Személyi jövedelemadóTermészetbeni juttatás

Mire váltható be a melegétel utalvány?

Nmelegételemrég a hétvégi bevásárlásnál az egyik ?madaras teszkóban? (Auchan) a pénztárnál előttem fizető hölgy élelmiszereket, tisztítószereket és műszaki cikkeket pakolt a futószalagra, majd melegétel utalvánnyal és készpénzzel fizetett. A pénztáros a tavaly év végéig a hidegétkezési jegyeknél megszokott természetességgel fogadta el és kezelte a melegétel utalványokat is.

Megváltozott volna a törvény, erről lemaradtam??!

2010. január 27-én az APEH közzétett egy tájékoztatót a meleg étkezési utalványok elfogadásának feltételeiről. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a meleg étkezési utalványokat nem lehet beváltani azokra a dolgokra, amelyekre a hideg étel utalványnál korábban megszoktuk.

Sok munkáltató az eddigi hideg étkezési jegy helyett meleg étkezési utalványt ad a dolgozóinak.

Ma már nem elérhető az a bizonyos januári APEH állásfoglalás. Levették a weboldalról.

Mit jelent ez? Pontosan nem tudom. Hiszen nem adtak ki ezzel ellentétes állásfoglalást.

És a törvény nem változott azóta.

Mit mond a törvény?

Így továbbra is azt gondolnánk, hogy a tavalyihoz hasonlóan a melegétel utalványt az alábbi szolgáltatásokra lehet felhasználni:

– étkezőhelyi vendéglátás keretében, amikor ?az ital és helyszínen készített étel helyben-fogyasztásra történő értékesítése, gyakran a szórakoztatás valamilyen formájával együtt? történik,

– munkahelyi étkeztetés keretében amikor ?az étel és ital meghatározott személyek (pl. munkavállalók, tanulók) által igénybe vehetően, általában mérsékelt áron történő közvetlen értékesítése történik?,

– közétkeztetés keretében, amikor ?a más helyen történő fogyasztásra központi konyhán készített étel értékesítése? történik (pl. munkahelyi melegítő konyhára történő kiszállítás, étlapról választott csomagolt étel-adagok kiszállítása).

Mi változott?

A ?melegétel utalványokat? újabban elfogadják a bevásárlóközpontok is, így meg lehet rajta venni azokat az alapanyagokat, melyekből otthon főzhetjük meg az ebédet? és sok minden mást is. Nem mintha ez engem zavarna, csak a törvény nem erről szól.

Nézzük meg, hogy a munkáltatónak – és a könyvelőnek – van-e felelőssége akkor, ha szintén így értelmezi a törvényt?

Kié a felelősség?

Egy munkáltató akkor tartja be a törvényt, ha a juttatás:

– természetben nyújtott melegétel,

– vagy csak meleg étkezésre beváltható utalvány.

Csak ezekben az esetekben fizethető a kedvezményes 25%-os adó.

Mi van az utalványra írva?

Ha az utalványon a kibocsátó feltünteti, hogy kizárólag étkezőhelyi vendéglátást, közétkeztetést vagy munkahelyi étkeztetést biztosító szolgáltatónál váltható be, vagy egyszerűen csak annyi, hogy ?melegétel utalvány?, akkor szerintem a munkáltatónak nem kell aggódni, mert a kedvezményes, 25%-os adózású természetbeni juttatásnak megfelelő utalványt adott a dolgozónak.

Hogy ezt a dolgozó és elfogadóhely közötti ügyletben mire váltják be, az legyen az elfogadóhely és a munkavállaló gondja és felelőssége.

Ha biztosra akarunk menni, az utalvány átadásakor tájékoztatni kell a dolgozót arról, hogy törvény szerint mire váltható be az utalvány és nyilatkoztassuk őt a tájékoztatás megtörténtéről!

(A szerkesztő megjegyzése: A tájékoztatás másik célszerű módja, ha a melegétel utalványra a törvény vonatkozó részét – akár kis betűkkel is – rányomtatjuk, mert akkor biztosan nem keverünk el egy újabb nyilatkozatot. Ugyanakkor az elfogadó is tájékozódhat az elfogadásról, ha akar; mi mindenesetre mindenkinek szóltunk… 😉 )

 

(Forrás: Adónavigátor Kft.)

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb