Adó | Járulék | IlletékSzemélyi jövedelemadó

Szja köteles-e az alkalmi munkabér?

Nalkalmi-munkaem szokásos az idei év az alkalmi munkavállalással kapcsolatban. Az idén már a harmadik törvény van hatályban ezek szabályozására. De kell-e a magánszemélynek adóznia az alkalmi munkavállalás során kézhez kapott “nettó”  fizetése után?

Nézzük az idei év kronológiája szerint a törvényi szabályozást:

2010. január 1- március 31.

1997. évi LXXIV. Törvény az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó közterhek egyszerűsített befizetésérő

8. § (6) Az (1) bekezdésben említett bérjövedelmet nem kötelező bevallania annak a magánszemélynek, akinek ez a jövedelme kevesebb, mint a munkabér mindenkori legkisebb összegének (minimálbér) éves összege, és az Szja alkalmazásában adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmén kívül más, Szja szerinti adóbevallás alá eső adóköteles jövedelme nem volt.

2010. április 1- július 31.

2009. évi CLII. Törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról

10. § (1) E törvény alkalmazásában a 7. § (2) bekezdésében említett foglalkoztatásból származó jövedelemnek a kifizetett (nettó) munkabér száz százalékát kell tekinteni.

(2) A 7. § (2) bekezdésében említett foglalkoztatásból származó jövedelemről a természetes személynek nem kell bevallást benyújtania, kivéve, ha

a) külföldi személy vagy

b) egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840 ezer forintot meghaladja vagy

c) az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme mellett az Szja.tv. alkalmazásában adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmén kívül más, az Szja.tv. szerinti adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt.

2010. augusztus 1- december 31.

2010. évi LXXV. Törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról

9. § (1) E törvény alkalmazásában a 7. § (2) bekezdésében említett foglalkoztatásból származó jövedelemnek a kifizetett (nettó) munkabér száz százalékát kell tekinteni.

(2) A 7. § (2) bekezdésében említett foglalkoztatásból származó jövedelemről a természetes személynek nem kell bevallást benyújtania, kivéve, ha

a) külföldi személy vagy

b) egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840 ezer forintot meghaladja vagy

c) az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme mellett az Szja.tv. alkalmazásában adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmén kívül más, az Szja.tv. szerinti adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt.

Azaz?

Ha valaki alkalmi munkavállalóként szerzett jövedelmet, akkor ez is bérjövedelemnek minősül.

Nem kell bevallani, ha az így megszerzett jövedelem a törvényben szabályozott korlátot nem éri el és emellett

– más összevonás alá eső jövedelme nincs a magánszemélynek, vagy

– csak adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelmet szerzett.

Amennyiben a magánszemélynél az alkalmi munkavállalás során megszerzett jövedelem a korlátot meghaladja, akkor azt be kell vallani. Viszont fontos, hogy a kifizetett munkadíj után fizetett közteher nem tartalmaz személyi jövedelemadó előleget, így azt a magánszemélynek kell a bevallásakor befizetnie.

Ugyanakkor, a törvényi feltételek megléte esetén, a kapott igazolásban feltüntetett hónapok számának figyelembe vételével adójóváírást lehet érvényesíteni.

Azaz elképzelhető olyan helyzet, hogy az alkalmi munkavállalásból származó jövedelem adómentes marad, de ez nem mindig igaz!

De mennyi is az a korlát 2010-ben, amit még nem kell bevallani?

Amennyiben a magánszemélynek alkalmi munkavállalói jogviszonyából és az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az egyes időszakokat önállóan vizsgálva nem haladta meg az adott időszakra vonatkozó korlátot, és emellett nem szerzett jövedelmet vagy kizárólag adóterhet nem viselőjárandóságban részesült, abban az esetben mentesül a 1053. sz. bevallás (Bevallás a személyi jövedelemadóról) benyújtási kötelezettsége alól. Ezért az adóbevallási kötelezettség vizsgálatakor figyelemmel kell lenni az egyes törvények időbeli hatályára:

– 01.01 – 03.31-ig maximum 882.000 Ft

– 04.01 – 07.31-ig maximum 840.000 Ft

– 08.01 – 12.31-ig maximum 840.000 Ft.

Forrás: Adónavigátor Kft.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Ebben az évben egyszerűsített foglalkoztatással dolgoztam januártól május végéig. 12-15 napot egy hónapban, napi 4500Ft volt a bérem. Emellett május 1-ig bérpótló juttatást kaptam. Jelenleg 4 órás részmunkaidőben dogozom. Számíthatok-e arra, hogy a szja bevalláskor fizetnem kell?

  Válaszukat nagyon szépen köszönöm!

 2. Tisztelt könyvelő iroda!
  Szeretném tudni, hogy lehet-e tanulót mezőgazdasági idénymunkában foglalkoztatni? Ha igen milyen feltételekkel? pl.hány órát dolgozhat egy nap stb..

  Köszönettel:
  Kiss Brigitta

  1. Kedves kissbrigit!
   Kedves Brigitta!

   Nincs olyan korlátozás, amely tiltaná a tanulók ilyen jellegű foglalkoztatását, vagy megkülönböztetné őket más munkavállalóktól (feltéve, hogy nem gyerekkorú tanulókról van szó).

 3. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Az én kérdésem csupán az lenne, abban az esetben, ha az illető összeghatár alatt van 2010 első negyedévében, és csak akkor volt alkalmi munkavállaló, majd az év második felében már mint munkavállaló szerez összevonás alá tartozó jövedelmet, akkor az alkalmi munkából eredő jövedelmét be kell vallania? Erre a szerintem fontos kérdésre nem tért ki az írás.

  Előre is köszönöm a sgeítségüket.

  1. Kedves ks!

   Az egész írás erről a fontos kérdésről szól! 😉 Biztos, hogy az egész cikket olvasta, az “Egy kattintás ide a folytatáshoz? ?” utáni részt is? Mert ott van feketén-fehéren a válasz (amit most nem ismételnénk).

   1. Kedves Válaszadó!

    “az egyes időszakokat önállóan vizsgálva nem haladta meg az adott időszakra vonatkozó korlátot, és emellett nem szerzett jövedelmet vagy kizárólag adóterhet nem viselőjárandóságban részesült”
    Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy az egyes időszakokra tekintve a nem szerzett jövedelmet VAGY úgy is, hogy csak a jövedelmi korlát vonatkozik az egyes időszakokra, a szerzett jövedelem egész évre kell figyelembe venni.
    Erre szeretnék egyértelmű választ, amit továbbra sem látok az Önök bejegyzésében.

  2. Tisztelt Könyvelőiroda!

   Fiamat 9 hónapig egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazták, decembertől viszont főállásban dolgozik! Összevont jövedelme nem éri el a 820.000,- Ft-ot! Kell-e neki adóbevallást benyújtania, illetve hány százalékos adót kell kiszámolni? Elnézést, de nagyon nem vagyok otthon ebben a témában! Várom gyors válaszukat!
   Tisztelettel: Bódi Zsuzsanna

   1. Kedves Bódi Zsuzsanna!

    Amennyiben a magánszemélynek 2010-ben az egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelme mellett más adóköteles jövedelme is keletkezett, akkor az egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett összeget a személyi jövedelemadó bevallásában (1053. nyomtatvány) a 1053-A lap 1. sorában kell ezt szerepeltetnie.
    Mivel az egyszerűsített foglalkoztatás során kifizetett összeg nem tartalmaz személyi jövedelemadót, ezért az az előbb leírt módon kell bevallani, ugyanakkor az adójóváírás alkalmazható.

 4. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Először is gratulálok a honlapjukhoz, igazán hasznos dolgokat tartalmaz és sok segítséget nyújt! Gyermekem (1991) szakközépiskolába jár, 2010-ben alkalmi munkát végzett 07 (5 nap,”lepapírozva” minden), 08 (össz. 3 nap,nem kapott semmiféle papírt, igazolást…) hónapokban, 09 hónaptól kezdve tanulmányi szerződés alapján a gyakorlati helytől kap “bért”, természetesen ezek együttes összege nem éri el a 840 ezret. El kell-e készítenünk a 1053-as adóbevallását?

  1. Kedves KnéMo!

   Magunk részéről azt mondanánk, hogy hagyja a bánatba az egészet! 🙂

   A szabály pedig úgy szól, hogy amennyiben a magánszemélynek 2010-ben az egyszerűsített foglalkoztatás keretében ? feltételezhetően az alkalmi munka alatt ezt kell érteni ? szerzett jövedelme mellett más adóköteles jövedelme is keletkezett, akkor az egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett összeget a személyi jövedelemadó bevallásában (1053. nyomtatvány) a 1053-A lap 1. sorában kell szerepeltetnie.
   Az szja törvény 1. sz. melléklet 4. pontjában említett juttatások adómentes bevételek, tehát nem volt a gyereknek más adóköteles bevétele, így az alkalmi munka bevételét sem kell a bevallásban feltümtetnie, vagyis nem kell készíteniük ezek miatt 1053-as bevallást – szerintünk… 🙂

   1. Nagyon szépen köszönöm a szíves tájékoztatást, illetve a választ. További sikeres munkát kívánok! Tisztelettel:KnéMo

 5. Tisztelt Könyvelőiroda! Ha jól értelmezem az adóbevallásban szerepeltetni kell a férjem alkalmi munkavállalóként szerzett 142.240.-Ft-os jövedelmét, ha mellette a Munkaügyi Központtól álláskeresési járadékot is kapott? És az alkalmi munkabér után adót is kell fizetni ebben az esetben? Kérem segítsenek válaszukkal.
  Tisztelettel: Mátrai Ferencné

  1. Kedves Mátrai Ferencné!

   Előfordulhat, hogy adófizetési kötelezettsége is keletkezik, de nem az alkalmi munka miatt, hanem más jövedelem is volt, mint az alkalmi munka.

   Ugyanakkor az alkalmi munka adójóváírásra is jogosít.

 6. Tisztelt Könyvelőiroda!Főfoglalkozású egyén vagyok. Havi bruttóm 230.000 ft. Szabadidőmben eljárok kőműveshez dolgozni. 500 ft-os nettó órabérben egyeztünk ki. A főnököm ennyit is ad, azt mondja, hogy alkalmiban a nettó egyezik a bruttóval. A csaladban azt mondják, hogy ez így nem jó , mert majd jövő évaben amikor adóznom kell a fő és mellékfoglalkozásból akkor majd jókora adóhátralékot vetnek ki rám. A főnök bejelent, fizeti utánam minden alkalommal az 1000 ft-ot és azt mondja, hogy ez minden terhet fedez, még az én szja-mat is. Igaz-e ez vagy a nettó 500 ft-ra még a 16% szja-t is meg kellene kapnom, tehát 580 ft bruttót kéne kapnom és majd azt én leadózom.
  Várom válaszukat ! Előre is köszönöm ! Tóth II László

 7. Tisztelt Cím!

  2010-ben a nyugdíjam mellett, alkalmi munkákat végeztem, melyet az év során három féleképpen is elszámoltak, ahogy a jogszabályok változtak. A lényeg, hogy a kézhez kapott összeg nem haladja meg a 600 ezer forintott. E mellett megbizási szerződéssel is dolgoztam egy cégnek amiért összesen bruttó 110.000 forintott kaptam, amelyből a megbízó adóelőleget fizetett utánam.
  Azt tudom, hogy adóbevallást kell készítenem a megbízással végzett munka, vagyis az adóelőlegezett jövedelem miatt, de a már kézhez kapott nyugdíjamból, és az alkalmi munkáért szintén kézhez kapott jövedelmemböl, várható-e, hogy még adót kell befizetnem? Függ-e ez a nyugdíj összegétől, vagy csak az számít, hogy a nyugdíj melletti bruttó jövedelmem nem halatta meg a 800.000 ezer forint összeget?

  Köszönöm segítségüket, Gócza Attila

 8. Tisztelt Könyvelőiroda!

  2010.12.14.-én kijelentett a munkaadócégem,én be is jelentkeztem a Munkaügyi Központhoz,ahol ellátást állapítottak meg,amit január végén folyósítanak!
  De viszont dolgoztam decemberben 8 napot,amit most utólag tudtam meg,hogy interneten jelentik minden nap,semmi jelenléti ívet,semmi papír formátumot nem irattak alá.Persze erre a 8 napra kaptam fizetést,és most is folyamatosan dolgozok.A kérdésem az lenne,hogy ha mindennap jelentenek interneten az Apeh-hez,akkor ez hogyan fogja érinteni a Munkaügyi Központtól megállapított ellátást?Mert nem szeretném utólag visszafizetni!

  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Gardáné Zsuzsa

  1. Kedves gardanezsuzsa!
   Kedves Gardáné Zsuzsa!

   Sok a kérdőjelünk. 🙂
   Ha 14-én kijelentették, akkor most hogyan dolgozik? Svarc und svarcban? Milyen ellátást kap a Munkaügyi Központtól?
   Vannak olyan esetek, amikor Önnek kell jeleznie a Munkaügyi Központnak (pl. hogy ismét elhelyezkedett, vagy hasonló dolgok).

"Vissza a tetejére" gomb