Adó | Járulék | IlletékÁltalános forgalmi adóEgészségügyi hozzájárulásEgyszerűsített vállalkozói adó (EVA)KIVA

Adózási határidők 2013. február 20. vagy február 25.

adóbevallások, határidőkMár az Ügyfelek is teljesen összekeveredtek, hogy milyen kötelezettségnek meddig kell eleget tenni. Foglaljuk össze, hogy a következő néhány napon belül, milyen bevallásokat kell elkészíteni. Ha már készen vagyunk, akkor legyen ez egy ellenőrző lista.

ÁFA

A havi bevallású cégek január havi bevallását február 20-ig kell elkészíteni. Közösségi ügylet esetén ne felejtsük el az összesítő nyilatkozatot sem.

A bevallás a már megszokott 65-ös, de most A és M lapjai is vannak. Az M lapra kell részletezni a kétmillió áfatartalom feletti számlákat. Ha nincs ilyen számla, akkor az M lapot nem kell kitölteni, de nekik is a 1365A lapot kell használni.

A tavalyi évről még az éves bevallások vannak hátra, aminek a határideje február 25. Ha az elszámolandó adó a 250 ezer forintot meghaladja, akkor a cégnek már január 20-ig bevallást kellett adnia.

EGYÉB ADÓK

A cégek többségénél a 20-ig leadandó 01-es bevallás nem tartalmaz adatot, de a korábbi évek áfateljesítménye alapján könnyen lehet, hogy havi gyakoriságként kell leadni. A legcélszerűbb erre a bevallásra egy NY-es nyilatkozatot tenni, és akkor a későbbiekben nem lesz teendő. (Kivéve, ha mégis keletkezik valamilyen kötelezettség, pl. rehabilitációs járulék.)
A cégautóadó most nem kérdés, azt majd negyedévente kell bevallani

KIVA

Ez a legelső előleg-bevallás. Annak kell havonta az előleget bevallania és megfizetnie, akinek a tavalyi árbevétele a 100 millió forintot meghaladta.

Az előleg megállapítására két módszer létezik (teljes adóalap vagy egyszerűsített módszer), de fontos tudni, hogy bármelyiket is használjuk, attól az év hátralevő részében már nem térhetsünk el.

SZJA

Nagy feladat még az egyéni vállalkozók és áfás magánszemélyek szja-bevallása. Ennek határideje február 25. Ebben van még az egészségügyi hozzájárulás, és egyéb jövedelemhez kapcsolódó adók bevallása is.

EVA

Az egyszerűsített vállalkozói adóról annak kell február 25-ig bevallást adni a 1243-as bevalláson, aki bevételi nyilvántartást vezet. Ide tartoznak az egyéni vállalkozók és a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó bt-k és kkt-k.

Aki tavaly eva alany volt, de idén kilépett, és a társasági adó hatálya alá került, annak március 1-ig a 1343TAO előleg-bevallást is be kell adni.

Kifelejtettünk volna valamit? Írják meg a hozzászólásokba!

(az Adónavigátor Kft. engedélyével közzétett írás)

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. A társasházak, társasüdülők a 2012-ben szerzett jövedelmükről A bevallás benyújtásának határideje:
  ? abban az esetben, ha a társasház az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett 2013. február 25-e,
  ? egyéb esetekben 2013. május 21-e.

 2. A 1212-es, szakképzési hozzájárulás éves elszámolásának benyújtási határideje is 2012. február 25.
  Gyakorlatilag decemberi 1212-es bevallás nem volt, ezért ez a bevallás a decemberi kötelezettséget és az éves kerekítésből adódó összeget fogja tartalmazni, illetőleg a tanulóképzés esetén ugyancsak az éves össeget és az előleg közötti különbséget.

  1. Kedves Kramarics Noémi!

   Köszönjük szépen!
   Kicsit pontosítanánk ezt a kötelezettséget: nem a december havi kötelezettséget kell bevallani a 01-es sorban, hanem az éves kötelezettség és a már bevallott január-november hónapok különbségét.

 3. Nem a klasszikus vállalkozásokat érinti ugyan, de a könyvelő kollégák találkozhatnak vele:

  Azon nonprofit szervezet, amely a 2012. adóévben vállalkozási tevékenységből (az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár kiegészítő vállalkozási tevékenységből) származó bevételt nem ért el, vagy e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számolt el, a társasági adó bevallására szolgáló 1229-es nyomtatvány benyújtása helyett ? bevallást helyettesítő nyomtatványon ? NYILATKOZATOT tehet, amellyel teljesíti a bevallási kötelezettségét. A társasági adóbevallást helyettesítő NYILATKOZAT megtételére

  2013. FEBRUÁR 25-ÉIG

  benyújtandó 1201-es bevallás főlapjának (E) blokkjában, ?X? JELÖLÉSÉVEL van lehetőség.

"Vissza a tetejére" gomb