Természetbeni juttatás

Internet szolgáltatás juttatása 2011-ben

2011-től a kedvezményes adózás alkalmazásához az internet-szolgáltatás csak korlátozott összegben téríthető meg, ami havonta nem lehet több mint 5000 Ft. Ha a törvényt szó szerinti értelmezzük, akkor csak ezt lehet havonta kifizetni, és nem többet. De a törvényt tényleg szó szerint kell értelmezni?

A szja-törvény 71. § (1) d. pontja szerint béren kívüli juttatásnak minősül a munkavállalónak legfeljebb havi 5.000 forintot meg nem haladó összegben

– internet szolgáltatás ingyenes vagy kedvezményes biztosítása, vagy
– internet szolgáltatás költségének a nevére szóló vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója nevére szóló számla alapján történő megtérítése, ideértve – legfeljebb három hónapon belül az említett számlával történő utólagos elszámolással – a kizárólag erre szóló utalvány juttatását is;

A törvény szövege szerint

A törvény szövege szerint havi 5.000 Ft-ot meg nem haladó összegről van szó. Ha a juttatás napja az a nap, amikor azt a magánszemély megszerzi, akkor egy hónapban nem fizethetünk ki neki több mint 5.000 Ft-ot még akkor sem, ha az több havi internetet tartalmaz.
Tehát, nem vonhatunk össze hónapokat, mert akkor már egy adott hónapban magasabb értékű juttatást adnánk.

A Kisvállalati Adómegtakarítás ABC-je című könyv kéziratát az alábbi megjegyzéssel zártuk le 2011. februárjában:

?Más juttatásokkal kapcsolatban már előfordult, hogy az adóhatóság kedvezőbb gyakorlatot is engedélyezett. Ezért itt is elképzelhető, hogy olyan állásfoglalást ad majd ki, melyben ezt akár évi 60 ezer forintban is értelmezhetjük.?

Az adóhatóság szerint

2011. áprilisában így szól az egyik helyi adóhatóság írásban kiadott álláspontja:

?A törvényi rendelkezés nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az adóév során a havi 5.000 forintos összegben adható internet szolgáltatás juttatását egy összegben (5.000 forint * 12 hónap = 60.000 forint) tartalmazó számla alapján adja a munkáltató. A számlának tartalmaznia kell a szolgáltatás juttatásának hónapjait (vagy felsorolva a hónapok megnevezését vagy azt, hogy folyamatosan, melyik hónaptól melyik hónapig terjed az internet-szolgáltatás igénybe vétele).?

Ebben az esetben is figyelni kell tehát a havi mértékekre, mert a havi díj nem lehet több mint 5.000 Ft.

Kérdezhetjük, ha engedélyezik a havi értékek összevonását, akkor miért nem fogalmazták ezt bele a törvénybe úgy, mint ahogyan azt az étkezési jegynél is megtették?

Továbbiak
"Vissza a tetejére" gomb