Társadalombiztosítás

Nyugdíjasok keresetkorlátozása 2010. január 01-től

Honlapunkon többször, több alkalommal és több helyen is írtunk már a nyugdíj melletti munkavégzésről, a keresetkorlátozásokról. Nem kevés bizonytalanságot okoztak, okoznak az állandóan változó jogszabályok követése, annak figyelemmel kísérése, hogy kit és milyen módon érint, ezért az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság jogszabályokon alapuló tájékoztatóinak összevonásával igyekszünk egy átfogó anyagot Olvasóink rendelkezésére bocsájtani:

Akik öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjasként (ideértve az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat, a korkedvezményes nyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, a bányásznyugdíjat és a ?művész” nyugdíjat is) keresőtevékenységet folytatnak, azoknak meghatározott összegű, a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem megszerzése után a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell.

Mindaddig, amíg a nyugdíjas adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el az ún. éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – összegének tizennyolcszorosát, 2010-ben 73.500 forint x 18 = 1.323.000 forint), a keresete mellett a nyugdíjat is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell.

Nem kell szüneteltetni a 2008. január 1-jét megelőző időponttól megállapított korhatár alatti öregségi nyugdíjban részesülők nyugellátását.

Az éves keretösszeg elérését – annak bekövetkezésétől számított 10 munkanapon belülaz érintett nyugdíjasoknak – a folyósítási törzsszámra való hivatkozással be kell jelenteniük a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz. (A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a nyugdíjas az esetleges jogalap nélkül kifizetésre kerülő ellátás teljes összegének visszafizetésére kötelezhető.)

Az irányadó nyugdíjkorhatárt még be nem töltött ? egészségkárosodáson alapuló ? saját jogú nyugellátásban részesülők keresetkorlátozásáról az alábbi táblázatból tájékozódhatnak:

 

ELLÁTÁS TÍPUSA

Rokkantsági nyugdíj

Baleseti rokkantsági nyugdíj

(egészségkárosodás mértéke: 50-79 %, azaz III. csoportos rokkant vagy baleseti rokkant)

Rehabilitációs járadék
A folyósított ellátás összegének
50 %-os mértékű
csökkentésének feltétele
Három egymást követő hónap nettó keresetének a havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj
alapját képező havi átlagkereset 90 %-át (ill. ennek a nyugdíjemelések
mértékével növelt összegét), de legalább a minimálbér összegét
(2010-ben 73.500 Ft).
Megszüntetés feltétele Hat egymást követő hónap bruttó keresetének a havi átlaga meghaladja a folyósított rokkantsági nyugdíj összegének a kétszeresét illetve a minimálbér összegét (2010-ben 73.500 Ft). Hat egymást követő hónap nettó keresetének a havi átlaga meghaladja
a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 %-át (ill. ennek a nyugdíjemelések
mértékével növelt összegét), de legalább a minimálbér összegét
(2010-ben 73.500 Ft).
Megjegyzés Az EGT tagállamban, illetőleg szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezménnyel érintett
tagállamban végzett keresőtevékenységből
származó keresetet,
jövedelmet is figyelembe kell venni.
Az EGT tagállamban, illetőleg szociálpolitikai vagy szociális biztonsági egyezménnyel érintett
tagállamban végzett keresőtevékenységből
származó keresetet,
jövedelmet is figyelembe kell venni.


A kereseti korlátozás kizárólag az 50-79 százalékos mértékű egészségkárosodással rendelkező (III. csoportba tartozó) rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik, a 79 százalékot meghaladó egészségkárosodású (I. és II. rokkantsági csoportba tartozó) nyugdíjasokat nem érinti.

 

Az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi típusú nyugellátásban részesülők keresetkorlátozásának 2009. és 2010. évi szabályai összehasonlítása

(a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 83/B. §a alapján)

A 2010. évben érvényes szabályozás
Ellátás típus előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, korengedményes nyugdíj, bányásznyugdíj, az ún. ?művész? nyugdíj, szolgálati nyugdíj * előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, korengedményes nyugdíj, bányásznyugdíj, az ún. ?művész? nyugdíj, szolgálati nyugdíj *, polgármesterek öregségi nyugdíja**, országgyűlési képviselők öregségi nyugdíja **
71.500 Ft x 12 = 858.000 Ft 73.500 Ft x 18 = 1.323.000 Ft
A nyugdíj folyósítását az éves keretösszeg elérését követő hónap 1. napjától az év végéig kell szüneteltetni. (Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetni.) A nyugdíj folyósítását az éves keretösszeg elérését követő hónap 1. napjától az év végéig kell szüneteltetni. (Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetni.)
Bejelentési kötelezettség Általános szabályok szerint. A nyugellátásban részesülő személynek az általános szabályok szerinti bejelentési kötelezettségen túl az éves keretösszeg elérését ? annak bekövetkezésétől számított 10 munkanapon belül ? a folyósítási törzsszámra való hivatkozással be kell jelentenie a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz. ***
Megjegyzés A 2008. január 1-jét megelőző időponttól megállapított nyugdíjban részesülőkre a keresetkorlátozás nem vonatkozik.

* A hivatásos szolgálat külön törvény szerinti felső korhatárának betöltését követően a szüneteltetésre nem kerülhet sor.

** A 2009. december 31-ét követően szerzett keresetek, jövedelmek vehet?k figyelembe.

*** A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a nyugdíjas az esetleges jogalap nélkül kifizetésre kerülő ellátás teljes összegének visszafizetésére kötelezhető

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Üdvözlöm Önöket!
  Két kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni:
  1. Változott-e valamilyen téren a szabályozás a 2011-es évben?( a minimálbér összegének változásán kívül)
  2. Ha valaki napi 6 órában van foglalkoztatva,akkor a maximálisan megkereshető bért arányaiban kell érteni ,vagy az éves keretösszeg független a napi munkaidőtől?
  Köszönöm a válaszukat!

  1. Kedves Nagy Erika!

   Alapjaiban nem, összegszerűségében igen, van változás. Nem arányaiban, hanem összegben kell érteni (gyakorlatilag, ebből a szempontból, mindegy, hogy heti 1 órával, vagy napi 10 órával keresik meg az adott összeget).

 2. Tisztelt Szakértő!
  A következő kérdéssel fordulok Önökhöz. Férjem 2010 dec. 31-től korengedményes nyugdíjba vonult 60 évesen. Van-e lehetőség törvényesen arra, hogy a volt munkahelye visszafoglalkoztassa. Ha igen, milyen feltételekkel.
  Köszönöm megtisztelő válaszukat!

  1. Kedves Pásztor Istvánné!

   Van lehetőség az előrehozott öregségi nyugdíjas foglalkoztatására a volt munkahelyen (amennyiben nem tulajdonos, résztulajdonos). A kerestkorlátozás szabályaira pedig oda kell figyelni.

 3. Párom 45 %-os rokkant. 1973-as születésű, azonban 2008-ban pacemakert kapott, szívizom vastagodása van. E mellé pánikbetegség is párosult, amivel rendszeres orvosi ellenőrzés alatt van. Rendszeres szociális járadékot kap. Mellette 5 órában dolgozik. Kérdésem az lenne, hogy lesz-e 2011-ben az a korlát, ami felett elveszíti ezt a járadékot, és ha van mekkora ez az összeg? Ha van ilyen korlát, akkor mekkora bruttó fizetést kaphat maximum havonta, hogy megmaradjon a járadéka? Avagy jobban járna, ha rokkant nyugdíjazná magát (eddig azért nem akarta, mert akkor elveszítette volna a járadékát, és akkor még kevesebből kellett volna kijönnie, bár az orvosi bizottság véleménye szerint ilyen állapotú szívvel nem lenne szabad dolgozni, de ő kérte az orvosokat, hogy ne rokkant nyugdíjjazzák, mert abból nem tud megélni, és dolgozni sem mehetne el.) Előreis köszönöm a válaszukat.

  1. Nem véletlenül írtam Önöknek. A segítségüket kértem. Látom, hogy másnak válaszoltak, de engem válaszra sem méltattak. Még annyira sem, hogy nem tudnak vagy nem akarnak segíteni. Nagyon sajnálom, hogy úgy gondolták, hogy egy beteg fiatalembert annyiba sem vesznek, hogy legalább a halvány szikráját lássam a segítség nyújtásnak. Mélységesen csalódtam Önökben. További sok sikert és jó munkát kívánok.

   1. Kedves csuti0925!

    1. Elnézést kérünk, hogy az Ön kérdése még nem került megválaszolásra!

    2. Azt a kezet, amelyik megsimogat, nem szokás megharapni, még akkor sem, ha Ön éppen az egész világra haragszik!
    a.) Mi is csak emberből vagyunk, aki olykor-olykor hibázik. Mi is hibáztunk, hogy a beömlő kérdések között nem vettük észre éppen az Önét. Nem szándékos volt.
    b.) Ez a szolgáltatásunk teljesen karitatív; ingyen, szabad időnkből, saját költségünkre látjuk el, mindenféle anyagi támogatás nélkül.
    c.) Amennyiben nem látja segítségnyújtásunk szikráját sem, akkor sürgősen tegyen valamit; közel 5 ezer hozzászólás van a honlapunkon, ha egy kérdés-egy válasz viszonylatot nézünk, akkor ez legalább kettő és fél ezer a mi billentyűzetünkből potyogott ki. A cikkeinken túlmenően…

    Kérdését meg fogjuk válaszolni.

"Vissza a tetejére" gomb