Társadalombiztosítás

Özvegyi nyugdíj feléledése 2010.

Igen megtisztelő, hogy Könyvelőirodánkhoz fordulnak kérdéseikkel, és a megtiszteltetésen túl számunkra is izgalmas kihívást jelent a válaszadás; tornáztatjuk az agyunkat, keresünk, kutatunk, megvitatunk…

Időről-időre az érdekesebb kérdésekből születik is egy írásunk, vagy közzétesszük az illetékes hatóság kapcsolódó állásfoglalását:

Tisztelt Iroda !

1952. május 8-án születtem, 62 éves és 183 napos koromban :-)))) nyugdíjba szándékozok menni. Férjem 1997. áprilisában hunyt el, 1 évig ideiglenes özvegyi nyugdíjat kaptam. Majdani nyugdíjazásomkor feléled-e az özvegyi nyugdíjam, akár részben is. Újabb házasságot nem kötöttem.

Kedves Tana!

Ön már 59 éves korában, azaz jövő májusban is előrehozott öregségi nyugdíjba vonulhat, ha megfelel a szolgálati időre vonatkozó előírásoknak. A fokozatos korhatáremelés miatt az özvegy ne essen el az özvegyi nyugdíjtól, ezért az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani.

Az özvegyi nyugdíj feléledése szempontjából az elhunyt házastárs halálakor irányadó korhatárt kell figyelembe venni. Pl. Ön 1952-ben született nő, férje 1997-ben hunyt el, az ideiglenes özvegyi nyugdíjat egy évig folyósították, a beszüntetés ideje 1998. Ekkor Ön 46 éves. Az 1952-es születésűek nyugdíjkorhatára 62 év és 183 nap, (2014-ben tölti be) az emelt korhatárig tehát 16 év 183 nap fog eltelni, az öregségi nyugdíjkorhatárt azonban 10 éven belül kell betölteni ahhoz, hogy az özvegyi nyugdíj feléledjen. Az átmeneti szabály biztosítja az özvegyi nyugdíj feléledését, mert a férj halálakor a nyugdíjkorhatár a hölgyeknek 57 év, amelyet az 1952-es születésű özvegy 10 éven belül (2009-ben) betöltött.

(Ez csak a mi okoskodásunk, és kérjük, forduljon ez ügyben az illetékes nyugdíjigazgatósághoz, mert -bár sokszor átrágtuk magunkat a kérdésén – gyanúsnak találjuk a saját gondolatmenetünket, de lehet, hogy a fától nem látjuk az erdőt? Örülnénk, ha megírná nekünk, hogy a nyugdíjigazgatóságnak mi a válasza – kérdezze meg őket egy levélben.)

Tana néven bemutatkozó kedves Olvasónk meg is fogadta tanácsunkat, és írt a Nyugdíjigazgatóságnak, majd a választ megosztotta velünk. Nagyon-hatalmas köszönet érte:

“Az özvegyi nyugdíjra jogosultság feltételeit a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény, valamint a végrehajtására kiadott 168/1997.(X.6.) számú Kormányrendelet V. fejezte szabályozza.

Az Ön részére 1997. április 4-én elhunyt házastársa jogán 1997. április 1-től 1998. március 31-ig folyósítottunk ideiglenes özvegyi nyugdíjat.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy rokkant, vagy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

A hivatkozott törvény 53.§ (1) bekezdése alapján feléled az özvegyi nyugdíja annak akinek az özvegyi nyugdíja nem házasságkötés miatt szűnt meg, ha az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike:
a) a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 15 éven belül
b) a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az
özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven belül bekövetkezik.

Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani. (Az Ön esetében az özvegyi nyugdíj megállapítására irányadó öregségi nyugdíjkorhatár a 62. betöltött életév)

A fentiek értelmében a jogosultsági feltételek valamelyikének az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított – 1998.április 1-től – 10 éven belül kellett bekövetkeznie. Ennek figyelembevételével korbetöltés címen özvegyi nyugdíjra jogosultsága nem éledhet fel, tekintettel arra, hogy 62. életévet 2008. április 1-ig nem töltötte be.

Tájékoztatom arról is, hogy rokkantság címén özvegyi nyugdíja abban az esetben éledhet fel amennyiben egészségkárosodása 2008. április 1-je előtt vélelmezhető. Tájékoztatásom ismeretében, ha Ön –  rokkantság címén -özvegyi nyugdíj iránti igényt szeretne előterjeszteni Igazgatóságunknál, ez esetben a szükséges igénybejelentő lap, illetve részletes tájékoztató letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság internetes honlapjáról (www.onyf.hu). A honlapon megtalálható a nyomtatványok > nyomtatványtár címszó alatt a nyomtatvány száma: K.14.

Az igényét közvetlenül az illetékes nyugdíj biztosítási igazgatási szervnél, igazgatóságunknál személyesen, vagy posta útján terjesztheti elő.

A beérkezett özvegyi igényt igazgatóságunk határozattal bírálja el. “

Ez volt a válaszuk, tehát rokkantság esetén vagyok jogosult.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. 1949.dec.17-én születtem,2007.dec.17-én elmentem nyugdijba.
  Férjem 1999.ápr-ban meghalt,akkor 1 évig kaptam az ideglenes özvegyi nyugdijat.
  Tehát ebben az évben betöltöm a 62.életévemet,igényelhetem-e az özvegyi
  nyugdijat?

  Tisztelettel Prepokné

   1. JO NAPOT KIVÁNOK SZERETNÉK ÉRDEKLÖDNI HOGY JOGOSULTAK VAGYUNK E AZ ÖZVEGYI NYUGDIJRA ÉN 26 ÉVES VAGYOK TESTVÉREM 23 ÉVES ÉS MOST HUNYT EL APUKÁNK ÉS NEM TUDJUK HOGY JÁR E NEKÜNK AZ ÖZVEGYI NYUGDIJ VAGY SEM ÉS EZT SZERETNÉNK MEGTUDNI A VÁLASZUKAT ELÖRE IS KÖSZÖNÖM

    1. Kedves szocso85!

     Özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat, bizonyos törvényi feltételek mellett.

     Árvaellátásra az a gyermek jogosult, akinek szülője a haláláig az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati id?t megszerezte, vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.
     Árvaellátás jár a testvérnek és az unokának is, ha őt az elhunyt saját háztartásában eltartotta és a gyermeknek tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs.

     Az árvaellátás a gyermek 16. életévének betöltéséig jár. Ha a gyermek oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a 25. életév betöltéséig folyósítható.

 2. Tisztelt Iroda!
  Édesapám 1997 augusztusában halt meg, 67%-os rokkant volt. Édesanyám 1953 02. 09. született. Az ideiglenes özvegyit kapta ’97 szept.-’98 aug. között. Ha jól értelmezem az előző hozzászólásokat, akkor ő 2008-től jogosult lenne a felélesztett özvegyi ny.-ra, mert 10 éven belül betöltötte az 55. életévét. Nyugdíjba leghamarabb 2012 februárjában tud majd elmenni 59 évesen.
  Igazam van?

  1. Kedves Rózsa Virág!

   A törvény 53.§ (1) bekezdése alapján feléled az özvegyi nyugdíja annak akinek az özvegyi nyugdíja nem házasságkötés miatt szűnt meg, ha az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike:
   a) a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 15 éven belül
   b) a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven belül
   bekövetkezik.

   Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani.

   1997. január 1-jétől az öregségi nyugdíjkorhatár a születési évtől, illetve életkortól függően eltérően alakul.

   A nő öregségi nyugdíjkorhatára a születési évének megfelelően az alábbi:
   ha 1940. január 1-je előtt született, az 55.,
   ha 1940-ben született, az 56.,
   ha 1941-ben és 1942-ben született, az 57.,
   ha 1943-ban született, az 58.,
   ha 1944-ben született, az 59.,
   ha 1945-ben született, a 60.,
   ha 1946-ban született, a 61.,
   ha 1947-ben és az ezt követő években született, a 62. betöltött életév.

   Édesanyja 1997-től 1998. augusztusáig kapta az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, vagyis innen számított 10 éven belül, 2008. augusztusáig kell a 10 évnek eltelnie.

   Ennek figyelembevételével korbetöltés címen özvegyi nyugdíjra édesanyja jogosultsága nem éledhet fel, tekintettel arra, hogy 62. életévet 2008. augusztusig nem töltötte be.

   Az 1952-ben, 1953-ban született hölgyek öregségi, és előrehozott öregségi nyugdíjba vonulási lehetőségéről összefoglaló táblázatot találhat honlapunkon.

 3. Tisztelt Szakértők!

  Kérem legyenek segítségemre az alábbi kérdésben.

  Édesanyám 1951-ben született, idén lesz 60 éves. 43 év szolgálati időt állapított meg részére az illetékes hivatal. Négy gyermeket szült. Szeretné igénybe venni az előrehozott öregségi nyugdíjat (40 év szolgálati idő). Úgy gondoljuk, hogy ennek nincs is akadálya.

  Édesapám 1983-ban halt meg. Anyu négy akkor kiskorú gyermeket nevelt, így árvaellátást és özvegyi nyugdíjat kapott egészen addig, amíg a legfiatalabb húgom nappali tagozatos tanulmányait befejezte. Három és fél éve kapja ismét – a feléledt – özvegyi nyugdíjat.

  1. Szeretnénk megtudni, hogy ha most előrehozott nyugdíjba megy, az özvegyi nyugdíj elveszik-e. Ha igen, mikor éled fel ismét?

  2. Az előrehozott öregségi nyugdíj kérelmezése esetén kell-e felmondási időt tölteni? Ez esetben a felmondási idő végén állapítják meg a nyugdíjat, vagy már az igénybejelentéskor?

  Nagyon köszönöm a lehetőséget. Várom szíves válaszukat.

  Varga Viktória

  1. Kedves Varga Viktória!

   Nincs akadálya – a megadott adatok alapján – édesanyja előrehozott öregségi nyugdíjba vonulásának.

   Az özvegyi nyugdíj feléledéséről ajánljuk azon írásunk figyelmes elolvasását, amelyhez kérdését feltette.

   A biztosítási jogviszony megszüntetéséről szóló írásunkat a linket követve olvashatja honlapunkon.

   A nyugdíj megállapítása határozatban, az igény bejelentését követően, történik.

 4. 1954. szeptemberében születtem, 2011. március 4-én megyek 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba.
  Kérdésem, hogy jár-e számomra az özvegyi nyugdíj 30 %-a az alábbi esetben:
  Férjem 1999-ben hunyt el, 2009-től 2010-ig kaptam özvegyi nyugdíjat.
  Beadhatom-e az özvegyi nyugdíj feléledéséhez szükséges kérelmet, vagy fölösleges!
  Várom válaszukat!
  Üdvözlettel: Hamarné

 5. Tisztelt könyvelő iroda!

  1956-ban születtem, 40 éves munka viszonyomat már be töltöttem. Férjem 2008-decemberben halt meg. Nyugdíjaztatásomat kérem februártól, és azt szeretném meg kérdezni hogy az özvegyi nyugdíjam fel évül -e most, vagy csak ha 62.-ik évemet be töltöttem.

  köszönöm!

  1. Kedves szabó reszőné!

   Ez egy igen jó kérdésnek sikeredett! 🙂

   Feltételezzük, hogy a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetőségével élt, ami viszont azt jelenti, hogy nincs életkorhoz kötve a teljes öregségi nyugdíj – számunkra ez pedig azzal egyenértékű, hogy felévül az özvegyi joga.

   Egyébként Önnek nem 62 év az öregségi nyugdíjkorhatára, mint abban a cikkben szereplő hölgynek, amelyhez a hozzászólását írta. Önnek 64 év és 183 nap az öregségi nyugdíjkorhatára.

 6. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Korábban már írtam Önöknek és korrekt választ kaptam a kérdésemre, köszönöm még egyszer.
  Most vettem észre, hogy özvegyi nyugdíjjal foglalkozó rovatuk is van. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Édesanyám 1952. szept. 19-én született, megvan neki a 40 év jogosító ideje, ami a nyugdíjhoz szükséges. Édesapám 2004. aug. 24-én hunyt el. Akkor 1 évig özvegyi nyugdíjat kapott utána anyukám, én pedig a árvaellátást. Az lenne a kérdésem, hogy ha édesanyám nyugdíjba megy (elvileg még ebben a hónapban), akkor feléled-e az özvegyi nyugdíj? Illetve, számíthatunk-e rá, hogy feléled valamikor?
  Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Kiss Katalin

 7. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatban lenne kérdésem. A férjem 1986.aug.8-án meghalt. 2 kk. gyermekemre özvegyi nyugdíjat kaptam egészen 1998.nov.30-ig. Foglalkoztat a gondolat, hogy számomra feléled az özvegyi nyugdíj az alábbiak alapján:
  Az “1997. évi LXXXI. tv
  53. § (1) Feléled az özvegyi nyugdíja annak, akinek az özvegyi nyugdíja nem
  házasságkötés miatt szűnt meg, ha az arra jogosító feltételek valamelyike
  a) a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tizenöt éven belül,
  b) ……………
  bekövetkezik. Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani.'”
  A § utolsó mondatát értelmezve, a jogszerző halálakor az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár 55 év, mivel a korábbi nyugdíjtörvényben még ez az idő szerepel. Az 1997. évi nyugdíjtörvénnyel emelték fel 62 évre a nyugdíjkorhatárt a nőknél és férfiaknál is egyaránt.
  Az 1953-as születési évemmel már túlléptem az 55 éves kort, mint a jogszerző halálakor az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.
  Az időkorlát: 1998.nov.30. + 15 év =2013.nov.30.
  Az özvegyi nyugdíj feléledéséhez az 1998-as megszűnéstől 15 éven belül vagyok, és ebben az esetben rám az 55 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik.
  Remélem jó a vélelmezésem, kérem mielőbbi válaszukat.
  Tisztelettel: Királyné
  2011.01.06.

 8. Tisztelt Könyvelőiroda Pécs !

  2011.01,03-án ( zsuzsa -nak) válaszlevelükben igy irnak ÖNÖK !
  ” Feltételezzük, hogy jogszerű lehetett, mert nem azért ülnek a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon az emberek, hogy kiszúrjanak velünk, hanem ? akár tetszik nekik is, akár nem ? a törvényt betűről-betűre betartsák.”

  Remélem én is, ………
  DE valami furcsa dolgot fedeztem fel az én ügyem és a Tana nevű sorstársamnak küldött levélben ami az özvegyi nyugdij feléledésre adott a nyugdijbizt. ,foly. INTÉZET !

  Tana esete! 1997.ápr.1-1998.márc.31-ig folyosítottak ideig.özv.nyugdijat
  Én esetem : 1997.márc.-1998.02.28-ig-ig folyósítottak ideig.özv.nyugdijat
  Tana:
  rokkantság címén özv.nyugdijra jogosult,ha egészségkárosodása
  2008. április 1-je ELŐTT VÉLELMEZHETŐ !
  Én:
  rokkantság címén özv.nyugdijra jogosult,ha egészségkárosodása
  2008.02.01.-TŐL VÉLELMEZHETŐ !

  Lényege :
  valami ellentmondás VAN, mert a férjek 1997-ben haltak meg -sajnos- de az egészségkárosodásunk ( 50 % -os mérték )

  Tana esetében : 2008 E L Ő T T vélelmezhető,
  az én esetem : 2008 U T Á N vélelmezhető !
  Ha eddig nem is voltam eü.károsodott, de leszek nem 50 %, hanem 100%-os!

  1. Kedves Kiss József Mné!

   Huhhhh! Most már mi is szédülünk, és bizonyos, hogy szórjuk kicsit az olajat, és nem futunk 100-zal… 🙂

   Ahány eset, annyiféle – szokták volt mondani. Mi azt tennénk, hogy Tana levelét is kinyomtatnánk, meg összeszednénk az összes Önnél lévő iratot, beballagnánk a nyugdíjigazgatóságra, és magyarázatot kérnénk. Ők azért mégiscsak nagyon értenek hozzá, és hamarabb fellelnék a különbségnek mutatkozó okot.
   Aztán megírnánk nekünk, hogy mire is jutott… 😉

   1. T. Cím !

    Köszönöm a gyors reagálásukat !

    Jelenleg – agyilag- nem érzem magamban az erőt, ezért még nem töltöttem ki a nyugd.foly.ig. által részemre felajánlott ,megküldött IGÉNYBEJELENTŐ LAP ÖZVEGYI NYUGDÍJ FELÉLEDÉSÉHEZ c.irományukat ,
    – de ugy gondoltam , hogy ha magamhoz térek, akkor ügyvédet fogadok és lesz- ami lesz, kerül amibe kerül alapon !

    Természetesen SEMMIFÉLE állásfoglalásokra, másoknak küldött levelekre NEM FOGOK hivatkozni , SEM felhasználni , hiszen én már a jogi fórumon is síránkoztam, több helyen is jeleztem a kínomat !

    Köszönöm hogy meghallgattak,
    jelenleg úgy érzem, hogy ezt végig kell vinnem! Hiszen a férjem fiatalon 50 évesen meghalt, ledolgozott 29 évet és fizette a nyugdijbizt.járulékot , itt maradtam 2 gyerekkel és semmiféle állami segítséget nem kértem!

    Ha valami változás következik be ügyemben, tájékoztatni fogom Önöket , amennyiben igényt tartanak rá .

    üdvözlettel : KJNné

    1. Kedves Kiss Józsefné Mné!

     Sok erőt, egészséget és kitartást kívánunk Önnek, valamint azt, hogy gyermekei nyújtsanak örömöt, vigaszt mérhetetlen bánatában!

     Ahogyan azt előzőleg is írtuk; megtisztel bennünket és olvasóinkat, ha az eredményt elmondja.

 9. Tisztelt Iroda!

  Édesapám 1987. januárjában halt meg (1940-es születésű ) akkor én 17 éves tanuló voltam, édesanyám sem özvegyi nyugdíjat, sem árvaellátást nem kapott !
  Kérem segítsen, hogy jogszerű volt -e az intézkedés?

  1. Kedves kovács Lajosné /Zsuzsa/!

   Feltételezzük, hogy jogszerű lehetett, mert nem azért ülnek a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon az emberek, hogy kiszúrjanak velünk, hanem – akár tetszik nekik is, akár nem – a törvényt betűről-betűre betartsák.
   Dokumentumok nélkül, látatlanban nem lehet mást mondani, mint azt, hogy valószínűleg a jogosultsági feltételek egyik-másika nem volt meg. Bármennyire is nehéz és fájó néha (különösen a szülők/gyerekek elvesztésekor), de a törvények soha nem lesznek arra alkalmasak, hogy mindenki élethelyzetének tökéletesen megfeleljenek. 🙁

 10. Tisztelt Cím! Nagyon fontos adatot kihagytam. 1952.08.03.-án születtem. Férjem 1949-ben. 2007-töl rokkant nyugdíjas volt.
  Tisztelettel

 11. Tisztelt Cím!
  2010 január 31.-ig a felmentési időm töltöm. Utána elmehetek nyugdíjba, mivel 40 év 180 munkaidőm van. 2010 március 26.-án elhalálozott a férjem. Mikortól leszek jogosult özvegyi nyugdíja is? Köszönettel

  1. Kedves Domonkosné!

   Özvegyi nyugdíjra az jogosult, akinek házastársa az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.
   Az ideiglenes özvegyi nyugdíj annak a nyugdíjnak a 60 %-a, amely az elhunytat a halál időpontjában öregségi, rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíj címén megillette, vagy megillette volna.
   Az ideiglenes özvegyi nyugdíj az általános szabály szerint egy évig folyósítható.

   Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően jogosult özvegyi nyugdíjra az, aki a jogszerző halálakor
   – betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt, vagy
   – rokkant (egészségkárosodásának mértéke eléri az 50 százalékot), vagy
   – házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

   Özvegyi nyugdíjra jogosult az is, aki esetében a fenti feltételek valamelyike
   a) házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tizenöt éven belül,
   b) a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tíz éven belül bekövetkezik.

   Az özvegyi nyugdíj mértéke, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte vagy rokkant, de saját jogú nyugellátásban nem részesül, az özvegyi nyugdíj 60 százaléka annak a nyugdíjnak, amely az elhaltat halála időpontjában öregségi vagy rokkantsági nyugdíj címén megillette volna.

   Ha az özvegy egyidejűleg saját jogú nyugellátásban is részesül, vagy a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartása címén került megállapításra az özvegyi nyugdíj, akkor az özvegyi nyugdíj mértéke annak az öregségi, rokkantsági (baleseti rokkantsági stb.) nyugdíjnak a 30 százaléka, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.

   A 60 százalékos mértékben megállapított özvegyi nyugdíj helyett 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani attól az időponttól kezdődően, amelytől az özvegy saját jogú nyugellátásban részesül. A 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj az özvegy saját jogú nyugdíjának összegére tekintet nélkül jár.

   1. Tisztelettel köszönöm gyors válaszukat. Ha jól értelmeztem akkor 2011. április 26.-tól jogosult leszek özvegyi nyugdíjra is ? Ekkor telik le az egy év amig az ideiglenes özvegyi nyugdíjat folyósítják Vagy csak 2015. feruár 3.-tól amikor az emelt korhatárt betöltöm 62 és fél évet.

    1. Tisztelt Cím!
     A második kérdésemre szeretnék választ kapni Önöktől.
     1952-ben születtem. 2011. 01 -ig felmentési időm töltöm. Utána elmehetek nyugdíjba. A férjem után 2011. 03. 26-ig
     ideiglenes özvegyi nyugdíjat folyósítanak, ekkor telik le az egy év. Ha saját jogon vagyok nyugdíjas, mikortól leszek jogosult özvegyi nyugdíjra is? A nyugdíjba vonulástól vagy 2015. február 3.-tól, amikor a 62 év 183 napot betöltöm.
     Köszönettel: Domonkosné

     1. Tisztelt Cím.
      1952. 08. 03.-án születtem. Megvan a 40 év munkaviszonyom.
      2011.02.01-től nyugdíjías vagyok.Férjem 2010. márc. 26.-án elhalálozott.
      Szeretném megkérdezni mikortól leszek jogosult az özvegyi nyugdíjra is.
      Köszönöm válaszukat!
      Tisztelettel: Domonkosné

 12. T CIM! az lenne a kérdésem, hogy én kérhetem e az özv.-i nyugd. feléledését. 1953 ban születtem. a 2 gyerekem /1974 és 1976 ban születtek/ a férjem 1985ben halt meg, aárvaellátást és özvegyinyugdijat 1997 ig kap tam mné

 13. 1955 évben születtem.1973evtöl dolgozom.1977 es 1979-ben szültem 2 gyermeket. 1979 -ben meghalt a ferjem, es özvegyi nyugdijat valamint 2 gyerek utan arvaellatast kaptam.HA nyugdijas leszek. akár korkedvezményes, akár öregségi,feléled-e egy része az akkor kapott özvegyi nyugdijnak

  1. Kedves SzDöné!

   Kérjük, olvassa el figyelmesen azon írás második felét is, ahova jelen kérdését feltette.

   Köszönjük szépen!

   1. T.Cim!Kérdésem lenne az özvegyi nyugdij feléledésével.azt szeretném kérdezni hogy a 40-éves munkaviszonnyal megyek el nyugdijba amit a kormány most fog megszavazni .akkor is kérhetem az özvegyi nyugdij feléledését?ez is sajátjogú nyugdijnak fog számítani?1952. 12. 29-én születtem és csak ekkor-tol lennék öregségi nyugnijba de én igénybe szeretném venni a nök 40éves mukaviszonytól járó nyugdijat,ha megszavazzák valahára.Köszönöm válaszát

    1. Kedves Szabó Józsefné!

     Igen, saját jogú nyugdíjnak fog számítani, de várjuk meg a holnapi napot, hiszen holnap fognak szavazni a nők kedvezményéről, és akkor tudjuk meg a pontos szöveget is.

     Ami bizonyos, hogy 40 éves szolgálati idővel 2011. december 29-én csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjat vehet igénybe. 🙂

 14. T.Cím !
  Kérdésem lenne az özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatosan !
  Férjem 1997.03.30-án rokkant nyugdíjas volt amikor meghalt. 1 évig kaptam ideiglenes nyugdíjat , utána már nem !
  Én az öregségi nyugdíj kort (62 év) 2009.01.01-én értem el, tv. mód. szerint rám a 10 éven belül , vagy 15 éven belül kell elérni az öregségi korhatárt.
  Tehát jár -e nekem özvegyi nyugdíj , jelenleg saját jogomon kapok, de özvegyit nem ! Az özvegyi jogdíjat kérni kell , vagy a nyfoly. Ig. intézi , ha jár ?
  Válaszát tisztelettel megköszönöm!

   1. T. Cím !
    Köszönöm a válaszukat, elolvastam a javasolt anyagot, de én is hasonlóan az egyik kérdezőhöz levelet irtam a Nyugdijfolyósitó Igazgatóságnak ügyeben, VÁLASZUKról ÖNÖKET tájékoztatni fogom róla.

    1. Kedves Kiss József Mné!

     Nagyon szépen köszönjük bizalmát és a megosztott információját!

     Mi is szurkolunk Önnek, és – természetesen – a válasz kézhezvételét követően azonnal teret adunk Önnek a közzétételéhez.

     1. T.Cím!
      Kapott válaszom a Ny.F.Ig.Öregségi oszt. tól!!!!

      Özvegyi nyugdíj feléledésével kapcs. levelére válaszolva az alábbiakról tájékoztatjuk.

      A társ.bizt. nyugellátásról szóló 1997.évi LXXXI. tv. 53. § /1/ bek. b.)pontja alapján feléled az özvegyi nyugdíja annak,akinek az özvegyi nyugdíja nem házasságkötés miatt szűnt meg, ha az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike a házastárs 1993.febr. 28-át követően bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnését követő tíz éven belül bekövetkezik.

      Az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek az 1997.évi LXXXI. tv. 47.§ /2/ bek. alapján:

      1.)ha az özvegyi nyugdíj megállapítása 1997.január 1-jét megelőzően történt, és az özvegy férfi a 60., nő az 55. életévét betöltötte,

      2.) ha az özvegyi nyugdíj megállapítása 1996. dec. 31-ét követően történt, és az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte (ez Önre vonatkozóan 62.életév),

      3.) az özvegy rokkan(egészségkárosodása eléri az 50 %-os mértéket),

      4.) az özvegy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, ill. tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

      Tekintettel arra, hogy Ön az 1997.03,30-án elhunyt házastársa, KJM jogán 1998.02.28-áig volt jogosult özvegyi nyugdíjra és tíz éven belül, azaz 2008.02.28.-ig nem töltötte be a 62.életévét, ezért özvegyi nyugdíjra korbetöltés címén jelenleg n e m
      és a későbbiek s e m lesz jogosult.

      Tájékoztatjuk,hogy rokkantság címén akkor jogosult özvegyi nyugdíjra, ha egészségkárosodása eléri az 50%-os mértéket és rokkantsága 2008.02.01-től vélelmezhető .

      Amennyiben tájékoztatásunk után is kéri az özvegyi nyugdíj megállapítását, szíveskedjék a mellékelt igénybejelentő lapot pontosan kitöltve és sajátkezű aláírásával ellátva Ig.-nak visszaküldeni.
      Dátum, előadó sk.
      ………………………………………………………………
      Elnézést, hogy ilyen hosszú a levél , a LÉNYEG szerintem,
      TEHÁT NEM JÁR NEKEM , az viszont érdekes, hogy az 5o % mérték és a rokkantság vélelmezhető ?????
      Ugyanis a az igénylőlapon
      14. Az igénylő rokkantnak érzi-e magát ? hát hogyne “IGEN ” , de ehhez NEM SZÜKSÉGES ORVOSI IGAZOLÁS, ? erről nem beszél , nem ad magyarázatot!

      Tisztelettel üdvözlöm Önöket ! KJMné

    2. T Cím !

     A nyugd. foly. Ig. válaszát nagyon hosszasan megírtam, de
     valahová elszállt.

     Lénye : nem jár, ha több időm lesz újból leírom !

     Nagyon sajnálom valamit elrontottam !
     Üdv. KJMné

     1. Kedves Kiss József Mné!

      Húúúú.., de nagyon sajnáljuk! 🙁

      Reméljük, hogy ezt sem adja fel, és megismerteti olvasóinkat is a válasszal!

      (És nem rontott el semmit.. 😉 )

 15. szeretném meg kérdezni, hogy a férjem 2008-decemberben halt meg , és özvegyi nyugdíjat kaptam utána 1 évig. Én 1956-ban születtem, 40 éves munka viszonyom meg van. igy januártól el mehetek nyugdíjba. az özvegyi nyugdíj feléledését igénybe tudom -e venni! ha januárban nem, akkor jogosult leszek -e rá a rám vonatkozó törvények szerint. köszönettel.

 16. Tisztelt Iroda!

  Édasanyám 1950-ben született édesapám 1994.12.20-án hunyt el. Édesanyám átmeneti járadékot kap előtte 50%-os rokkant volt. Özvegyi nyugdíjat kapott egy évig, ill. árvaellátást 1997-ig,/ ha a gyerek 18 éves koráig jár. /
  Kérdésem , hogy jogosult-e özvegyi nyugdíjra, feléledhet-e.

  KÖszönöm válaszát!

  1. Kedves tunder!

   Véleményünk szerint nem jogosult édesanyja az özvegyi nyugdíjra (nem éled fel).
   Részletes magyarázatot abban az írásban talál, amelyhez a kérdését fűzte (az írás második részében).

   1. Köszönöm gyors válaszát! Van egy bekezdés amely értelmezése szerint járhat az özvegyi nyugdíj. Önök ezt hogyan értelmezik?Ebben kérném még segítégüket!

    Köszönettel.Tünde

    “Felhívjuk az érintettek figyelmét arra, hogy a fenti rendelkezés alapján az özvegy akkor
    jogosult az özvegyi nyugdíjra, ha a megállapításhoz, illetve a feléledéshez szükséges
    feltételek valamelyike 1993. március 1-je és 2007. december 31-e között – a házastárs
    halálától, illetve az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tizenöt éven belül ?
    bekövetkezett és a jogosultság feltételeivel a kérelem elbírálásakor is rendelkezik. Ebben
    az esetben az ellátás 2008. január 1-jétől állapítható meg.”

    1. Kedves tunder!

     A válaszadónak mindig nagy a felelőssége, mert viszonylag kevés adatból kellene tudni egzakt választ adnia, és lehetőség szerint olyant, ami a kérdés feltevőjének tetszését is elnyeri. 😉

     Mi nem egy bekezdést ragadunk ki azért, hogy a vélt helyes választ eltaláljuk, hanem összefüggéseiben, több oldalról igyekszünk összefűzni a logikai láncolatot. Nem mondjuk azt, hogy 100%-os a hatékonyságunk (bár közel járunk ehhez a “varázsértékhez”.
     Önnek is azt javasoljuk, hogy kérje ki ingyenesen a nyugdíjigazgatóság véleményét, mert így lehet igazán hivatalos a válasz.

     A nyugdíj kérdései csak érintőlegesek a könyvelői szakmához, megnyugtató egy “szakválasz” lenne. Kérje meg, ha megkapta, ossza meg velünk, hogy mi is megoszthassuk másokkal!
     Előre is köszönjük szépen!

 17. Még kiegészitőként el szeretném mondani 1974 1977 -ben szültem van két gyerekem nem kaptam gyest mert nem volt meg az egy év munka viszonyom , akkor még allanyi jogon nem járt a gyes. Kérdésem a gyerekekre kapok -e éveket vagy beszámitják valamibe hogy othol neveltem öket. köszönöm gizus

  1. Kedves Barnáné Pócsi Gizella!

   Bármennyire is sajnáljuk megromlott egészségi állapotát, mégis azt kell mondanunk, hogy nem tudunk Önnek egzakt választ adni; a jövőbe nem látunk, és nem is kívánunk találgatásokba bocsájtkozni.
   Az özvegyi nyugdíj feléledéséről olvashatja részletes írásunkat éppen ott, ahova kérdéseit írta. Az Ön esetére vonatkozó nyugdíjbavonulási lehetőségről összefoglaló táblázatunkat tanulmányozhatja.

 18. Én 1953 ban születtem munka viszonyom 30 év 2005 nov. 28 -án meghalt a férjem egy évig kaptam az özvegyit. 2008 jan . 40% nem rehabitálható 27000 ft kapok. az idén mütőték a térdemet es aszemmemet szeretnék bizotsághoz menni . Ha egy magasabb leszázalékba esnék mi az esélyem, mit kaphatok, mivel dolgozni nem tudok jelenleg álományba vagyok . sajátnyugdij , özvegyi nyugdij minden érdekkel. köszönöm előre is a vállaszt.. gizus

 19. Azt szeretném tudni,hogy a férjem 2005 március1 meghalt én 1953 április 3 születtem és 1 évig kaptam az özvegyit.Ha minden igaz 2011 januártól elmehetek nyugdíjba 42 ledolgozott éveim vannak.A kérdésem az lenne,hogy választhatok e a két nyudij közül mert úgy tudom,hogy van ilyen lehetőség.előre is köszönöm

  1. Kedves virág53!

   Alapesetben Ön előrehozott öregségi nyugdíjra 2012-ben lesz jogosult, 2011-ben akkor mehet nyugdíjba, ha munkaadójával erről megállapodtak és ezt benyújtották a nyugdíjigazgatóságnak, valamint a munkaadó megfizeti a 2012-ig terjedő nyugdíj összegét.

   A két nyugdíj közül nincs választási lehetőség, hanem az özvegyi nyugdíj feléled: Ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte vagy rokkant, de saját jogú nyugellátásban nem részesül, az özvegyi nyugdíj 60 százaléka annak a nyugdíjnak, amely az elhaltat halála időpontjában öregségi vagy rokkantsági nyugdíj címén megillette volna.

   Ha az özvegy egyidejűleg saját jogú nyugellátásban is részesül, vagy a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartása címén került megállapításra az özvegyi nyugdíj, akkor az özvegyi nyugdíj mértéke annak az öregségi, rokkantsági (baleseti rokkantsági stb.) nyugdíjnak a 30 százaléka, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.

   A 60 százalékos mértékben megállapított özvegyi nyugdíj helyett 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani attól az időponttól kezdődően, amelytől az özvegy saját jogú nyugellátásban részesül. A 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj az özvegy saját jogú nyugdíjának összegére tekintet nélkül jár.

 20. T. Cím!
  Olvasva a honlapjukon megjelent előrehozott korkedvezménye nyugdíj részleteit az egyéb rendelkezéseknél férfiaknál 1954 es születési évnél megszakad a sor (60 év 183 nap)
  Ez azt jelenti, hogy az 1955 születésű férfiak a női szabályok alapján 61 éves korban vehetik igénybe vagy marad a 62 év ami az általános szabályokban le van írva?
  tisztelettel martonj

  1. Kedves Marton József!

   Azt ugyan nem értjük, hogy miért pont az özvegyi nyugdíj feléledése 2010 című írásunkhoz tette fel a kérdését, de most már mindegy; itt válaszoljuk meg. 🙂

   Az Ön által említett írásunk teljes (és helyes) címe ez: Öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 01-től ? Csökkentés nélküli előrehozás lehetőségével: FÉRFIAK
   Tehát, itt szó sincs “megszakadásról”, hanem egyszerűen annyi a helyzet; ezen korosztálybéliek vehetik igénybe a meglévő feltételek esetén a csökkentés nélküli előrehozás lehetőségét.

   Az 1955-ben született férfiaknak az öregségi nyugdíjkorhatára 64 év. A nyugdíjkorhatárokról összefoglaló táblázatot olvashat honlapunkon, ha ide kattint.
   A korengedményes nyugdíjazás kérdésével is több írásunk foglalkozik, a honlap keresőjébe a “korengedmény” kifejezést írva ezek az írások sorban megjelennek.

 21. Tisztelt Cím !

  Én egy kissé más cipőben járok, mint az előttem szólok, de én is szeretnék tisztában lenni egy- két rám vonatkozó kérdéssel.
  1950 október 1-én születtem. 2007 október 1-óta előrehozott öregségi nyugdíjas vagyok, sajnos /szerettem volna dolgozni még, de nem engették/
  2002 augusztus 8-án halt meg a férjem és egy évig folyósították számomra az özvegyi nyugdíjat.
  Valahol egy törvényben, ami sajnos nincs a birtokomban már és nem is találom, azt írta, hogy az özvegyi nyugdíj utolsó kifizetési dátuma a mérvadó, ami a 10 évet jelenti. Ha ez így van és nagyon remélem, akkor én mindenképpen jogosultnak érzem magamat az özvegyi nyugdíj feléledésére.
  Előre is köszönöm válaszukat és azt is remélem, hogy ezt a TB törvényt valahonnan sikerül előkotornom.

  Maradok tisztelettel: Loli

  1. Kedves Loli!

   Ismereteim szerint Önnek feléled az özvegyi nyugdíja 62 éves korában, mivel a folyósítás megszűnését (2003. augusztus) követő 10 éven (2012. október 01-én) belül tölti be.

   Üdvözlettel: Losoncy Éva

   1. Nagyon szépen köszönöm válaszát. Időközben megtaláltam azt a dokumentációt, melyben ugyanezt megerősíti, mellel ÖN is kedves Losoncy Éva megnyugtatott engem.

    Maradok tisztelettel és köszönettel: Győri Délia, Loli

 22. Mit takar a feléledő nyugdíj? Visszamenőleg is kifizetik ?s milyen oldalon lehet utána nézni? kérem segítsenek.Köszönöm

  1. Kedves fgyörgyi!

   Elnézést, de a kérdését nem tudjuk értelmezni; ahova a kérdést feltette, eléggé részletesen leírásra került az özvegyi nyugdíj feléledése.
   Ha bővebben akar tudni róla, vagy részletekbe menő kérdései lennének, akkor a nyugdíjigazgatóságot, illetve az ONYF honlapját ajánljuk.

   1. Nagyon köszönöm már megtaláltam a segítséget .További eredményes munkát kívánok.

"Vissza a tetejére" gomb