Társadalombiztosítás

Keresetkorlátozás rokkantsági és rehabilitációs ellátás esetén 2012-től

rokkantsági ellátás és rehabilitációs ellátás 2012.A törvényhozás alig döntött a rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás 2012. évi szabályairól, mi már a lényeget feldolgoztuk, és honlapunkon megjelentettük a döntés tartalmának lényegét. (A megadott hivatkozást követve olvasható írásunk.)

 Természetesen, ez a törvény is annyira későn és faramuci szövegezéssel született, hogy az érdekeltek csak idegesen néznek ki a fejükből, és nem értik, hogy mi történik egyáltalán. A törvényhozók nem nagyon érzékelték, nem nagyon érezték át, hogy az egészséges emberek sem tudják feldolgozni ezt az irtózatos változás-dömpinget, és az egészségükben károsodott embertársainknak a saját bajukon kívül még ezzel a bizonytalansággal is meg kell küzdeniük. Nem képzeltek bele egyáltalán, vagy ha igen, akkor érzéketlenek, hogy ilyen döntésre felkészülni az embereknek nem elég a 11 nap ami az évből még hátra volt.

FIGYELEM! Az ellátásban részesülő, keresőtevékenységet folytatók figyelmét felhívjuk ismételten és hangsúlyosan, hogy a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás nem nyugellátás, ezért 2012. január 1-jétől a foglalkoztatottak nem minősülnek nyugdíjasnak, az egyéni vállalkozói engedéllyel rendelkezők, illetőleg a társas vállalkozás tagjai pedig nem minősülnek kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozónak!

Magyarul ez annyit jelent, hogy pl. aki eddig Bt. beltagjaként kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősült, nem vett ki egy huncut vasat sem az havi 5.100,- Ft-tal “megúszta”, 2012. január elsejétől 59.000,- Ft (!) összeget kell, hogy befizessen a NAV kasszájába. 🙁 🙁

Mindezek mellett, a keresőtevékenységet végzőket továbbra is “fenyegetik”, korlátozzák:

A 2011. december 31-én

a) I-II. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban,

b) az öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven belül betöltő III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban,

c) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött vagy 5 éven belül betöltő rendszeres szociális járadékban,

d) átmeneti járadékban

részesülő rokkantsági ellátásban részesülő személy ellátását meg kell szüntetni, ha keresőtevékenységet folytat és a jövedelme 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

E rendelkezés alkalmazása során a 2012. július 1-jétől szerzett jövedelem vehető figyelembe.

Ha a bányászok egészségkárosodási járadékában részesülő biztosítással járó jogviszonyban áll és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát, ezen keretösszeg elérését követő hónap első napjától a tárgyév december 31-ig (de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig) az ellátás folyósítását szüneteltetni kell.

Keresőtevékenység folytatása esetén a 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesülő ? az öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven túl betöltő, azaz 1954. december 31-ét követően született ? rehabilitációs ellátásban részesülő személy ellátásának megszüntetésére nem kerül sor.

A rehabilitációs járadékban részesülő, keresőtevékenységet folytató személy ellátását meg kell szüntetni, ha a járadékban részesülő hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének havi átlaga meghaladja a rehabilitációs járadék összegének kétszeresét és a minimálbér összegét.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. 2008 09 01 töl 50% os volt III (harnadik)csoportba tartozo rokkantságit állapitot meg Országos Rehabicios és Szociális Szakértöi Intézet Mégse kaptam semmiféle rokkansági ellátást 2012 március 6 .72 % öszegészséügyi rosszabbodást (kivéve baleseti járadékot amit 1985 ota kapom

 2. a GYIVI böl kihozott gyerekek nem az elözöházasságbol hanem nevelt gyerekek

 3. szolgálati idönek számit e GYIVI-böl 6 gyerek és1 örökbe fogadott gyerekek nevelése nem hivatásos nevelöszűlő ként

 4. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  Ha a társas vállalkozás főtevékenysége legalább középfokú végzettsége, vagy legalább középfokú szakképesítést igényel a vezetőnek (vagy minden dolgozónak is) legalább a garantált bért kell adni.
  Honnan tudhatom meg biztosan, hogy pl.: a 2561 galvanizálást végző cég tevékenysége igényel-e legalább középfokú szakképesítést?
  Köszönettel

 5. Tisztelettel köszöntöm Önt.Érdeklődni szeretnék,rehabilitációs ellátásban részesülök.A közlönyben olvastam,hogy nekem is járna az 1.6%-os emelés,De sajnos nem kaptam.Nagyon elkeserít,hogy 38-éves munkaviszony után27000ft-ot kapok.Ez a törvény, elfogadom.Munkahelyem nincs,más jövedelmem sincs,és még az a kis emelés sincs.Tisztelettel várom válaszát, miért nem kapom az emelést?Évi

  1. Kedves Pósán Gáborné!

   A Magyar Közlöny 134. számában megjelent rendelet értelmében a – többek között – az emelés azon rehabilitációs ellátás után jár, amely után a jogosultnak a nyugellátások és egyes más ellátások 2012. január havi emeléséről szóló 335/2011. (XII. 29.)Korm. rendelet 2. §-a alapján emelés (a továbbiakban: januári emelés) járt.

   [335/2011. (XII.29. Korm. rendelet]
   2. § (2) …kell emelni

   2012. január 1-jétől ? az arra jogosultak esetében az 1. § (2) bekezdése szerinti emelést követően ? 4,2 százalékkal emelt összegben kell folyósítani az 1. § (2) bekezdés a)?h) pontja szerinti ellátásokat.

   1.§ (2) h) pontja említi a rehabilitációs ellátást (…emelt összegben kell folyósítani)

   … a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 33. § (1) bekezdése alapján a III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj helyett folyósított rehabilitációs ellátást

   1. Tisztelettel köszönöm a választ,úgy értelmeztem,hogy kellett volna emelést kapnom.Sajnos a városomban működő ny-intézetben, nem tudtak válaszolni a kérdésemre.A tanács az volt, írjak Budapestre,és kapok választ.Írtam,válasz az
    volt,várjak,kb 22-napot,addig rám kerül a sor.27000ft-ból tengődök 38-éves munkaviszony után.56-évesen. Munkahelyem nincs,már nem tudunk teljes erővel dolgozni,nem érdemlünk egy elfogadható összeget.Tudom,és meg is értem,hogy nem lehet igazságosan eljárni,üres kasszából,de én. és még sok hasonló sors társam, végig dolgoztuk az életünket,beteg lettem,nem érdemlek többet.Ez a 27000 ft sok éve ugyan annyi,nem változott.Vajon miért?Elnézést kérek a hosszú levelemért,de nagyon el vagyok keseredve.Tisztelettel:Évi

    1. Kedves Pósán Gáborné!

     Sajnos, nem tudjuk megmondani adatok hiányában, hogy ön rendelkezik-e a feltételekkel vagy nem, és ebből következően azt sem tudjuk megmondani, hogy jól értelmezte-e az elmondottakat.
     Az iratok önnél vannak, és akkor már tud is dönteni, ha kiveszi a fiókból őket, és megnézi a pontos ellátás elnevezéseket.

     A többi résszel egyetértünk, de nem tudunk mit tenni… 🙁

 6. még midig nemértem baleseti járadékos megváltozott munkaképességü személynek számit e

  1. Kedves Juhász János!

   A társadalombiztosítás rendszerében nyújtott ellátások az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás keretében vehetők igénybe. A baleseti járadék az egészségbiztosítási ellátáson belül a baleseti ellátások közé tartozik, míg a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai (amelyek ugyancsak az egészségbiztosítási ellátások közé tartoznak) egy másik csoport.

   Baleseti járadékra az jogosult, akinek üzemi baleset következtében tizenhárom százalékot meghaladó egészségkárosodása keletkezett, de a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai nem illetik meg.

   Ha kérdésére adott választ teljesen magyarra fordítjuk, akkor: nem. 🙁

 7. Tisztelt Könyvelő Zóna. Elnézésüket kérem de nekem még új a számítógép kezelése és nem tudtam hol kell a választ keresnem.Azt gondoltam hogy valami nem odavalót kérdeztem.Válaszukat köszönöm és még egyszer elnézést kérek türelmükért hálás vagyok. Munkájukhoz sok sikert kivánok! Tisztelettel.Dzsudzsák Jánosné.

  1. Kedves Dzsudzsák Jánosné!

   Inkább mi tartozunk bocsánatkéréssel, hogy nem tudtunk valami frappánsat válaszolni, de a kérdésre adható válasz meglehetősen bonyolult, mély szakértelmet feltételez az adott területen, hogy ebben a formában, más adatok nélkül neki sem merünk futni. 🙁

 8. Tisztelt Könyvelőiroda
  1957. március 17-én születtem. Három gyermek édesanyja vagyok.
  Szeretném megkérdezni, hogy
  1997. szeptember 22.-től 2001. decemberig jövedelempótló támogatást kaptam a helyi Polgármesteri Hivataltól, hogy ez az időszak bele e számit a nyugdijamba.

  Összesen elismert munkaviszonyban töltött évek 1994. március 3o-ig 20 év 08 hónap és 23 nap.

  1994. március 30.tól 2012. dec. 1-ig bezárólag, 14 évet és 11 hónapot töltöttem munkaviszonyban.

  Ha ez a 4 év, mig jövedelempótló támogatáson voltam /2007-től 2011-ig/ ha beleszámit a munkaviszonyba, akkor összesen 39 év ledolgozott időm lenne, és rövid időn belül nyugdijba mehetnék. Kérem válaszoljanak mielőbb, tisztelettel Kardos Józsefné, szül. Zsiros Éva

 9. Miért nem kapok választ a kérdésemre? Fekete listán vagyok? Tisztelettel Dzsudzsák Jánosné.

 10. Tisztelt Iroda!
  Rokkantsági ellátásban részesülő személy ellátását meg kell szüntetni, ha keresőtevékenységet folytat és a jövedelme 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát.Ezt így eddig is értettem. Egy múlt heti előadáson és az Adó és Járulék-Megtakarítási Tanácsadó 2012/05 számában is azzal szembesültem, hogy társas vállalkozói jogviszony estén, szakképesítést igénylő munkakörről lévén szó,jövedelemként a – 162000 Ft – egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell tekinteni. De hát a 2011/CXCI. tv. hivatkozott 13 par. (2) d) és 32. par. (2) bekezdése megszerzett jövedelemről beszél. Az pedig az, amit számfejtek, szerintem. Ugyanis a fenti értelmezés alapján, akkor a szakképzett társas vállalkozó rokkantsági ellátás mellett 100 Ft-ért sem dolgozhatna, hiszen mindenképpen min. a 162000 Ft lesz az eb. alapja.Vagy rosszul gondolom? Segítenétek a helyes értelmezésben? Köszönettel:Marianna

  1. Kedves Töll Marianna!

   Az idézett törvény 1. §-a szerint


   4. keresőtevékenység: a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban: Flt.) szerinti kereső tevékenység azzal, hogy az uniós rendeletek hatálya alá tartozó személy esetén az EGT-államban, a szociális biztonsági tárgyú nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó személy esetén az egyezményben részes államban végzett keresőtevékenységet – a jogosult nyilatkozata, vagy az ügyben hatáskörrel rendelkező külföldi szerv adatszolgáltatása alapján – szintén figyelembe kell venni;

   Az Flt. törvény szerinti kereső tevékenység (58. §. (1) bekezdés e) pont:

   kereső tevékenység: – az 1-4. pontban foglaltak figyelembevételével – minden olyan munkavégzés, amelyért díjazás jár, továbbá kereső tevékenységet folytatónak kell tekinteni azt a személyt is, aki külön törvény szerint egyéni vállalkozónak minősül, valamint aki gazdasági társaság tevékenységében személyes közreműködés vagy mellékszolgáltatás keretében történő munkavégzés útján vesz részt, illetve aki a társaság vezető tisztségviselője vagy a társasági szerződésben közreműködési/munkavégzési kötelezettsége/joga fel van tüntetve.
   1. Az olyan munkavégzés, amelyért jogszabály alapján tiszteletdíj jár, akkor minősül kereső tevékenységnek, ha a havi tiszteletdíj mértéke a kötelező legkisebb munkabér 30 százalékát meghaladja.
   2. A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal folytatott tevékenység akkor minősül kereső tevékenységnek, ha az abból származó bevételt a személyi jövedelemadóról szóló szabályok szerint a jövedelem kiszámításánál figyelembe kell venni.
   3. A külön törvény alapján végzett közérdekű önkéntes tevékenység nem minősül kereső tevékenységnek.
   4. A külön törvény alapján nevelőszülői jogviszony keretében végzett tevékenység nem minősül kereső tevékenységnek,

   Az ön által is említett törvényhely – a 13. § (2) bekezdés d) pontja így hangzik szó szerint:

   (2) A rokkantsági ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő

   d) keresőtevékenységet folytat és jövedelme 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

   A 32. § (2) bekezdése ugyanezt mondja szó szerint, mivel ez a rész az egyes csoportokat érintő, átmeneti szabályokat határozza meg.

   Tehát, eddig világos, hogy az említett vállalkozó kereső tevékenységet végzőnek minősül, vonatkozik rá a keresetkorlátozás, már csak azt kell kideríteni, hogy mennyi a jövedelme.

   Az Flt. törvény 58. §. (5) bekezdés q) pontja meg is mondja:

   q) jövedelem: az Szt. 4. §-a (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott jövedelem,

   Az Szt. (1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról) 4. § (1) bekezdése:

   4. § (1) E törvény alkalmazásában
   a) jövedelem: – az (1a) bekezdésben foglalt kivétellel, valamint figyelemmel az (1b)-(1c) bekezdésekben foglaltakra – az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett
   aa) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó – megszerzett – vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és
   ab) azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni;

   valamint

   (1a) Az (1) bekezdés a) pontjában foglaltaktól eltérően e törvény alkalmazásában nem minősül jövedelemnek

   1. a temetési segély, az alkalmanként adott átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás,
   2. a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a Gyvt. 20/A. §-a szerinti pénzbeli támogatás, a Gyvt. 20/B. §-ának (4)-(5) bekezdése szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány,
   3. az anyasági támogatás,
   4. a tizenharmadik havi nyugdíj és a szépkorúak jubileumi juttatása,
   5. a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás,
   6. a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás,
   7. az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében történő munkavégzésnek (a továbbiakban: háztartási munka) a havi ellenértéke,
   8. a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj,
   9. az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás,
   10. a szociális szövetkezet (ide nem értve az iskolaszövetkezetet) tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevétel.

   (1b) Az (1) bekezdés a) pontjának alkalmazásában elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

   (1c) Az (1) bekezdés a) pontjának alkalmazásában befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

   Reméljük, ezzel a kis jogszabály-ámokfutásunkkal segítettünk a helyes értelmezésben! 🙂

 11. Tisztelt Könyvelőiroda.
  Kérdésem az lenne, hogy rehabilitációs ellátásban részesülök.Az állapotomban rosszabodás indult el, de a háziorvosom szerint csak ugy indithatok ujabb felülvizsgálati kérelmet, ha a kezelő orvosom ráirja a papirra, hogy ÁLLAPOTA ROSSZABBODOTT. Enélkül nem hajlandó kitölteni a beutalót, és addig képtelen vagyok bármit tenni.
  Jogos -e a háziorvosom kérése, vagy egy kifogás a beutaló kitöltése miatt.

  1. Kedves Buc Zoltánné!

   Ez már tényleg nem adózási-számviteli és ahhoz kapcsolódó társ-kérdés… 🙁
   Gyanítjuk, hogy a háziorvosnak igaza van; ha szakorvos(ok), illetve az ő vizsgálati eredményei nem támasztják alá az állapotrosszabbodást, akkor neki nem áll módjában “saját magától” kezdeményezni. Első kérdés az lesz, amit neki is feltesznek: mire alapozza?

   Őt is kötik a szabályok. Ha valóban úgy van (bár ne legyen úgy!), hogy rosszabbodik az állapota, akkor azt a kezelő szakorvos az előírások szerint jelezni fogja a háziorvosnak.

 12. mit jelent a megváltozott munkaképességü személyek ellátás folyositásának ideje

  1. Kedves Juhász János!

   Kedves Juhász János!

   Előző kérdéséhez is majdnem rejtjelző-kód-fejtő csoportot kellett hívni, de ezt a kérdését már végképpen nem értjük. Ön szerint mit kell, hogy jelentsen? Nem azt, hogy az az időtartam, amíg az adott jogcímen kapja a lóvét?

 13. Tisztelt Iroda!
  Két kérdésem lenne!
  1.100% rokkant vagyok 1997 óta 27000ft rokkant járadékot kapok.ez az idő szolgálati időnek számít?1959.juniusi születésű vagyok.Jogosult vagyok valamilyen más ellátásra?

  2.A férjem fokozott ápolási díjat kap rá 2006óta.2012 juliusban strokot és szívinfarktust kapott,80% az egészség károsodása.Az ellátást elutasították,azzal az indoklással,hogy nem volt az utolsó öt éven egészségügyi biztosítása.Ezt igazolta az önkormányzat,hogy volt neki.

  Kihez forduljak és mit tegyek?
  elóre is nagyon köszönöm a válszt!

  1. Kedves tunde6!

   A rokkantsági járadék nem minősül szolgálati időnek. (A rokkantsági járadék nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátás.)
   Véleményünk szerint nem jogosult más ellátásra, de igazán akkor megnyugtató önnek is, ha a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjigazgatóságon és a helyi önkormányzatnál is érdeklődik. Annyira nem ismerjük a részletes körülményeket, hogy felelősséggel merjünk nyilatkozni.

   A települési önkormányzat jegyzője a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző személy kérelmére ápolási díjat állapít meg.
   Az ápolási díj folyósításának időtartama szolgálati időre jogosít.
   Az ápolási díjban részesülő személy az ellátás után nyugdíjjárulék vagy magán-nyugdíjpénztári tagság esetén tagdíj fizetésére kötelezett.

 14. Tisztelt Könyvelőzóna!
  2012.augusztusában voltam felülvizsgálaton,ahol 56%-ot kaptam rehabilitációs ellátást, C1 kategóriát.
  2012. január 01-től szüneteltetem az egyéni vállalkozásomat.
  Szeretném megkérdezni, ez kizáró ok e az ellátás folyósitásánál?
  Másik kérdésem,mi alapján döntik el,hogy a minimálbér 40,vagy 50 %-a jár nekem?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel Bné Anna

  1. Kedves Anna!

   Természetesen, az alkalmazandó mértéket jogszabály mondja meg:

   aki tartós foglalkozási rehabilitációt igényel (C1):
   – a havi átlagjövedelem 45 százaléka, de
   – legalább a minimálbér 40 százaléka (37.200 Ft) és
   – legfeljebb a minimálbér 50 százaléka (46.500 Ft)

 15. Kedves Könyvelőzóna!
  2012. aug.-ban voltam felülvizsgálaton, rehabilitációs ellátást kaptam C1 kategória.56% egészségkrosodás.
  Egyéni vállalkozásomat 2012. jan.01-től szüneteltetem.
  A kérdésem az lenne kizárja e az ellátás folyósitását?
  Válaszukat előre is megköszönöm!Bné Anna

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Köszönöm a gyors válaszukat,én is igy gondoltam,de a nyugdijbiztositónál azt állitják,a szünetelő vállalkozás hiába szünetel akkor sem jár ellátás.mert ez esetben is kint van a vállalkozói igazolvány.:(
    Köszönettel : Bné Anna

    1. Kedves Anna!

     Csak egy ici-pici érv az ellen, amit a nyugdíjizénél mondanak: ugyebár, már nincs kötelező vállalkozói igazolvány (2010. januártól), csak a régieknek, meg aki kéri. Éééés, a szüneteléskor – akinek van, és nem veszítette el – le is kell adnia.

     Hujjj, de alacsony az a kerítés… 😉 🙂

 16. T. Iroda!
  Érintett vagyok leszázalékolás ügyben,folyamatosan bombáznak kitöltésre váró papírokkal.
  Olvasom a sok okos dolgot, de sajnos nem igazán értek semmit!
  A sok papír és kérdés között elvesztem!
  Nekem még az sem világos, hogy a munkabér ellátásnak számít-e?

  Üdv.Simonné

  1. Kedves Simonné!

   A munkabér a munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállaló munkája alapján a munkáltató által a munkavállalónak fizetendő pénzösszeg.

   A társadalombiztosítás, az állam által működtetett szociális ellátórendszer része, amelyben a rendszer hatálya alá vont tagokat mindaddig, míg képesek önmagukról, saját munkájukkal gondoskodni, tartalékképzésre kötelezik. Munkaképtelenség idején, eltartó elvesztése esetén, valamint más kockázatok fennállásának esetén, jogosultak lesznek, a rendszer által biztosított ellátásokat igénybe venni. A társadalombiztosítási és családtámogatási ellátásokat nevezzük röviden ellátás(ok)nak.

   1. Köszönöm válaszukat!

    Újabb kérdésem lenne.Ha valaki munkanélküli segélyt,ill.álláskeresési segélyt kap,emellett napi egy órában/Havi bruttó 9000 ft/van bejelentve, az baj e?

    Tisztelettel Simonné

    1. Kedves Simonné!

     Aki álláskeresési járadékot kap, az kereső tevékenységet nem folytathat, azaz munkaviszonyban nem állhat, és vállalkozói tevékenységet sem folytathat.

     Aki nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesül, annak a folyósítást szüneteltetni kell a keresőtevékenység időtartama alatt (beleértve a közfoglalkoztatást is).

     Az álláskeresési segély folyósítását szüneteltetni kell a rövid időtartamú közhasznú munkavégzése alatt, a rövid időtartamú, legfeljebb 90 napig tartó kereső tevékenység folytatásakor, feltéve, hogy ezt bejelentette a munkaügyi központnak, illetőleg a harmadik típusú álláskeresési segély esetén kereső tevékenység idejére, függetlenül annak időtartamára. Meg kell szüntetni a folyósítást, ha az álláskeresési segély folyósításának szüneteltetése alatt kereső tevékenységet folytatott, és ennek eredményeként állás-keresési járadékra szerzett jogosultságot, 90 napra, ha az álláskereső az általa folytatott kereső tevékenységhez kapcsolódó bejelentési kötelezettségét elmulasztja.
     Az egyes és kettes típus esetén kell megszüntetni, ha kereső tevékenységet folytat (90 napnál hosszabb, kivéve alkalmi foglalkoztatás).

 17. 1985 vgyok baleseti járadékos 40% volt2012márciustol 72%rokkant beszámit e 1095 napba baleseti járadék ami megváltozot személynek számit

  1. Kedves Juhász János!

   Az 1095 nap biztosítási időbe be kell számítani
   – a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, álláskeresési támogatás folyósításának az idejét,
   – a rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, egészségkárosodott személyek szociális járadékai és megváltozott munkaképességű személyek ellátása folyósításának idejét.

 18. Tisztelt Iroda!
  8.éve vagyok rokkantnyugdíjas 67%.2011 áprilisba voltam felülvizsgálaton.2011.júniusig nem kaptam határozatot.Felhívtam a nyugdíj Igazgatóságot és ott közölték,hogy 2 évre megkaptam azaz az esedékes felülvizsgálat 2014 május és természetesen változatlan összeggel(103000ft),de azt nem mondták,hogy a 67 % marad-e és mivel az összeg változatlan ezért én azt gondoltam,hogy a 67 % megmarad.Most kaptam egy levelet a Önálló Rehabilitáció Intézettől,hogy 2013 januárig 103000 ft-ot kapom és utána Rehabilitációs ellátásban részesülök,ami 41000 ft.Szeretném megkérdezni ez hogy lehet,hogy csak most minősítettek át?Lassan 1 éve,hogy változatlan összegbe kapom a most már nem is,hogy mit.

  1. Kedves Szgyöngyi!

   Sajnos, nem ismerjük sem a születési idejét, sem az előző ellátását, sem az előzményeket, sem a jelen ellátását így nem is tudunk önnek igazán egzakt választ adni; bizonyos, hogy nem szórakozik az ügyintéző, hanem egy megváltozott jogszabályi előírásnak kell eleget tennie, néha bármennyire is fáj az ő szíve is. 🙁

   A levélben – nyilvánvalóan – szerepel egy indoklás rész, ahol elmondják, hogy mit állapítottak meg önnek, és miért.

   1. Köszönöm szépen a válaszát!Egyébként 51 éves vagyok és szomorú,hogy egy betegséget ami nem gyógyítható korhoz kötik és az alapján döntenek!

 19. Köszönöm a felvilágositást,ezt eddg is megértettem. A Nemzeti Erőfosság Minisztérim Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztály által kiadott “A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai” c.dokumentum szerint a kz2016uj felülvizsgálatot követően annak az 57. életévét nem betöltött személynek aki a felülvizsgálat időpontjáig rehabilitációs ellátásban részesült és a felülvizsgálat alapján rokkantsági ellátásra szerzett jogosultságot, rokkantsági ellátásuk összege nem az új szabályok szerint kerül megállapitásra. Esetükbem, a rokkantsági ellátás összege megegyezik a felülvizsgálatot megelőzően folyósitott ellátás összegével.
  Úgy gondolom, mivel 50 éves vagyok, a felülvizsgálatig /rokkantsági nyugdÍjban/ rehabilitációs ellátásban részesültem, rokkantsági ellátásra szereztem jogosultságot, ezért az esetemben rám nem az új jogszabály vonatkozik.

  1. Kedves Gazsóné Ica!

   Amit mi tudtunk, ami a mi véleményünk azt leírtuk. Mivel nem rendelkezünk mélyebb információval az esetről, a körülményekről, nem állunk neki idézetekkel bombázni önt.

   Javasoljuk, hogy amennyiben nem ért egyet a döntéssel, forduljon jogorvoslattal a nyugdíj igazgatósághoz. Végülis, a jelenlegi helyzetnél már nem kerülhet rosszabb helyzetbe. Ha igaza van, akkor meg kifejezetten nyer az ügyön.
   Örömmel adnánk helyet a fellebbezés/jogorvoslat eredményéről, ha megosztja majd velünk.

 20. 10 éve vagyok leszázalékolt tatrtós betegség miatt.Sclerozis multiplec.2011 decemberig rokkantnyugdijat kaptam, melyet átneveztek rehabilitációs ellátásnak. 2012 márciusában voltam feülvizsgálaton. Most kaptam meg a határozatot, mely szerint rokkantsági ellátásra vagyok jogosult. Egészségi állapot mértéke 60 %, minősitési csoport B2.
  Eddig 99.000 -ft volt az ellátásom, most 41.850 Ft-ot állapitanak meg 2013.02.01-től. A 2011. évi CXCI tv. előirja, hogy amennyiuben a felülvizsgálatot követően az ellátott rokkantsági ellátásra válik jogosulttá, a rokkantsági ellátás összegét az Mmtv 12§ /1/ bekeztésében foglaltak szerint kell megállapitani, azzal, hogy az nem lehet kevesebb, min a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegénél. Akkor ez rám miért nem vonatkozik?

  1. Kedves Gazsóné Ica!

   A B2 minősítési kategória azt tartalmazza, hogy egészségi állapota alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, azonban a kz2016uj minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt – rokkantsági ellátásra jogosult (feltehetően az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg).

   A rokkantsági ellátás összege differenciáltan kerül megállapításra.(A havi átlagjövedelem 40 -70 %-a, de legalább a minimálbér 30-55 %-a és legfeljebb a minimálbér 45 -150 %-a lehet.)

   1. Kedves Gazsóné Ica!

    Az előbbi válaszunkat még kiegészítjük, pontosítjuk:

    A rokkantsági ellátás összege, ha az igénylő egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban a kz2016uj minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, vagy aki tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, a havi átlagjövedelem 60 százaléka, de legalább a minimálbér 45 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka.

 21. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Érdeklődéssel olvasom válaszaikat, nagyon sokat lehet tanulni belőlük, köszönet érte.
  Én is kérdezni szeretnék egy témában (szinte az összes hozzászólást elolvastam, nem találtam rá választ, de lehet, hogy csak figyelmetlen voltam):
  Rokkantsági ellátás melletti EVA-ás egyéni vállalkozó mekkora bevételig mehet el, hogy túl ne lépje a megengedett havi másfélszeres minimálbér határt?
  Köszönettel: Izményi Ferenc

  1. Kedves Izményi Ferenc!

   Keresetkorlátozás rokkantsági és rehabilitációs ellátás mellett 2012-től című írásunkban írtunk a keresetkorlátról, a rokkantsági ellátásban részesülő ellátását meg kell szüntetni, ha
   – az ellátott keresőtevékenységet folytat és
   – jövedelme három egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 %-át.

   A főfoglalkozású evás egyéni vállalkozó nyugdíjjárulék alapja a minimálbér {93ezer Ft} (legalább középfokú végzettséget igénylő főtevékenység esetén a garantált bérminimum {108ezer Ft), vagy a vállalt magasabb összeg – és ez az összeg független az evás egyéni vállalkozó bevételétől.

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!

    A korábbi kérdésemet szeretném pontosítani egy képzeletbeli példával :
    Rokkant ellátással rendelkező EVA-s egyéni vállalkozó havi átlag bevétele mondjuk 300 000 Ft +Áfa, azaz kb.: 381 000 Ft.
    Ebből a bevételből kb.: 141 000 Ft Eva-t és összesen 57 375 Ft szoc. adót, nyugdíjjárulékot, valamint eg.bizt. és munkaerőpiaci járulékot befizet.
    Ezen számok alapján, a vállalkozónál maradó összeg kb.: 182 000 Ft, ami a minimálbér 150 %-nál nagyobb.
    Mi az az összeg ami összehasonlítható a minimálbér 150 %-val, a keresetkorlátozás tekintetében.
    Túllépte e a kereseti határt, hogyan számolható?
    Elnézést kérek a nehéz felfogásért.
    Köszönettel: Izményi Ferenc

    1. Kedves Izményi Ferenc!

     Ha az ellátásban részesülők keresőtevékenységből származó tárgyévi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete meghaladja az említett éves keretösszeget, az ellátásuk folyósítását a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig szüneteltetni kell.

     Főfoglalkozású evás egyéni vállalkozó esetén a nyugdíjjárulék alapja legalább a minimálbér (93ezer Ft) (legalább középfokú végzettséget igénylő főtevékenység esetén legalább a garantált bérminimum 108.000,- Ft)
     Ebből következően a 150 % = 139.500,- Ft/hó, illetve 162.000,- Ft/hó.

     1. Tisztelt Könyvelőiroda!

      A válaszból azt a következtetést vontam le, hogy ha a nyugdíjjárulék alapja nem a keresettől függ (Eva-s vállalkozónál), hanem a minimálbértől, akkor az Eva_s vállalkozó bármennyit keres, a nyugdíjjárulék alapja sohasem lépi túl a megengedett 150 %-ot?
      Joghézag?

      Köszönettel: Izményi Ferenc

      1. Kedves Izményi Ferenc!

       Nem joghézag, mert lehet ettől eltérő (magasabb) vállalkozói kivét (pl. egy kölcsönfelvételhez szükséges a magasabb összeg, vagy valamilyen más okból). És nem csak ezt a jövedelmet kell ideszámolni, lehet más is, pl. bérbeadás, vagy őstermelői, vagy ingóság értékesítése, stb.

 22. Tisztelt Cím!
  Rokkantsági ellátással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Az orvosi felülvizsgálatot követő RSZSZ értesítés alapján rokkantsági ellátásra válhatok jogosulttá, ha az igényt benyújtom. Hosszú ideje őstermelő is vagyok, közös igazolványban a családommal. Mezőgazdasági termékértékesítésből bevételünk évek óta nem volt, erdőtelepítéssel kapcsolatban kapunk jövedelemkiegészítő támogatást, éves szinten 1 főre kb. 120-150 e Ft körül. Azt szeretném kérdezni, hogy maradhatok-e továbbra is őstermelő, vagy a rokkantsági ellátás megállapítása ezt kizárja. Köszönöm a válaszukat.

  1. Kedves Gyenge Adrienne!

   A 2012. június 30. után megszerzett jövedelmekre valamennyi rokkantsági ellátásban részesülő személyre közös szabály lépett életbe: a rokkantsági ellátásban részesülő személy 3 hónap átlagában legfeljebb a mindenkori minimálbér 150 %-át keresheti meg ellátása folyósítása mellett.
   A korlátozás minden, nyugdíjjárulék fizetés alapjául szolgáló jövedelemre értendő.

 23. Tisztelt Könyvelőiroda!

  13 éve II. csoportban levő rokkant vagyok.
  Idén május hónaptól van egy 4 órás állásom
  Kérdésem az lenne, hogy dolgozhatok-e az ellátásom mellett,?
  Jövő évben kell felülvizsgálatra mennem, kell-e félnem attól, hogy átminősítenek, mivel dolgozom.
  Köszönöm előre is válaszukat.
  Lászlóné

 24. T.Könyvelőiroda!
  A rokkantsági ellátás melletti keresetet korlátozó /150 % -os minimálbér,három hónap átlagában / bruttóban vagy nettóban értendő-e? Köszönettel: Wolf Ágoston

 25. T.Válaszadó!
  Havi 93000 Ft rokkantsági ellátásban részesülök,mint 68%-os egészségkárosodást szenvedett 1953-ban született ,volt rokkantnyugdíjas.Most módomban áll-ki tudja meddig-Németországban dolgozó feleségem mellett egy kis keresetet realizálni.Kérdéseim a következők:
  Milyen összeget kereshetek No.-ban és hogyan kell az összeget kiszámolni,ha a német keresetet kint leadózom vagy az ott adómentes,anélkül,hogy a rokkantellátást itthon elveszíteném?
  Be kell-e itthon vallani a kinti keresetet és hogyan adózik az?
  Kell-e valamit még itthon fizetnem a kinti kereset után?

  1. Tisztelt Wolf Ágoston!

   Ha nekem 93000Ft-os rokkantnyugdíjam lenne és még a párom is keresne / Németországban nem is keveset / akkor megelégednék vele és otthon maradnék pihengetni, mert 68%-os rokkantként lenne elég bajom! Vannak akiket visszamínősítettek 70%-ról, és képtelen elmenni dolgozni, pedig 27000Ft ellátást kapnak. Ezt a kérdést nem lett volna pofám ide kitenni a mai világban!!!

   1. Kedves Egy másik 53-as!

    Nem értünk maradéktalanul egyet az ön hozzászólásával. Véleményünk szerint nem Wolf Ágostonnak kellene szégyenlenie a saját helyzetét, hanem annak, aki azt a 27ezer Ft-ot kitalálta. Az éljen meg belőle, mondjuk, 3 hónapon keresztül, tetézve az egészségügyi bajjal… 🙁

    Wolf Ágoston feltehetően tett érte annyit a megrokkanásáig, hogy ennyi lett az ellátása. Inkább örüljünk neki együtt, hogy egy megváltozott munkaképességű embertársunknak talán egy árnyalattal jobb lesz az élete.
    Ne feledje, hogy Németországban is dolgozni kell, hogy jobb lehessen az élete, hogy teljes értékű embernek érezhesse magát.

    Nagyon nem tartjuk helyesnek azt a gondolkodásmódot, amikor azt mondjuk, hogy nekem csehül megy, akkor másnak se legyen jobb, mint nekem.

   2. Kedves “Másik 53”-as!Én egy tanácsot kértem az adott helyzetben,és nem szocioógiai vitát gondoltam kezdeményezni a rokkantság és rokkantellátás problémáiról.Ön tipikusan az az irígységvezérelt hablatyoló magyar aki mindig másról kezd beszélni mint amiről a kérdés szól! Miért nem megy el politikusnak,beválna! Üdvözlettel: WÁ

  2. Kedves Wolf Ágoston!

   Abban az írásunkban, amelyhez kérdését írta, a rokkantsági ellátásban részesülő személy keresetkorlátozásának mértékét olvashatja. A keresetkorlátozás szempontjából mindegy, hogy itthon, vagy Németországban végez keresőtevékenységet.
   A kérdés másik fele a külföldről szerzett jövedelem szabályaira vonatkozik, ami összességében nem túl egyszerű kérdés, hisz’ fogalmunk sincs, hogy milyen keresőtevékenységet fog folytatni; lehet, hogy éppen adómenteset, lehet, hogy ott adózik, lehet, hogy itthon. Itthon be kell vallani, de az adófizetés, annak mértéke megint összetett dolog; leginkább erre egyénre szabottan lehet válaszolni.

 26. T.Iroda.
  Azután szeretnék érdeklődni,hogy meddig vállalhatok 5 órás rehab munkát.2011 árlisában voltam bizottság előtt.Akkor 71%-s egészségkárosodást állapitottak meg.3 cs.rokkant nyugdijasnak minősitettek.30 éves munkaviszonyom van és 50 éves vagyok.2012 januárjától rehab ellátást kapok.2014-ben lenne a soros felülvizsgálatom.Mit lehet tenni ha addig nem hivnak be? Én is kértem a komlex vizsgálatomat.Azt tudom hogy ez év decemberig dolgozhatom,utánna dolgozhatom-e.
  Tisztelettel:Csné

 27. Tisztelt Könyvelőiroda!

  2011.dec.31. III.csoportos rokkantnyugdíjas munkavállaló okt 30 megy kz2016uj felülvizsgálatra.
  Erre az időre meg kell szüntetni a munkaviszonyát? és az ujboli besorolás mellett kell nézni majd hogy folytathat keresőtevékenységet?
  köszönettel

  1. Kedves Horváth Anikó!

   A felülvizsgálat miatt nem kell megszüntetni a keresőtevékenység folytatását; jól látja, hogy majd a “besorolás” eldönti a jövőre nézve azt, hogy folytathat-e keresőtevékenységet, vagy keresetkorlátozással folytathat-e keresőtevékenységet.

 28. Tisztelt Iroda! Rokkantjáradákomat 2012.július 25-től állapitották meg , amikor a kérvényt beadtam, a határozatot október 02-án kaptam kézhez. Szeretném megkérdezni mikortól állhatok munkába (dátum szerint hányadika lehet az első munkanapom) Köszönöm előre is a válaszukat!

   1. Rokkant járadék C2 55% egészségkárosodás Köszi Juli

     1. Tisztelt Iroda!2011.decemberben rákos mütétem volt, miután márciusban munkába álltam, hogy munkahelyem megmaradjon 56 éves vagyok.Orvosi javaslatra mentem bizottság elé, ahol 55% egészség károsodást C2 besorolást kaptam/ ehhez július 25-én leszámoltam, október.2-án kaptam meg a határozatot.Szeretném megkérdezni mikortól lehet munkába állni(dátum szerint hányadika lehet az első munkanapom) Köszönöm előre is a válaszukat!

 29. Tisztelt Könyvelőiroda!
  2000.-től vagyok leszázalékolva.
  2011.dec.31- rendszeres szociális járadékot kaptam. (27.000.-) 2012. márciusában voltam a kz2016uj vizsgálaton, ahol ugyanugy 45 %-ot kaptam mint korábban, pedig több bajom is van.Ettől függetlenül sérelmezem hogy elvették az utazási támogatást. Igy jelentősen megnőtt a kiadásom az utazással kapcsolatosan, mivel sokszor kell bejárnom Miskolcra – Mályiból különböző vizsgálatokra. Várható-e ennek ( utazási utalvány ) visszaadása ? A másik gondom az, hogy a Miskolc Munkaügyi Központban mondták, hogy ha elhelyezkedem, addig ugye megvonják a rehab járadékomat, de utána igen nehezen adják vissza. ( ha egyáltalán visszaadják. A rehab. járadékom most 33.480.- Mivel ugy tünik, hogy állapotom továbbra is romlik, igy valószinü hogy ujabb felülvizsgálatot kell kezdeményeznem. Ha letelik a 3 év utána semmi nem jár?
  Köszönöm válaszát előre is.
  Sok türelmet kivánok a munkájukhoz.

  1. Kedves Buc Zoltánné!

   Csak feltételezni tudjuk, hogy ön rehabilitációs ellátásban részesül, a korát tekintve viszont még feltételezésekbe sem tudunk bocsájtkozni… 🙁

   Az utazási kedvezményekről honlapunkon olvashatja írásunkat, ahol a változások jogszabályi szövegét is beidéztük: https://www.konyvelozona.hu/2012/03/ismet-utazasi-kedvezmenyek-2012-ben-a-korhatar-elotti-es-a-rokkantsagi-ellatasban-reszesuloknek/

   A rehabilitációs ellátás csak 3 évig jár. A három év alatt kellene a megváltozott munkaképességűnek elhelyezkednie. A folyósítás megszűnését követően az érintettek, állapotuk esetleges rosszabbodása esetén rokkantsági ellátás iránti kérelmet nyújthatnak be. Amennyiben rendelkeznek az álláskeresési ellátáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel akkor álláskeresési ellátás iránti kérelmet nyújthatnak be. Amennyiben álláskeresési ellátásra nem jogosultak, a munkaügyi központtal történő három havi együttműködést követően kérhetik az aktív korúak ellátását.

   Amennyiben kereső tevékenységet folytat, ellátását a kereső tevékenység fennállásáig szüneteltetik, majd annak megszűnésével ismét folyósítják.

 30. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Azzal a kérdéssel szeretnék önökhöz fordulni,hogy Szociális ellátásban részesülök (27000ft)emellett lehet-e munkát vállalni ha igen milyen összegig.Rehabilitációs kártya szükséges?

  1. Kedves Kata!

   2012-ben a következő pénzbeli szociális ellátásokat kaphatnak a szociálisan rászorultak::
   – időskorúak járadékát,
   – foglalkoztatást helyettesítő támogatást
   – rendszeres szociális segélyt,
   – ápolási díjat
   – lakásfenntartási támogatást,
   – átmeneti segélyt,
   – temetési segélyt.

   A kérdéséből van olyan érzésünk, hogy ön nem ezekre gondolt; nem lenne baj, ha legalább pontosan elmondaná (legalább a legfrissebb határozatából idézve), hogy milyen ellátásban részesül, és akkor talán mi is tudnánk segíteni a válaszadással… 🙁

   1. Kedves Könyvelőzóna.HU!
    Szerintem Kata a rendszeres szociális járadékra gondolt (RSZJ), akik jelenleg 40 %-ban részesülnek. Hasonló helyzetben vagyok én is, jelenleg 4 órában dolgozok. Én is azt szeretném kérdezni, hogy mennyi a maximális összeg, amit kereshetek. Eddigi ismereteim alapján, a minimálbér 80%-át nem haladhatja meg a 6 havi keresetem. És ha már itt tartunk, akkor mekkora a minimálbér összege jelenleg? Köszönöm!

    1. Kedves Mónika!

     Igyekszünk, igyekszünk, de az még kicsit nehezen megy, hogy kitaláljuk az ellátás mibenlétét… 🙁

     Rendszeres szociális járadék melletti keresőtevékenység folytatása esetén hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga nem haladhatja meg a mindenkori kötelező legkisebb munkabér 80%-át.

     A 2012-ben hatályos kötelező minimálbérről, garantál bérminimumról honlapunkon olvashat, amennyiben a megadott hivatkozásra kattint.

     1. Köszönöm a gyors választ, akkor így megnyugodhatok, mert sajnos 4 órában nem éri el ennek az összegnek a 80%-át. Őszintén szólva azért érdeklődtem, mert egy ismerősöm szerint választani kell a munkabér vagy az ellátás között. Azonban ő nem rendszeres szociális járadékban részesül.

 31. A kérdésem a kovetkezo. 2012.máj.28.-tol kellene kapnom a B1 rehab. ellátást. A mai napig nem kaptam meg a határozatot.Mekkora ez az osszeg ? Lehet-e kereso tevékenységet folytatni ?
  Egyáltalán mit tehetek hová kell fordulni hogy végre folyosátsák az ellátást.

  várom választ.
  udv.

  1. Kedves Kosoczki Klára!

   Tudomásunk szerint minden érintett személyre szóló értesítést kapott, amelyben saját ellátásával kapcsolatban részletesen tájékoztatják.

   A rehabilitációs pénzbeli ellátás havi összege annak a rehabilitációs ellátásban részesülő személynek,
   – akinek foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, és egészségi állapota 51-60% közötti (B1 kategória), a havi átlagjövedelem 35 százaléka, de legalább a minimálbér 30 százaléka (27.900,- Ft) és legfeljebb a minimálbér 40 százaléka (37.200,- Ft)
   – aki tartós foglalkozási rehabilitációt igényel és egészségi állapota 31-50% közötti (C1 kategória), a havi átlagjövedelem 45 százaléka, de legalább a minimálbér 40 százaléka (37.200,- Ft) és legfeljebb a minimálbér 50 százaléka (46.500,- Ft).

   A kz2016uj felülvizsgálatig rehabilitációs ellátásban részesülő személy (2011. december 31-ig az 57. életévét nem betöltött III. csoportú rokkantsági nyugdíjban vagy rendszeres szociális járadékban részesülő személy esetén) esetén a felülvizsgálatot követően megállapított rehabilitációs ellátás:
   Annak a személynek az esetében
   – akinek foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, és egészségi állapota 51-60% közötti (B1 kategória), a közfoglalkoztatási bér 40 %-a (28.720,- forint),
   – aki tartós foglalkozási rehabilitációt igényel és egészségi állapota 31-50% közötti (C1 kategória), a közfoglalkoztatási bér 80% (57.440,- forint).

   A rehabilitációs ellátásra jogosult számára a rehabilitációs szolgáltatásokat a munkaügyi központnak a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes kirendeltsége biztosítja.

   Amennyiben az ellátásban részesülő személy kereső tevékenységet folytat, ellátását a kereső tevékenység fennállásáig szüneteltetik, majd annak megszűnésével ismét folyósítják.

 32. slovak allam polgar vagyok 55 eves februar 15 tol rokkant vagyok magyarba 19 evem van ledolgozva de meg semmit nem kaptam onnet pedig vigbelrakom van nenyi penzre szamithatok

  1. Kedves halasikova maria!

   Nem teljesen érthető számunkra a kérdése. Nem tudjuk, milyen ellátásra jogosult, így még nagyjából sem tudjuk megmondani, milyen összegű ellátást kap/fog kapni. [nem beszélve arról, hogy az előzményekről sem tudunk egy árva kukkot sem.]
   A határozatban – szerintünk – megtalálja az önt érdeklő kérdésre a választ.

 33. Tiszteletel fordulok a segitségükért.Elöadom számomra 2012-év,januárjában kellet volna már komplet felülvizsgálatra menem a osszihoz,de igy csak 2012-év 06-ho-06-én hivtakbe komplet vizsgálatra.IGY AZ ELÖZÖ 2-évben szociális járadékot kaptam a nyugdijfolyósítótol,mej(27000-ft)volt,mivel 2012-év,09-hotol rokkantsági elletást kapok mej összege igyszintén (27000-ft)de nem tudom miután számolták ki e összeget részemre,de nem vagyok rehabilitálhato,és semi munkát nem válalhatok.Igy szeretném ha e ügyben segitséget tudnának nyujtani,mivel sclerozis multipexes beteg vagyok és még társulut hozá más egyéb betegség is.Mivel igy 2012-év januárjában kelletek volna vissza hivni e komplet frelülvizsgálatra mejet igy 2012-év 06-ho-6-ára hivtakbe igy 6-hónap ellment az álambácsinak ijenkor mit lehet teni jogilag?Az igaz hogy én ledolgoztam(19-év és 67-napot)fizikai munkában ekor amit tölem levontak tb és akor enyit érdemlek meg?kérdem önöket hol az igazság e Magyar demokráciában e Politikusok az embereket élve akarják eltemetni?.Várom segitségüket és válaszukat.tiszteletel,Horváthné Bedő Klára,panaszos,2012-év-09-ho-04-én

  1. Kedves Horvathné Bedő Klára!

   Az ellátás összegét jogszabályi előírás határozza meg, ugyanúgy, ahogyan a kz2016uj minősítést is. Feltehetően betartották az illetékesek mind a határidőket, mind az ellátás összegének meghatározására vonatkozó előírásokat, így jogi értelemben nem sok mindent lehet tenni, nagyjából semmit sem. 🙁

   Erkölcsileg más kérdés az egész, meg vannak a saját véleményeink is az egészről, de lévén adózással és számvitellel foglalkozó miniportál, maradunk a szakmai kérdéseknél.

 34. Üdvözlöm Önöket!
  2009-ben voltam utoljára felülvizsgálaton.Megkaptam a véglegesen a rehab járadékot,ami most rehabilitációs ellátásra módosult.
  Dolgozom egy rehabos cégnél 7 órában,mivel szeptemberben a hatodik hónapnál tartok (átlépném a 74400 ft-ot)javasolta a munkaadóm,hogy mondjak fel egy hónapra,mert külömben elveszítem a havi 27000-ft ellátásomat.Kérdésem az lenne,hogy amíg nem hívnak vissza felülvizsgálatra,(októberben leszek 57 éves)mi a teendőm,mert azt a felvilágosítást adták egyik hivatalos helyen,hogy nem kell semmit tenni addig,minden marad a régiben.Mégis mondjak egy hónapra fel??Köszönöm.Kissné.

 35. T.Iroda!
  A rehabilitációs járadékban részesülő,keresőtevékenységet folytató személy ellátását meg kell szüntetni,ha a járadékban részesülő hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének havi átlaga meghaladja a rehabilitációs járadék összegének kétszeresét és a minimálbér összegét.

  Szeretném megkérdezni,hogy ez így van-e?
  Vagyis törvény írja elő?

  Köszönöm megtisztelő válaszukat.

  Tóth Mihályné

   1. Köszönöm a gyors válaszát.

    Tiszt: Tóth Mihályné

 36. Szeretném megkérdezni,8 éve nem dolgozom, de van 25 év bedolgozott időm, most egy súlyos betegség miatt kértem a rehabilitációs ellátást, de hallottam olyat hogy ilyen estben nem kaphatok. Ez így van ? Várom a választ! Köszönettel !

 37. 1954. Április 17.-én születtem,kb 7 éve regisztrált munkanélküli vagyok, jövedelempótló segélyből élek, egészségi állapotom miatt nem tudok dolgozni. 30 éves folyamatos munkaviszonyom volt, amelyből 9 évet édesanyám betegsége miatt ápolási segélyen voltam. Jogosult vagyok-e rokkantsági, illetve bármiféle nyugdíjra?

  1. Kedves Tibola Józsefné!

   Az 1954-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára 63 év és 183 nap.
   Teljes nyugdíjra az jogosult, aki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt + legalább 20 év szolgálati idővel rendelkezik.
   Résznyugdíjra pedig az jogosult, aki betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt + legalább 15 év szolgálati idővel rendelkezik.

 38. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  Nagy reménységgel töltött el, hogy 1996 évi rokkantságom utáni munkavégzésemet az öregségi nyugdíj megállapításánál figyelembe veszik. Sajnos ez nem így van, mert rokkantsági nyugdíj mellett még ha 2007-től jelentős összegű nyugdíjjárulékot fizettem,szolgálati időt nem lehet szerezni! Akkor mi értelme van ugyan akkora mértékű nyugdíjjárulékot vonni, mint az aktív keresőktől! Ez a levont összeg kinek a -kormány által ígért, de nem valósított meg egyéni számlavezetés- számlájára kerül?? Ez jogilag mennyire elfogadható?? A magánnyugdíjakat is egy tollvonással elvették, ezeket a kin keserves forintjainkból levont összegeket csak úgy ellopják??? Az ilyen ügyekben hol és kitől lehet jogi elégtételt kapni?? Szerintem és még nagyon sokunk szerint ez nagyon méltatlan.
  Ennek ellenére köszönöm az eddigi segítségüket,munkájukhoz jó egészséget és sok-sok türelmet kívánok Csonkáné Judit!

 39. Tisztelt Iroda!
  Elnézést kérek hogy ismét zavarok.Az egyértelmű volt hogy a rokkantsági ellátásban részesülő személy ellátását meg kell szüntetni, ha keresőtevékenységet folytat és a jövedelme 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát.De ebbe beleszámítják-e az ellátást is,ami 27000Ft.Vagyis csak a keresetet figyelik júliustól, vagy az össz jövedelmet? Tehát ha én 7 órában bruttó 83500Ft-ot keresek,ahhoz hozzáadják-e a 27000Ft-ot? Bocsánat az értetlenkedésért!
  Tisztelettel: Erzsébet.

  1. Tisztelt iroda! Nekem egy olyan kérdésem volna, ha engem egyszerűsített munkavállalóként alkalmi munkában foglalkoztatnak, akkor az én béremből milyen járulékokat lehet , és kell a munkabéremből levonni, és mi illet meg engem.(fizetett ünnep, táppénz, ilyenekre gondolok.) Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel Aradvári Lászlóné

  2. Kedves Mezei Erzsébet!

   Mindaddig kapja a 27ezer Ft-ot, amíg a keresete el nem éri a határt. Vagyis, a keresetbe nem számít bele az ellátás, hanem az ellátás feltétele a keresetkorlát el nem érése.

   1. Köszönöm szépen a gyors, megnyugtató választ! Úgy érzem, hogy Önök a nap minden órájában a rendelkezésünkre állnak! Példamutató a hozzáállásuk! Kár hogy ez nincs így mindenhol!!!
    Hálás köszönet ezért! 🙂

  3. Kedves Mezei Erzsébet!
   Feltéve,ha ez az ellátás,amit Ön ír nem a rehabilitációs ellátás.Mert ha már idén volt felülvizsgálaton,és azt kapja,meg kell szüntetni,ha mellette kereső tevékenységet folytat!

   1. Kedves Erzsike!
    Köszönöm a figyelmeztetést, de én rokkantsági ellátásban részesülök, 59 éves vagyok.Már régen véglegesítettek, nem kell vissza mennem.
    Szép napot kívánok! 🙂

 40. Tisztelt Könyvelőzóna!

  Jelenleg rehabilitációs ellátásban részesülök 2010. 05. hótól (27.000 ft).Felülvizsgálatom folyamatban van.
  Kérem segítsenek értelmezni, hogy milyen összeg vonatkozik rám a jogszabályváltozás alapján, mivel számomra nem egyértelmű.
  “Keresőtevékenység folytatása esetén a 2012. január 1-jétől rehabilitációs ellátásban részesülő személy keresőtevékenységet a 2011. évi szabályok szerint folytathat, azaz keresete hat egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga nem haladhatja meg az ellátás összegének kétszeresét és a minimálbér összegét.”
  Az ellátásom kétszerese 54.000 ft, a minimálbér 108.000 ft, de legrosszabb esetben is 93.000 ft. Kérdésem, rám melyik összeg vonatkozik.

  Válaszát előre is köszömöm.

  1. Kedves J.Tamás!

   Pontosítsuk az ön által idézett helyzetet: az a rehabilitációs járadékban részesülőkre vonatkozik.

   A rehabilitációs ellátás mellett lehet kereső tevékenységet folytatni, azonban ezen időtartamra az ellátás folyósítása szünetel. Amennyiben az érintett felhagy a kereső tevékenységgel, az ellátás külön felülvizsgálat nélkül folyósítható a megállapított időtartamon belül.

   A hivatalos minimálbér 2012-ben 93ezer Ft, nem 108ezer Ft. A 108ezer Ft neve – ebben az összefüggésben – garantált bérminimum, ami a legalább középfokú végzettséget, képzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatottaknak járó bérminimum.
   Ilyen és hasonló esetekben mindig a 93ezer Ft-os minimálbérről van szó.

 41. Üdvözlet!
  A kérdésem :2012 novemberében kell felülvizsgálatra mennem
  (rehabilitációs ellátást kapok)Érdeklődnék,hogy 2012 08.01-vel elveszik-e,mível dolgozom 7.órában.2006-a óta kapom az ellátást.Vagy csak az új határozat után veszik el?
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Hegedüs Inez

  1. Kedves Hegedűs Inez!

   Szíveskedjék egy-két hozzászólással előbbre visszaolvasni a keresetkorlátozás szabályaival kapcsolatban.

 42. Kedves Válaszoló!

  Nagyra becsülöm a türelmüket és a sok-sok meggyőző válaszukat.
  Kérdezni szeretnék nyugdíj ügyben, ha tudnak az alább leírtakra válaszolni azt nagyon megköszönném.
  1996-ban szívinfarktust kapta. 10 hónapig voltam táppénzen. Az akkori törvények szerint a munkáltatónak kellett kezdeményezni a rokkantsági nyugdíj elindítását. Velem is ez történt, azonkívül 2x-i újraélesztés és 40 %-os szívízom elhalás miatt eltiltottak a munkavégzéstől/stresszes munkám volt) Részmunkaidős foglalkoztatásban dolgoztam 13 évet, ,int gazdasági vezető,ahol nem lévén bérplafon gazdasági vezetőként elég szép jövedelmem volt.2008-tól választani lehetett a nyugdíjjárulék levonása vonatkozásában, így 365 napi munkavégzés során 0.5 %-ot lehetett igényelni nyugdíj emelésként. Kérdésem: rokkantsági III. fokozat megállapításakor 29 év 189 napot vettek alapul, azóta még folyamatosan dolgoztam 13 évet vonták a nyugdíjjárulékot+ munkáltatói befizetés. Lehet-e most megszüntetni a rokkant nyugdíjamat és rendes öregségi nyugdíj megállapítását kérni? Mivel elég magas jövedelmem volt, talán még a nyugdíjam is lehetne magasabb. 42 év-nél több munkaviszony után. 1951-ben születtem.Köszönöm válaszukat. Szép napot kívánok Csonkáné Judit!

  1. Kedves Judit! Elnézést a beleszólásért. Mindenképpen kérje az öregségi nyugdíj megállapítását. Munkaviszonya szerint is megjár Önnek.

   1. Kedves Cs.Erzsébet!

    Nem kell elnézést kérnie, mert “beleszól”. 🙂
    Ez egy teljesen nyitott honlap, és mi nagyon örülünk annak, ha többen- és többen csatlakoznak mellénk, hozzánk, hogy segítsék válaszaikkal, véleményeikkel a kérdezőket. Ez nekünk is hatalmas segítség, hiszen saját szabadidőnkből, saját költségünkre végezzük ezt a küldetésünket, és energiáink nagyon végesek.

    Önön keresztül mindenkihez szólunk, hogy nyugodtan tessék beírni a saját véleményeket, osszák meg a saját tapasztalataikat, gyakorlatukat, tudásukat, hogy másokon is segíthessünk!

    Köszönjük szépen!

    1. Tisztelt Könyvelőiroda!
     Köszönöm,hogy megköszönik… 🙂 Apósom is így volt anno,hogy kérnie kellett az öregségi nyugdíjat a rokkantsági helyett,mert a Nyugdíjfolyósító autómatikusan nem áll át,és nem is figyelmezteti.De aki dolgozik a rokkantsági mellet,annak az is beleszámít az öregségi összegébe.Űgyhogy egy próbát mindenképpen megér.
     Én pedig azt köszönöm Önöknek,hogy Önszántukból segítenek e fórumon olyan embereknek,akiknek valami nem tiszta ez ügyben.Az Ő nevükben is még egyszer köszönet.

  2. Kedves Csonka Attiláné!

   A rokkantsági nyugdíjat az öregségi nyugdíjra jogosító életkor betöltését követően nem számítják át, illetve állapítják meg újból.

 43. Köszönöm a gyors és pontos válaszukat. Én is így értelmeztem, csak rettenetes felháborodásomban még magamban is elbizonytalanodtam. Ez az én hibám! Köszönöm a kormány elhivatott munkahelyteremtő és dolgozni akarók anyagi megbecsülésére tett igen hatékony intézkedését!!!!
  Önöknek mégegyszer köszönöm a megnyugtató válaszukat! További munkájukhoz sok sikert kívánok! Csonkáné Judit!

 44. Kedves Könyvelőzóna!

  Ismét “tollat ragadok”.
  Ismételten nagyon nagy köszönet a válaszukért. Az alábbi gondolat, amelyet Gönczi Jánosnénak 07.24-én küldtek zavar össze.
  “Az 57. életévét be nem töltött személynek, aki 2011. december 31-ig rendszeres szociális járadékban, rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült, a felülvizsgálat időpontjáig rehabilitációs ellátást folyósítanak, a felülvizsgálat időpontjáig folytathatnak keresőtevékenységet, de ezen időtartamra az ellátás folyósítása szünetel. Amennyiben felhagy a kereső tevékenységgel, az ellátás külön felülvizsgálat nélkül folyósítható a megállapított időtartamon belül.

  A rehabilitációs pénzbeli ellátás folyósítását szüneteltetni kell,
  – ha az ellátott keresőtevékenységet végez,
  – közfoglalkoztatásban vesz részt, vagy
  – keresőképtelen.

  Tehát, lehet a rehabilitációs ellátás mellett kereső tevékenységet folytatni, azonban ezen időtartamra az ellátás folyósítása szünetel. Amennyiben az érintett felhagy a kereső tevékenységgel, az ellátás külön felülvizsgálat nélkül folyósítható a megállapított időtartamon belül. [2011. évi CXCI. törvény]

  A keresetkorlátozás, amelyet ön említ, más jogcím esetén lép életbe, nem az ön leírt esetére vonatkozik.”

  Az általam feltett kérdésre ugyanakkor nekem viszont azt válaszolták, hogy “2012. január 1-től rehabilitációs ellátássá alakult ellátásban részesülő, korábbi III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok és rendszeres szociális járadékosok a felülvizsgálatról szóló döntést követő második hónap utolsó napjáig a 2011.december 31-én hatályos szabályok szerint végezhetnek kereső tevékenységet.

  A kz2016uj minősítés keretében megállapított rehabilitációs ellátás mellett kereső tevékenységet folytatni nem lehet, a kereső tevékenység ideje alatt az ellátás szünetel, azonban a kereső tevékenységnek ez esetben nincs korlátja.”
  Nos, az odáig rendben van, hogy a kz2016uj minősítés után, ha rehabilitációs ellátást állapítanak meg, kereső tev.-et folytatni nem lehet,- azonban most a két válasz:- A FELÜLVIZSGÁLATIG TERJEDŐ IDŐSZAKRA VONATKOZÓ KERESETKORLÁT REHAB. ELLÁTÁS MELlETT, 57 ÉV ALATTI, 2011. DEC. 31-ÉN III. KAT. ROKKANTSÁGI NYUGDÍJAS esetére, nincs szinkronban. Vagy csak én nem értem???
  Elnézést, hogy annyit érthetetlenkedek!
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Kiss Rita

  1. Kedves Kiss Rita!

   Most már nekünk is zúg a fejünk… 🙁

   Önnek, a legutóbbi válaszunkat innen vadásztuk: Nemzeti Foglalkoztatási szolgálat, onnan is “AZ EGÉSZSÉGKÁROSODÁSA ALAPJÁN ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLŐK MUNKAVÁLLALÁSA” című ügyfél-tájékoztatóból (2. oldal, első bekezdéstől).

   Gönczi Jánosnénak rendszeres szociális járadéka volt 2011.12.31-én, válaszunkban ezt dőlt betűkkel is jeleztük. Ezzel együtt ebben a melegben már nekünk is gőzölög a maradék agyunk, és a látszólagos ellentmondást nem tudjuk elfogadhatóan feloldani, mert nem azonos kategóriákról van szó, de a tájékoztatók sem kompatibilisek feltétlenül egymással… 🙁

   1. Kedves Könyvelőzóna!

    Köszönöm a gyors válaszukat!Elnézést, ha értetlenkedtem.
    Üdvözlettel:
    Kiss Rita

 45. Tisztelt Könyvelőzóna!
  Azért fordulok Önökhöz, mert most kicsit megzavart a sok információ!
  2011. december 31-én még III. csoportú rokkant voltam. Most amíg be nem hívnak kz2016uj felülvizsgálatra, ami kb. októberben esedékes- rehabilitációs ellátást kapok.
  Tavaly még kieg. vállalkozóként tevékenykedtem. 2012. jan. 01-től, mivel nem tudom kitermelni az adókat – SZÜNETELTEM, a vállalkozásomat.
  Kérdésem a következő: Amennyiben még nem voltam a felülvizsgálaton, és netán szeretném ismét folytatni a vállalkozásomat, akkor most az átmeneti időszakban rám melyik keresetkorlát vonatkozik????
  Olvastam olyat is, hogy keresőtev.-et NEM folytathat a rehat. ellátás mellett. (De szerintem ez már az új kz2016uj felülvizsgálat eredménye után értendő.) Olvastam azonban, olyat is, hogy a jelenlegi ellátás kétszerese lehet a keresetkorlát..
  Hol az igazság??
  Köszönet előre is a válaszukért!

  1. Kedves Kiss Rita!

   2012. január 1-től rehabilitációs ellátássá alakult ellátásban részesülő, korábbi III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok és rendszeres szociális járadékosok a felülvizsgálatról szóló döntést követő második hónap utolsó napjáig a 2011.december 31-én hatályos szabályok szerint végezhetnek kereső tevékenységet.

   A kz2016uj minősítés keretében megállapított rehabilitációs ellátás mellett kereső tevékenységet folytatni nem lehet, a kereső tevékenység ideje alatt az ellátás szünetel, azonban a kereső tevékenységnek ez esetben nincs korlátja.

   1. Kedves Könyvelőzóna!

    Nagyon köszönöm a gyors és érthető választ!
    További jó munkát kívánok Önöknek!
    Kiss Rita-Üdvözlettel

 46. Kedves válasz adó!
  Köszönöm gyors és pontos válaszát! Sajnálom, hogy ilyen mocskos törvényeket fogadott el csodálatos kormányunk! Közgazdászként, gazdasági vezetői tevékenységet szeretnék vállalni, de ennyiért nem teszem ki magam ekkora stressznek. 10 éve orvos gyerekemet még mindig segíteni kell, de a 100 ezer ft-os nyugdíjamból sajnos nem tudom. Tudom, hogy ez az oldal nem az, ahol véleményt lehet alkotni,mondani, de a képviselők 2 millióig kereshetnek, arról nem beszélve, hogy mennyi ingyenes szolgáltatást kapnak. Tehát én bruttó, vagy nettó ezt most nem is tudom 139.500.- Ft-ot kereshetnék???Nagyon köszönöm válaszukat!!

  1. Kedves Csonka Attiláné!

   … rokkantsági ellátásban részesülő személy ellátását meg kell szüntetni, ha keresőtevékenységet folytat és a jövedelme 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

   Innen egy leendő közgazdasági vezető is könnyen kiszámíthatja: minimálbér (93ezer Ft/hó) x 150 % = 139.500,- Ft/havi átlag 3 hónapra. 🙂 🙂 Bér esetén, ha külön nem jelölünk meg mást, mindig a bruttó bért kell érteni.

 47. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Először is köszönöm mindenki nevében lankadatlan segítőkész-ségüket.
  Nézegettem a hozzászólásokat, de egy dologban nem találtam
  választ. Mi történik akkor, ha például a bányászok egészségkárosodási járadékában részesülő személynek a 08. hónaptól az ellátás folyósítását szüneteltetni kell, mert elérte a a tárgyév első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát, majd nem sokra rá valamilyen okból kifolyólag elveszti a munkáját. Az év fenn maradó időszakában ellátás nélkül marad? “Ha a bányászok egészségkárosodási járadékában részesülő biztosítással járó jogviszonyban áll és ….” Hiszen akkor már nem áll. Vagy még is? 😀
  Köszönettel: S. Zoltán

  1. Kedves Sámson Zoltán!

   De, biztosítási jogviszonyban áll, csak a keresetkorlátot lépte már át, akár jogviszonyban áll, akár nem. 😉

   A szüneteltetés a tárgyév utolsó napjáig szól.

   A dicséretét pedig köszönjük szépen! 🙂

 48. T. Cím!
  2010-ben III. csoportu baleseti rokkant lettem, s ezáltal baleseti nyugdíjban részesülök. Felülvizsgálatom még nem történt meg. Kérdésem, hogy vállalhatok-e munkát ugy, hogy nem szünik meg ezen ellátásom?

  1. Kedves Puskás Erika!

   2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka nem állapítható meg. Azok részére, akik 2011. december 31-én a felsorolt ellátásokban részesültek, a folyósított ellátást 2012. január 1-jétől öregségi nyugdíjként, rokkantsági ellátásként vagy rehabilitációs ellátásként kell továbbfolyósítani.
   Ön melyik ellátásban részesül? Ha egy kicsit visszaolvasgat honlapunkon, akkor mindegyikre nézve megtalálja a keresetkorlátozás szabályát.

 49. Tisztelt Könyvelőiroda!
  2012. 07. 18.án kérdéssel fordultam Önökhöz szakmailag és a törvények szerint mi a lehetőség a levelemben leírtak alapján azok megvalósítására.
  Köszönettel: Nagy Ferenc

"Vissza a tetejére" gomb