Adó | Járulék | IlletékKATA

ÚJ KATA 2022.09.01-től – megjelent a törvényjavaslat

Katázás csak a lakosság felé?

Módosítva 2022.07.12-én, 16:00-kor: Ma délután, mintegy fél órája, kivételes eljárás keretében 120 igen, 57 nem és 1 tartózkodó mellett elfogadta az Országgyűlés a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvénymódosítást.

További tenni- és tudnivalókért keresse fel könyvelőjét, adótanácsadóját. Az “ÚJ KATA TÖRVÉNY” 50 nap múlva hatályba lép!

Kedves Barátnéink és Barátaink!

Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes benyújtotta (előadó: Varga Mihály pénzügyminiszter) a Kormány nevében, és ma, pontosan 12:00-kor, iktatták az Ország Házában “a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényjavaslatot.
A mintegy 450ezer érintett vállalkozásból legalább 410-440ezren már hetek óta, az első Parragh-jelzés óta, szinte naponta hívta könyvelőjét, kata-társát, ügyfelét, a szakszervezetet, a tanácsot, és ki tudja még kicsodát-micsodát: “Tudsz valamit az új KATA-ról?”

Ma végre fellebbent a fátyol, a Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új kata törvényjavaslatot – bár ne tudtuk volna meg, hogy mit rejtenek a változások!

Az előterjesztés a Parlament oldalán elérhető a https://www.parlament.hu/irom42/00583/00583.pdf címen. Az Iromány száma: T/583.

Az első olvasatban úgy foglalhatjuk össze, hogy a KATA intézményét halálos találat érte, feltehetően lényegesebb módosítások nélkül fogja az Országgyűlés elfogadni a kormány előterjesztését.

2022. szeptember 1-től ez a KATA már nem az a KATA lesz, amit megismertünk; az adó alanya a főfoglalkozású egyéni vállalkozó. Még érthetőbben: kisadózó: a kisadózó vállalkozók tételes adója szerinti adózást jogszerűen választó egyéni vállalkozó. [Vegyük észre, hogy nincs pl. mellékfoglalkozású, nyugdíjas, Bt-s katázás…] A tételes adó mértéke havonta 50 ezer forint.[Nincs 25ezer Ft, nincs 75ezer Ft, csak 50ezer Ft…]

A kisadózói adóalanyiság megszűnik, ha a kisadózó az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez bevételt, kivétel a TESZOR 49.32.11 szerinti taxis személyszállításból származó bevételt, továbbá a fizetési számlán jóváírt kamatot.
Magyarán szólva: aki nem taxis személyszállító, vagy nem a megtakarítási betéteinek kamataiból él, és kisadózó egyéni vállalkozó, az csak magánszemélyek felé állíthat ki számlát, vagy valamilyen módon megoldják, hogy a megbízó cég feketén fizessen számára, ha annyira elengedhetetlen amit a megbízó javára tevékenykedik. [Mi lesz itt, ha az összes IT-s személyt vissza kell venni magas fizetéssel, és az ahhoz társuló magas járulékokkal…? Az eddig is elég hektikus megoldásokkal dolgozó állami igazgatási rendszer megoldásai még érdekesebbek lesznek?]

A KATA bevételi keret évi 18millió forintra emelkedik.

Úgy tűnik, hogy a kormány a jelenleg kata szerint adózók jelentős részének ellehetetleníti a katázását, azáltal, hogy a cégektől származó bevételt kizárja a kata bevételeiből.
A törvényjavaslat, ebben a formában, nagyon komoly mértékben érinti a már említett 450 ezer katás adózót, mert várhatóan jelentős adóteher-emelkedéssel nézhetnek szembe, amennyiben nem a megszűnést választják, avagy a feketegazdaságba történő visszahúzódást.
Az igen valószínű, hogy a többség kénytelen lesz az átalányadózást választani, ezzel magasabb közterheket, magasabb költségeket vállalni, életszínvonaluk romlásával számolni.

Kedves Vállalkozók, Art. szerinti Kifizetők!

A törvénytervezetet alaposabban fogjuk tanulmányozni, betűről betűre értelmezni, és ennek tükrében minden érintett vállalkozás helyzetét átgondolni, az átpozicionálás legoptimálisabb forgatókönyvét kitalálni igyekszünk, amelyhez némi időre és türelemre van szükségünk.

Csak ajánlani tudjuk mindenkinek, köztük azoknak a KATA vállalkozóknak különösen, akik eddig bármilyen megfontolásból nem tartották szükségesnek könyvelőt foglalkoztatni, hogy a jövő hét folyamán sürgősen keressék fel kedvenc könyvelőjüket, adótanácsadójukat!
Ne a piaci Jancsi nénivel, avagy a nem kevésbé adóügyekben felkészült Bözse bácsival konzultáljon senki a jövőjét erősen befolyásoló adóügyi kérdésekben! A kellemetlen mellékhatások elkerülése érdekében kérdezze könyvelőjét, adótanácsadóját!

Ügyfeleink helyzetét automatikusan átvizsgáljuk, és a jövő héttől minden érintettel megkezdjük a közvetlen konzultációt, amihez javasoljuk, hogy mindenki készüljön fel azzal, hogy legalább a cikkünkben hivatkozott 22 oldalt alaposan tanulmányozza.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

"Vissza a tetejére" gomb