Társadalombiztosítás

Korengedményes nyugdíj 2010 – egy kicsit másképpen

S

ajnos, napjainkban egyre többen veszítik el munkájukat és kerülnek létbizonytalanságba. Tegnapelőtt éppen egy ilyen olvasói kérdés és a reá adott válasz során fejtettük ki véleményünket azzal kapcsolatban, hogy a korengedményes nyugdíj nem egy főnyeremény, nem lehet a cél, mert a látszólagos előnye ellenére a nyugdíjas évek során – az érthetően – kevesebb nyugdíj nem jelent anyagi biztonságot.

A korengedményes nyugdíj megállapítását és a folyósítását a munkáltató és a munkavállaló között létrejött megállapodás alapozza meg, de az egyéb jogosultsági feltételeknek is teljesülniük kell.

Ezek a

 • szükséges szolgálati idő megszerzése (legalább 37 év),
 • a meghatározott életkor betöltése (57. életév), valamint
 • a meghatározott biztosítási jogviszonynak (munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, közszolgálati jogviszony, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszony, bedolgozói jogviszony, szövetkezeti tag munkaviszony jellegű munkavégzésre irányuló jogviszonya) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése.

Azok az 1953-ban, vagy előtte születettek, akik a jogosultsági egyéb feltételeknek is megfelelnek, 2010. december 31-ig állapodhatnak meg a munkaadójukkal a korengedményes nyugdíjba vonulásukról.

Miért mondjuk azt a címben, hogy a “Korengedményes nyugdíj 2010 – egy kicsit másképpen”?

Azért, mert annak az 57-62 év közötti embertársunknak, aki nemrégen elvesztette a munkáját, szinte semmi esélye sincs a munkaerőpiacra történő visszajutásra, az újra elhelyezkedésre, a munkába állásra.

Még ereje teljében lévő emberek rokkannak bele a munkanélküliségbe, kilátástalanságba, a jövedelem kiesésébe. A “szociális háló” csak ideig-óráig tud segíteni nekik, aztán “átesnek a háló szemei között”…

Sokan fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy “…elveszítettem állásomat, nem tudok elhelyezkedni. Nincs rá mód, hogy befizessem a nyugdíjamat, hogy korengedményes nyugdíjba vonulhassak? “, vagy “… munkaadóm nem tudja befizetni a korengedményes nyugdíjam összegét, én befizethetem helyette?”

Amennyiben van némi megtakarítása a reménytelenül állástalan, nyugdíj előtt állónak, akkor egyik lehetőség a szolgálati idő és jövedelem megvásárlása amelyről nemrégen írtunk honlapunkon.

A másik lehetőség (a “kicsit másképpen”) az, amikor valamilyen okból Pl. a szükséges szolgálati ideje bőven megvan) a munkáltatóval kíván megegyezni; lássuk ennek feltételeit:

1. Az 57. életév betöltése

Ennek megállapítása viszonylag egyszerű: A  Kormány 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelete szól a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról.

A rendelet szerint a korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2010. december 31-ig betölti, illetve megszerzi, ez pedig azt jelenti, hogy az 1953-ban, vagy 1953 előtt születettek szerezhetik (szerezték) meg a jogosultságot.

A megállapodás megkötésekor nem kell betölteni az 57. életévet, de 2010-ben kell legyen az 57. születésnap. Tehát, akár most, márciusban is köthetnek megállapodást, hogy pl. december hónapban akar valaki korengedményes nyugdíjba vonulni, és az 57. életévet akár már januárban betöltötte, akár áprilisban, akár decemberben: mindegyik megoldás megfelelő.

2. A minimálisan 37 év szolgálati idő

Többnyire mindenki tudja, hogy mióta, mennyi ideje dolgozik. Az inkább elő szokott fordulni, hogy arról nem tud, hogy valamelyik munkahelye “elfelejtette” őt bejelenteni, vagy nem annyival jelentette be, mint amennyit keresett. Az ilyen kellemetlen meglepetések elkerülése végett célszerű, ha már most megkérik a nyugdíjigazgatóságtól a szolgálati idő előzetes igazolását; akik 10 éven belül jogosultak nyugállományba vonulni, azok számára ingyenesen történik az igazolás kiadása. Meglepően gyorsan érkezik meg az igazolás, és elég alapos. (Tapasztalataink szerint a rendszerváltozás utáni vadkapitalista időszakban jelentkezhetnek eltérések leginkább.)

Ha a kapott igazolás és a mi tudomásunk között eltérés mutatkozik, akkor még időben vagyunk a rendezésnek, utánajárásnak, iratok, igazolások, tanuk beszerzésének.

3. A biztosítási jogviszony megszüntetése

Igen. Hát ez az. Ez az, ami előbb bekövetkezett, mint ahogyan azt szándékoztuk volna – munkanélküliek vagyunk. 🙁

A feladat annyi, hogy keresni kell egy munkaadót, aki

– munkaszerződést köt velünk,

– megállapodik velünk, és aki

– egyösszegben megfizeti a nyugdíjbiztosítónak a korengedményes nyugdíjba vonulástól az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárig terjedő időszak nyugdíját (amit aztán nekünk fizet ki havonta, nyugdíj címén).

Arra vonatkozólag nincs semmiféle törvényi előírás, vagy korlátozás, hogy mennyi időt kell munkaviszonyban eltölteni az új munkaadónál – gyakorlatilag a belépés napján is megköthető a megállapodás.

Így már bővülhet az esély arra, hogy találunk ilyen munkaadót a családi, vagy baráti bt-k, kft-k, egyéni vállalkozások között…

Amint említettük, a várható nyugdíj összegét egyösszegben kell a vállalkozásnak megfizetnie, de más szabályok is vonatkoznak a vállalkozásra: a befizetett összeget a nyugdíj kezdetét megállapító határozat évében (jellemzően 2010-ben) a költségei között kell elszámolnia; hiába érint a nyugdíjazás több évet is.

Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy a vállalkozás tárgyévi eredményét a befizetés mértékével csökkenti.

Jó, jó, de miből legyen kifizetve? A vállalkozásoknak egyébként sincs nagy szabad forrása, és csekély a remény arra, hogy ennyi összeget megfizetnének, ha lenne is miből.

Ugyancsak nincs jogszabályi ellentmondása annak, hogy a nyugdíjba vonulni szándékozó magánszemély a megtakarított pénzéből egy vállalkozásnak kölcsönt adjon, csak ennek feltételeit írásba kell foglalni.

A magánszemély átadja a befizetendő összeget egy hitelszerződés keretében a vállalkozásnak (akár úgy is, hogy a kölcsönmegállapodás megkötése után saját maga adja fel az összeget a postán a vállalkozás nevében – a nyugdíjigazgatóságnak, mert így bizonyosan nem “költődik” más, nem kívánt célra).

A vállalkozás a papír szerint X év alatt visszafizeti a kölcsönt a magánszemélynek, addig kötelezettségei között tartja nyilván, az utána fizetendő kamatot pedig költségei között írja le. A magánszemély pedig az adott kamat után adózik.

A vállalkozásnak ez lehet “jó üzlet” is, mert a kölcsönkapott összeggel a tárgyévben “költséget tud gyártani”, tehát, kevesebbet adózik. (Ha csak simán, kölcsön-megállapodás nélkül, “zsebbe” kapná a vállalkozás ezt az összeget a szívességért, akkor a kasszából “ki is emelhetne” éppen ennyi összeget, adómentesen.)

Egyáltalán nem ideális megoldás a korengedményes nyugdíj, és ennek “másképpen” történő megoldása sem az. Ugyanakkor valamiféle kis biztos pont a körülöttünk kavargó világban, ha azt mondjuk, hogy a státuszunk: nyugdíjas. Ezzel a kapaszkodóval, talán levegőhöz jutunk, talán áthidalhatjuk az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig terjedő időszakot, ami után már saját jogunkon, az állam pénzén (amit éveken át mi fizettünk meg) leszünk nyugdíjasok.

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  1954 szeptemberben született nő vagyok. 3 gyermeket szültem, jelenleg 4 éve Ápolásin
  vagyok a szüleimmel, szeretném megkérdezni ha nyugdijba megyek, a gyerekek
  beleszámitanak-e az évekbe.vagyis +3 év jár-e? Azápolási után hogyan számolják a nyugdijat Ft-ban
  szeretném ezt tudni,ha lehetséges: Köszönönöm szépen

  1. Kedves Németh Tiborné!

   2009. január 1-jét követően az úgynevezett gyermekkedvezmény megszűnt.

   Az ápolási díjból nyugdíjjárulék kerül levonásra, így szolgálati időnek számít.

 2. Tisztelt cim! 1956-ban születtem 39 év munkaviszonyom van amiből 1 év szakmunkás iskola.Szövőként dolgoztam és 5 év korkedvezményt igazoltak vissza.Kérdésem az lenne, hogy mikor mehetek legkorábban nyugdijba.

  1. Kedves Gyarmatiné!

   Az Ön öregségi nyugdíjkorhatára 64 év és 183 nap (2020. II. félév – 2021. I. félév). Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetőségével az előrehozott öregségi nyugdíj életkori feltétele 61 év és 183 nap (2017. II. félév – 2018. I. félév), minimális szolgálati idő 37 év.

   A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné.

   Az 1956-ban született nő öregségi nyugdíjkorhatára 64 év és 183 nap, előrehozott öregségi nyugdíj megállapítását ? az egyéb feltételek fennállása esetén ? a 61 év és 183 napos életéve betöltésekor, azaz 3 évvel a nyugdíjkorhatár elérését megelőzően kérheti. Mivel 5 év korkedvezményt szerzett, a nyugdíjkorhatára 59 év és 183 nap (2015. II. félév – 2016. I. félév), az előrehozott öregségi nyugdíj megállapítását pedig 3 évvel korábban, azaz 55 év és 183 napos életkor betöltésekor (2012. II. félév – 2013. I. félév) kérheti.

   1. Tisztelt cim! Köszönöm válaszát.Még egy kérdésem lenne azzal kapcsolatban, hogy jövő évtől a negyvenéves munkaviszonyba a korkedvezmény bele-e számit?Köszönöm megtisztelő válaszát.

 3. Tisztelt könyvelőirodai Munkatársak!
  Nagyon köszönöm a sok segítséget amit írásaikban olvastam, sokat segítettek a korengedményes előrehozott nyugdíj ügyében való eligazodásban.
  Most azonban egy dologra hívnám fel figyelmüket. Az 1951-ben született férfi, ha még az idén megköti a megállapodást a korengedményes nyugdíjhoz akkor NEM csökken a nyugdíja 8.4%-al. Az idén kiszámítják a nyugdíját, növelik a 2011-ben várható nyugdíjemelés %-val, /kb 3,6% / + 500Ft/hó postaköltség. Ezt kell a munkavállaló 60-ik születésnapjáig a munkáltatónak megfizetni a nyugdíjfolyósító részére. Most kérdeztem meg a Nyugdíjfolyósító Ig.-tól
  Jó egészséget kívánok további munkájukhoz! Emci

  1. Kedves Szabó Emőke!

   Köszönjük szépen a figyelemfelhívást! 🙂

   Azért nézzük csak: Az 1951-ben született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára 62. év (2013.) Az előrehozott öregségi nyugdíj életkori feltétele 60 év (2011). Minimális szolgálati idő 37 év.
   A nyugdíjcsökkentés legmagasabb értéke (%-ban):
   a.) egy évvel a korhatár betöltése előtt (havi 0,3 %): 3,6
   b.) több mint egy évvel a korhatár betöltése előtt (3,6 % + 0,4 %/hó, max 8,4 %) 8,4.

   Magyarul: Az öregségi nyugdíj összegét annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik a nyugdíjkorhatár betöltéséig. Ha a munkavállaló maximum 2 évvel korábban kéri a nyugellátás meghatározását, 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal ? összesen legfeljebb 8,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik.

   Az irányadó nyugdíjkorhatárnál 1 évvel alacsonyabb életkort betöltött igénylő esetén az ellátást annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséhez. Ha az igénylő ennél korábban maximum az irányadó nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően 2 évvel igényli a nyugellátás megállapítását, akkor az öregségi nyugdíj összegét 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal ? összesen 8,4 százalékkal ? kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az irányadó nyugdíjkorhatárnál 1 évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez. A nyugdíjcsökkentés legmagasabb mértéke azonban a 8,4 százalékot nem haladhatja meg.

   Idén még van lehetősége korengedményes nyugdíjba vonulni, amennyiben erről meg tud állapodni a munkaadóval. Kiszámítják a nyugdíját, csökkentik a fentiekben leírtak szerint, és ezt az összeget kell a munkaadónak egyösszegben megfizetni (postaköltségekkel együtt) a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül. Ez az összeg annyi, mint amennyi a korengedményes nyugdíj első napjától az előrehozott öregségi nyugdíj első napjáig terjedő időszak összes nyugdíja. Tehát pl. 2011. január 1-től 2011. akármilyen hó akárhanyadikáig, azaz a hatvanadik születésnapig.

   Nem a korengedményes nyugdíj összegét csökkentik tehát, hanem az öregségi nyugdíj életkori határa és az előrehozott öregségi nyugdíj életkori határának különbözetének megfelelő százalékkal.

   1. Köszönöm válaszukat!
    Most telefonáltam a Nyugdíjbiztosítási Jogorvoslati Igazgatósághoz Tel:06-1/323-6000 ahol azt a választ kaptam, hogy 1951-ben született férfi 41 év munkaviszonnyal a korengedményes előrehozott nyugdíjat a 2010-ben érvényes feltételekkel, vagyis az ez évben kiszámított nyugdíjat csökkentés nélkül veheti igénybe. Konkrétan rákérdeztem, hogy a 8,4%-al nem csökkentik? Azt válaszolta, hogy nem.
    Kérem, hogy szánjanak erre a kérdésre még egy kis időt, sokan olvassák hasznos tanácsaikat, és jó lenne ha ez a most igen aktuális téma mindenkinek egyértelmű lenne.
    További szép napot kívánok!

    1. Tisztelt Könyvelőiroda!

     Anélkül, hogy komolyan vitába szállnék Önökkel a korengedményes nyugdíjjjal kapcsolatos levonásokról, az alábbiakat szeretném megjegyezni.

     Ha 1953-ban született férfi 40 éves munkaviszonnyal idén korengedményes nyugdíjba vonul, semmilyen csökkentés nem lesz a nyugdíjából. Sem -8,4%, sem más.
     Ez igaz lehet, ennél jobb feltételek esetén is, pl. 1951/férfi/41 év munkaviszony.

     Ezt nem én találtam ki, érteni sem értek hozzá úgy mint Önök, de idén négy független alkalommal is szóban ezt az információt kaptuk, mint érdekeltek az ügyfélszolgálaton.

     Ha ez igaz, akkor azt gondolom, Önök valamilyen finomságot nem vesznek észre a jogszabály szövegezésében, de azt én nem tudom megmondani, mi az, mert én sem értem teljesen a sok részletet.
     De ha kiderülne, hogy miért nincs levonás ezen feltételek mellett és leírnák, nagyon örülnék neki.

     Egy rövid megjegyzés: Amennyiben 1953/férfi/39 év 8 hónap munkaviszony van, akkor csak a 40 évhez hiányzó hónapokra van levonás (4 hó*0,3%). Egy ilyen írásbeli előzetes nyugdíjmegállapítást szemelyesen olvastam a nyáron, csak arra nem emlékszem pontosan, hogy a levonási % 0,3 volt-e vagy esetleg 0,2.

     Ahogy én megértettem, nem a 8,4%-os levonási algoritmus igaz a korengedményes nyugdíj esetén!

     Köszönöm fáradozásukat!

     1. Kedves Amigó!

      Köszönjük szépen, hogy segítségünkre sietett, és helyrehozza azt, amit mi nem jól értelmezünk. Mégegyszer nekifutunk, bogozunk és megírjuk véleményünket, tapasztalatunkat.

      1. Kedves Amigó!

       2009. júniusában az ONYF közleménye alapján írtunk már a korengedményes nyugdíjról (más írások mellett).

       Az irányadó nyugdíjkorhatárnál 1 évvel alacsonyabb életkort betöltött igénylő esetén az ellátást úgy kell megállapítani, hogy az öregségi nyugdíj összegét annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséhez. Ha az igénylő ennél korábban, maximum az irányadó nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően 2 évvel kéri a nyugellátás megállapítását, akkor az öregségi nyugdíj összegét 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal ? összesen 8,4 százalékkal ? kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az irányadó nyugdíjkorhatárnál 1 évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez. (Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.)

 4. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  2 személyes kft többségi tulajdonosaként munkaviszonyban látom el az ügyvezetést. 1953ban születt nőként, az ONYF 40 éves SZOLGÁLATI IDŐ megállapitásával abban reménykedtem, hogy jövő év januárban nyugdijba mehetek. Az egyetemi évek kiesése miatt azonban nincs meg a 40 év MUNKAVISZONY.
  Kérdésem: lehetséges a munkáltatóval történő megállapodás alapján korengedményes nyugdijba mennem és konkrétan hogyan. A nyugdij fedezete rendelkezésre áll a korengedményes nyugdij folyósitásának időtartamára.Biztositással jogviszonyt nem kivánunk a jövöben, tekintve, hogy a cég nem működik. Megszüntetni nem akarjuk, mert tulajdonostárs gyermekemnek lennének majd távolabbi tervei.
  Várom szives mielőbbi válaszát.

  1. Kedves tatár!

   Igen, Önnek még ebben az évben van lehetősége korengedményes nyugdíjba vonulni, amennyiben valóban munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői feladatokat.

   A korengedményes nyugdíjazás kérdéséről többször, több alkalommal írtunk már honlapunkon; javasoljuk honlapunk keresőjébe a korengedmény szót beírni, és a találati eredményeken végigmenni. Amennyiben kicsit kényelmesebb, akkor ide kattintva ugyanazon eredményre jut, mintha saját kezűleg pötyögte volna be a keresett szót vagy kifejezést.

   1. Köszönöm válaszukat.
    Üdvözlettel, Tatár M.

 5. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  1952 Márc-ban születtem. 39 év 123 nap szolgálati idővel 2006-ban mentem 67% rokkantnyugdíjba. Jelenleg is azon vagyok. 1967-1968 tanévben voltam (1 év) ipari tanuló. A többi iskolámat munka mellett végeztem. A kérdésem, hogy a rokkant évek beleszámítanak e a munkaviszonyba? Tehát elméletileg elmehetek e öregségi nyugdíjba, ha nem akkor előrehozott nyugdíjat igénybe vehetem e?
  Válaszukat köszönöm.
  Mné

  1. Kedves Mné!

   A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében az előrehozott öregségi nyugdíjra és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát,

 6. Tisztelt Könyvelő Iroda! Annyit szeretnék kérdezni, férjem 1951 október 12-én született. 41-év munkaviszonya van. Legkorábban mikor mehet csökkentés nélküli nyugdijba? Köszönettel várom a választ: Őzéné

  1. Kedves Őzéné!

   Férje öregségi nyugdíjkorhatára 62 év (2013.). kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetőségével az életkori feltétel 60 év (2011.) és minimálisan 37 év szolgálati idő.

   Tehát, egy lehetősége van férjének a csökkentés nélküli öregségi nyugdíjhoz: 2013.

 7. Tisztelt szerkesztőség!

  Édesanyám 1952.01.02.-án született, 33 év munkaviszonnyal rendelkezik. Az utóbbi években 50 %-os szociális járadékban részesül. Kérdésem az lenne, hogy valamilyen nyugdíjra jogosult-e, és mikortól.

  Válaszát előre is köszönöm.

 8. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  Az elmúlt év decemberében megállapodtam a fia kis kft-vel, hogy ez év 2010 december 27-ével korengedményes nyugdíjba megyek és a cég befizeti a kb 21 hónapra eső nyugdíjam összegét. Ezt a megállapodást a nyugdíjfolyósító befogadta. Mivel a 39 év munkaviszonyomat 2010 december 21-én töltöm be, nem szeretném a levonási százalák miatt a nyugdíjam kérelmezését ez előtti időpontot megelőzőleg bejelenteni. De az önök magyarázó jogszabályértelmezése szerint – a befizetett összeget a nyugdíj kezdetét megállapító határozat évében lehet elszámolni – ez azt jelenti, hogy a beadott kérelem alapján már 2011 január hónapban a nyugdíjfolyósító által meghozott határozat dátuma számít a befizetés évének és nem a nyugdíjba vonulás megadott dátuma? Ez a pénzügyi fedezet biztosítása miatt lenne nagyon fontos. Szeretnénk még ez évi teljesítésnek elkönyvelni a befizetést.
  Köszönettel várom válaszát:
  Forgács Gy.

  1. Kedves Forgács Gy.

   A korengedményes nyugdíjas időszak kezdetétől a munkavállaló nem dolgozik, az óvatosság számviteli alapelv érvényesülése érdekében mind az előrehozott öregségi nyugdíjat, mind a postaköltséget akkor kell költségként elszámolni, amikor a korengedményes munkavállaló nyugdíjas időszaka megkezdődik.
   A korengedményes nyugdíjazás miatt fizetendő összeget időbelileg szabad elhatárolni (függetlenül attól, hogy az több évre szól), sőt akkor is el kell költségként számolni az első nyugdíjban töltött nappal, ha még a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv fizetési értesítése nem érkezett meg.
   Az első nyugdíjas napot pedig a nyugdíjigazgatóság határozata rögzíti.

   Sajnos, nem közölte a születési adatait, de úgy tűnik, mintha 1952. I. félévében született férfi lenne, vagy 1953-as születésű hölgy. Utóbbi esetben valóban a 40 éves szolgálati idő esetén igaz a csökkentés nélküli nyugdíj, de az első esetben kizárólag csökkentéssel történhet az előrehozás lehetősége.

   1. Tisztelt Könyvelőiroda
    Cégünk egyik kollegáját 2010 decemberében küldi korengedményes nyugdijba, ezért minket is érint a költség elszámolása. Mivel Forgács Ur levelére adott válasz számunkra nem teljes egyértelmű ezért megkérdeznénk (időbeli elhatárolás VAGY azonnali költség???) Ha azonnali költségként elszámolhato a befizetett nyugdij akkor ez melyik jogszabály szerint tehető meg?
    Üdvözlettel
    Somhegyi István

    1. Kedves Somhegyi István!

     AZONNALI KÖLTSÉG!

     A számviteli törvény 3. § (7) bekezdésének 3. pontja szerint a személyi jellegű egyéb kifizetések közé tartozik ?a munkáltatói hozzájárulás a korengedményes nyugdíj igénybevételéhez.?
     A korengedményes nyugdíjazás miatt fizetendő összeget a korengedményes munkavállaló nyugdíjas időszaka kezdetével, az első nyugdíjban eltöltött nappal (és nem a megfizetés időpontjával) el kell költségként számolni, még akkor is, ha a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv fizetési értesítése nem érkezett meg. A korengedményes nyugdíjazás miatt fizetendő összeget időbelileg nem szabad elhatárolni.

     Ezt erősíti meg a jogtárban is megtalálható 203/2010/Szt. 32. § (1)/ISZ sz. állásfoglalás is.

     A korengedményes nyugdíjazás miatt a munkáltató által ? jogszabályi előírás alapján meghatározott és ? fizetett összeg a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség, így annak összegével a társasági adó megállapítása során az adózás előtti eredményt növelni nem kell.

 9. Tisztelt Könyvelői Iroda!
  Több kérdésem lenne:
  1952. 03. 27. napján született köztisztviselő nő vagyok. Tudomásom szerint eddig 2011. március 27. napján tudtam volna elmenni előrehozott nyugdíjjal, a 40 év szolgálati időm most augusztusban megvan. Most az új jogszabály elfogadásával akár január 01. napján is elmehetnék, de mi van a felmondási idővel? Esetleg a munkaadómmal történt megegyezés alapján ezév december 31, vagy 2011. január 01. napjával elmehetek nyugdíjba? Nem kell felmondási idő és a kifizetés összege így akár O.-Ft. Amennyiben megszületik a megállapodás, úgy a korengedményes nyugdíjam az teljes lenne, vagy csökkentett? Mikor járok jobban? Ha most felmondok december 01. napjával, akkor csak 2011. augusztus 01. napjától lehetek nyugdíjas? Akkor viszont már 41 év szolgálati időm lesz.
  Más
  Mi a helyzet az 1951. március 06. napján született köztisztviselő férfi ismerősöm nyugdíjba vonulásának szabályaival? Azt a tájékoztatást kapta, hogy még ebben az évben lehetősége van arra, hogy 40 év munkaviszonnyal korkedvezményes nyugdíjba mehessen a munkáltatóval kötött megállapodás alapján n e m csökkentett nyugdíjjal 2010. december 31. napjával. Igaz ez?
  Nagyon köszönöm válaszukat. Erzsébet

  1. Kedves Beéry Imréné!

   Ön meglepően jól tájékozott; gratulálunk! 🙂

   2011.03-27-én csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult (betöltött 59. életév, minimálisan 40 év szolgálati idő). Még nem törvény a nők nyugdíjba vonulása 40 év szolgálati idő után, a részletszabályok nem ismertek, így a január 1-i nyugállományba vonulása még csak feltételezés, arra alapozni nem szerencsés.

   Jogosultsági feltételnek minősül, a biztosítási jogviszony (munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszony, bedolgozói jogviszony, szövetkezeti tag munkaviszony jellegű tevékenységre irányuló jogviszonya) nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése..

   Előrehozott öregségi nyugdíjhoz lehetőségek, melyek nem kötelezőek a munkáltató számára:

   1. közös megegyezéssel való megszüntetés

   – mellyel legkorábban az 59. életév betöltése előtti napra célszerű megszüntetni a munkaviszonyt / 2011. március 26./
   – munkáltatót nem terheli semmilyen fizetési kötelezettség, nincs felmondási idő, nincs felmentés, nincs végkielégítés

   2. rendes felmondás a munkáltató részéről

   – ez akkor gyakorolható, hogyha a munkáltató olyan különösen indokolt felmondási okot tud megjelölni, amely a ?védett korban? – 5 évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt lévő munkavállaló esetén is megfelelően megállja a helyét. (nem felmondási indok a nyugdíjra történő hivatkozás!l)
   – munkáltató felmondási idő felére átlagkereset fizetéssel felmenti a munkavállalót, jár végkielégítés is ? plusz 3 havi átlagkeresettel növelten a fenti ?védett kor? miatt, ha legalább 3 éve ennél a munkáltatónál áll munkaviszonyban.

   3. rendes felmondás a munkavállaló részéről

   – ha az 1./ és 2./ megoldás nem érhető el a munkáltatónál, erre nem kötelezhető – ez a lehetőség marad. Indokolni nem kell, felmondási idő elteltével fog megszűnni a munkaviszony.(Hossza az adott munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő hosszától függ.)
   A teljes felmondási időt le kell dolgozni, nincs végkielégítés.

   A ki nem vett szabadság pénzben megváltandó a munkaviszony megszűnése esetén. Kivenni a munkáltatóval történő egyeztetés szerint lehet, mert a munkavállaló csak alapszabadsága negyedével rendelkezik szabadon, a fennmaradó részt a munkáltató adja ki a munkavállaló meghallgatását követően.

   Az 1951.03.06-án született férfi ismerősének öregségi nyugdíjkorhatára 62 év (2013.). kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetőségével az életkori feltétel 60 év (2011.) és minimálisan 37 év szolgálati idő.
   Információja közül az helytálló, hogy ő még az idei évben köthet megállapodást a munkaadójával korengedményes nyugdíjra (nem korkedvezményesre!), és akár december 17-től is nyugdíjba vonulhat, de nem teljes összeggel!

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!

    Elismerésüket és kimerítő tájékoztatásukat köszönöm. A korkedvezményest valóban én rontottam el, mert korengedményesről volt szó, csak már belekavarodtam.
    Még egyszer köszönet:Erzsébet

    1. Bocsánat az kimaradt a válaszomból, hogy akkor már jól értelmezve megkérdezzem, hogy a férfi ismerősömnél (1951. 03.) ez azt jelenti, hogy most 2010. december 31-én korengedményes nyugdíjba vonulásakor csak csökkentett nyugdíjat állapíthatnak meg.
     Ez azért fontos, mert csökkentéssel nem kíván elmenni, és határozottan azt a választ kapta, hogy tekintettel arra, hogy megvan a 40 év szolgálati ideje, így csökkentés nélkül mehet el ebben az évben, de jövőre 60. életévét betöltve már csak csökkentett összeggel.
     Köszönöm türelmüket.

     1. Kedves Beéry Imréné!

      A jelenleg hatályos szabályozás értelmében ismerősének öregségi nyugdíjkorhatára 62 év (2013.). kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetőségével az életkori feltétel 60 év (2011.) és minimálisan 37 év szolgálati idő.

      Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy
      a.) 2011. márciusában megszerzi a jogosultságot az előrehozott öregségi nyugdíjra (kizárólag csökkentéssel, ahol a csökkentés mértéke maximum 8,4%, és ez az összeg az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor sem változik), vagy

      b.) 2013. márciusában öregségi nyugdíjra szerez jogosultságot (teljes összegű), vagy

      c.) 2010. december 31-vel korengedményes nyugdíjba vonul (munkaadó december 31-től márciusig terjedő időszakra egy összegben, előre megfizeti a nyugdíjigazgatóságnak a várható nyugdíj összegét)

      Az összes körülményt nem ismerjük, de logikusnak tűnik, hogy a c.) lehetőséget kellene előnybe részesíteni; korengedményes nyugdíj (kapja a 8,4 %-kal csökkentett összegű nyugdíjat) mellett, amíg erőben, egészségben érzi magát, munkát vállalhat a szabad akarata szerint (!), amivel – feltehetően – meg fogja keresni azt a 8,4 %-ot, többszörösen is.
      Ugyanakkor a munkaadójának lehetősége nyílik esetleg új munkaerő felvételére, és nem kell ismerősét “kipiszkálnia”, hisz’ vállalná is a nyugdíj összegének megfizetését.

      Talán a nyugalom, a szorító gyomorgörcs-nélküliség, a munkavégző-képesség megérné azt a 8,4 %-ot…

      1. Köszönöm!
       Azért vagyok gondban, mert nálunk jegyzőválasztás lesz, az új jegyzőt december 16. napjától nevezik ki.
       Ezt követően átszervezésre kerül a hivatal struktúrája, kb, 46 fővel szeretnék a létszámot csökkenteni.
       Elsősorban a nyugdíj mellett dolgozókkal, majd a nyugdíjba vonulás lehetősége előtt állókkal.
       Ezzel egyet is értek, csak most senki nem tud pontos választ adni, mert várja a dec. 16-át.
       Én meg azt nem tudom, hogy december 01. napjától kérjem a felmentésemet, vagy várjam meg a január 01-ét, hátha felmond a munkáltató (megköszönném)
       Félő, hogy a mostani 8 hónapi felmentési időt a köztisztviselői törvény elfogadásával esetleg eltörlik és akkor a két szék közül a padlón leszek, mert inkább hagynak dolgozni, minthogy végkielégítést fizessenek az üres kasszából.
       A törvénytervezetben van egy 1-es pont, miszerint indok nélkül felmondhatnak. Ez jelenti azt is, hogy nem jár semmi?
       Bocsánat, tudom, hogy a döntés az én kezemben van, csak az a baj, hogy akárkihez fordulok felvilágosításért, mindenhol azt a választ kapom, hogy majd, az új jegyző, így nem tudom, hogy mi vár rám január 01-jét követően. Lehet, hogy rosszabbul is járhatok, mint most a felmentésemmel amit én kérek és a 8 hónapi felmondási idővel?
       Egy parányi fénysugarat köszönettel vennék.

       1. Kedves Beéry Imréné!

        Ami biztos: az indoklás nélküli felmentés a járandóságokat nem befolyásolja. Mi kivárnánk, hátha felmondanak. A jogosultság megszerzésétél a jogát az öregségi nyugdíj korhatárig bármikor érvényesítheti.

        1. Nagyon köszönöm!
         Én is erre hajlok.
         További szép napot kívánok.
         Üdvözlettel: Erzsébet

 10. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Nagyon örülök,hogy rátaláltam Önökre:Kérdésem az lenne:Férjem 1951 március 6.-án született.41 éves munkaviszonya van.Még dolgozik.Elmehet Ő előrehozott nyugdíjba,ha jövőre 60 éves lesz.Ha igen mit kell tennünk,hogy elintézhessük.Előre is köszönöm a válaszukat!
  Engemayerné Bonyhádról.

  1. Kedves Engemayer Jánosné!

   Férje öregségi nyugdíjkorhatára 62 év (2013.) Előrehozott öregségi nyugdíj életkori feltétele 60 év (2011.), a minimális szolgálati idő 37 év (ami bőségesen megvan élete párjának).

   Elsőként kérjék meg a lakóhely szerinti illetékes nyugdíjigazgatóságtól az ONYF.3515-271/A jelű nyomtatványon a nyugdíjra jogosító szolgálati idejének ? határozattal történő ? megállapítását. (Akár elektronikus úton is.)

   Következő lépésként jelentse be munkaadójának a szándékát, majd vele egyeztetve alakítsák ki a követendő menetrendet.

 11. Tisztelt Könyvelő Iroda!

  1953 Januárjában születtem. 35 év munka viszonyom van. 1993-99 rokkant nyugdíjas voltam. Ez a 6 év beleszámít-e a korengedményes nyugdíjba? Várom válaszukat!

  Köszönettel: Dkk1!

  1. Kedves Dkk1!

   Az 1953-ban született nő öregségi nyugdijkorhatára a betöltött 63. életév (2016), azonban lehetősége van előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére 59. életévének betöltésétől (2012) legalább 37 év szolgálati idő megléte esetén csökkentett összegben, míg csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult 40 év szolgálati idő esetén.

   Az előrehozott öregségi nyugdíjra és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

 12. 1953 a születési évem. 57 éves vagyok 39 év munkaviszonyom van.Az a kérdésem,ha a munka válalóm korengedményes előnyugdijazásomhoz hozzájárul,ebben az évben,mennyi százalékkal lesz kevesebb a nyugdijjam a rendes öregségi nyugdij összegénél ?

 13. Tisztelt Könyvelőiroda! Szeretettel köszöntöm Önöket! Végre megszületett a törvény,hogy a nők 40 év után elmehetnek nyugdíba.1953.augusztus 9-én születtem,1971.szeptember 1-jétől tanárként dolgozom jelenleg is.Én levelező tagozaton végeztem el a főiskolát és tanítottam mellette,tehát ez nem befolyásolja a munkaidő beszámítását.A kérdésem az lenne,hogy mikor kérhetem a felmentésemet és a nyugdíjba vonulásomat.Nem szeretném elveszíteni a végkielégítésemet sem és 40 évre járó jubileumi jutalmamat sem.Mi a teendőm? A munkáltatómnak mi a feladata velem szemben? 2010.január 1-seje után érdemes-e lépnem,vagy a tanév végén?
  Várom nagy-nagy tisztelettel válaszukat! Üdvözlettel:F.Anikó

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Köszönöm a válaszukat,valóban még nem törvény.Kicsit előre gondolkodtam, álmodoztam a jövőről.Minden tiszteletem az Önöké,ugyanis mindenkinek nagyon gyorsan és napra készen válaszolnak.
    Üdvözlettel: F. Anikó

    1. Kedves Nagyné F. Anikó!

     Köszönjük szépen a dicsérő szavait!

     Ha jól és jókat álmodunk, és merünk álmodni, akkor azok meg is fognak valósulni…. 🙂

  1. TiszteltCím!
   1954-ben születtem, a nők engedményes nyugdíjba vonulásának feltétele a 40 év munkaviszony( tudom, hogy ez még nem törvény), Két kérdésem lenne. 1. ebbe a 40 évbe az egyetemi tanulmányok beleszámítanak a mostani állás szerint? 2. a kedvezményes nyugdíj összege hány százaléka a nem kedveznényesnek?
   Válaszaikat előre is köszönöm.
   Tisztelettel: Károly Mária

 14. Tisztelt könyvelő iroda.1998 04 08- tol 50% – ra minösitett szociális járadékban részesültem 11 évig. 2009- ben 38% ra minösitetek vissza, megszünt a járadékom. 1954 05 23 -án születtem. Anyugdijba ez az időszak bele számit e?? El ismert szolgálati idő 29 év 173 nap . 2009 07 09 kaptam irásban. Mikor mehetnék nyugdijba, az új törvények értelmében .

  1. Kedves Szabó Imréné!

   Amennyiben jól értelmezzük, akkor 2009. július 09-ig az elismert szolgálati ideje 29 év és 173 nap? És azóta szerzett szolgálati időt?

   Az Ön öregségi nyugdíjkorhatára 63 év és 183 nap (2017. II. félév). A kizárólag csökkentéssel történő előrehozás feltétele:
   életkori: 60 év és 183 nap (2014. II. félév)
   szolgálati idő: minimálisan 37 év.

 15. Szép délutánt mindenkinek!
  Segítséget szeretnék kérni egy kicsit bonyolult helyzetem megoldására.
  Az új nyugdíjtörvény értelmében 2011. januárjában elmehetek nyugdíjba, de hogyan. Az idén júliusban csúnya balesetem volt, melyből még ma sem épültem fel és előreláthatólag kb. februárban leszek munkaképes. 4 órás állásban dolgozom, de jelenleg táppénzen vagyok, tehát kb. 2 hét szabadságom még kivehető lesz jövőre.
  Hogyan indítsam el a nyugdíjazást és elindíthatom- e táppénz alatt, vagy a táppénz ideje alatt nyugdíjazhatnak-e vagy meg kell várnom a teljes felépülésemet?
  Valójában lehetek-e januártól nyugdíjas?
  Köszönöm:
  alvin

  1. Kedves alvin!

   Nincs új nyugdíjtörvény, és nem is tudjuk kitalálni, hogy Ön mikor született, nő-e, avagy férfi? Így nem is tudunk választ adni a további eszmefuttatására sem.

 16. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  Édesapán 1953-as születésű és 2010 jan. 1.-én lejárt a határozott munkaidejű jogviszonya, azóta munkanélküli. Fegyveres szervezetnél, vagy más kedvezményre jogosító helyen nem dolgozott, de a munkaideje azt hiszem rendben van. Teljesen reménytelen, hogy bárhonnan is állása legyen a jövőben, nagyon nagyon boldog lennék, ha valahogy kiderülne, hogy valahogy meg lehet oldani, hogy nyugdíjba menjen, de nem teljesen látom át a dolgot. Jól értem, hogy kéne egy munkáltató, aki előre kifizetné a nyugdíjig esedékes fizetését? Tehát ez végül is azoknak való, akiknek komoly (milliós) megtakarításuk van, amit valamilyen kft-n vagy ilyesmin keresztül maguknak tudnak folyósítani? Ez az egyetlen megoldás a jelenlegi jogszabályok alapján?
  Köszönöm a segítséget!
  nisza

  1. Kedves nisza!

   Édesapja öregségi nyugdíjkorhatára 63 év (2016). Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetőségének életkori feltétele 61 év {2014.} (minimálisan 37 év szolgálati idő esetén), illetve 60 év {2013.} 42 év szolgálati idő esetén.

   Még az idei évben az ő korosztályával (1953-asokkal) bezárólag lehetőség van korengedményes öregségi nyigdíjbavonulására, ha a munkaadójával erről megegyezik.

   Tehát, az öregkori nyugdíj korhatárához képest 5 évvel előbb is nyugdíjba vonulhat, de ez nem kötelezettség, hanem törvény által biztosított lehetőség, amellyel valakinek vagy módjában áll élni, vagy – sajnos – nem.
   Az említett cikkben mi olyan lehetőséget említettünk meg, amely egy törvényi kiskaput használ ki, de mégis sokaknak adhat némi reményt az, hogy a kölcsönadott pénzét minimum az államtól visszakapja.
   Elismerjük, sokaknak nagyon hatalmas pénz, hogy a munkaadónak egy összegben ki kell fizetni (pl. esetünkben kb. 4 évnyi nyugdíjat), de sokaknak menekülés.

 17. T. Könyvelő Iroda !

  A korengedményes nyugdíj minden jogszabályi feltételének megfelelek (1953.03.01. születés, 39 éves munkaviszony) és a cégem is partner a megállapodásban.
  A nyugdíjfolyósítóhoz be kell küldenünk egy kitöltött űrlapot amin meg kell jelölni a nyugdíj igénybevételének az időpontját.
  Lehet-e ez a dátum 2011 novembere ?
  Ha igen akkor ezt követően állapítják-e meg azt az összeget amit 15 napon belül a cégemnek ki kell fizetnie ?

  Válaszát előre is köszönöm. GF

  1. Kedves Gál Ferenc!

   A korengedményes nyugdíj megállapítására vonatkozó megállapodásról és a fizetési kötelezettség vállalásáról a munkáltató legkésőbb a megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül, de legkésőbb 2010. december 31-ig köteles értesíteni az illetékes nyugdíjbiztosítási szervet.
   A megállapodás megkötésére irányuló szándékot a regionális munkaügyi központnak 30 nappal a megállapodás megkötése előtt be kell jelenteni.
   Az lehetséges, hogy valamely objektív ok miatt 2011-re húzódik a nyugdíjbavonulás, de a novembert szinte kizártnak tartjuk.

 18. Tisztelt Könyveő Iroda!

  Szives tanácsukat kérném annak eldöntésében mit tegyek.

  2010. április 26-án betöltöttem az 57. születésnapomat és az ONYF megállapitása szerint 2010. december 30-án érem el a 40 éves szolgálati időt.

  Munkáltatóm max. ez év végéig tud foglalkoztatni. Korengedményes nyugdij 2010 -egy kicsit másképpen c.cikküket olvasván sikerült a munkáadómmal (pici kft) szóban megállapodni a korengedményes nyugdijbavonulásról, ami mindenképpen csökkentéssel történhetne. Ez az én esetemben konkrétan ? %-ot jelent?

  Bizva a kormány igéretében, miszerint a nők 40 év szolgálati idő után csökkentés nélküli nyugdijat kaphatnának 2011. január 1-től, várakozó álláspontra helyezkedtünk. De nem szeretném elvesziteni a lehetőséget és nem tudom mitévő legyek.
  A rendelet értelmében ugyanis? a munkáltató és a munkavállaló köteles a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodás megkötésére irányuló szándékot a regionális munkaügyi központnak 30 nappal a megállapodás megkötése előtt bejelenteni. A regionális munkaügyi központ a munkáltatót a bejelentés kézhezvételét követő 20 napon belül tájékoztatja az érintett munkavállaló számára felajánlható, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 25. § (2)-(3) bekezdése szerint megfelelőnek minősülő munkahelyekről.

  Van ennek a bejelentésnek kötelező vonzata? Melyik napra szóljon a munkaviszony megszünése? Dec.30-án lesz meg a 40. év, a kérelem beadásának határideje dec.31?
  Mikori szabályok 2010 vagy 2011 év szerint kerül megállapitásra a nyugdij összege ?
  Ha időközben mégis nyugdijba lehetne menni 40 év munkaviszony után, módositható a korkedvezményes kérelem?

  Várom szives válaszukat.

  1. Kedves Bubba!

   Ha jól saccoljuk, akkor 1953.04.26-i születésű hölgy, akinek ez év végén lesz 40 év szolgálati ideje.
   Az Ön öregségi nyugdíjkorhatára 63 év (2016) és előrehozott öregségi nyugdíjkorhatára 59 év (2012) és a 40 év okán csökkentés nélküli nyugdíjra lesz jogosult.

   Munkáltatóval történő megegyezés alapján, ha Ön 2010. december 31-vel vonul nyugdíjba, akkor a munkaadónak 2012. április 26-ig kell megfizetni a csökkentés nélküli öregségi nyugdíj összegét (egyben).

   Önnek célszerű december 31-t választani a nyugdíjba vonulásra (így megvan a 40 év, a csökkentés nélküli összeg). A megállapodást ráérnek december 1-vel megkötni, bejelenteni. Kötelező annyiban, hogy a bejelentést meg kell tenni, de a MK nem tud igazán mit tenni, nem valószínű, hogy fel tudna ajánlani megfelelő munkát.
   Értelemszerűen a 2010-es szabályok szerint kerül megállapításra a nyugdíja.

   A majdani, még nem ismert (részleteiben egyáltalán nem ismert), nem létező jogszabályra alapozni nem tűnik igazán okos dolognak; a parton még kár kapálózni, majd ha vízbe esünk, akkor ráérünk tempózni. 😉

   1. Tisztelt Könyvelő Iroda!

    Köszönöm szives válaszukat!
    Üdvözlettel

 19. Kedves Könyvelőiroda!

  Édesapám 1951. októberében szültetett, így korengedménnyel nyugdíjba megetne még az idén, megvan a szükséges szolgálati ideje, stb. (úgy tudom, idén nov. 30-ig kellene bejelentei a megfelelő szerveknél). A munkahelye nem tudja kifizetni a fennmaradó 1 évet, így azt közvetett módon nekünk kellene, amit a családi tartalékok felélésével meg tudunk tenni. Édesapám nem szeretné a tartalékokat mozgósítani, inkább ledolgozná a fennmaradó 1 évet, ha összességében nem járna rosszabbul akkor ha további 1 évet munkában marad. Tudnának segíteni ennek a kiszámolásában, vagy esetleg tudják konkrét számolás nélkül is?
  Pécsiek vagyunk, így ha szükséges szívesen felkeressük Önöket személyesen.
  Köszönettel!
  S.L.

  1. Kedves S.L.!

   Az információja nem teljesen helytálló, vagy csak rosszul fogalmazott: édesapjának öregségi nyugdíjkorhatára 62 év (2013.). Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetőségével az életkori feltétel 60 év (2011.) és minimálisan 37 év szolgálati idő.
   Tehát, idén korengedménnyel jogszerűen nem jogosult a nyugdíjra.
   Ugyanakkor, ahogyan azt írja is, az idei évben még lehetősége van a munkaadóval történő megegyezés alapján nyugállományba vonulnia, aminek tényleg az a feltétele, hogy a 2010-es évtől 2011. októberéig terjedő időszakra a munkaadó egyösszegben megfizesse a várható nyugdíjat (amit majd havonként megkapna édesapja).

   A kérdése nagyon összetett, a válasz bonyolult, de mégis egyszerű:
   a.) nem egy év, hanem kb. 10 hónap várható nyugdíjösszegét kellene előre kifizetni egyösszegben, amit aztán részletekben visszakap
   b.) nem kellene még közel egy évet gyomorszorítóan dolgoznia
   c.) ha kell, nyugdíjasként tovább dolgozhatna a nyugdíj mellett
   d.) a tartalékot csak kölcsönadná, aztán visszakapná és még nyugdíjként is megkapná

 20. Tisztelt Könyvelő Iroda

  Szeretnék érdeklödeni most léptem munkaviszonyba és pár hét után lebetegedtem azota is komoly problémáim vannak,kezeléseket kapok ennek 3-dik honapja a munkáltatomnak leadom a táppén pap,
  de táppénzt nem kapok ,a könyvelője azt mondta nem jár a táppénz mert rövid idöt dolgoztam
  ez igy tényleg lehetséges, /vagy a leszázalékolást kérjem/ sugárzásra a Kék G korházban járok.
  ezt a választ csak az imél cimemre kérném
  köszönettel

  1. Kedves K. Sné!

   Amennyiben a táppénz jogosult a keresőképtelenségét közvetlenül megelőzően egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő időn át kaphat.
   A biztosításban töltött idő akkor minősül folyamatosnak, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. Nem számít bele a 30 napi időtartamba a táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély folyósításának az ideje.

   [Amennyiben bejelölte az értesítési lehetőséget a kérdés feltevésekor, akkor minden válaszról, hozzászólásról a megadott email címére kap egy automatikus értesítést (amelyről le is tud iratkozni), de személyre szólóan nem áll módunkban válaszadásra. Köszönjük szépen megértését!]

 21. Tiszteletem! Örömmel töltött el hogy rátaláltam’ erre az oldalra. Éppen ma hallottam, hogy talán meghosszabbítják az 1953 dec.31. születettek korengedményes nyugdíj határát. Talán hozzá veszik az 1954-ben születetteket is? Én 54 május 16-án születtem, 38 év munkaviszonyom van. A munkáltatómmal érdemes tárgyalnom a korengedményes nyugdíjamról a jelenlegi rendelet alapján, méltányosságra hivatkozva? 5 hónap! Igazán elengedhetnének! Köszönettel várom a választ: Judit

  1. Kedves Judit!

   Bármennyire is megértő lenne munkaadója, a jogszabályi előírásoktól ő sem térhet el; a korengedményes nyugdíjbavonulás lehetősége (tavaly hosszabbították) az 1953-as születésűekig bezárólag működhet jogszerűen. 🙁

 22. Segitséget szeretnék kérni valakitől, nyugdij ügyben. 1953 június 17 született 36 év ledolgozott munkaidő van. És az a kérdés, hogy a két év gyes beleszámit e a nyugdijba? Válaszát előre is köszönöm szépen. Rontóné Filip Marianna

  1. Kedves Rontóné Fiip Marianna!

   Szolgálati időként kell figyelembe venni a
   – terhességi gyermekágyi segély, a
   – gyed és a
   – gyes folyósításának idejét, amennyiben az előírt nyugdíjjárulékot megfizették

   A szülő, aki 3 vagy több kiskorút nevel, gyermeknevelési támogatásra lehet jogosult, ennek folyósítási ideje szintén szolgálati időt képez.
   Aki fizetés nélküli szabadságát tölti azért, mert 3 évesnél ? tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén 12 évesnél ? fiatalabb gyermekét gondozta, ez az időtartam ugyancsak szolgálati időként ismerhető el.

   Az anya ténylegesen megszerzett szolgálati idejét annyiszor 365 nappal növelni kell, ahány gyermeke született 1968. január 1-je előtt (tartósan beteg, vagy fogyatékos gyereknél a növelés gyermekenként 550 nap).

   1. Kedves Rontóné Fiip Marianna!

    Még egy gyors kiegészítés az előző válaszunkhoz: a GYES-es időszakra vonatkozóan megállapodást lehet kötni (utólag is) a nyugdíjigazgatósággal!

 23. Tisztelt Könyvelő Iroda!

  Érdeklődni szeretnék,hogy mikor tudok legkorábban nyugdíjba vonulni, ha 40 éves munkaviszonnyal rendelkezem, és 1956. 06.11.-i születésű vagyok.
  Előre is köszönöm válaszát!

  1. Kedves Jani001!

   Amennyiben Ön nő (merthogy a megadott email cím teljesen egyértelműen hölgy név), akkor 2017. II. félév, amennyiben férfi, akkor 2018. II. félév jelen szabályozás szerint a kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetősége.

 24. Tisztelt Cím!
  Egyik ismerősöm 1954-ben született férfi. 40 év szolgálati ideje van. Jelenleg rokkantsági járulékot kap a nyugdíjfolyósítótol.
  Előrehozott, vagy csökkentett összegű nyugdíjra mikortól és hogyan lehet jogosult?
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Farkas Edit

  1. Kedves Farkas Edit!

   Milyen ellátásban részesül az ismerőse egészen pontosan?

   1954-ben született, férfi öregkori nyugdíjkorhatára63 év és 183 nap (2017. II. félév – 2018. I. félév) Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetősége: 61 év és 183 napos életkor (2015. II. félév – 2016. I. félév) és minimálisan 37 év szolgálati idő.
   Amennyiben a szolgálati idő eléri, vagy meghaladja a 42 évet, akkor az életkori feltétel 60 év és 183 nap (2014. II. félév – 2015. I. félév).

 25. Tisztelt Iroda!

  Férjem 1953.junius 07.-én született. Mikor mehet előrehozott öregségi nyugdíjba? 43 év munkaviszonnyal rendelkezik.

  1. Kedves Cs.Andrásné!

   Férje öregségi nyugdíjkorhatára 63 év (2016), előrehozott öregségi nyugdíjkorhatára (kizárólag csökkentéssel) 61 év (2014) és minimálisan 37 év szolgálati idő. Tekintettel a 43 év szolgálati időre, kedvezményként, 60 évesen (2013-ban) igénybeveheti az előrehozott öregségi nyugdíjbavonulás lehetőségét.

   Még az idei évben korengedményes nyugdíjba vonulhat akkor, ha munkaadójával meg tud egyezni (a munkaadónak a várható nyugdíj összegét kell a nyugdíjigazgatóság részére megfizetni egyösszegben, 2013-ig terjedő időszakra).

 26. Tisztelt Cím!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi törvények szerint(még nem lépett érvénybe a nőknek a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége korhatár nélkül?), hogy Édesanyám mikor mehet legkorábban nyugdíjba. 1953. júliusában született, köztisztviselőként dolgozik, most valaminek átminősítették (nem tudom pontosan, elnézést kérek, állami dolgozó?), jövő év júniusában lesz meg a 40 éve.
  A válaszukat előre is köszönöm. C.

  1. Kedves Cecilke!

   Jól tudja: nem lépett hatályba az ígért 40 éves szolgálati idővel rendelkező hölgyek nyugdíjáról szóló törvény. Még pontosabban: (talán még) nincs ilyen törvény.

   Édesanyja nyugdíjbavonulási lehetőségeit összefoglaló táblázatunkban olvashatja.

 27. 1952.dec.21.én született nő vagyok 2009.dec.31-ig a Nyugd.Ig.által leigazolt 40 év 67 nap szolgálati idővel. Kérdésem, hogy 2011-ben, ha kérem az előrehozott öregségi nyugdíjamat, mikor ajánlott ezt a bejelentést megtenni a munkáltató felé.Egézségileg is már nagyon nehéz. Bárhol kérdezem ezt a témát nemigazán kapok megfelelő választ. Válaszokat előre is nagyon köszönöm.

  1. Kedves Katalin1952!

   Véleményünk szerint a jövő év első felében célszerű a munkaadóval legkésőbb egyeztetni, hogy az elválás tényleg zökkenőmentes lehessen.

 28. Tisztelt Könyvelőiroda!

  1952.szeptember 04-én született nő vagyok. 2008. január 01-től prémiuméves vagyok, a határozott idejű szerződésem 2011. szeptember 4-ig szól. Köztisztviselőként dolgoztam, munkaviszonyom 1971. szeptember 16. óta folyamatos. Kérdésem, hogy érint e engem is az új 2010-es nyugdíjtörvény, változtak e a feltételek. Szükséges módósítani a munkaszerződésem, hiszen a 40 éves munkaviszonyhoz 12 nap hiányzik? Jogosult leszek a 40 éves jubileumi jutalomra? Kicsit összezavarodtam, az új szabályozás nem egyértelmű számomra! Köszönettel várom válaszukat: Neske

  1. Kedves Neske!

   Miért ne érintene valakit egy törvényi változás? 🙂

   Az Ön öregségi nyugdíjkorhatára 62 év és 183 nap (2015. I. félév). Az előrehozott öregségi nyugdíj életkori feltétele 59 év (2011.09.04.) A minimális szolgálati idő a csökkentés nélküli nyugdíjhoz 40 év, a csökkentett összegű nyugdíjhoz minimálisan 37 év.
   Az munkaszerződése határozott idejű, és a prémiumévek azt is jelenti, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj korhatárig szólhat.
   Az előrehozott öregségi nyugdíjat azonban nem kötelező igénybe vennie, ha tényleg csak 12 napja hiányzik a 40 évből (azért kérje le a lakóhelye szerinti illetékes nyugdíjigazgatóságtól a szolgálati idő igazolását, nehogy meglepetés érje!), akkor akár a jelenlegi munkahelyével, akár egy másikkal (vagy ismerősnél) érdemes ráhúzni még azt a fél hónapot.
   A 40 éves jubileumi jutalomra feltehetően jogosult lesz.

 29. Tisztelt Könyvelőiroda!

  54 éves vagyok. Jelenleg közalkalmazottként dolgozom,7 éve.39 év folyamatos munkaviszonyom van, ebből korábban 9 évig a Magyar Honvédségnél hivatásos katona voltam. Kérdésem: jár-e valamennyi korkedvezmény, és mikor mehetek legkorábban nyugdíjba. ( Ez esetben mennyi nyugdíjat kaphatok?)
  Válaszukat előre is köszönöm: Imre

  1. Kedves Melega Imre!

   Ha jól számolunk, akkor Ön 1956-ban született, így az öregségi nyugdíjkorhatára 64 év és 183 nap (2020. II. félév, vagy 2021. I. félév), ezt megelőzően 2 évvel, 62 éves és 183 napos korában lesz jogosult az előrehozott öregségi nyugdíjra, mert a 37 évet meghaladja a szolgálati ideje, ezzel kizárólag csökkentett összegű nyugdíjra lesz jogosult.
   A korkedvezmények éveinek számát (már, ha vannak) a fenti határidőkből kell levonni.
   Azt, hogy Ön dolgozott-e korkedvezményre jogosító munkakörben, azt Önnek kell tudnia, az Önnél lévő igazolásokból, illetve megérdeklődheti a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjigazgatóságtól, hogy jelentettek-e Önnel kapcsolatban ilyen adatot.

   Hogy mennyi nyugdíjat kaphat? Nem tudjuk! 😉
   Egyrészről egy fikarcnyi adat sem áll rendelkezésünkre, amiből számolni lehetne, másrészről nem is vállalkozunk nyugdíj-számolásra. 🙂 🙂

 30. Köztisztviselőként 2009 decemberben megkötöttük a megállapodást munkahelyemmel 2010. december 31-i korengedményes nyugdíjba vonulásomra.Kérdésem, hogy jár-e ezesetben felmondási idő, ha igen, akkor hány hónap
  Segítségüket előre is köszönöm

  1. Kedves Tulipan!

   A nyugdíjbavonulás egyik feltétele a munkaviszony (biztosítással járó jogviszony) megszüntetése. Mivel nem az öregségi nyugdíjkorhatár elérése miatt történik a munkaviszony megszüntetése, hanem az Ön döntése alapján előbb, ezért a munkaviszony megszüntetését Önnek kell kezdeményeznie, azaz Ön mond fel (esetünkben ez közös megegyezés alapján történik, de az Ön kezdeményezésére).
   Mivel ez egy rendes felmondás (általában), ezért a felmondási idő jár, csak a felmentési idő nem jár (hacsak a közös megegyezésben másképpen nem állapodtak meg).
   A köztisztviselőknél majdnem így van, csak egy kicsit másképpen; a köztisztviselő lemondhat, ez esetben 60 nap a lemondási idő, de közös megegyezéssel ezt is le lehet csökkenteni, akár egészen a nulláig.

 31. Tisztelettel köszöntöm Önöket!

  Kedvelt oldalukat olvasva felötlött bennem a gondolat, hátha akad egy lehetőség a nyugdíjba menetelre!
  57 éves nő, 38 éves munkaviszonnyal rendelkező közalkalmazott vagyok- kérdésem: milyen kondíciókkal van lehetőségem csökkentett nyugdíjra?
  Köszönöm előre is segítségüket
  Zsuzsanna

  1. Kedves Zsuzsanna!

   Köszönjük szépen dicséretét! 🙂

   Írja be honlapunk keresőjébe a “korengedményes” kifejezést, és böngéssze végig a megjelenő cikklista tatalmát – talán talál benne hasznosat.

   Ön 57 éves, 1953-ban született, amiből az is következik, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében ez az utolsó év, hogy munkaadójával megegyezve korengedményes nyugdíjba vonulhasson. (Vagy új munkáltatót keres még idén, akivel meg tud egyezni. 😉 )

   1. Kedves Zsuzsanna!

    Előző válaszunkat még annyival kiegészítjük, hogy az Önre vonatkozó nyugdíjszabályokat honlapunkon egy összefoglaló táblázatban találhatja meg, melyet ide kattintva tanulmányozhat.

   2. Még mindig erről!

    Mivel kb 1 hónap múlva lesz meg az évem és az életkorom hozzá már ez idén el “kell” jutnom a nyugdíjig, vagy a procedúra beindítására és az esetleges megegyezés kezdeményezésére elegendő még az idő 2010-ben?!

    Mindenesetre beizzítom a témát, hátha próba cseresznye alapon sikerül!

    Köszönöm segítségüket!

    Minden jót kívánva várom válaszukat!

    Zsuzsa

    1. Kedves Zsuzsanna!

     Elvileg elegendőnek mutatkozik az idő, csak azt nem kell elfelejteni, hogy a korengedményes nyugdíjazási szándékot 30 nappal a megállapodás előtt be kell jelenteni a Munkaügyi Központnak.

     Sok sikert kívánunk! 🙂

 32. T. Könyvelőiroda!

  Édesapám 1956. 09.23-án született, 1974. áprilistól dolgozott a régi GE-nél, 1993. márciustól egyéni mezőgazdasági vállalkozó és mezőgazdasági szolgáltató. Hallottunk róla, hogy 55 éves életkor betöltése után van mód nyugdíjba vonulni, amennyiben a tulajdonában lévő vállalkozását átadja fiatal vállalkozónak, jelen esetben a fiának. Van erre vonatkozóan érvényben jogi szabályozás?
  Ha jól néztem, az 1956-os férfiak nyugdíj korhatára 64 év. Ezt megelőzően 10 évvel (vagyis 2010. szeptemberétől) már kérhető-e a nyugdíj folyósító intézetnél az eddigi szolgálati idő megállapítása?
  Várom válaszát.

  Tisztelettel:
  longtimi

  1. Kedves longtimi!

   Alapvetően 3 feltételnek kell teljesülnie a nyugállományba vonuláshoz:
   a.) életkori (azzal a nappal, amikor betölti), és
   b.) szolgálati idő (azzal a nappal, amikor eléri), és
   c.) munkaviszony (biztosítással járó jogviszony) megszüntetése (azzal a nappal, ami után nyugdíjra lesz jogosult.

   Mindhárom feltételnek teljesülnie kell egyszerre a jogosultság megnyílásához.

   Édesapjának öregségi nyugdíjkorhatára (1956-ban született) 64 év és 183 nap. Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetősége 62 év és 183 nap és minimálisan 37 év szolgálati idő. (Ezt az időpontot maximálisan 10 évvel megelőzően kérhető a szolgálati idő előzetes megállapítása).

 33. Tisztelt Könxvelő Iroda!

  Szeretnék érdeklődni,hogy mikor mehetek el nyugdijba?1959-ben születtem,1gyermekem van,1973-tól 3 éves szakmunkásképzőbe jártam.Aktiv dolgozó vagyok 1976-tól a mai napig.A 3 éves iskola beleszámit a nyugdijba?Gyermekem után jár az 1 év kedvezmény?Köszönettel:Pitusné

  1. Kedves Pitus Andrásné!

   Az Ön öregségi nyugdíjkorhatára 65 év (2024.). Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetőségével 63 év (2022.) és minimum 37 év szolgálati idő. A gyermekkedvezmény megszűnt, a szakmunkástanuló évek – általában – beleszámít a szolgálati időbe.

 34. Tisztel Könyvelő Iroda!

  Hiányos a kérdésem. 67%-os rokkantnyugdíjas vagyok.
  Köszönöm
  M Lné

 35. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  Én már a tavasszal fordultam önökhöz nyugdíj ügyben. Akkor azt a választ kaptam, hogy a rokkantsági idő is beleszámít a szolgálati időbe. Azt hallottam valakitől, hogy nem számít bele. A kérdésem, hogy talán változott az ezzel kapcsolatos szabály?
  Válaszukat előre is köszönöm
  M Lné

  1. Kedves MLné!

   Ezen a néven nem találtunk további hozzászólást. Nem lehetséges, hogy más fórumon érdeklődött?

   Nem vagyunk nyugdíjszakértők, de amire tudunk szívesen válaszolunk, bár elsősorban könyvelési, adózási témákban várjuk a hozzászólásokat, kérdéseket, véleményeket.

 36. Nagyon-nagyon kellemetlen számora legalábbis, amit most írok: A férjem szerint, aki-mint írtam is 1952. junius 1-én született, a munkaviszony kezdete 1970.augusztus 1.Jelenlegi m.viszonya 40 év és 1 hónap..
  Szerinte, nem 2013 a korengedményes ny,díj ideje, hanem …(na, majd Ő elmondja..)
  Én már nem vitatkozom senkivel…:)

  1. Kedves pency!

   Ha a férje júliusban született volna, akkor az augusztus 14-i válaszunk maga a tökély lenne… 😉

   Mivel júniusi, azaz I. félévi szülött, ezért a helyes válasz az 1952. június 01-i születésű férfiak részére (bár a honlapunkon található részletes táblázatban helyesen szerepel):

   A férjének öregségi nyugdíjkorhatára 62 év és 183 nap (2014. II. félév). Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás életkori feltétele 60 év és 183 nap (2012. II. félév). 42 év szolgálati idő esetén ez az életkori határ ? kedvezményként ? 60 év (2012.) a kizárólag csökkentéssel történő előrehozás esetén.

   Elnézést a félrevezető válaszunkért. 🙁

   1. Nem-nem kell, semmiért elnézést kérniük!
    A férjem nagyon örült…

   2. …ez azt jelenti, hogy ha 2012-ben(60 évesen) meglesz a 42 év szolgálati ideje, (márpedig meglesz), akkor,csökkentéssel(?) előrehozott nyugdíjba mehet?

    1. Kedves pency!

     Igen. Alapvetően 3 feltételnek kell teljesülnie:
     a.) életkori (azzal a nappal, amikor betölti), és
     b.) szolgálati idő (azzal a nappal, amikor eléri), és
     c.) munkaviszony (biztosítással járó jogviszony) megszüntetése (azzal a nappal, ami után nyugdíjra lesz jogosult.

     Mindhárom feltételnek teljesülnie kell egyszerre a jogosultság megnyílásához, magyarul:a férje 60 éves és 183 napos korában, mivel több mint 37 év szolgálati ideje van, jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra (nem kötelező igénybe venni, de ettől kezdve ezt az igényét 62 éves és 183 napos koráig, az öregségi nyugdíjkorhatáráig bármikor érvényesítheti.)
     60. születésnapját követően, azon a napon, amikor kitölti a 42. évet a szolgálati idejével, függetlenül attól, hogy nincs még 60 éves és 183 napos, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, amit ugyancsak nem kötelező igénybe vennie.
     Amikor a jogosultságát érvényesíteni kívánja, akkor a munkaviszonyát meg kell szüntetnie, azaz a munkaadóval egyeztet, és munkaviszonyát rendes felmondással megszünteti. (Lehet rendkívülivel is, de annak néha kellemetlen következményei is lehetnek. Célszerű közös megegyezéssel elrendezni ezt a kérdést. 😉 )

 37. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Ma olvastam, hogy is van ez?
  “A Magyar Hírlap megkereste az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, Koncz István főosztályvezető azt mondta: konkrét személyekről nem adhat felvilágosítást.

  Előre hozott nyugdíjra jogosultak a 2015. december 31-ig az 59. életévüket betöltő, 1957. január 1. előtt született nők és a 60. életévüket betöltő, 1956. január 1-jét megelőzően született férfiak.”

  Köszönettel: jkuz

  1. Kedves jkruz!

   Fogalmunk sincs, hogy milyen szövegkörnyezetben olvasta a 2 – szerintünk – össze nem tartozó mondatot, de azt javasoljuk: ne könyveltessen egyetlen újsággal, rádióval, vagy televízióval sem, bármilyen hírt is hall tőlük… 😉 🙂

   Jelenleg (a most hatályos) előírás szerint: a Magyar Közlöny 2009. évi 180. számában hirdették ki a 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: R.) a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról. Többször, részletesen is foglalkoztunk a kérdéssel, kérjük, legalább a honlapunkat nézze át! (keresőszó a bal oldali keresődobozban: korengedmény).

  2. Kedves Könyvelőiroda!

   Itt olvastam:
   https://naplo-online.hu/kormany_parlament/20100917_korkedvezmenyes_nyugdij_kepviselok

   Nyugdíjba mennének volt képviselők
   Korkedvezményes nyugdíjba vonulásukat kezdeményezték volt szabad demokrata és MDF-es képviselők – írta pénteki számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Magyar Hírlap.

   2010. szeptember. 17. péntek | Szerző: MTI

   A lap úgy tudja: az 54 éves Horn Gábor és az 57 éves Magyar Bálint is benyújtotta erre vonatkozó kérelmét, hasonlóan az MDF volt elnökéhez, az 56 éves Dávid Ibolyához.

   A Magyar Hírlap megkereste az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, Koncz István főosztályvezető azt mondta: konkrét személyekről nem adhat felvilágosítást. Előre hozott nyugdíjra jogosultak a 2015. december 31-ig az 59. életévüket betöltő, 1957. január 1. előtt született nők és a 60. életévüket betöltő,
   1956. január 1-jét megelőzően született férfiak.

   A képviselők közül Horn Gábor cáfolta a lap információját, Magyar Bálint viszont elismerte, hogy élni kíván ezzel a lehetőséggel.

   A Magyar Hírlap emlékeztetett: az SZDSZ és az MSZP 2007 júniusában állapodott meg a nyugdíjkorhatár emeléséről. Szándékuk az volt, hogy csökkentsék a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségeit – tette hozzá a lap.

   1. Ma volt az rtl híradóban: “az országgyűlési képviselők, ha nem választják őket újra, már a nyugdíjkorhatár elérése előtt öt évvel, akár 55 évesen is visszavonulhatnak, mégis megkapják a teljes összeget, náluk nem él a 8 százalékos csökkentés”

    Gratulálok!!!

 38. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Érdeklődni szeretnék, hogy édesanyám , aki 1952.02.11-én született, és folyamatos munkaviszonya már 1967 szeptemberétől fennáll, elmehet e nyugdíjba már 2011. 01.01-től, és milyen egyéb dolgok járnak neki (pl felmentési idő). Ezt a Mtv.-ben pontosan hol találom.
  Előre is köszönöm a segítséget!!!!

 39. Tisztelt Könyvelő Iroda

  Érdeklődni szeretnék: 1952 márc.22-én születtem, és 1971 áprilisa óta vagyok folyamatosan munkaviszonyban, azaz jövőre meglesz a 40 éves munkaviszonyom. Kérdésem, hogy az uj jogszabályok értelmében elmehetek-e jövőre előrehozott nyugdijba és emiatt cca hány %-al csökken a nyugdijam?

  köszönöm előre is fáradozásukat
  üdvözlettel,
  Kati

 40. Azt szeretném kérdezni, hogy a GYESt bele számolják e, az elfogadásra kerülő, törvény tervezetbe, miszerint a nők 40 éves munka viszonnyal nyugdijba mehetnek, januártól. mert én már halottam olyat, hogy kiveszik belőle, kérem, és köszönöm a válaszukat.

  Tisztelettel: Istvánné.

  1. Kedves Istvánné!

   Mi egy pécsi Könyvelőiroda vagyunk, nem állami és nem kormányzati szervezet – a magunk részéről nem bocsátkozunk sem jóslatokba, sem találgatásokba. Szerintünk ott, ahol hallotta, ott kell érdeklődni. 😉

 41. Tisztelt Cím!
  1963-ban születtem, 1981-től 2004-ig dolgoztam /szolgálati évek szerint/ azóta rokkantsági járadékon vagyok, dolgozni jelenleg nem tudok. Az lenne a kérdésem, hogy ha így marad minden az állapotommal kapcsolatban, akkor legelőször mikor nyugdíjazhatnak le, és hogy a járadéki évek beleszámítanak-e a szolgálati évekbe?
  Köszi előre is!

  1. Kedves Vicus!

   A rokkantsági járadék a szolgálati időbe nem számít bele. Mivel a járadék mellett munkát lehet vállalni, így szolgálati időt lehet gyűjteni ami később a rokkantsági nyugdíj igénylését lehetővé teszi.

   A rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megállapításánál a megrokkanás idején betöltött életkort kell figyelembe venni.
   A rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő
   22 éves életkor betöltése előtt 2 év,
   22-24 éves életkorban 4 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 3 év,
   25-29 éves életkorban 6 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 4 év,
   30-34 éves életkorban 8 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 6 év,
   35-44 éves életkorban 10 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 8 év,
   45-54 éves életkorban 15 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 12 év,
   55 éves életkor betöltésétől 20 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 16 év.

 42. SZEPTEMBER 28 -ÁN TÖLTÖM AZ 57 -DIK ÉLET ÉVEMET 42 ÉVES MUNKA VISZONYOM VAN
  A MUNKA HELYEM ELLEN CSŐD ELJÁRÁS INDULT EL E TUDOK MENNI KORKEDVEZMÉNYES NYUGDIJBA

  1. Kedves ERIKA PŐCZ!

   A Könyvelőiroda összes számítógép-kapacitását felhasználva megállapítottuk, hogy Ön – feltehetően – 1953. szeptember 28-án született, a nevéből pedig úgy gondoljuk, hogy hölgy. 😉 🙂

   Az Önre vonatkozó nyugdíjszabályokat honlapunkon egy összefoglaló táblázatban találhatja meg, melyet ide kattintva tanulmányozhat.

   A munkaviszonyát figyelembe véve Ön 2012-ben csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjba vonulhat.

   Kérdésével valószínűleg azt szerette volna megtudni, hogy ennél az időpontnál előbb van-e módja korengedményes (és nem korkedvezményes! – korkedvezményes nyugdíjra bizonyos, a szervezetnek fokozott igénybevételt jelentő munkakörökben eltöltött idő jogosítana) nyugdíjba vonulni.
   Alapesetben akkor vonulhat korengedményes nyugdíjba, ha az idei évben a munkaadójával erről meg tud egyezni. Az, hogy csődeljárás indult a munkáltatója ellen, elvileg nem akadály, gyakorlatilag a csődbiztos döntésétől függ (és persze a csődeljárás alatt álló szervezet lehetőségeitől).

 43. T. Cím!

  Érdeklődnék, hogy Önök szerint van e lehetőség arra, hogy a munkáltató korengedményes nyugdíjazásra szóló megállapodást 2010 december 31-ig megkösse, de a tényleges nyugdíjazás időpontja 2011 lenne. Azaz a megállapodást idén megkötik, de a nyugdj csak 2011-ben kezdődne.
  Üdv

  1. Kedves Vhickey!

   Igen, van arra mód, hogy objektív okokból (pl. felmentési idő) a következő évben kezdje a korengedményes nyugdíjat.

 44. Tisztelt CÍM ! 1954 11 04 én születtem 33évem és pár napom van.2003ban kaptam először 40 % ot, azóta sem találtam munkát beteg vagyok,fizikai munkát abszolut nem tudok végezni.többször voltam már azóta is a bizottság előtt,állapot rosszabbodás miatt,de csak a40%ot kaptam és elutasítottak,hogy nem munkahelyről mentem.Pedig azóta nem tudok elhelyezkedni,szociális segélyen vagyok.Mit tehetek ? Zsike

  1. Kedves farkas istvánné!

   Ugyan lelkiekben nagyon egyetértünk Önnel, de ezeken az oldalakon nem tudunk mit kezdeni a feltett kérdéssel, mert olyan széles sprektrumot ölel fel.

 45. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  Abban szeretnék segítséget kérni, hogy édesanyám 42 év szolgálati idővel rendelkezik és 57. évét betöltötte 2010. júniusában.
  A 283/2009 Kormányrendelet szerint csak és kizárólag ezévben mehet el korengedményes nyugdíjba. Ha nem él ezzel a lehetőséggel, akkor a reá irányadó nyugdíjkorhatár be kell töltenie, hogy elmehessen nyugdíjba? mi az az előrehozott nyugdíjkorhatár ez esetben?

 46. T.Cím!
  Szeretném Öntől megkérdezni a következőt.
  A férjem 2010 év szeptember 01-vel korengedményes nyugdíjas lesz. 1952-ben született / cégétől aug. 30-val megszünik a munkaviszonya. A cége kifizeti előre a kieg. nyugdíjat az öregségi ny.-ig / Szeretne a nyugdíj mellett dolgozni. Ezt már szeptember 1-vel rögtön meg is teheti?
  A választ előre is köszünöm:Bialné1111

  1. Kedves Bial Józsefné!

   Másik cégnél megteheti.
   (Megjegyzés: a cég nem kieg. nyugdíjat fizeti meg előre, hanem A nyugdíj majdani összegét.)

 47. Egyéb kérdésem (is) lenne:
  A férjem, 1952. junius 1-én született. Jelenleg 40 éves munkaviszonnyal rendelkezik. Mikor, milyen címen mehet nyugdíjba? Egyébként Ő a “munkaadóm”, mint őstermelő, de főállásban dolgozik! Az őstermelői státusz, csak a főállása mellet van.(Nem kell fizetni járulékot, stb. …)Csakis utánam fizet.

  1. Kedves pency!

   A férjének öregségi nyugdíjkorhatára 62 év és 183 nap (2015. I. félév). Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás életkori feltétele 60 év és 183 nap (2013. I. félév). 42 év szolgálati idő esetén ez az életkori határ – kedvezményként – 60 év (2013.)

   1. 2012 szeptemberben lesz a férjemnek 42 éves a m.viszonya.Akkor csökkentés nélküli nyugdíjas lehet?
    (Bocsánat, ha nem igazán egyértelmű nekem..) Sosem voltam “pézügyes”, 🙁

    1. Kedves pency!

     Mondtuk mi, hogy nem kell törölni itt semmit – egészen belejött a kérdezésbe… 🙂

     Lehet, hogy félreérthető volt korábbi válaszunk, de (visszakeresve férjével kapcsolatos kérdését – mármint mikor született őurasága?…;) )a férje kizárólag csökkentéssel vonulhat korengedményes nyugdíjba – a közlése alapján 2013-ban legkorábban (60 évesen).

   2. A férjem szerint , ebből az időből levonandó a felmentési idő és a szabadság 🙂

 48. Mivel nem tudtam törölni-pedig szerettem volna a hozzászólás lehetőségét-, inkább írok egy kérdést… 🙂
  Írták Önök, hogy lehetőség van a(z) ONYI-n keresztül lekérni a nyugdíjhoz szükséges, hivatalos szolgálati idő megkérését, az Önök által javasolt nyomtatvány formátumra és annak(nyomtatvány) számára való hivatkozással, az “ügyfélkapun” keresztül. A bajom azzal van, hogy hogyan léphetek be én, egy ilyen helyre. Bár’ elolvastam a feltételeket, miszerint egyszeri belépés is lehetséges, (annak max. időtartama 30 nap), mégis bizonytalan vagyok.Kérem, segítsenek!
  Köszönettel: Pency

  1. Tisztelt Könyvelő Iroda!

   Kérem segítségüket,hogy hogyan tudom lekérni szolgálati idő előzetes igazolását
   milyen adatok szükségesek hozzá, illetve levélben vagy emailben megtudom kérni?
   Köszönöm segítségüket.
   Szép napot !
   Üdvözlettel: Zsuzsa

   1. Kedves Bódi Lászlóné!

    A lakóhelye szerinti illetékes nyugdíjigazgatóság email címére írjon egy levelet, mely tartalmazza az
    – Ön nevét
    – születéskori (illetve előző) nevét
    – természetes azonosító adatait
    – lakcímét
    – TAJ számát,
    valamint azt, hogy “Kérem, számomra a szolgálati idő előzetes igazolását megküldeni szíveskedjenek!” (azt ugye tudja, hogy erre ingyenesen a várható nyugdíjbavonulását megelőző 10 éven belül jogosult?).

  2. Kedves pency!

   Na, ugye!? Nem kell itt törölni semmit sem! 🙂

   A lakóhelye szerinti illetékes nyugdíjigazgatóság email címére írjon egy levelet, mely tartalmazza az
   – Ön nevét
   – születéskori (illetve előző) nevét
   – természetes azonosító adatait
   – lakcímét
   – TAJ számát,
   valamint azt, hogy ?Kérem, számomra a szolgálati idő előzetes igazolását megküldeni szíveskedjenek!?

   ennyire egyszerű.. 😉

   1. Nagyon Köszönöm! A TAJ-kártyámat és az adókártyámat is ellopták azzal a 200ezer ft-tal, meg egyebekkel, ami benne volt a retikülömben… Azt is hogy’ csináltatom meg?! 🙂

    1. Na erre nem is kívánom, hogy válaszoljanak! Ellenben megjegyezném, hogy, még “ilyen”, becsületes emberekkel, soha, de soha nem találkoztam! (Pedig, majdnem 36 évet töltöttem a közszférában.Minden elismerésem az Önöké’!Bárcsak közelebb laknánk egymáshoz! 🙂

    2. Kedves pency!

     Fogalmunk sincs, hogy miképpen csináltatja meg a retikülét. Amint tudjuk, egy nő retikülében mindig található néhány harcoló hadosztály… 🙂 🙂

     A kártyákat az adóhatóságnál illetve a MEP-nél lehet pótoltatni, a megfelelő űrlap kitöltésével (meg némi fizetséggel 🙁 )

   2. Valóban az! Bár én eléggé cserfes vagyok, Önök ezt(is) tolerálják! 🙂 Bárcsak könyvelhetnének nekem/nekünk! (Legutóbb, mikor az APEH bekérte az összes, előző évre szóló dokumentációt, nem a könyvelőnk, hanem én vittem be. Majd’ megszakadtam a sok számlakönyv súlya alatt. De bírtam, becsülettel…:) és a “többit” is…

    1. Kedves pency!

     Ön cserfes??? Akkor nem hallotta még a kolléganőimet locsogni… 😀 😀

     Érdekes dolog, hogy az Apeh-hoz nem a könyvelő megy. Bizonyára olcsó volt. Szerintünk sürgősen keressenek másik könyvelőt. Lehet, hogy jól lehet vele beszélgetni, cserfeskedni, de milyen dolog a hozzá nem értőt elküldeni olyanról nyilatkozni, amit nem is ő könyvelt le?

     1. Mondtam én.. hogy ilyen becsületes emberekkel még sosem találkoztam!
      Egyébként pedig, valóban; maga aaz APEH-os hölgy is ugyanezt mondta nekem! Micsoda véletlen! 🙂

 49. Tisztelt Könyvelő Iroda

  szeretnék érdeklödeni 56-os születésü vagyok ,28-év munka viszonnyal
  8 éve rokkant 50% ban ez az években nem számit bele,2010-ben megyek bizotság elé
  több mutét elött állok,de lehet hogy csak 50% kapok,vagy azt sem ha nem vagyok
  hajlandó megmütetni magam,ami nagyon bizonytalan az orvosok szerint is
  vészélyes ,és ritka mütét kockázattal jár csak annyit szeretnék ,hogy korkedvezményes nyugdijba mehetek -e,mert ebböl a segélyböl mütétet nem tudok fizetni
  egy biztosab magán klinikán 400-ezer-től kezdödik, vagy más lehetőség a rokonságban vállalkozó van ha oda bejelentkezve,elöbb el e mehetnék.

  köszönettel

  1. Kedves soltiné b magdolna!

   Az Ön öregségi nyugdíjkorhatára 64 év és 183 nap (2020. II. félév, 2021. I. félév. Kizárólag csökkentéssel történő előrehozás lehetőségének életkori feltétele: 61 év és 183 nap, a minimális szolgálati idő: 37 év.
   A rokkantsági nyugdíj a szolgálati évekbe beszámít.

 50. Tisztelt Könyvelő Iroda!

  Még annyit szeretnék a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban kérdezni, hogy milyen megkötésekkel lehet munkát végezni?
  Úgy tudom, hogy az irányadó nyugdíj korhatár betöltéséig a mindenkori minimálbér 18 szorosát (Btto73500Ftx1,5/hóx12) lehet évente keresni. Úgy tudom ez éves keret, ami naptári évenként értendő, és akár egy hónap alatt is meg lehet az éves keretet keresni, csak túllépni nem ildomos egy forinttal sem.
  Ha valaki például 2013 márciusban tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor már március hónaptól akár a csillagos égig is kereshet (ha van olyan “marha, aki annyit fizet neki)?
  Köszönettel várom a választ: Wehrwolf

"Vissza a tetejére" gomb