Társadalombiztosítás

Rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás 2012.

rokkantsági ellátás és rehabilitációs ellátás 2012.A mai napra virradóan – több új törvény mellett – az országgyűlés döntött a megváltozott munkaképességű emberek jövőbeni ellátási rendszeréről, így 2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék nem állapítható meg, helyüket a  rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás veszi át.

A megváltozott munkaképességű emberek számára a jövőben kétféle ellátást lesz, a rehabilitációs ellátás, vagy a rokkantsági ellátás.

Rehabilitációs ellátásban azok részesülhetnek – legfeljebb három évig -, akiknek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, illetve azok, akik tartós foglalkozási rehabilitációt igényelnek.

Rokkantsági ellátásban azok részesülhetnek, akiknek a rehabilitációja nem javasolt.

2012. január 1-jét követően az lehet jogosult a megváltozott munkaképességűek ellátásaira, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy annál kisebb mértékű.

A megváltozott munkaképességűek ellátásai jövedelempótló jellegűek, ezért csak akkor lesznek megállapíthatók, ha

– az egészségi állapota miatt nem tud dolgozni, és ha

– a kérelem benyújtását megelőző öt évben legalább 1095 napon – tehát összesen három éven – át volt társadalombiztosítása.

Az utóbbi feltétel azonban nem vonatkozik azokra, akik 2011. december 31-én részesültek az ellátások valamelyikében.

A végleges törvényszöveget ugyan nem ismerjük (esküszünk, hogy mi nem voltunk ott az éjszakai eseményen, és meg sem kérdeztek bennünket! 😉 ), de a törvényjavaslat szövege, valamint az MTI-hírek, és egyéb hírcsatornák (Origó, Index, Pénzcentrum, Porfólió, stb.) hírei alapján egy gyors összefoglalót állítottunk össze:

A rokkantsági ellátást a legsúlyosabb egészségkárosodással élők, tehát az eddigi 1. és 2. rokkantsági kategóriába soroltak kapják a jövőben, illetve kategóriától függetlenül azok, akik már betöltötték az 57. életévüket, vagyis a hivatalos öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül elérik. Velük semmi nem történik, ellátásukat ugyanúgy kapják, mint eddig, csak nem rokkantsági nyugdíjnak, hanem rokkantsági ellátásnak nevezik majd.

Az összeg nem tér majd el az eddig folyósítottól, aki tud és lehetősége nyílik rá, az dolgozhat is, de csak addig, amíg keresete három hónapon keresztül nem haladja meg a minimálbér 150 százalékát.

Aki már 62 éves is elmúlt, vagyis betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, és eddig “korbetöltött rokkantsági nyugdíjat” kapott, az a jövőben öregségi nyugdíjat kap, melynek összege változatlan marad az eddigihez képest.

Rehabilitációs ellátást azok kapnak, akik a jelenlegi besorolás szerint a 3. kategóriába tartoznak, vagyis a legkevésbé súlyos károsodással élnek, és 57 évnél fiatalabbak.

Ebből a körből próbálják meg kiszűrni az indokolatlanul leszázalékoltakat, illetve azokat, akik még valóban képesek dolgozni.

Ez a kör, várhatóan jövő januárban, kap értesítést a változásokról, és felszólítják őket rokkantsági felülvizsgálatra. Aki elmulasztja a felülvizsgálatot, annak a rehabilitációs ellátását megszüntetik.

A felülvizsgálat végeredményeként

– kimondhatják a rokkantnyugdíjasról, hogy nem rehabilitálható, ezzel rokkantsági ellátásra jogosult (a mostani rendszerben 3. kategóriájú rokkantnak az számít, aki legfeljebb 67 százalékban egészséges, az új rendszerben viszont csak annak jár rokkantsági ellátás, aki legfeljebb 60 százalékban egészséges).

– a vizsgálat megállapíthatja azt is, hogy rehabilitációt követően van esélye a munkára a rokkantnak. Ők a jövőben nem rokkantsági nyugdíjat fognak kapni, hanem úgynevezett rehabilitációs ellátást, amely csak 3 évig jár. A három év alatt kellene a megváltozott munkaképességűnek elhelyezkednie.

A felülvizsgálatot – információink szerint – azoknál kezdik, akik a legközelebb vannak a védett korhoz, vagyis, akik – akár hónapokon belül – hamarosan betöltik az 57. évüket, védettséget ugyanis a felülvizsgálatnál állapítják meg, ekkor szűrik ki azokat, akiknek már csak öt évük van a nyugdíjig.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőiroda!

  44 éves vagyok. 1991-ben rokkantosítottak le, veleszületett betegségem van, ami az egész szervezetre kiterjed. 3 évenként jártam folyamatosan felülvizsgálatokra, minden alkalommal III. csoportú rokkantságot állapítottak meg. Régen 67% volt, 2008-ban az új számítások szerint 51%. 2011. 04. 26-án a soros felülvizsgálaton már csak 50%-ot kaptam, holott semmiféle javulás nem történt az állapotomban. Fellebeztem. 2011. 06. 16-án volt a II. fokú vizsgálat, amiről decemberben kaptam meg a határozatot, helybenhagyták az I. fokot. Innen már a munkaügyi bíróság következett. Közben 2012. 01. 06-án kaptam egy levelet, miszerint az utolsó 3 havi nyugdíjamat jogtalanul vettem fel, fizessek vissza 108000 Ft-ot. Persze pénzem nem volt, ezt is megfellebeztem. Édesanyám 3 nappal a levél kézhezvétele után öngyilkos lett. Így nem csak őt veszítettem el, hanem az én (kerekítve) 60000 Ft-os nyugdíjamat és az ő (özvegyivel együtt) 127000 Ft-os nyugdíja is hiányzik a háztartásból. Vele együtt 3-an éltünk. Jelenleg párommal kettesben vagyunk, hitetartozással és természetesen a rezsivel. Ha mindent befizetünk, kb. 20-25 ezer Ft-unk marad havonta. Ebből kell élelmiszert és minden mást megvenni. Tüzelőt is ebből kéne fizetni. Ez ugye képtelenség, így egész évben nyomorogtunk, sokat nélkülöztünk.
  Idén februárban voltam a bíróságon, márciusban megtörtént az igazságügyi orvos-szakértői vizsgálat, ami 64% össz-szervezeti egészségkárosodást állapított meg visszamenőlegesen a 2011. áprilisi, I fokú vizsgálat időpontjáig. A másik 2 szakértő szerint: Az általános össz-szervezeti egészségkárosodásának szakorvosi minősítése, valamint a megmaradt munkavégző képességének a figyelembevételével, a kz2016uj (intézményes) rehabilitációja nem javasolt. A rendelkezésre álló adatok és információk alapján, a szociális rehabilitáció nem szükséges.
  A bírósági tárgyalás 2013. 01. 07-ére van kitűzve.
  Kérdésem a következő:
  Ha ezen a tárgyaláson a bíróság elfogadja a szakértők véleményét, akkor én milyen ellátásra számíthatok?
  Januártól nem kaptam egyetlen fillér nyugdíjat sem. 2006. 10. hó óta dolgozom részmunkaidőben, jelenleg 4 órában. Visszakapom a régi nyugdíjamat? Megkapom visszamenőlegesen is az elmaradt pénzemet? Kapok rá kamatot? megkapom rá az elmaradt emeléseket? Esetleg létezik még az, hogy állapotrosszabbodáskor emelik a nyugdíjat? Ha igen, akkor még a 2011-es évre is jár nekem pénz?
  Segítségüket előre is köszönöm!

  Tisztelettel
  Várnoki Erzsébet

  1. Kedves Várnoki Erzsébet!

   Bármennyire is együtt-érzünk önnel/önökkel, semmi olyasmit nem tudunk mondani, ami a jelenlegi egérfogóból kihúzhatná önöket.

   Feltételezésekre nem szeretnénk alapozni; “ha így lenne, akkor az lehetne”, és hasonló mondatokat rakhatnánk egymás mellé anélkül, hogy megalapozott lehetne véleményünk. Sajnos, kénytelenek megvárni a bírósági jogerős ítéletet, mert az lehet bármi is. 🙁 🙁

 2. Üdvözletem! Az lenne a kérdésem, hogy a nők 40 év utáni nyugdijba vonulásába beszámít e a rokkantsági nyugdij ill.ellátás ideje. Ez idő alatt néha dolgoztam részmunkaidőben és nem tudom, hogyan kerül elszámolásra.2006.05.06-án mentem rokkant nyugdijba.Addig kiszámoltak 33 év és 295 napot.És mi a helyzet utána?Csak az alkalmi munkák számítanak munkaidőnek? És hogyan számolják a 4 órás napokat?Ha viszont munkaidőnek számit a rokkant nyugdij ideje is, akkor meg lenne a 40 évem?Köszönettel:Bujdosné

 3. Tisztelt könyvelözona
  Az lenne a kérdésem,hogy a betegségem miatt leszázalékoltak 80-ot kaptam de mivel csak 722-nap voltam biztositott ezért elutasÍtottak,ilyen esetben hova fordulhatok mert a levélböl ez nem derultki csak azvan leirva Kizárolag folyamatos támogatással foglalkoztathato.

  1. Kedves Szigligeti Csabáné!

   Pontosan mit utasítottak el? Rokkantsági ellátásra nincs jogosultsága? ól értelmezzük, hogy a “D” kategóriába tartozik? Előtte volt más ellátása? 2011.12.31-ével kapott valamilyen ellátást?

   Ha nem kapunk meg minden tájékoztatást, akkor nehezen tudunk normális választ adni… 🙁

   1. Megváltozott munkaképességu személyek ellátásának elutasitása.Igen rokkantsági ellátásra nincs jogosultságom mert nincs meg az 1095 napi biztositási idöm.D kategoriába soroltak de ezt nem tudom,hogy mit is jelent.Szociális segélyt kaptam 2011.11,01-töl,2012.02.06-ig.

    1. Kedves Szigili Csabáné!

     Rettentő nehéz úgy, hogy minden szót külön kell kihúzni önből, nem ad semmi érdemleges kapaszkodót, pedig az összes dokumentáció az ön kezében van… 🙁

     A rehabilitációs hatóság a kz2016uj minősítés során megállapította, hogy az ön, a megváltozott munkaképességű személy, rehabilitációja nem javasolt, ezen belül kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható és – az egészségi állapota 1?30% között van és orvosszakmai szempontból önellátásra képes (D kategória).

     Javasoljuk, hogy iratait, igazolásait összeszedve forduljon a települési önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó osztályához, ahol segítenek eldönteni, hogy milyen ellátásra lesz jogosult.

 4. Tisztelt Könyvelőzóna!
  2008 óta vagyok beteg,jelenleg 69 %-os munkaképesség csökkenéssel rokkantsági ellátásban részesülök. 1951-ben születtem, jövőre betöltöm a 62. évet május 3-án. Kérdésem: kell-e igényelnem az öregségi nyugdíjat, meg kell-e szüntetnem az ellátás folyósítását, ha igen, újra számolják-e a nyugellátást,
  változik-e az összege a jelenlegi ellátáshoz képest.
  Tisztelettel:
  Szepesi

  1. Kedves Szepesi Judit!

   A rokkantsági ellátás folyósításával egyidejűleg ? meghatározott összegig ? végezhető kereső tevékenység. A rokkantsági ellátásban részesülő a keresete után fizetett nyugdíjjárulékkal szolgálati időt szerez, s a nyugdíjkorhatár betöltésekor öregségi nyugdíjat igényelhet, mennyiben az számára kedvezőbb. Ellenkező esetben élethosszig folyósítják részére a rokkantsági ellátás összegét.

   Balogh Zoltán
   EEM parlamenti államtitkár

   1. Tisztelt Balogh Zoltán!

    Köszönöm a gyors választ!

    Szepesi Judit

 5. Tisztelt Könyvelő Iroda Rokkantsági járadékban részesülök 24éves vagyok még nem volt munkaviszonyom 33.330FT-ot kapok 2009Augusztusában állapították meg az ellást 80%-os minsősítést kaptam 2.csoportú vagyok 2014. Augusztusban kell mennem a következő felülvizsgálatra. Azt szeretném kérdezni hogy hány órában dolgozhatok és lehet e munkaviszonyom mikor megyek a felülvizsgálatra vagy nem ???
  Várom a válaszát maradok tisztelettel!!

  1. Kedves Gabor24!

   A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, és az egészségkárosodott személyek szociális ellátásai 2012. január 1-től átalakultak a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXCI törvényben foglaltak alapján.
   A törvény 31-38.§-ai átmeneti szabályokat tartalmaznak a 2011. december 31-én ellátásban részesülő, az átalakulással érintett személyek ellátásáról és foglalkoztatásáról.
   A korábbi szabályok alapján folyósított ellátások:
   – rehabilitációs járadék
   – rendszeres szociális segély: a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. Törvény (Sztv.)
   rokkantsági járadék: a 83/1987.(XII.27.) MT rendelet (Rjr)
   – baleseti járadék: 1997. évi LXXXIII. Törvény (Ebtv.)
   – családi pótlék: a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. tv. (Cst).
   – fogyatékossági támogatás: a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. Törvény (Ft) és a 141?2000.(VIII.9.) Korm. rendelet (Fot)
   – vakok személyi járadéka: 6/1971. (XI. 30.) EüM rendelet (2003.03.01-től hatályon kívül!)

   Rokkantsági járadék (83/1987.(XII. 27.) MT rendelet) esetén nincs keresetkorlát.

 6. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Lenne még egy kérdésem. Ha a 3 éven belül ( rehab. ellátás során) az állapotomban rosszabbodás áll be kérhetem-e újboli felülvizsgálatomat, és ha igen hogyan?

  1. Kedves Buc Zoltánné!

   Állapotrosszabbodás címén, csatolva az új szakorvosi leleteket, kórházi zárójelentéseket, egyéb orvosi dokumentációkat, bármikor kezdeményezheti az eljárás újbóli megindítását.

 7. Tisztelt Könyvelőiroda.
  Szeretném megkérdezni, hogy rehabilitációs ellátásban részesülök, de a különböző betegségeim folytán további kezelésekre kell járnom. Kérdésem az lenne, hogy az utazási utalványt hogyan és hányszor lehet kérni.
  Mivel eddig jártam injekciós kezelésre (5x) ezután pedig infuziós kezelésekre kellesz járnom 10 x. Ezt hogy lehet kivitelezni?

 8. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Kérdésemmel zavarnám! Rehabilitációs ellátásra rokkantságomat nézve jogosult lennék de 1095 nap biztositási idöm nincs meg csak 1085nap. Ilyen esetben mit tudok tenni milyen ellátást kérhetek? A gyes ideje nem számit bele? Nekem nem számolták bele!!! Várom válaszukat.

 9. tisztelt könyvelőzóna! Már irtam önöknek de most egy kis segitséggel irtunk egy fellebbezést most fogom elküldeni de elöbb szeretném a véleményüket kérni hogy ennek alapján vissza kaphatom e az eredeti nyugdijjamat, vagy kell e mennem ” 2 fokra: Fellebbezéssel kívánok élni a Nógrád Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve által…iktatószámú határozatával szemben, melyben a rehabilitációs ellátásként folyosított ellátást megszűnteti 2012.10.31. napjával és 2013.01.01. naptól rokkantsági ellátást állapít meg melynek őszegét 41.850 ft-ban határozta meg. Indoklás: Méltánytalanak tartom, hogy újabb vizsgálat nélkül a módosító határozat ellátásom összegét 66.270 ft-ról 41.850 ft .ra csökkentette 2013.01.01. napjától. Az Mmtv.-ben foglaltak szerint az ellátás összege nem lehet kevesebb a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegénél, állapotjavulás kivételével. Egészségi állapotom nem javult, mivel az előző szakorvosi vizsgálatok is ezt igazolják. 2012.01.05. MEP ellenörző főorvosánal véleménye Balassagyarmat” az áll” a nevezett pszihiátriai betegségének súlyossága megegyezik az előzőben észleltekkel. 2012.05.15. Pszihiátriai gondozás Pásztó szakvéleménye szerint depressziója mélyül. teljesen bezárkózik, nem kommunikál a környezetével.Emocionálisan labilis szomatomorf tünetei felerősödtek. ÁLLAPOTROSSZABODÁS MIATT HOSPIT javasolt. E szakvélemények alátámasztják , hogy egészségi állapotom nem javult. Igy ellátásom összegének csökkentését nem tudom elfogadni.Igy is nagyon szegényesen élünk, kiskorú gyermekeim eltartása nagyon nehéz. Jelen állapotomban kilátásom sincs hogy kiegészítő munkát tudjak vállalni. Jelen fellebbezést is feleségem közreműködésével, segitséggel tudom megirni.Kérem méltányolják helyzetemet és módositsák a határozatot melyben ellátásom összegét nem csökkentik, mivel egészségi állapotom nem javult. Ellenkező esetben kérem egészségi állapotom újboli kivizsgálását. Tisztelettel: István sürgős válaszukat várom

  1. TISZTELT KÖNYVELÖIRODA SZERETNÉK MÁR VÁLASZT KAPNI HOGY VISSZA KAPOM E AZ EREDETI NXUGDIJMAT A LEIRTAK ALAPJÁN KELL E 2 FOKRA MENNI ÉS HA KELL AKKOR HOVÁ? MERT NOGRÁD MEGYÉBEN LAKOM 1 FOKON BALGOTARJÁNBA VOLTAM 16 ÉVEN KRESTÜLSÜRGÖS VÁLASZUKAT VÁROM ÁCC ISTVÁN

   1. Kedves Ács István!

    Ne haragudjon meg ránk, de eseti ügyekben nem tudunk állást foglalni, vagy normális választ adni.
    Annyi minden előzmény hiányzik, hogy nem tudunk önnek megnyugtató választ adni.

    Ne adják fel, és próbáljanak harcolni az igazukért!

 10. Tiszteletem!
  Szeretném megkérdezni,hogy a rokkant ellátásnál,vagy a rehabilitációs ellátásnál,a minimálbért veszik-e figyelembe,vagy az eltöltött éveket is.Úgy halom,hogy a mostani ellátásokat felére csökkentik.Engem még nem hívtak be, III. csoportos rokkant vagyok,2007-óta,Sajnos munkát vállalni nem tudok, erősen mozgáskorlátozott vagyok, tudom ez már nem számít a mostani rendszerben.Egyedül élek,özvegy vagyok.
  Köszönettel!

 11. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Az alábbiakban kérném válaszukat:Jelenleg 41 éves vagyok. 2006-2010 ig 67% rokkant nyugdíjas voltam 2010-2012.06.30. ig rehab járulékot kaptam, és 2010.06.11.-én beadtam a kérelmemet felülvizsgálatra, melyben D minősítést kaptam és megállapították, hogy 2012.09.10-től kapok “rokkantsági ellátás előleg” címen havi 46500.-ft ellátást. Kérdéseim a következők: Ez a végleges összeg vagy több lesz? Meddig kapom az ellátást? Dolgozhatok e mellette, ha igen mi az a kereset ami mellet nem vesztem el az ellátást.Válaszukat előre is köszönöm.

 12. Ács István vagyok és szeretném meg kérdezni hogy 1995 től 2012 januárig rokkant nyugdijjas voltam de küldtek egy papirt hogy nem rokkant hanem rehabilitációs ellátást fogok kapni addig mig a felülvizsgálat nem lesz összeg nem változott úgyanúgy 66270 ft-ot kaptam és jelenleg kapok, májusban megtörtént a felülvizsgálat ás 60 % ot kaptam és rokkant nyugdijjat állapitottak nem rehabilitálható vagyok. 2014 májusig és az összeg nem változott 66270 ft -ot állapitottak meg. nNa már most 2012 okt. 31 -én küldtek ismét egy levelet hogy 2013 jan. 01 -től rokkant nyugdijban fogok részesülni aminek az összege 41850 ft lesz havonta amit nem értek , ha már egyszer rokkant nyugdijjas vagyok és voltam is akkor miért vonnak le 24420 ft-ot amikor 1995 től 2012ig értem el ezt a 66270 ft-ot amit évente jogosan emeltek és most hirtelen hipp-hopp le vették hollot én mindig is rokkant nyugdijjas voltam soha nem részesültem rehabilitációs járadékban csak ők nevezték át ideglenesen mig a felülvizsgálat meg nem történt tehát nem értem hogy ezt leirni is nehéz nem még megérteni. 5 családos apa vagyok ebből 3 kiskorú gyermekünk van 70-80 ezer forint a rezsink 50-55 ezer forint amit be kell osztanunk de igy hogy 24400 ft-ot levettek a rokkant nyugdijjamból igy aláirták az ellehetetlenitésünket a létezésünket, földön futóvá akarnak igy tenni minket? Azt szeretném kérdezni hogy hova kell ilyenkor fordulni vagy egyántalán ezt meg tehetik? Mi a véleménye? Mert azt mondták hogy aki a B2 kategóriában van annak jelentősen levehetik a nyugdiiját. a nyugdijjbiztósitó azt mondta hogy ez egy kormányrendelet, nagyon el vagyunk keseredve! Tehát egy 5 tagú család hogy tud 30 ezer foritból megélni, mert nekünk ennyiből kell ezek után megélnünk! Ha valaki tud erre választ adni kérem sürgősen válaszoljon! Mert teljesen ki vagyunk! Előre is köszönjük: Tisztelettel Ács István és bcs. családja

  1. A leirtakbol en sem ertem ha a kz2016uj vizsgalat utan rokkantsagi ellatast allapitottak meg . Milyert csokkent a vizsgalt beteg/ acs Istvan / ellatasanak az osszege ??? Valaszukat koszonom .

 13. tisztelt szakértő kérdésem csupán csak anyi lenne hogy az elmult három évben voltam rehabilitációs járadékon ami most lejárt újból kértem a felülvizsgálatot aminek az eredménye 50% rokkantsági fok rehabilitációm nem javasolt ??? a nyugdíj folyósító elutasított a c/2 minősítési csoportba tartozok mert 5 éven belül nincs meg a 1095 nap biztosításom pedig az elmúlt három évben a járadékomból vonták a tb járulékot azelőtt közvetlen volt munkahelyem ahol szintén fizetve volt milyen ellátást kell igényelnem rehabilitációst ismét vagy rokkantságit ??? válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Ágnes!

   Megpróbáltuk kibogozni, hogy mi a helyzete: ha jól értjük, akkor ön 50%-ban megváltozott munkaképességű, akinek állapota végleges (ezért nem javasolt a rehabilitáció). Rehabilitációs ellátásra lenne jogosult, ha meglenne az 1095 napja.
   Az 1095 nap megszerzését követően a rehabilitációs ellátásra lesz jogosult.

   1. Kedves Ágnes!

    Pontosítania kellene az ellátás igénybevételéhez szükséges nyomtatvány kitöltésénél milyen időszakot igazolt biztosításban töltött időként. A 3 év rehabilitációs járadék már önmagában is 1095 nap. A feltételeknek megfelel. Elvileg. Az előtte lévő munkaviszonyt is fel kell sorolnia ami 5 éven belül volt. Az igénylő lap kitöltésénél lehet szerintem a probléma.

 14. Tisztelt könyvelőiroda !

  Szeretném kérni a tájékoztatásukat !

  2004 óta vagyok 50%-ra leszázalékolva .A soros felülvizsgálatom 2011 decemberében lett volna esedékes, de az új törvény miatt idén júniusban hívtak vissza ! Azóta hivatalos papírt a vizsgálat eredményéről nem kaptam. 27.000 ft-ot kapok, ami tudomásom szerint, most rehabilitációs ellátás. Kaptam egy igazolást arról, hogy jár a rehabilitációs kártya. Hosszú idő után , most végre 4 órában sikerült elhelyezkednem . szeretném megkérdezni, meddig kaphatom az ellátást, és mivel még nem kaptam határozatot, van-e bejelentési kötelezettségem ! Válaszukat előre is köszönöm!

  További jó munkát kívánok!! Éva

  1. Tisztelt könyvelőiroda!.
   Kérném szíves tájékoztatásukat!
   1966-os születésű III.csoportos rokkant/rehabilitációs ellátást kap/ egyéni vállalkozó is. A főfoglalkozású egyéni vállalkozóra érvényes járulékokat megfizeti, de vállalkozói kivétet nem vesz ki. Ilyen esetben szüneteltethetik -e a rehabilitációs ellátás folyósítását?
   Ugyan a keresőtevékenysége folyamatosan fennáll hat hónapnál hosszabb időtartamra is,de nincs jövedelme az adott időszakra, mert a tényleges kivét nem kötelező .
   Köszönettel: Gyuri

 15. T.Könyvelőiroda! Fontos kérdésem lenne önökhöz,remélem segíteni tudnak nekem. 2004-ót rokkant ny. vagyok 67% 2010-be vissza minösitettek 44%rokkantá. Rokkantsági ellátást nem kaptam mivel idö közben gyesen voltam kislányommal aki 2009.okt.született. Érdeklödnék , hogy a rehabilitációs járolékot a 44% akkori rokkantságomra való tekintettel kérhetem e? Ugy olvastam itt a forumon, hogy 2012 juliusától gyes mellett is igényelhetö az ellátás. Ha meg is kapnám akkor visszamenölegesen igényelhetem? Köszönöm válaszat! Tisztelettel: Rekasine

 16. Tisztelt Könyvelő iroda 2009-ben 40%-al véglegesítettek nem kaptam semmiféle ellátást csak rehabilitációs cégnél dolgozhattam. A kérdésem az lenne hogy ezt el vette az állam és még felülvizsgálatra sem kel menni? Mert a munkahelyemen azt közölték hogy az új törvények szerint egészségesnek számítok . Válaszukat előre is köszönöm.Tisztelettel

  1. Kedves Angelika!

   Ha nem kapott ellátást, akkor nem értjük, hogy mit vett el az állam öntől?

   Sajnos, 40%-kal mi nem mondanánk egészségesnek önt, de tény: amennyiben nem részesül ellátásban, úgy adózási, tb szempontból egészségesnek számít. 🙁

 17. Tisztelt Iroda!
  Szernék választ kapni az alábbi kérdésemre.
  Férjem 60 éves korában elment (2011.jun.06-án) korhatár előtti nyugdíjba.Kiegészítő tevékenységként mehagyta az egyéni vállalkozási tevékenységét (szállítás), melyet 2012.jan.3-ától szüneteltet a magas járulékfizetés miatt.
  2012. jul.3-án eladott egy tehergépkocsit.Milyen költség számolható el az árbevétellel szemben? A kocsi parkolásáért fizetett bérleti díj stb.?
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel Margó.

  1. Kedves Dósa Gáborné Margó!

   Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységének szüneteltetése ideje alatt, de a szünetelés kezdő évéről beadandó személyi jövedelemadó bevallásának benyújtására nyitva álló határidőig (esetünkben: 2013. február 25-ig) értékesíti az egyéni vállalkozói tevékenységéhez használt, kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszközét, akkor a tárgyi eszköz eladási ára egyéni vállalkozásból származó bevételnek minősül, mellyel szemben az értékcsökkenési leírás még el nem számolt része a költségek között elszámolható.

 18. tisztelt iroda–megkaptam a határozatot 3-évre 50-százalékot rehab ellátást a járadék ősszegét le csőkkentették a kérdésem az lenne ha a 3-év eltelik azután mi várhato további csőkkentés vagy mi kőszőnőm szépen a válaszukat

 19. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Júlia vagyok!1969.07.17től2000.10.14-én baleset következtében,lumbális 1-es gerinccsigolyám összeroppant.akkor 9 hónap táppénz után 67%-ra vettek,majd 2002-ben úgy gondolták megjavúlt az állapotom 50%-ra minősitettek!2011-ben ismét úgy gonolták,hogy gyógyultam 45%-ra vettek!Én úgy gondolom és érzem az az ember aki 4 gyermeket egyedül gyermektartás díj nélkül küzdelmes hosszú évekig 16 órás kitartó munkával felnevelt,nem játsza el a fájdalmat!Kívánom,hogy az én fájdalmam élje át a doktornő aki a határozatot hozta,azt gondolom magának csak elhinné!Sok olyan ember van ismeretségemben aki megvette még a mai napig is az emelt rokkantságit,véletlen sem tudja milyen 27 000-ből élni mert van pénze!A koorupció sajnos nem kízárható,akinek pénze van annak mindent elhisznek!Én azt szeretném meg kérdezni,ezek az évek miért nem számítanak a 40 évhez,mivel 58 éves vagyok és ezek az évek ha elismerést kapnának elmehetnék nyugdíjba,amit annyi keserves hosszú évek ledolgozása után mint 4 gyermek anyja megérdemelnék sokad magammal,mert nem vagyok ebben egyedül!Fordulhatok-e valamilyen fórumhoz,érdemes.e!Válaszukat várom,sok sikert további munkájukhoz!Üdv:Júlia

  1. Kedves Nádasné Pechtler Julianna!
   Kedves Júlia!

   Amit ön számon kér rajtunk, hogy miért nem számítanak bele az ön által említett évek a nem tudni hova is, azért kát minket kárhoztatni. Mi olyan messze vagyunk a törvényalkotástól, mint Makó az almafájától. 🙂 🙂
   Annyira messze nem rajtunk múlik, hogy nem is kérdeznek meg bennünket; sem könyvelőként, sem állampolgárként. 🙁

   A nők 40 éves nyugdíjba vonulási lehetőségénél pedig az alapelv: minimum 32 év keresőtevékenységgel, és maximum 8 év gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő.

 20. Tisztelt Iroda!
  Szeretném megkérdezni, hogy a rehabilitációs ellátás (3év munkaviszonynak számit -e?

   1. Tisztelt Könyvelőzóna!
    A rehabilitációs ellátás összegéből nyugdíjjárulékot kell fizetni, tehát Buc Zoltánné kérdésére a válsz az, hogy szolgálati időnek számít a rehabilitációs ellátás folyósításának időszaka.
    Ellentétben a rokkantsági ellátással, melyből nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, így viszont ez az időszak nem fog szolgálati időnek számítani.
    Bővebben: https://www.parlament.hu/irom39/07175/07175-0001.pdf

    Remélhetőleg információim hatályosak még… 🙂

 21. Tisztelt Könyvelőiroda!
  56 éves vagyok, 37,5 év munkaviszonnyal/ betegállomány igénybevétele nélkül/
  2012. dec. 15-vel lejár a rehabilitációs járadékom.
  Egészségi állapotom 56%-ról 65%-ra változott az elmúlt 3 évben.Műtétek sora vár még rám / sokízületi gyulladásból kifolyólag/ ínszalagszakadás, magas vérnyomás, reflux,
  porcbenyomódás. 4 órában dolgoztam eddig /főleg otthon/vagy ha bevitt valaki a munkahelyemre. A munkám okt. 1-vel megszűnt. Újra beadom a papírjaimat. Mire számíthatok?
  rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra?
  Anyagilag ez mit jelenthet?
  Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Kedves 4558eva!

   Annak jár rokkantsági ellátás, aki legfeljebb 60 százalékban egészséges. 🙁

   Nem tudjuk megmondani, hogy ez mit jelent önnek anyagilag, hiszen számtalan körülményt nem ismerünk.
   – annak a megváltozott munkaképességű személynek az esetében, akinek az egészségi állapota alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, azonban a kz2016uj minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, valamint annak a személynek, akinek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható a havi átlagjövedelem 40 százaléka, de legalább a minimálbér 30 százaléka (27.900,- Ft) és legfeljebb a minimálbér 45 százaléka (41.850,- Ft)
   – annak a megváltozott munkaképességű személynek az esetében, akinek egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban a kz2016uj minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, valamint annak a személynek az esetében, aki tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, a havi átlagjövedelem 60 százaléka, de legalább a minimálbér 45 százaléka (41.850,- Ft) és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka (139.500,- Ft)
   – annak a megváltozott munkaképességű személynek az esetében, aki kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható, a havi átlagjövedelem 65 százaléka, de legalább a minimálbér 50 százaléka (46.500,- Ft) és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka (139.500,- Ft)
   – annak a megváltozott munkaképességű személynek az esetében, aki egészségkárosodása jelentős és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes, a havi átlagjövedelem 70 százaléka, de legalább a minimálbér 55 százaléka (51.150,- Ft) és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka (139.500,- Ft).

 22. T.Könyvelővezető!

  2012.09.12-én Magdolna névvel írtam Önnek. Látom sok a levél, de megkérem szíveskedjen válaszolni. Köszönettel várom: Magdolna

 23. T. Könyvelő!
  Szíveskedjen válaszolni megadott e-mailre.58 éves leszek 09.hóban, eddig III.cs.rokkantági nyd-as voltam, 5 éve.
  Azóta nem dolgozom, most kell mennem nyt-át kaptam Rehab.Szakig.szervtől komlex felülvizsgálatra.Azt eddig úgy tudtam, hogy rokkantági ellátást kapok a jövőben is. A komp.felülvizsg.változtat-e ezen, ill.mit dönthet.
  Köszönöm válaszát: Magdolna

  1. Kedves Körösi Magdolna!

   Kérjük, tegye meg, hogy olvassa el azt az írásunkat, amelyhez kérdéseit írta; éppen erről szól… 😉

 24. Tiszteletel fordulok önökhöz e kérésemel.Aki rokkantsági ellátásban részesül és nem foglalkoztatható,és mivel 2012-év.július-1-étöl már nem a Nyugdijfolyósítohoz tartozik??és igy az új hivatalhoz átteték az összes írítaitt az a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatahoz ez év 2012-év-július-1-ével.De mijen jógon adja ki a Nyugdijfolyósító az összes dokumentuimat??,ezel már jógilag sérti az emberi jógaimat és méltoságomat mint személyes adataimat tartalmazó írataimat.És valójában hóvá és kihez tartózik e megváltozott munkaképeségü ember,mint én.tiszteletel,Horváthné.2012-év-09-11-én.várom válaszukat.

  1. Kedves Horvathné Bedő Klára!

   A Kormány a rehabilitációs hatóság létrehozásáról szóló 1502/2011. (XII. 29.) Korm. határozat elfogadásával döntött arról, hogy 2012. július 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos valamennyi feladatot a kormányhivatalok önálló szakigazgatási szerveként működő rehabilitációs hatóság fogja ellátni.

   A nyugdíjfolyósítás más kérdés, azt továbbra is a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) végzi.

 25. Tisztelt Könyvelőzóna!

  2013. januárjáig leszek GYED-en a kisfiammal. Édesanyám (40%-os) rehabilitációs ellátásban részesül. Kérdésem az lenne, hogy mehet-e kisfiammal januártól GYES-re, jogosult lesz-e rá a járadék mellett? Vagy választania kell?

  1. Kedves Sissy !
   Július 23-án a parlament módosított egy rendeletet,így július 26-tól a rehabilitációs ellátás mellett jár a GYES a szülőnek,nagyszülő esetén nem tudom.
   A Magyar Államkincstárt kérdezze meg.
   Üdvözlettel:B.Ilona

   1. Kedves balogh ilona eszter!

    Köszönjük szépen hozzászólását, amellyel Sissy77 nevű olvasónak tett. Annak nagyon örülünk, ha többen bekapcsolódnak a kérdés-feleletek sorába, és újabb információkkal szolgálnak, újabb tudásanyagot tesznek hozzá, vagy éppen tapasztalataikat osztják meg az érdeklődőkkel, ugyanakkor – higgye el, nem szeretnénk megbántani – az nem nagy segítség, ha a válasz annyi, hogy kérdezze meg valahol, esetünkben a MÁK-nál.
    Mi is megnéztük a MÁK honlapjának megfelelő részét, és meglepődve tapasztaltuk, hogy erről nem található könnyen elérhető, egyértelmű segítség, magyarázat, tájékoztatás, közlemény. Legalábbis, mi nem találtunk.

    Mivel többeket érdeklő/érintő kérdésről van szó, ezért mi vagy megnézzük a törvényi helyet, magyarázatokat, vagy amennyiben így is homály marad, akkor állásfoglalást kérünk a megfelelő hatóságtól, és közzé tesszük a választ honlapunkon.

    Esetünkben elégnek tűnt az 1998. évi LXXXIV. törvény a családok támogatásáról megtekintése, ahol a A gyermekgondozási támogatási formák közös szabályai résznél a következők olvashatók:

    27. § (1) Nem jár gyermekgondozási támogatás annak a személynek, aki
    …. megjelölt rendszeres pénzellátás valamelyikében részesül, ide nem értve
    ….
    ab) a gyermekgondozási segélyre való jogosultság esetében a társadalombiztosítási nyugellátást, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint társadalombiztosítási nyugellátással egy tekintet alá eső ellátást, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyháztól egyházi, felekezeti nyugdíjat, a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot, a balettművészeti életjáradékot, az átmeneti bányászjáradékot, továbbá a rehabilitációs járadékot, rokkantsági járadékot, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait, a bányászok egészségkárosodási járadékát;

    A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény értelmében a rehabilitációs ellátás a a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai közé tartozik.

    Összegezve és magyarul: amennyiben a nagyszülő rendelkezik a GYES általa történő igénybevételének egyéb feltételeivel, a rehabilitációs ellátás (rokkantsági ellátás) nem kizáró körülmény, azaz, mindkettőt megkaphatja.

 26. Én 1986 óta voltam rokkant nyugdíjas 2011 december 31-ig úgyan is az orvosszakértők szerint már csak 51%-os egészségkárosodásom van. Betegségeim COPD AZ EGYIK LEGVESZÉLYESEBB TÜDŐ BETEGSÉG, a tüdő egy részének az elhalása és a krónikus brohitisz együttese, asztma mind két poratkára allergia, szív ritmus zavar,mind két vállamban és térdemben meszesedés és porc kopás, alacsony várnyomás, emésztési zavarok, kezdeti máj nagyobbodás az évtizedek alatt szedett gyógyszerektől,magas koleszterin szint, mind két mellemben cyszta a bal mellemben jóindulatú daganat, külső káros fizikai hatásokra fel lépő túlérzékenység, mellyel félre kezeltek.Gyógyszereim: Seretide discus 50/250mg, Spiriva inhalációs készitnény, ventolin, Montelukast teva,Bisoblock, Atoris,Aflamin, Xanax, Ketilept.Már köz gyógyigazolványom is van. 1986 óta egyedül közlekedni nem tudok. Két tartósan beteg gyermekemet egyedül nevelem születésüktől fogva. 10 évig nem estem teherbe, majd a több évig szedett Seroprám nevű gyógyszer elhagyása után nem sokkal teherbe estem. El múltam 40 éves arra gondoltam, hogy elmarad a menstruációm. Egy petefészkem van. Fogamzásgátlót nem szedhettem, 18 évesen volt hepatitisem. Én már betegségem kezdete óta nem tudok dolgozni. De aki tud a rokkant ellátása mellett dolgozni az az igazán beteg.Miért nekünk gyógyíthatatlan betegeknek kel a bíróságra mennünk, mikor a minden napjainkat is nehezen éljük meg.Nem hiszem, hogy van olyan törvény, mely a betegségeim alapján ki mondja ez az asszony rehabilitálható. Ne takarózzanak az eu egészségkárosodás ki számolásával,mert aki ilyen beteg azt sehol sem rakják ki a rokkat nyugdíjból. Ki alkalmazna engem ha tudnék közlekedni ha? El lehetetlenítenek családokat. Veszélyeztetik a megélhetésüket.Nincs mindenkinek tehetős rokona, hogy majd az állam helyett helyt áll. A felülvizsgáló orvosokat nem érdekli a betegek valódi egészség károsodása, meg sem hallgatnak minket. AZ ÉN BETEGSÉGEIMHEZ NEM IS KELLENE MEGHALLGATNI A LELETEK ÖNMAGÁÉRT BESZÉLNEK.Csak tudni kell értelemszerűen olvasni.

  1. Kedves Szakmajer Tiborné!

   Ööööö…. Nem is tudjuk, mivel érdemeltük ki, hogy éppen egy számviteli, adózási kérdésekkel foglalkozó miniportálon ismerteti a betegségeit, szedett gyógyszereit terápiáit? 🙁

   Szóval, a felvetéséhez nem tudunk mit hozzászólni, vagy hozzátenni, hiszen nem egy egészségügyi, orvosi portál vagyunk…

 27. Tisztelt Könyvelőiroda!

  45 éves vagyok,1993-tól vagyok 67 százalékos végleges rokkantnyugdíjas,ami rehbitációs ellátásra változott.Arra szeretném kérni a váaszukat,hogy dolgozhatok e 4-órában úgy,hogy az ellátásom ne kerüljön veszélyben. Válaszukat előre is köszönöm.

 28. Tisztelt Könyvelőiroda!49éves vagyok.Egy éve rokkantsági nyugdíjat kapok,ami januártól rehabilitációs ellátássá alakult.az lenne a kérdésem vállalhatok-e munkát részmunkaidőben,míg meg nem történik a felülvizsgálatom?

 29. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! 🙂 Ezek szerint csak pletyka volt hogy változott áprilistól a keresetkorlát 139500-ról 74000-re.Azért hittem el, mert a munkahelyen már vannak páran fizetetlen szabadságon, hogy ne lépjék túl a korlátot, de ők nem rokkantsági ellátásban részesülnek.
  Nagyon örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt!
  Még egyszer is köszönet! 🙂
  Erzsébet.

 30. 59 éves nő vagyok, és rokkantsági ellátásban részesülök, emellett dolgozom 7 órában bruttó 83350 Ft-ért. Szeretném tudni hogy mennyi a kereseti határ jelenleg, és mikortól számítják. A januárban megállapított 139500 Ft már állítólag nem aktuális, mert áprilistól változott. A munkahelyemről, és máshonnan sem semmilyen információt nem kaptam más cégnél dolgozóktól szereztem tudomást erről!Így lehetséges hogy már túlléptem a határt? Mi a teendőm ha esetleg még nem léptem túl? És ha igen, akkor miképpen szüntetik meg az ellátásomat? Válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Erzsébet.

 31. Tisztelt Iroda!
  Édesanyámnak 2011 novemberében állapították meg a rokkantsági nyugdíját(67%,:92000ft),előtte táppénz ellátásban részesült.2012 május végen visszahívták felülvizsgálatra,addig az ellátást nem folyósították.A vizsgálat után megkapta a határozatot,melyben megállapították a rokkantsági járadékot,mely a fent említett összeg majdnem felére csökkent(53000ft).Kérdésemre,hogy miért azt a választ kaptam,hogy már nem veszik figyelembe,esetében azt a 31év szolgálati időt amit eddig és a minimálbérből számítják az ellátás összegét.A határozatban pedig a következővel magyarázzák:”a megállapítást megelőző évben nem rendelkezik legalább 180napi pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képző jövedelemmel,a jogosultság kezdő napját megelőzően sincs legalább 180 napi jövedelme vagy egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel.Én mint laikus nem igazán értek sokat ebből,de szeretném megkérdezni hogy tényleg egyáltalán nem számít már a szolgálati idő.És azt sem értem,hogy az először megállapított összeg hogy csökkenhet a felére,mikor az egészségkárosodás mértéke tulajdonképpen nem változott?!Válaszát előre is köszönöm!

 32. A feleségem munkanélküli ellátást kap,de közben megromlott az egészségi állapota.Nyugdíj kérelmet nyújtottunk be,B2-es besorolással meg is kapta véglegesen.A következő lenne a kérdésem.Vissza kell fizetnie a munkanélküli ellátás összegét,ha a nyugdíját 6-hónapig visszamenőleg megkapta?

  1. Kedves Csabai Miklós!

   A nyugdíj előtti álláskeresési segély addig folyósítható, amíg a jogosult öregségi nyugdíjra, megváltozott munkaképességű személyek ellátására jogosultságot szerez. Elméletileg, a jogosulatlanul igénybe vett segély visszakövetelhető.

 33. Nagyon sürgüsen alakitották át a rokkantnyugdijakat arra lennék kiváncsi hogy mindenki sorra kerül az idén a felülvizsgálaton mivel az utazás nagyon drága és az orvoshoz járni kell.

  1. Kedves Mama !A felülvizsgálatok elvégzésének a határideje 2013.dec.31.Ezt telefonos érdeklődésemre mondta a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal egyik munkatársa.
   Lehetséges,ha egy másik munkatárssal beszélek,mást mond.Sajnos az ügyintézők nem mindig látják át azt a rendelet dömpinget,amit rájuk zúdítanak.

 34. tisztel iroda azt kérdezném 59-éves végleges rokkant vagyok én kapok-é nyugdij emelést visszamenőlegesen novemberben és emelést 2013-januarban kőszőnőm a választ

  1. Kedves kovácsné éva!

   Nem teljesen értjük a kérdését; milyen ellátásban részesül pontosan, mikortól, miért pont novemberben?

   1. elnézést ha rosszul kérdeztem-1996-ota vagyok végleges rokkant-2013-ban vonatkozik-e rám a szokásos nyugdij emelés 59-éves vagyok kőszőnőm szépen a választ

    1. Kedves kovacs eva!

     Ha jól értelmezzük, akkor ön most rokkantsági ellátásban részesül, ugye?
     A rokkantsági ellátás nem minősül nyugdíjnak.

 35. tisztelt konyvelo iroda-58-eves vagyok vegleges rookkantsai ellatott van 4-ev korkedvezmenyem a bányátol ez majd igenybe vehető-e vigyis ennyivel hamarabb mehehetek nyugdijba a másik kérdésem a januári-stb nyugdij emelés vonatkozik-e rám kőszőnőm szépen a vállaszt

  1. Kedves kovacs lajos!

   Az 1954-ben született hölgyek és urak öregségi nyugdíjkorhatára 63 év és 183 nap, ami azt jelenti, hogy ön 2017-2018-ban éri el az öregségi nyugdíj korhatárt.

 36. Én 57-éves vagyok,43%-ban vagyok rokkantellátásra jogosult,(43% egészségkárosodás)b2-es csoportban vagyok,jelenleg táppénzzen november 2.-áig,39éves munkaviszonyom van,átlagkeresetem 90-ezer ft,ezek alapján november 3.-ától mennyi rokkantnyugdijjat fogok kapni.Tisztelettel Veres Tiborné,xxxxxxxxxx Válaszukat előre is köszönöm.(

  1. Kedves Veres Tiborné!

   Lakcímét kimoderáltuk; az nem tartozik a nyilvánosságra. 😉

   Ennél azért lényegesen több adatra lenne szükség a rokkantnyugdíj meghatározásához. A számítás menete kellően bonyolult, hogy még az adatok ismeretében sem vállalkoznánk a számítás elvégzésére. Egyrészt, ez nem a mi szakterületünk, másrészt, ez messze meghaladja az ingyenes tanácsadás keretében elérhető szolgáltatásaink lehetőségét.

   Köszönjük szépen megértését!

 37. Tisztelt könyvelőiroda!Én egy 58 éves rokkantnyugdíjjas vagyok.2001-ben rokkantam meg szív és érrendszeri eredetű problémákkal. ekkor volt szivkatéterezésem, értágitásom Ezek rendbejöttek átmenetileg mert 2010ben szívmütétem volt amikor 3db koszorúeret kellett cserélni.ugyanekkor volt még agyi aneorizmám amit érfestéses katéterezéssel állapitottak meg Ezt nem kezelték mert elhelyezkedése kritikus és nagy kockázatot jelent az etávolitása.Ugyhogy nagyon nehezen élek ebböl a kis nyugdíjbol ami 2001 ben 19010Ft most napjainkban 48-49 ezer Ft 30 év és 100 nap szolgálat után amit megszakítás nélkül töltöttem le.Kérem önöket amennyiben lehetséges segitsenek megoldanom a kilátástalannak tünő helyzetemet melyek gyakran nagyon sötét gondolatokat ébresztenek!
  Tisztelettel:Felnagy László

 38. Tisztelt KÖNYVELŐIRODA!Én 50éves vagyok ,16éve le vagyok százalékolva 67% .2011novemberbe 26 voltam felülvizsgálaton, december 30 megkaptam az eredményt 54%januárba elintéztem a papírokat re-habra,be is adtam.Közbe január 20 kaptam levelet hogy mit választok re-habot vagy kz2016uj vizsgálatot.Én a kz2016uj vizsgálatot választatom.De február2 megszűnt a nyugdíjam.ÁPRILISBA voltam megint vizsgálaton ,májusba megkaptam az eredményt hogy 67% egészséges és24% beteg.Ez aszt jelenti hogy kirúgtak.Felebeztem voltam is júniusba vizsgálaton.Most várom az eredményt.Csak aszt szeretném megkérdezni hogy február óta egy forintot se kaptam.Mit várhatok előre is köszönöm.

  1. Kedves marianna!

   Megértjük elkeseredettségét, nem is akarunk viccelni, de nem ismerjük a jövőt. 🙁 Ez nem egy Tartozik-Követel könyvelése, aminek szabályai állandóak (ha a mérleg egyik felére teszek valamit, akkor a másik felére is kell tenni, nehogy a mérleg nyelve kibillenjen).
   Nem tudjuk kérdésére az egzakt, megnyugtató választ.

"Vissza a tetejére" gomb