei vagyunk a digitális életnek, imádjuk, ha nem fülig vagyunk a papírhalmazban, ha életünk dolgai digitális formában rendszerezve, kereshetően megtalálhatóak a számítógép egyik poros sarkában, meg minden… De a jó mindenit! Mi lenne, ha azok, akiket súlyos pénzért ennek levezénylésére fizetünk, leülnének egy nagyobb kocsmában, és végigbeszélnék, hogy kinek mi az ötlete, ki mit hallott a törzsvendéglőjében, ezt hogyan, mikor, milyen sorrendben vezetnék be, milyen módon épülnének egymásra, hogyan fűzzék össze úgy, hogy ne legyenek felesleges, kényelmetlen azonosságok, és így tovább…

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb