Adó | Járulék | IlletékSzemélyi jövedelemadóTermészetbeni juttatás

Tanácsadási utalvány adómentesen?

cafeteria

Több utalványforgalmazó cég kifejlesztette a tanácsadási utalványát, melyet ? állításuk szerint ? adómentesen adhat a munkáltató. Igaz ez? Vajon milyen feltételei vannak az adómentességnek?

Az szja-törvény 1. számú mellékletének 8.29. pontja szerint:

a munkáltató, volt munkáltató által a csoportos létszámleépítés miatt elbocsátott, vagy elbocsátandó munkavállalók részére nyújtott olyan szolgáltatás, mellyel a munkáltató a munkavállaló újra-elhelyezkedését támogatja, azzal, hogy e rendelkezés alkalmazásában a munkavállaló újra-elhelyezkedését támogató szolgáltatásnak minősül a pszichológiai tanácsadás, az át-, illetve továbbképzés, a munkajogi tanácsadás.

Szerintem ez az idézet nem igényel sok magyarázatot, de azoknak, akik a tanácsadási utalványokat a cafeteria keretben választható juttatásként adják, azoknak mégis egy kis segítség az értelmezéshez.

A juttatás csak akkor adómentes, ha a dolgozót elbocsátják, vagy el kívánják bocsátani csoportos létszámleépítés keretében.

Tisztázzuk, hogy mikor beszélhetünk ún. csoportos létszámleépítésről. A törvény a fogalmat a féléves átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva határozza meg, és csoportos létszámcsökkentésnek minősít, ha a munkáltató

–  húsznál több és száznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább tíz,
–  száz vagy annál több, de háromszáznál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább a munkavállalók tíz százaléka,
– háromszáz vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább harminc munkavállaló munkaviszonyát kívánja megszüntetni.

Nem adómentes tehát az a tanácsadási utalvány, melyet állományban levő munkavállalóknak adunk valamilyen továbbképzésre.

Ennek megfelelően szerintem nem is életszerű a cafeteria szabályzatba ilyen juttatási formát beemelni, hiszen ez a dolgozó felé olyan üzenetet jelent, hogy őt el szeretnénk küldeni.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb