Társadalombiztosítás

Korhatár előtti ellátás 2012.

Korhatár előtti ellátás 2012.2011. december 08-án megjelent a Magyar Közlöny 148. száma a 2011. évi CLXVII. törvénnyel, amely a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. november 28-i Országgyűlésen elfogadottakat hirdeti ki.

Korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-ét követő kezdő nappal nem állapítható meg.

A 2012. január 1-ét megelőző kezdő naptól megállapításra kerülő korhatár előtti nyugdíjak megállapítására a korhatár előtti öregségi nyugdíj kezdő napján hatályos szabályokat kell alkalmazni.

Egyszerűen és magyarul: 2012. január 1-től kezdődően, egyetlen éles vágással megszűnik mindenfajta nyugdíjkorhatár elérése előtti öregségi nyugdíj:

c) korhatár előtti öregségi nyugdíj: az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személynek járó

ca) előrehozott öregségi nyugdíj,
cb) csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj,
cc) korkedvezményes nyugdíj,
cd) bányásznyugdíj,
ce) korengedményes nyugdíj,
cf) az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról szóló 5/1992. (I. 13.) Korm. rendelet alapján megállapított öregségi nyugdíj,
cg) a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,
ch) az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló 2004. évi LVII. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,
ci) az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,
cj) szolgálati nyugdíj;

 

 A legfontosabb információ: a korhatár előtti ellátás bevezetése nem azt jelenti, hogy az előzőekben megállapított nyugdíjának pénzösszegét ezentúl nem fogja megkapni.

Magyarul annyit jelent, hogy

– az állam egy másik zsebéből fizeti az ellátást,

nem illetik meg a nyugdíjasokat megillető jogok (néhány kivételtől eltekintve), továbbá

ez az ellátási forma – bizonyos esetekben megvonható, vagy éppen le is lehet mondani róla.

Nyugdíjba vonulni és nyugellátást kapni az államtól az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor lehetséges 2012. január 01-től!

A nők 40 éves, kedvezményes nyugdíjára vonatkozó szabályozás továbbra is hatályban marad, és számukra (a kivételek egyikeként) 2012. január 01-jét követően is öregségi nyugdíj kerül folyósításra.

Az 1949-ben, vagy azt megelőzően született korhatár előtti megállapított nyugdíjak összegét 2012. január 01-től ugyancsak öregségi nyugdíjként folyósítják.

Az 1954-ben, vagy azt megelőzően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személynek a szolgálati nyugdíja csökkentés nélküli, teljes összegét 2012. január 01-től öregségi nyugdíjként folyósítják tovább.

A felsorolt esetekben is (tehát, a továbbfolyósításnál) az öregségi nyugdíj szüneteltetésének szabályait figyelembe kell venni.

Korhatár előtti ellátás megállapítására 2011. december 31-ét követő naptól jogosult az, aki

– 2011. december 31-ig az előrehozott, a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra a 2012. január 01-jét megelőző szabályok szerint a szükséges

a.) életkort betöltötte, és

b.) szolgálati időt megszerezte

az 1953-ban született nő, aki az 59. életévét betöltötte, és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-ig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,

– a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-ig szerzett a 2012. január 1-jét megelőző szabályok szerint korkedvezményre jogosultságot,

– 2011. december 31-ig bányásznyugdíjra jogosultságot szerzett a 2012. január 1-jét megelőző hatályos szabályok szerint,

– 2011. december 31-ig az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjára jogosultságot szerzett a 2012. január 1-jét megelőző hatályos szabályok szerint,

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülők esetében érvényes a keresőtevékenységre vonatkozó korlátozás!

Amennyiben a korhatár előtti öregségi nyugdíjat 2008. január 1-jét megelőző kezdőnappal állapították meg, akkor a korlátozás 2012. június 30-át követően szerzett jövedelmek esetén lép életbe.

A korhatár előtti ellátás folyósítását szüneteltetni kell azokra a hónapokra, amikor a jogosult álláskeresési ellátásban részesül.

A korhatár előtti ellátást a szüneteltetésen túl meg is lehet szüntetni (nem úgy, mint korábban a nyugdíjat), akár kérelemre is, de a nyugdíjmegállapító szerv határozatával is.

Amennyiben egy korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban lévő személyt feketemunkán érnek (“… személy foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában kerül sor…”)

– a jogsértést megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónaptól az ellátást megszüntetik, és

az ellátás egy évi összegét kell fizetnie (ha kevesebb, mint egy éve kapja az ellátást, akkor a teljes összeget), valamint

“Akinek a korhatár előtti ellátása vagy szolgálati járandósága megszűnik,annak korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság ismételten nem állapítható meg.”

Amire még nyomatékkal felhívjuk a figyelmet: a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő nem minősül nyugdíjasnak!

Aki a nyugdíja mellett eddig vállalkozóként (beleértve az EVA hatálya alá tartozókat is) tevékenykedett, az számoljon azzal, hogy 2012. január 1-től kezdődően teljes mértékű járulékfizetésre lesz kötelezett !

 

 

 

 

 


Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Kedves Könyvelőiroda!

  Létezik-e olyan, hogy előrehozott nyugdíjat rögzítenek, vagy ez a lehetőség csak az igazi nyugdíjasokra áll?

  1. Bocsánat, rosszul kérdeztem, előrehozott ellátásra gondoltam, hiszen most már ez a neve.

   1. Kedves pedagógus!

    Már a 7-i kérdését sem értettük, de így, kiegészítve sem élesedett a kép: korhatár előtti ellátás annak a fránya ellátásnak a neve, de mit ért rögzítés alatt? Sajnos, még csak nem is kapisgáljuk, hogy mire gondolhat. 🙁

    1. Folyósítás nélkül állapítják meg a nyugdíjat, mert járna neki. A polgár tovább dolgozik, bért kap és nem nyugdíjat.
     Közben úgy hallottam, hogy ez csak egyenruhásokra vonatkozik.

     1. “Gyakorló” korhatár előtti ellátottként szívesen böngészem ezt az oldalt. Sok értékes információt lehet szerezni.
      “Pedagógus” kérdése azonban hozzászólásra késztet.
      Kedves pedagógus, valóban meg akar tudni valamit? Akkor kérdezze meg, itt hozzáértőktől kap választ.
      A gyerekektől is így kérdez? Mert amit írt, az értelmetlen.

 2. Bocsánat, az előző hozzászólásomná, server errort jelzett:(

 3. Köszönöm a helyesbítést, én is tegnap bukkantam rá a törvényre.

 4. T. Könyvelőiroda!
  Köszönöm a helyesbítést, már eléggé el voltam keseredve. tegnap, én is megtaláltam
  a 2011. évi CLXVII. törvényt, ugyan, én a 62.sz. paragrafust vettem alapul
  62. § (1) A Tbj. 16. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

  (Egészségügyi szolgáltatásra jogosult ? az e törvény szerint biztosított, illetőleg a 13. § szerint egészségügyi

 5. Tisztelt Cím!
  Kérem segítségüket az alábbiakban: Nyugdíj előtti álláskeresési segély
  1954. június 2-én születtem. 2009. aug-ban megszűnt a munkahelyem. 2009.augusztusától álláskeresési járadékon, majd álláskeresési segélyen voltam 2010 év végéig.
  1970-től dolgoztam megszakítás nélkül, 40 év szolgálati idővel rendelkezem. Jelenleg aktí korúak szociális segélyén vagyok.
  Kérdésem, hogy megillet e engem a nyugdíj előtti álláskeresési segély.
  Köszönöm segítségüket. Németh Márk

 6. Tisztelt Könyvelő!

  Korhatár előtti ellátásra változtatták a szakmai nyugdíjamat. Vállalhatok-e valamilyen formában munkát úgy, hogy ne vegyék el ezt a kis járadékot. Például lehetek-e megint közalkalmazott? Ha nem dolgozom, munkanélkülinek számítok-e? Mert akkor kérhetnék álláskeresési segítséget a Munkaügyi Központtól.

  Köszönöm.

  1. Kedves Bátorligeti Ármin!

   Nem tudjuk, mi az a szakmai nyugdíj fogalom, de a korhatár előtti ellátás esetében vállalhat munkát, elvileg közalkalmazott is lehetne.

   Nem számít munkanélkülinek, ha nem dolgozik, hanem korhatár előtti ellátásban részesülőnek.

   Az álláskeresési segély nem rossz ötlet, de sajnos nem megy… 🙁

   1. KÖSZÖNÖM!

    – Tehát, ha közalkalmazotti munkám lenne, nem vennék el a karhatár előtti ellátásomat? Nincs erre felső jövedelemhatár sem?
    – Nem álláskeresési segélyre gondoltam, hanem, hogy segítsen a Munkaügyi Központ az álláskeresésben, mert eddig nem voltam erre sem jogosult. És főleg a támogatott tanfolyamok miatt lenne jó, mert akkor átképezhetném magam, és több eséllyel indulhatnék, hogy újra munkába állhassak.

    Tisztelettel: B.Á.

 7. T.Könyvelőiroda! Veres Éva vagyok.Már rég írtam Önöknek de még nem kaptam rá választ.kérem szíveskedjenek válaszolni,ha lehet! Születtem 1954.04.18-án.1968.09.01ip.iskola,majd munkaviszony1996.02.19-ig.Ekkor leszázalékoltak a III.csop.2010.02.28-tól 2013.01-ig rehabos vagyok.Tehát van figyelembe vehető(2010-ig) 41év és176napszolg.év.most is dolgozok,de csak 6órába,mert többet nem bírok.Kérdéseim:1./ 2013.01.-tól hogyan tovább,ha lejár a 3év rehabom,amikor már 59éves leszek.2./ mit jelent számomra a “védett kor”?Szültem 2 gyereket is. 3./Kaphatok-e korhatár előtti ellátást?4./Én nem mehetek el a nőknek járó 40év utáni nyugdíjba? Köszönettel:Veres Éva

  1. Kedves Veres Éva!

   Most, így, hogy ránk szólt, valóban felleltük az egyik sarokban árválkodó megválaszolatlan kérdéshegyeit. 🙁
   A hogyan továbbra nem tudunk válaszolni, illetve amit tudunk, az pontosan abban az írásunkban van, amihez első alkalommal írta a kérdését. A hivatkozásra kattintva javasoljuk az elolvasását.
   Ne is haragudjon meg, de milyen “védett korra” gondol?
   A korhatár előtti ellátásra nem jogosult, mert nem felel meg a feltételeknek (amelyekről ezen a helyen, itt, ahova kérdését megismételte, olvashat mélyrehatóan).
   A nők 40 éves nyugdíjba vonulási lehetőségéhez kell minimum 32 év keresőtevékenységgel járó jogosultsági idő, meg maximum 8 év gyerekneveléssel töltött jogosultsági idő.

 8. Köszönöm szépen a gyors reagálásukat. Megnyugtató így a válasz.
  Egy másik kérdés merült fel bennem, mégpedig az, hogy van-e ezen új törvényre vonatkozó végrehajtási rendelet vagy egyéb részletezése a szabályozásnak. Konkrétan nem tudni, hogy amikor betöltöm a 62. évet, nekem kell-e bármiben eljárnom vagy hivatalból intézkednek az öregségi nyugdíj visszaállításáról.
  Továbbá az is érthető, hogy nem jár a korhatár előtti ellátásban részesülőnek nyugdíjas kedvezmény, tehát akkor februárra csináltassak egy BKV bérletet és vegyek “dolgozós” bérletszelvényt. majd két hónap múlva – amikor betöltöm a 62-t – akkor megint vehetem a nyugdíjas szelvényt. S a nyugdíjas utazási kedvezményből időarányosan kapok majd, vagy azt is nekem kell kérnem?
  Jó volna tisztán látni e-dolgokban, mert nem szeretnék csalni.
  Tisztelettel NBI

 9. T. Könyvelőiroda!
  Megjött a Ráday utcából a nyugdíj előtti segélyem adóigazolása.
  A papír szerint a nyugdíj előtti álláskeresési segély nem adóköteles :-)),
  a papírban hivatkozott adóbevallási cellákban 0 áll, az évi összeg csak tájékoztató adat.
  Valaki a Ráday utcai hivatalból ezt megerősítette.
  Önök szerint sem adóköteles a nyugdíj előtti álláskeresési segély?
  N. F.

  1. Kedves Nagy Ferenc!

   A 2011.12.31-én hatályos 1995. évi törvény a személyi jövedelemadóról 3. § 23. pont a.) pontja
   “… E törvény alkalmazásában az egyes fogalmak jelentése a következő:

   Nyugdíj:

   a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott saját jogú nyugellátások és hozzátartozói nyugellátások, valamint a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított nyugdíj előtti munkanélküli-segély (előnyugdíj), álláskeresési segély, ha annak megállapítására a magánszemélyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár öt évet meg nem haladó időtartamon belüli betöltésére is figyelemmel került sor, továbbá a rehabilitációs járadékról szóló törvényben meghatározott rehabilitációs járadék, továbbá a korengedményes nyugdíjazásról szóló kormányrendelet alapján megállapított korengedményes nyugdíj;

   1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez (Az adómentes bevételekről):

   1. A szociális és más ellátások közül adómentes:

   1.2. a nyugdíj…

 10. Tisztelt Könyvelőiroda! Fenti leveleket és válaszokat olvasva elbizonytalanodtam. Novák Istvánné kérdésére, miszerint a korhatár előtti ellátásban részesülőnek kell-e tb-t fizetni azt válaszolták, h igen, a 62. életév betöltéséig havi 6390 forintot. Ezzel szemben én a Magyarország. hu jogszabálykeresőjében az alábbira bukkantam:

  29. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény módosítása
  62§ (3)
  A Tbj. 16. § (1) bekezdése a következő u) és v) ponttal egészül ki:
  (Egészségügyi szolgáltatásra jogosult ? az e törvény szerint biztosított, illetőleg a 13. § szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeken túl ? az, aki)
  ?u) a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény alapján korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesül,
  v) az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényben meghatározott balettművészeti életjáradékban részesül.?
  Ez az idézet a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényből származik, majd ellenőríztem az 1997. évi LXXX. törvénybe is a vonatkozó részt.

  Kérem szíves válaszukat, rosszul értelmezek valamit, vagy mivel támasztja alá, hogy havi 6390 Ft-ot fizessünk és azt előzőleg a NAV-nál jelentsük be.
  Tisztelettel NBI

  1. Kedves Nagy Bama Ibolya!

   Úgy tűnik, valahol gondolattorlódásunk lehetett… 🙂

   A tiszta helyzetteremtés érdekében (a többszörösen módosított 1997. évi LXXX törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről, azaz a TBj. tv megfelelő részeivel):

   19. § (4) A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás, valamint a 39. § (2) bekezdésében meghatározott személy által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6390 forint (napi összege 213 forint).

   Tehát, a 6.390,- Ft-ot megtaláltuk (ez tavaly 5.100,- Ft volt)

   39. § (2) Az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a 16. § (1) bekezdésének a)-p) és s)-t) pontja, valamint a 13. § szerint sem jogosult, köteles a 19. § (4) bekezdésében meghatározott egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

   Tehát, ha valaki
   a.) nem biztosított és
   b.) és ugyanezen törvény előírásai alapján más módon sem jogosult
   akkor ugyancsak fizetni kell!

   16. § (1) Egészségügyi szolgáltatásra jogosult – az e törvény szerint biztosított, illetőleg a 13. § szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeken túl – az, aki
   .
   u) a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény alapján korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesül,

   v) az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényben meghatározott balettművészeti életjáradékban részesül.

   [Megjegyzés: a kiemelés tőlünk származik.]

   Összefoglalva: a korhatár előtti ellátásban részesülő egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

   Az érintett(ek)től elnézést kérünk! 🙁

   1. Kedves Nagy Bama Ibolya!

    Köszönjük szépen, hogy figyelemmel kíséri honlapunkat, és kedves hozzászólásával nem hagyott bennünket a slamasztikában! 🙂 🙂

    Az érintett olvasónktól is elnézést kérünk/kértünk; a webmesterünk közvetlenül az email címére is megküldte az új hozzászólást.

 11. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Korábbi levelükben azt írták, hogy a korengedményes nyugdíjra a munkáltató által kifizetett összeget költségként abban az évben kell könyvelni,amikor a munkavállaló első nyugdíjban töltött napja volt. Szeretném kérdezni, hogy ezt mi alapján írták, mert én sehol nem találom leírva,melyik törvény,melyik paragrafus?
  A 181/1996(XII.6)korm.rendelet 2.§(2) alapján a kifizetett nyugdíjösszeget a gazdálkodó szervezet a költségei terhére számolja el. Én ebből arra következtetek, hogy csak a kifizetett összeget lehet a költségek között elszámolni,azaz a kifizetés évében. Köszönettel

  1. Kedves Budai!

   A munkáltató által fizetett összeget a nyugdíjbiztosító határozata alapján kell könyvelni, majd az összeget megfizetni. A határozat megmondja, hogy melyik nap a nyugdíjas első napja, és meddig kell fizetni.
   Itt a “teljesítés időpontja” az első nyugdíjban töltött nap. 🙂

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!

    Köszönöm,értem. De melyik törvény mondja ki, hogy ez a “teljesítés időpontja” és nem a kifizetés időpontja a “teljesítés időpontja”. A számviteli törvényben nem találom ezt kimondottan, ezért kérdezném, mert nem mindegy, hogy pl.több millió Ft költséget melyik évre könyvelem. Melyik törvény,melyik paragrafusa mondja ki azt, hogy ez a teljesítés időpontja?Önök hol találták ezt meg? Köszönettel.

   2. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Köszönöm a választ, de nekem még mindig nem egyértelmű. Melyik törvényben van leírva, hogy ezt kell tekinteni “teljesítési időpontnak” és nem a kifizetés dátumát? Nem mindegy,hogy több millió Ft költséget melyik évre könyveljük és én nem találtam ezt a számviteli törvényben. Kérem írja meg, hogy hol találták meg, hogy mi minősül “teljesítési időpontnak”.Melyik paragrafus?
    Köszönöm

    1. Kedves Budai!

     Fordítsuk meg a kérdést: mondja meg ön, hogy hol, melyik paragrafus mond ellent az állításunknak?

     Amikor kérdéssel fordulnak hozzánk, akkor – alapvetően – 2 lehetőség fordul elő:
     1. Gyakorlatunkból adódóan azonnal, viszonylag nagy biztonsággal tudjuk a választ, tapasztalt munkatársaink tudásbázisát használva (ha kicsit elbizonytalanodunk, akkor megerősítésért felhívjuk NAV-os, TB-s, nyugdíjbiztosítós, stb. ismerőseinket, akik ezen a területen dolgoznak – amolyan megerősítés-féle véleményt kérünk tőlük).

     2. Nem vagyunk biztosak a dolgunkban, de tudjuk, hogy merre kell keresni, mit mond róla a szakma – utánajárunk, jogtárat és szakmai írásokat böngészünk, vagy éppen állásfoglalást kérünk, ezt összegyúrjuk, fordítjuk magyarról-magyarra, és közzétesszük.

     Mi határozottan állítjuk, hogy igazunk van, de nincs energiánk előcibálni paragrafushelyeket. Az már igazán egyedi tanácsadás lenne. Üsse be a keresőbe a “korengedményes nyugdíj elszámolása” kifejezést, és olvassa el azt a tízegynehány különböző, rövid írást, ami a fő oldalakról leszedhető; bennünket támaszt alá.
     Ha megtalálja az ellenkezőjét, akkor ossza meg velünk is; elismerjük a tévedésünket, és nagy betűkkel fogjuk harsogni az igazságot, hivatkozva önre, mint “felfedezőre”.
     De, ellenkező bizonyításig – kérjük szépen – higgyen nekünk. 🙂 🙂 [Amúgy, ha célzottan nem is keressük, amikor átesünk rajta, nem fogjuk elfelejteni sem önt, sem az olvasókat tájékoztatni.]

     1. Tisztelt Könyvelőiroda!

      Köszönöm. De félreértettek, én nem kételkedem Önökben,csak a segítségüket,véleményüket szerettem volna kérni,hogy hol van ez leírva.
      A cikkeket én is mind megtaláltam,ami alapján ezt írták.Ha jól emlékszem,mindegyik a számviteli levelek egy régebbi írásából indul ki. Én viszont a kormányrendeletben,mely a korengedményes nyugdíjazásról szól, ahogy első levelemben is írtam ezt találtam:A 181/1996(XII.6)korm.rendelet 2.§(2) alapján a kifizetett nyugdíjösszeget a gazdálkodó szervezet a költségei terhére számolja el.

      Pl. Ha a nyugdíjbamenetel első napja 12.30, de a határozat csak pl. 03.15-én jön meg és a kifizetés 03.31-én történik meg a mérlegkészítés után,akkor szerintem nem jogos 12.30-ra figyelembe venni a költséget.

      Kérem ne értsék támadónak levelemet, nem annak szántam. Csak láttam,hogy jól értenek a témához,és ezért mertem konkrétumot kérdezni. 🙂

      Köszönettel,

 12. T. Könyvelőiroda!
  2013 január 1-jét megelőzően az öregségi nyugdíj összege a havi átlagkeresettől, ezután pedig a havi bruttó átlagkeresettől függ. A %-ok is mások, (a bruttónál kevesebbek). Mi a különbség a havi átlag és a bruttó átlagkereset között?
  Válaszukat köszönöm: Duró Imre

  1. Kedves Duró Imre!

   Jelenleg a nyugdíj kalkulálásánál az adóval csökkentett nettó kereseteket veszik figyelembe. Az így kiszámított nyugdíj adómentes. Degressziót alkalmaznak, vagyis bizonyos jövedelemhatár ? nagyjából az átlagkereset ? felett a fokozatosan növekvő jövedelmeket fokozatosan csökkenő mértékben veszik figyelembe. Az átlagnál jelentősen nagyobb nyugdíjak kialakulásának megakadályozását szolgálja az is, hogy a magas jövedelmek ? körülbelül az átlagkereset háromszorosa ? után nincs nyugdíjjárulék fizetés, de ez a járulékmentes rész nem is számít bele a nyugdíjba.

   2013-tól három lényeges változás lesz:
   – A bruttó keresetből számolják ki a nyugdíjat, ami értelemszerűen azt is jelenti, hogy adóköteles jövedelem lesz.
   – Megszűnik a degresszió.
   – Változik a nyugdíjmérték szabálya.

 13. Tisztelt Könyvelőiroda!
  1950. augusztusi születésű vagyok, 2007.-ben mentem nyugdíjba, 39 év 120 nap szolgálati idővel. Korhatár előtti ellátás megnevezéssel kaptam meg a papiromat. Tudom, hogy nyugdíjasoknak járó kedvezményben nem részesűlhetek. A mai napon, viszont hallottam egy véleményt, mely szerint, a korhatár előtti ellátásban részesülőknek, nem jár a társadalombiztosítási ellátás, hanem, havonta kb 7000.- Ft.-ot kell fizetni, hogy a TAJ kártyánk érvényes maradjon. Szeretném megtudni, amennyiben lehetséges, hogy a társadalombiztosítás, ugyanúgy jár, a korhatár előtti ellátásban részesülőknek, vagy fizetni kell.
  Köszönettel várom válaszát.

  1. Kedves Novák Istvánné!

   Ez már tavaly is így volt, bizonyos esetekben, csak akkor 5.100,- Ft/hó összegben, idén ez 6.390,- Ft/hó.

   Egészen augusztusig kell önnek ezt megfizetnie (előtte be is kell jelentenie a NAV-nak), mert a 62. életévének betöltését követően, augusztusban, ön már öregségi nyugdíjas lesz

   1. Kedves Novák Istvánné!

    Úgy tűnik, gondolattorlódásunk támadt a válaszunkban, és kissé sületlenséget írtunk; több eset forgott a válaszoló agyában, ami félrevezető válaszhoz vezetett.
    Szerencsére, egyik kedves olvasónk észlelte, és rákérdezett!

    Kérjük, nézze meg a megnyugtatóbb válaszunkat a megadott hivatkozásra kattintva.

 14. T.könyvelőiroda!

  Nyugdíj előtti ellátottnak kell-e adóbevallást benyújtania, ha egyéb jövedelme nem volt?

 15. Tisztelt Könyvelőiroda,
  1952.11.08-án születtem, és 2011.12.31-ével összesen 40 év 136 nap munkaviszonyom van. Érdeklődnék, hogy korhatár előtti ellátásra mikortól lennék jogosult?
  Segítségüket előre isköszönöm,
  Üdvözlettel: Laduver Mihály

   1. Tisztet Könyvelőiroda,
    Köszönöm a gyors választ. Azt még esetleg meg tudnák írni, hogy melyik feltételnek nem felelek meg? Vagy ez igazából a munkáltatómon múlott? Neki kellett volna lépnie?
    Segítségüket előre is köszönöm.
    Köszönöm:
    Laduver Mihály

    1. Kedves Laduver Mihály!

     Az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, tehát korhatár előtti ellátásban kell gondolkodni, és abból az adatból, amit ön megadott nekünk.
     1952. II. felében született, 2011.12.31-ig úgy volt, hogy előrehozott öregségi nyugdíjra lenne jogosult 2013. I. félévében. És éppen ez szűnt meg 2012.01.01-től. A részletekről pedig olvashat abban az írásunkban, amihez ezt a kérdését feltette.

 16. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Saját vállalkozásomból (ahol többségi tulajdonos is vagyok) mentem korengedményes nyugdíjba.Az ügyvezetői pozícióm megmaradt. Nyilatkozni kellett,hogy nem létesítek biztosítási jogviszonyt korábbi munkáltatómmal(saját cégemmel).Ellenkező esetben semmis a megállapodás. 2012-től, ha jól tudom mivel nem érem el az öregségi nyugdíjkorhatárt és ügyvezető is vagyok, nem minősülök kiegészítő tevékenységűnek, biztosítottá válok, főfoglalkozásúként kell járulékot fizetnem. A kérdésem az, hogy ezáltal semmissé válik-e a korengedményes nyugdíjra kötött megállapodásom. Illetve kérdésem még az, hogy szja-t vonnak-e 2012-től a korengedményes nyugdíjból ( korhatár előtti ellátásból ). Köszönettel

  1. Kedves Budai!

   Igen, ha nem változtatják meg sürgősen a társasági szerződést január 01-i kezdőhatállyal, akkor semmissé válik a megállapodás. 🙁

   Az ön ellátásából – elvileg, a tényleges eset ismerete nélkül – nem vonnak szja-t.

 17. Tisztelt Könyvelő Iroda munkatársai!
  Szolgálati járulék mellett milyen, járulék megfizetésével kell számolnom, ha megbízási szerződéssel kb. egyszáz-ezer-ft/hó összegű a megbízás. 2500/Ft /óra a szerződésben rögzített bér járművezető oktatásról van szó, és minden költség ebből kerül levonásra , azaz engem terhel.
  Még nincs aláírva a szerződés, ezért kérnék tanácsot.
  Maradok tisztelettel. és várom megtisztelő válaszukat Köszönöm Gy.J.

  1. Kedves György János!

   Szolgálati járandóság mellett, ugye? 😉
   Ugyanannyi kötelezettsége (levonása) keletkezik, mintha alkalmazott lenne, illetve még a költségnyilatkozata befolyásolhatja.

   Konkrét ügyben forduljon megbízható könyvelőhöz, adótanácsadóhoz tanácsért.

 18. Tisztelt Könyvelőiroda!
  1950. június 10-én születtem, és mint oly sokan mások, 2007-ben a születésnapomon nyugdíjba mentem. Ugyanezen év szeptemberében kiváltottam a vállalkozói igazolványt, úgynevezett szellemi szabadfoglalkozású lettem (adószámomban a kötőjelek között 1-es szerepel).
  Tegnap, a sokévi szokásoknak megfelelően elvittem a könyvelőmnek az előző évi számlatömbömet, illetve a szükséges egyéb papírokat. A könyvelő azt mondja, hogy 2012. január 1. óta egyéni vállalkozónak minűsülök, és ennek megfelelően kell minden adót, járulékot stb. fizetnem.
  Azt javasolta, hogy adjam vissza a vállalkozói igazolványom, mert annyira kevés a bevételem, hogy az kevesebb, mint amit állítólag be kell fizetnem.
  Kérdésem a következő: tényleg főállású egyéni vállalkozóvá léptettek elő? Tényleg a minimálbér arányában kell valami 63000 Ft körüli összeget fizetnem, amikor januárban egyetlen fillér bevételem nem volt?
  Tényleg jobban járok, ha visszaadom a vállakozói igazolványt?
  Előre is köszönettel várom válaszukat:
  Baráth Katalin

  1. Kedves Baráth Katalin!

   Ön is, és a könyvelője is megrovást érdemelnek! 🙁

   Kérem, olvassa el azt az írást, amelyhez kérdését írta! Három nappal a Magyar Közlönyben történő kihirdetést követően már hivatalosan is huhogtuk, rikácsoltuk, tam-tam doboltuk, szirénáztuk:

   Amire még nyomatékkal felhívjuk a figyelmet: a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő nem minősül nyugdíjasnak!

   Aki a nyugdíja mellett eddig vállalkozóként (beleértve az EVA hatálya alá tartozókat is) tevékenykedett, az számoljon azzal, hogy 2012. január 1-től kezdődően teljes mértékű járulékfizetésre lesz kötelezett !

   Júniusban betölti a 62. életévét, amikor (újra) saját jogú nyugellátásban részesül és ismét kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó lesz.
   Ha hozott valamit a konyhára a vállalkozása, akkor most ne szüntesse meg,hanem függessze fel, azaz szüneteltesse; holnap menjen be az önkormányzatra, daja le a vállalkozói igazolványát azzal, hogy vállalkozását szüneteltetni kívánja.

 19. 1949.01.20. születem Romániában. 2009.01.21-től 46 évi szolgálati idővel nem csökkentett elönyugdíjba mentem. Őregségi nyugdijrész a Határozatban (miért? Milyen befolyása van?)
  Szolgálati évek elismerve Ro=28 Mo=18 Mo, átlagkereset Mo = 191.484,00 Ft. A nyugdíjszámitásnál miért nem alkalmazzák a Magyar törvényeket, ami számomra elönyösseb 18 év után amelyre biztositás volt fizetve a nyugdíjtörvénybe megjelölt %.
  II rész Az egyetemi éveket kértem, számitsák magyar szolgálati időnek, de sikerült a hatoságnak a bírósággal elhitetni, hogy a román fél felválalta (semmi Bizonyítás nélkül). Nekem volt egy precedensem és mivel diplomáim honsitva voltak magyar szolgálati éveknek ismerték el. VAN EGY OMBUSDMAN HATÁRÓZAT EGYIK NYUGDÍJ IGAZGATÓVAL, AMELYBEN MEGÁLLAPODTAK,HOGY AZ EGYETEMI ÉVEKET NEM LEHET KÉRÉSSEL ÁTHELYEZNI, VAGY NEM ELFOGADNI, EZEKET ARÁNYOSAN EL KELL OSZTANI A KÉT ORSZÁG KÖZÖTT

  KÖSZÖNETTEL

  1. Kedves Szakács János!

   Lehetne mindenféle két- és sokoldali egyezményre, nemzetközi jogra, meg Ángyi néni hasogatós derékfájására is hivatkozni, ha mismásolni akarnánk a dolgokat, de mi nem politikusok vagyunk, így mondjuk egyenesen:
   Miért is kellene a magyar adó- és járulékfizetők pénzén finanszírozni a más országok eltérő rendszerét. Amelyik országban fizetett, az az ország vállalja azt a részt. Ez így normálisnak tűnik számunkra.
   Nagyjából így is van, mert a magyar állam fizeti az egészet, és az ön 28 évre jutó részét elszámolja (ön helyett “behajtja”) Romániával.
   Az ön gondolatmenete szerint, a nyugdíjkorhatár előtt érdemes lenne kimenni pl. Németországba, majd azt mondani, fizessék az ő szabályaik szerint a magasabb német nyugdíjat, pedig itt fizette az alacsonyabb (forintban) magyar járulékokat.

   Az egyetemi évek beszámításáról szóló részt pedig egyáltalán nem értjük; ha volna oly’ kedves, kevesebb indulattal, több összefogottsággal kérdezni (ha kérdezni szeretett volna).

 20. valószinűleg 2012 08 22-én mehetek korhatár előtti ellátásra szeretném megtudni kb mennyi lehet apénz és hogy kell vagy hol lehet kiszámitani előre is kőszőnőm

 21. Tisztelt kedves segítők!
  Bocsánat, az előző levelemből kihagytam, hogy korengedményes nyugdíjam alakult át korhatár előtti ellátássá, ami azt jelenti, hogy 2012.09.-ig a munkáltatóm kifizette a nyugdíjamat emelésestől, postaköltségestől. Ha újfent tudnék munkát vállalni, hogy meglegyen a 40 év jogosultsági időm, kapom-e az ellátást továbbra is havonta, vagy szüneteltetni kell? 🙂
  Köszönettel és tisztelettel: Prigli Gyuláné /Zsuzsa

  1. Kedves Prigli Gyuláné!

   A két kérdésére egyben válaszolunk:

   A korhatár előtti ellátás mellett végzett munkával szolgálati időt lehet szerezni. A keresetkorlátra és a “visszafoglalkoztatási tilalomra” kell ügyelnie.

   Ami pedig a 40 évet illeti, nem teljesen mindegy, hogy szolgálati idő, vagy jogosultsági idő!!

 22. Lehet, hogy én is már mások által feltett kérdésre kérek választ, de sajnos nem találtam ilyet. 1953.09.09-én született nő vagyok. 2011.11.01-vel korengedményes öregségi nyugdíjba sikerült mennem, amit 2012.01-től korhatár előtti ellátássá minősítettek át.
  A nyugdíjat megállapító határozat szerint 190 nap hiányzik a 40 év szolgálati időhöz. Most én is félek, hogy ez az ellátás – lévén nem nyugdíj jellegű – megszüntethető, vagy csökkenthető lesz, vagy még az egészségügyi ellátás is megszűnik, stb. (Szóbeszéd) Módomban állna most munkát vállalni. Kérdés: ha ledolgozom a 40 év szolgálati időhöz hiányzó napokat, megkaphatom e a jelenlegi korhatár előtti ellátás helyett a nők 40 éves munkaviszonyára adható öregségi nyugdíjat? A munkavégzés alatt kell-e szüneteltetését kérni a jelenlegi járandóságnak? Olvastam egy jogszabályt miszerint: ?Akinek a korhatár előtti ellátása vagy szolgálati járandósága megszűnik,annak korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság ismételten nem állapítható meg.?
  Magyarul nem lenne jó két szék közül a pad alá esni.
  Szives válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

 23. Tisztelt Könyvelőiroda!

  1954-ben születtem. Szolgálati időm: 37 év és 300 nap. Igényelhetem- e a korhatár előtti ellátást ?
  2 évet voltam munkanélkülin, az ellátásból nyugdíjelőleget vontak. Ezt vajon beszámítják a szolgálati évekhez?

  Segítségüket köszönöm.

  Bánfalvi Klára

  1. Kedves Bánfalvi Klára!

   Megtenné, hogy legalább elolvassa azt az írást, ahova most a kérdését feltette? 🙁

   Hacsak nincs korkedvezményre jogosító éve, akkor nem jogosult korhatár előtti ellátásra.

   A munkanélküli a szolgálati időbe beleszámít, a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjához szükséges jogosultsági időbe nem.

 24. Tisztelt Könyvelőiroda!

  1954. novemberben született nő vagyok.1974.julius 15-től 2011.május 2-ig volt megszakítás nélkül munkaviszonyom.Ekkor megszünt.Azóta álláskeresési járadékot kapok,ami 2012.február 26-án lejár. A munkaügyi Központban azt mondták, (még tavaly októberben) hogy ha betöltöttem az 58. évemet,akkor kérhetek valamiféle nyugdij előtti ellátást.Addig még elég hosszu idő van, mire leszek jogosult novemberig?Azt is halottam valakitől,hogy az önkormányzattól kérhetek segitséget,de azt is hozzátették,hogy egyáltalán nem biztos hogy kapok bármit,mert vizsgálják az anyagi helyzetet.(van egy 7 éves személygépkocsim) Állitólag ez már luxusnak számit, és az önkormányzat ilyen esetben elutasit. November után mire leszek jogosult? Nyugdij előtti járadékra?Előre is köszönöm a válaszukat.

  1. Kedves amus!

   A Munkaügyi Központ ezt nálunk sokkal jobban tudja, nekünk nem ez a szakmánk, nincs adatunk. Lehet, hogy a nyugdíj előtti álláskeresési segély a következő lépcsőfok.

 25. Tisztelt Könyvelőiroda.1951 sz.2008 dec.ben 38év munkaviszony után mentem előrehozott öregségi nyugdijban. Mostmár korhatárelőtti ellátásban részesülök,állitólag nem illetnek meg a nyugdijasokra vonatkozó kedvezmények.Névreszólóan kapok e erről külön értesitést,de konkrétan, ilyen koruaktól semmiféle kérdés, válasz,nem hangzott el. Szeretném tudni konkrétan mikor leszek öregségi nyugdijas?61 évesen hol találok hivatalosan munkát?

  1. Kedves Kovács Istvánné!

   Nem kap névre szóló értesítést egy jogszabály változásáról a legritkább esetben értesítik az érintetteket, legalábbis külön-külön.
   Öregségi nyugdíjkorhatára 62 év, azaz 2013.

   Az eddigi nyugdíjat változatlan összegben, más megnevezéssel kapja tovább.

   Valóban igaz, hogy mivel nem minősül nyugdíjasnak,nem járnak a nyugdíjas kedvezmények.

 26. Tisztelt Könyvelő Iroda!

  1960.07.25.-én születtem, 1979. óta dolgozom mint röntgen asszisztens.
  2011. januárjában a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság megállapított számomra
  29 év és 290 nap korkedvezményre jogosító időt , ennek alapján 7 év korkedvezményt
  kaptam. Az elmúlt egy évvel, több mint 30 év + 7 év korkedvezményem van.
  Kérdésem az lenne, hogy lehet-e még esélyem a korhatár előtti ellátásra vagy
  elvész az egész megszerzett időm?

  “Korhatár előtti ellátás megállapítására 2011. december 31-ét követő naptól jogosult az, aki:
  – a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-ig szerzett a 2012. január 1-jét megelőző szabályok szerint korkedvezményre jogosultságot,”

  Úgy értelmezem, hogy ez a rész vonatkozik rám.
  Válaszukat el előre is köszönöm. Tisztelettel Martonné Grim Ildikó

  1. Kedves Martonné Grim Ildikó!

   Az 1960-as születésű hölgyek öregségi nyugdíjkorhatára 65 év (2025), előrehozott öregségi nyugdíjkorhatára a 2011.12.31-én hatályos szabályok szerint 63 év (2023). Ha ez utóbbiból levonjuk a 7 év korkedvezményt, akkor 2016-ot kapunk eredményül, ami azt jelenti, hogy 2012.12.31-ig nem szerzi meg a jogosultságot.

 27. 1952.06.19-én születtem. Szolgálati időm van bőven. Tudomásom szerint még éppen beleférek azok körébe, akik csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat kaphatnak: 2012.12.19. után adhatom be a kérvényt. Hogyan kell majd utána SZJA-t fizetnem?
  Tisztelettel
  Nagy Ferenc

  1. Kedves Nagy Ferenc!

   A bőven, az elég tág fogalom. 🙂 Ön már nem kap előrehozott öregségi nyugdíjat, hanem – jogosultság esetén – korhatár előtti ellátásban részesülhet.

   Mi után kellene fizetni szja-t? A szolgálati idő önnél civil szolgálati időt, vagy fegyveres testületi szolgálati időt jelent?

   1. Évekkel ezelőtt megvolt a 37 év 350 nap szolgálati időm, legnagyobbrészt civil közalkalmazotti.

    A könyvelőzóna egy másik helyén azt olvastam:
    “Amire még nyomatékkal felhívjuk a figyelmet: a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő nem minősül nyugdíjasnak!”

    Ez tehát azt jelenti, hogy aki ilyen ellátásban részesül, nem vehet nyugdíjas bérletet, múzeumi jegyet, és az személyi jövedelemadóját úgy kel fizetnie, mintha munkabért kapna?

    1. Kedves Nagy Ferenc!

     Igen, nagyjából ezt is jelenti…. 🙁

     Bár, más is kérdezte ezt, mi meg visszakérdeztünk: “Elvették a nyugdíjas igazolványát?”

 28. Kedves Könyvelőiroda!
  Az én kérdésem mostoha?
  Csak mi nem kapunk megoldást?
  18-án kérdeztem.
  Azóta is a válaszukat várva, köszönettel egy röntgenes

 29. T.Könyvelőiroda!
  Zsóka60
  Most szembesültem azzal a ténnyel, hogy – hiába volt 40év 277 napom amikor 2008-ban nyugdíjba mentem- most nem vagyok öregségi nyugdíjas mivel levonásra került a munkanélküli időszak, az átképzési időszak és az un.passzív táppénz is. Ezzel 40 év alá csúsztam, korhatár előtti ellátott lettem. Az sem érdekes, hogy a nyugdíjazásom óta is folyamatosan dolgozok még január 31-ig.Ez nem számít mivel ezeket az éveket nem veszik figyelembe a 40 évhez.
  Kérdésem:Ha létrehoz a családunk egy KFT-t, amiben én tulajdonos leszek, de nem veszek ki bért milyen fizetési kötelezettségem keletkezik?
  Köszönettel várom válaszukat

  1. Kedves Zsóka60!

   Amennyiben csak tag (tulajdonos), személyes közreműködés nélkül, úgy nem lesz semmiféle fizetési kötelezettsége. Személyes közreműködés esetén viszont akár elég tetemes terhe is lehet, hiszen nem minősül a korhatár előtti ellátásban lévő személy nyugdíjasnak.
   Bővebbet a minimálterhekről szóló, 2012. január 10-i írásunkban olvashat.

   1. Köszönöm a gyors válaszukat. Nagyon jó, hogy vannak még olyan “EMBEREK”, akik törődnek a másikkal és önzetlenül válaszolnak a feltett kérdésekre.Minden jót kívánok Önöknek.Zsóka60

 30. T. könyvelő iroda!
  Szeretném meg kérdezni, hogy 2009. dec. 31-el mentem korkedvezménnyel nyugdíjba. Azóta is dolgoztam részmunkaidőben kérhetem e most ezen idő beszámítását? Köszönöm válaszukat

 31. T.Könyvelőiroda!
  1953.decemberi nő vagyok, jelenleg (8 éve) rokkan-tellátásban részesülök, amit jövő évben fognak felülvizsgálni. 43 év szolgálati időm van (a rokkantsági idővel együtt)
  Ha idén december előtt kérem a rokkant-ellátásom megszüntetését, és a az 59. születésnapomtól kezdve az előrehozott nyugdíj megállapitását kérem, akkor figyelembe veszik-e a 8 év rokkant-státuszt ?
  Válaszukat köszönöm!

  1. Kedves Edit_Budapest!

   Nem egyszerű feladat elé állított bennünket kérdésével; véleményünk szerint nem állnak fenn az ön esetében a korhatár előtti ellátás megváltozott szabályai szerinti előírások, de jobban tenné, ha az ONYF-nél érdeklődne a konkrét esetben.
   Annak viszont nagyon örülnénk, ha a kapott választ megosztaná velünk, hogy mások is megismerhessék a lehetőségeiket.
   Előre is köszönjük szépen.

   1. T.Könyvelőiroda,
    Köszönöm a választ, igazán nem csodálkozom, hogy ebben a hihetetlen útvesztőben vannak “farfekvéses” kérdések is.
    Utánajárok, és megírom a választ !

    Köszönettel!

    1. Kedves Edit_Budapest!

     “Farfekvéses kérdések”: gyönyörű kifejezés, máris plagizáljuk. 🙂

     … és várjuk az utánajárás eredményét!

 32. Ez év szeptemberében jogosult leszek 59 évesen, 40 éves szolgálati idő után közalkalmazottként , nyugdíjba menni.Azt szeretném megtudni,hogy jár-e, vagy adható a 8 hónapi felmentési idő.Írásban már kértem a felmentésemet,de azt az előzetes tájékoztatást kaptam,hogy nekem kell felmondanom és 2 hónap felmentési időre számíthatok.Köszönettel várom válaszukat!

 33. Tisztelt Illetékesek!
  1952.ben születtem, 2010-2011 decemberig csökkentett előrehozott nyugdíjba kerültem 39 év munkaviszony után.
  Nemrégiben értesültem, hogy nem minősülök nyugdíjasnak, előrehozott ellátásban részesülök.
  Kérdésem, hogy konkrétan a továbbiakban milyen kedvezményekben részesülhetek az egészségügyi ellátáson kívül.

  Válaszukat előre is köszönöm

  1. Kedves Bánkutiné Bognár Judit!

   Ugyebár a nyugdíjas kedvezményekre gondol (pl. nyugdíjas bérlet, MÁV- vagy Volán utazás, fürdőjegy, stb)?

   Tucatnyi alkalmommal leírtuk már, csak egy kicsit olvasgatni kellene: nem minősül nyugdíjasnak, tehát nem vehet igénybe nyugdíjas kedvezményeket az öregségi nyugdíj korhatárának betöltéséig. 🙁
   Visszavonta valaki a nyugdíjas igazolványát?

 34. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Melyik évre (2011 vagy 2012) vonatkozóan számolhatja el a munkáltató a munkavállaló 2011. december 30-i hatállyal benyújtott korengedményes ellátási kérelme alapján 2012-ben kapott határozat szerint befizetendő összeget?
  Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Kedves Pesztericz László!

   A megfizetés évében a határozat szerinti első nyugdíjas nap évében, egy összegben kell elszámolnia a munkáltatójának költségként (nincs mód időbeli elhatárolásra). Vagyis: 20122011-ben.

   Szerkesztés oka: a visszakérdezés során kiderült, hogy az első nyugdíjas nap december 30, nem pedig ahogy mi olvastuk, és gondoltuk: nem december 30-i benyújtás és nem 2012. évi első nyugdíjas nap.
   Választ ugyan adtunk, de a visszaolvasók számára jobb, ha itt is kitűnik a válasz helyessége.

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Köszönöm gyors válaszukat. A Tudástárban azonban szerintem ennek ellentmondó bejegyzést találtam: “A munkáltatói hozzájárulás teljes összegét a munkavállaló első nyugdíjban töltött napján kell költségként elszámolni, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv határozata alapján.”
    Az általam említett esetben nem dec. 30. az első nyugdíjban töltött nap?
    Várom szíves válaszukat.

    1. Kedves Pesztericz László!

     A korengedményes nyugdíj igénybevételéhez fizetett munkáltatói hozzájárulást a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni, könyvelni pedig azzal a nappal kell, amely nap a munkavállaló első nyugdíjban töltött napja.
     Így a munkáltatói hozzájárulás címén fizetett összeget a mérlegkészítés időszakában megkapott határozat alapján a kötelezettségekkel szemben kell könyvelni a személyi jellegű egyéb kifizetések között. Könyvelni kell akkor is a várható összegben – az előbb említett napra – a passzív időbeli elhatárolásokkal szemben, ha a határozat a mérlegkészítés időpontjáig nem érkezett meg, de a nyugdíjba vonulás időpontja a mérlegfordulónapot megelőző nap.

     A korengedményes nyugdíjazás miatt fizetett munkáltatói hozzájárulást időbelileg nem lehet elhatárolni (akkor sem, ha az több évet érint, illetve jelentős összegű), azt az első nyugdíjban töltött napra könyvelni kell.

     A korengedményes nyugdíjazás miatt a munkáltató által – jogszabályi előírás alapján meghatározott és – fizetett összeg a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség, így annak összegével a társasági adó megállapításakor az adózás előtti eredményt növelni nem kell.

     [Adónavigátor Kft., Böröczkyné Verebélyi Zsuzsa, adószakértő]

     A számviteli törvény 3. §-a (7) bekezdésének 3. pontja szerint a személyi jellegű egyéb kifizetések közé tartozik ?a munkáltatói hozzájárulás a korengedményes nyugdíj igénybevételéhez.?.

     Mi valahogy azt olvastuk ki leveléből, hogy december 30-án nyújtották be, de igaz: december 30-i hatály volt. Elnézést a figyelmetlenségünkért.

 35. T.Könyvelőiroda!
  Korkedvezménnyel mentem nyugdíjba.Most január 01-től korhatár előtti ellátást kapok,erről a Nyugdijfolyósító Igazgatóságtól a papírt megkaptam.Ha most elmegyek dolgozni,akkor az ellátásom megszűnik?Ha nem,akkor keresetemről összevonva a nyugdíjjal kell adóznom?Ugyanígy összevonva számít a küszöbérték is ami után az ellátást szüneteltetik?Vagy csak a keresetemből kell szjá-t vonni?Egyáltalán a keresetemből mit vonnak le?És lehet-e napi rendszerességgel 2 órás munkám?Mert most csak ilyen akadna.
  Az illetékes hivatalnál, kérdéseim után közölték hogy nézzem meg az Apeh.hu-t,meg az xy rendeletet!
  Előre is köszönöm válaszukat:Tamás

  1. Kedves Ujj Tamás!

   Vagy három, korhatár előtti ellátással foglalkozó téma fut honlapunkon, mindegyikhez áradnak a kérdések. Nézzen szét egy kicsit a kérdés-feleletek között.

   A munkavégzés miatt nem szűnik meg az ellátás, csak keresetkorlát-határ átlépésekor kell felfüggeszteni. A keresetkorlát nem összevonva, hanem a nyugdíj melletti összegre vonatkozik.

 36. T könyvelőiroda
  54-es születésű vagyok és az lenne a kérdésem hogy milyen módon és mikor mehetnék leg korábban nyugdíjba vagy nyugdíjszerű ellátásra ill előrehozott ellátásra-42-év szolg idővel -köszönöm!

  1. Kedves Takács Márton!

   Amennyiben nincs korkedvezményre jogosító éve a tarsolyban, akkor korhatár előtti ellátás leginkább sehogyan nem jön szóba. 🙁 2017 II. félév, vagy 2018. I. félév a reálisan kitűzhető nyugdíjas cél-időpont.

   1. 1955.07.19. születésű vagyok, 1969.06.25-től van munkaviszonyom. 2009.12.31: 38 év 124 napom van. A 2010-11 év “lóg”: A nyufi-val beszéltem annyi kiesőm van, nincs meg a 40 évem, (végig sem hallgattak), de 2019-ben mehetek nyugdíjba. Mivel nincs munkám ezért 2010.04.18-tól őstermelőként vagyok bejelentve, hogy a hiányzó éveimet pótoljam, de a nyufi szerint nincs nekem több 35-36 évnél. (munkanélküli, ápolási, ill.szabadság stb. estek ki). Azt kérdezném, mivel a munkanélküliből, ápolásiból járulékokat vontak le, akkor az nem jogszabály ellenes, hogy a 40 évbe nem számolják bele? 5-6 évig nem bírom fizetni a járulékokat, mert annyit nem hoz a konyhára a kert, hogy télen is tudjam fizetni, ha nem találok munkát 2019-ig sem biztosításom, sem semmim nem lesz. Tudnának valami tippet adni? Ha netán el tudnék helyezkedni 2019-re 50 éves munkaviszonyom lenne (ha még akkor élek), azért ez durva. Elég sok mindent “összezagyváltam” talán érthető a kérdés, előre is köszönöm válaszukat!

    1. Kedves prucsok!

     A becenévből, a 40 év emlegetéséből (meg a rengeteg beszédből 🙂 ) arra tippelünk, hogy ön hölgy. Ha mégsem hölgy lenne, akkor elnézést kérünk.

     A nők 40 éves jogosultsági ideje nem azonos a szolgálati idejükkel. Két különböző fogalom, ahol néhány elemet azonos. Amiről ön ír 40 év, az szolgálati idő, és abba beleszámít minden, ami után járulékot vontak és/vagy fizettek. A jogosultsági időbe viszont nem számít bele mindegyik, csak a keresőtevékenységből származó idő (min. 32 év) és a gyereknevelésből szerzett idő (max. 8 év).

     Az 1955-ben született hölgyek és urak egyformán 64 éves korukba vonulhatnak nyugdíjba, azaz 2019-ben.

 37. T.Könyvelőiroda!
  A sógornőm 1954-es születésü 5o%-os rokkantságin vam., mellete dolgozik.
  Azt szeretném kérdezni, hogy jövőre lesz 59 éves és elmehet előrehozott öregségi nyugdujba?

  Válaszukat előre is köszönöm.

 38. Tisztelt Válaszolók!(teljes elismerésem Önoknek!)

  2007.05.19.-től, 53. születésnapomon, korkedvezményes öregségi nyugdíj került megállapításra, 34 év 123nap szolgálati idő és 19 év47 nap korkedveményre jogosító idő alapján. Most egy BT-ben vagyok tag és egészségügyi intézményben dolgozom radiológusként.
  2012.01.01.-től öregségi nyugdíjam korhatár előtti ellátásra változott és azt az információt kaptam, hogy 59,5 évesen lehetek megint öregségi nyugdíjas.Azt akkor kérni kell.
  –Korhatár előtti ellátás mellett szerezhetek-e korkedvezményes időt, hogy a 19 év 47 nap 20 évre kiegészüljön
  –Korkedvezményes időmet ki igazolja? Korkedvezmény utáni járulékot ki fizeti, mennyit?
  –Korkedvezményes iddő módosulása után, mikor leszek kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó?
  –Ujboli megállapítás mi alapján fog történni, és ez lehet kedvezőbb mint a mostani ellátásom, vagy esetleg kedvezőtlenebb is lehet?
  –Társas vállalkozás eddigi 5100Ft-os járuléka lehet most 57000 Ft?
  Kérem segítségüket, mert az illetékesek csak kitárják a karjukat, pedig mindjárt a II. hónapjön. A büntetésről nem fognak megfeledkezni.
  Köszönettel Éva (bocs a hosszúságért)

  az előbbi küldésnél lemerült a gépem, így nem tudom elment-e.

  1. Kedves X-Ray!

   Még dr. Wilhelm Conrad Röntgennel is konzultáltunk volna, ha tudtunk volna… Ha beszéltünk volna vele, akkor érthető lenne késedelmünk, de nem beszéltünk vele, csak egyszerűen a nagy áramlatban kimaradt… 🙂
   Elnézést kérünk a késedelmünkért.

   Ami egészen biztosnak tűnik, hogy ön 1954-ben született, és 2012.01.01-től korhatár előtti ellátásban részesül, és az öregségi nyugdíj korhatára 63 év és 183 nap, vagyis az ön esetében 2017. II. félév.

   A korhatár előtti ellátásban részesülő – mivel nem minősül nyugdíjasnak – keresőtevékenység folytatása esetén valamennyi, a biztosítási jogviszonnyal összefüggő egyéni járulék megfizetésére köteles és a nyugdíjjárulék-fizetéssel szolgálati időt szerez.
   Az öregségi nyugdíj folyósítása esetén a nyugdíjas – a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül – a nyugdíjmegállapító szervtől kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ha a korhatár előtti ellátásban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett.
   Aki korhatár előtti öregségi nyugdíj mellett 2012. január 1-je előtt nyugdíjnövelésre jogot szerzett, ezt a jogát korhatár előtti ellátás, illetve szolgálati járandóság esetén is érvényesítheti. Esetükben a 0,5-os mértékű nyugdíjnövelés megállapítására – kérelemre – 2011. december 31. napjától, ha a keresőtevékenység a 2011. év folyamán megszűnt, akkor a megszűnést követő naptól kerül sor.

   Korkedvezmény-biztosítási járulék, a foglalkoztatót terheli, alapja a társadalombiztosítási járulék alapjával azonos, a mértéke 13 %. Ha a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett tevékenység nem áll fenn a teljes időszakban (például a teljes naptári hónapban, naptári évben), amelyre a jövedelmet fizetik vagy juttatják, akkor a korkedvezmény-biztosítási járulék alapjaként a jövedelem (társadalombiztosítási járulékalap) azon időszakra (naptári napokra) jutó arányos részét kell figyelembe venni, amely alatt a biztosított korkedvezményre jogosultságot szerez. (2013.01.01-től megszűnik ez a járulék, és vele együtt a korkedvezményes szolgálati idő “gyűjtésének” lehetősége is. – Meg ne kérdezze, lesz-e helyette valami, és az micsoda?.. 🙁 )

   Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak az öregségi nyugdíj korhatár betöltésétől kezdődően (mínusz korkedvezmény) lesz jogosult.

   Valóban, most már, 2012.01.01-től igaz az 5.100,- Ft helyett 57ezer Ft/hó… 🙁

 39. T.Könyvelőiroda!
  A következőkkel kapcsolatban szeretném kérni szíves véleményüket.
  Férfi:1952.02.13-án születtem. 2011.aug.15-tel sikerült elmenni korengedményes
  nyugdíjba 45 év munkaviszonnyal egy Kft-től ahol alkalmazott voltam, tag nem
  rokoni kapcsolat sem volt.
  Kérdésem:1./ 2012.02.13-tól korhatár előtti ellátott leszek elmehetek-e dolgozni a keresetkorlát a minimálbér 18-szorosa/év figyelembe vételével?
  2./A volt cégemhez is visszamehetek dolgozni vagy az tilos a visszafoglalkoztatás végett?
  Válaszukat várva előre is köszönöm.

  1. Kedves Varga Attila!

   Néhány kérdés visszaolvasása….???? 🙁

   2012.01.01-től lett korhatár előtti ellátott, nem 2012.02.13-tól. elmehet dolgozni, és a keresetkorlátot is kiválóan tudja.

   És a volt cégéhez is visszamehet, a leírtak alapján.

 40. Tisztelt Könyvelő Iroda!

  2010-ben, 46 év szolgálati idővel mentem nyugdíjba. A 62. évet idén töltöm be.
  Egyéni vállalkozóként milyen feltételekkel dolgozhatok a 62. év betöltéséig?
  Ha betöltöttem a 62. évet, akkor teljes jogú nyugdíjas lehetek?
  Köszönettel. S.J.

  Megjegyzés: 46 év szolgálati idő után kinek fájhatott a nyugdíjam?

  1. Kedves Schönléber József!

   Kemény fickó lehet, aki már 2010-ben 46 év szolgálati idővel bírt; 14 éves kora óta húzza az igát, és még ma is a munka a lételeme, a kérdésének középpontja. Kalapot le hangulatjelet tennénk ide, ha volna….

   Úgy látjuk, a választ is tudja, főleg, ha néhány kérdés-feleletet visszaolvas: pontosan olyan kemény feltételek várnak önre 62 éves koráig, mint amilyen keményen dolgozott idáig. Most is mások akarnak a munkájából jól élni; amíg be nem tölti a 62 évet, egyéni vállalkozóként kb. 57ezer forint/hó teherrel számolhat.
   Majd 62 év után saját jogú nyugdíjas lehet, havi 6.390,- Ft teherrel.

   Megjegyzésére megjegyzés: Ki a radai rossebb tudja? A mi gyermekeink és unokáink döntenek a mi tapasztalataink, élethelyzeteink semmibevételével, válaszként a hasonló nyugati nyikhajok szivatására, de önállóan sem érnek többet…
   Persze, ez csak egy magánvélemény. Kérdezzük meg a színtévesztőket: van különbség a szegfűpiros és a narancssárga között? 🙂

 41. T Könyvelő Iroda!
  Rendszeres olvasojuk vagyok.Alábbi kérdéssel fordulok önökhöz.1953 03 28-án születtem. Már évek óta eröfeszitéseim ellenére sem jutok munkához.Igy arra az elhatározásra jutottam számomra talán arra az egyetlen lehetőségre, hogy korhatár elötti ellátást igényeljek. Szretném tudni, hogy erre van-e lehetőségem.1953-ban születtem tavalyi évben kértem a nyugdij folyositót a szolgálati idöm megállapitására. A határozatot még a tavalyi évben megkaptam. Mely szerint 40év 47nap szolgálati idövel rendelkezem. Szolgálati idö megállapitásánál figyelembe vették a munkanélkülin eltöltött idöt is. Mivel ez év március 28-án betöltöm az 59 évemet szeretném tudni,mik a kilátásaim arra vonatkozoan,hogy elmehetek-e korhatár elötti ellátásra és most mi a teendöm?
  Tisztelettel:Zsuzsanna

  1. Kedves Felpécziné Blahunka Zsuzsanna!

   Idén márciusban megszerzi a leírtak alapján a jogosultságot a korhatár előtti ellátásra.

   1. Tisztelt Könyvelő Iroda!
    Megnyugtató válaszukat megköszönöm. Lenne még egy kérésem a szolgálati idö kiszámitásárol a határozatot megkaptam folyó év március 28-ával szeretnék korhatár elötti ellátásra menni. Kérdésem az ellátás meginditásához a szolgálati idő elismerését igazoló határozaton kivül milyen számu nyomtatványokat kell kitölteni és mennyivel elötte kell elpostáznom.
    Köszönettel:Zsuzsanna

    1. Kedves Felpécziné Blahunka Zsuzsanna!

     Akadjon keresztben a torkunkon a vasárnapi nagyfröccs, ha kapásból meg tudnánk mondani a számát, de elektronikus úton is indítható a kérelem; az ONYF honlapján meg is találhatja.

 42. Tisztelt Könyvelőiroda!

  A következővel kapcsolatban szeretném kérni szíves véleményüket: A bt. beltagja, ügyvezető, 61 éves, korhatár előtti ellátást kap. Az ügyvezetés nem igényel heti 36 órát. A mi gondolatunk szerint ennek ellenére ki kell fizetni az 57375 Ft-ot, egyes értelmezésekben azonban “résztevékenységre” találtunk utalást, amely a végzett tevékenység mennyiségével összhangban az említett összeg mérséklésének lehetőségét jelentené.

  Válaszukat köszönöm
  Gizella

  1. Kedves Gizella!

   Gyakorlatilag ugyanezt a kérdést tették fel nem sokkal ön előtt, amelyet meg is válaszoltunk pár perce.
   A hivatkozásra kattintva javasoljuk az elolvasását.

 43. Tisztelt Könyvelőiroda !
  Lehet,hogy már más is kérdezte amit én szeretnék, de nagyon kérem válaszoljanak nekem, mert az utóbbi két hónap igy is teljesen kikészitett a nyugdijbavonulásom miatt.2011.december 1-óta éltem a törvényadta lehetőséggel és előrehozott csökkentett összegű bár, de nyugdijas lettem.2012.január 1-től már nem leszek nyugdijas, hanem korhatár előtti ellátott ? és ebből tényleg adót vonnak.? vagy félre értettem ? Én 60 éves leszek- rám mi vonatkozik, mert annyi hülyeséget hallottam, hogyha a fele igaz én felkötöm magam. Egyáltalán megbízással dolgozhatok ? mert a nyugdij bizt.Ig.Határozata szerint, amit múlt hónapban kaptam meg igenis dolgozhatok mellette a minimálbér 18-szorosáig.Ez legalább igaz, vagy nem ?. Nagyon köszönöm ha válaszolnak, mert azt hiszem el már csak amit leírva látok.Üdvözlettel Kedves Anna Erzsébet

  1. Kedves Kedves Anna Erzsébet!

   Igen, bizony-bizony, úgy ám! Többen is feltették az ön által írt kérdéseket, és becsülettel meg is válaszoltuk őket. 🙂

   Olvassa el írásunkat, mert nagyrészt abban vannak a válaszok. Nem elrejtve, nem bikflang nyelven, hanem érthető magyar nyelven, pl.:

   Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülők esetében érvényes a keresőtevékenységre vonatkozó korlátozás!

   Amennyiben a korhatár előtti öregségi nyugdíjat 2008. január 1-jét megelőző kezdőnappal állapították meg, akkor a korlátozás 2012. június 30-át követően szerzett jövedelmek esetén lép életbe.

   Dolgozhat megbízással is, és a keresetkorlát az ön esetében valóban a minimálbér 18-szorosa/év. Adja a Magasságos, hogy ez miatt kelljen izgulnia! 🙂

 44. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Egyik rokonom (nő) ez év márciusában tölti be a 62. évét. 2003 óta rokkant nyugdíjas, 34 év szolgálati idővel állapították meg akkor a r.nyugdíját. Az új nyugdíj törvény szerint – bár erről még tájékoztatást nem kapott – rokkantsági ellátásként kell megkapnia a r.nyugdíjat.
  Kérdés: márciustól öregségi nyugdíjat fog-e kapni, kell-e ebben valamit tennie?
  Jelenleg egy bt beltagja, egyben ügyvezető is. Juttatásban nem részesül, eddig a minimális eü járulékot 5100 Ft-ot fizette, mely ez évtől 6390-re emelkedik. Úgy olvastuk a honlapon, illetve értelmeztük a törvényeket, hogy esetében megszűnik a “kiegészítő tevékenység” fogalom, amig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem tölti be és társas vállalkozónak minősülve az 57375 Ft-ot kell fizetnie. Márciustól ha nyugdíjas lesz (?) akkor “csak” a 6390 Ft-ot ?
  Előre is köszönettel, gondolom ez többeket is érint.

  1. Kedves bandi97!

   Igen, rokkantsági ellátást fog kapni (a leveleket 2012.01.31-ig küldik ki minden érintettnek), tennivaló nincs az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor.

   Igen, teljesen jól értelmezték a második kérdéskörre adható válaszokat is. Örülünk, hogy sikerült honlapunk információja alapján teljesen perfekt ismereteket szereznie. 🙂

  2. Tisztelt Könyvelőiroda!
   Köszönöm a rendkívüli gyors és szakszerű választ.
   Lenne egy másik a korhatár előtti juttatáshoz kapcsolódó értelmezési kérdésem is:
   Az a férfi, aki jelenleg előrehozott öregségi nyugdíjt kap és júliusban éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt:
   Július hónapig megbízási szerződés alapján egyéb jövedelmet kap (pl oktat, fordít stb) milyen járulékot fizet utána a megbízó (eddig nyugdíjasnak minősült)? Amig nem kap levelet, mit írjon a megbízási szerződésbe (nyugdíjas, korhatár előtti ellátásban részesülő)?
   A jövedelem határ valószínűleg változatlan (éves szinten a minimálbér 18-szorosa)?
   A jövedelem korlát arányosan juliusig érvényes?
   Előre is tisztelettel és köszönettel
   A július előtt

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!

    Kérem szíves véleményüket a következőkre vonatkozóan: A bt. beltagja, ügyvezető, 61 éves, korhatár előtti ellátásban részesül (?). A bt. ügyvezetése nem igényel heti 36 órát. Ennek ellenére kötelező-e az 57375 Ft, vagy lehetne “részmunkaidős”? (egyes helyeken erre utaló értelmezések olvashatók.) A társaság kültagja saját jogon öregségi nyugdíjas.

    1. Kedves Árpád!

     A korhatár előtti ellátás nem nyugdíj, így a beltag nem nyugdíjas, vagyis nem minősül kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak. Nem is áll a Bt-vel munkaviszonyban (egy beltag nem is lehet munkaviszonyos), ezért az új TB törvényi előírás szerint főfoglalkozású vezető tisztségviselő, aki után az úgynevezett minimáljárulékot meg kell fizetni.
     Ajánljuk figyelmébe erről szóló, pár napos írásunkat: https://www.konyvelozona.hu/2012/01/beltagok-uzletvezeto-kepviselok-ugyvezetok-es-a-minimalterhek-2012-ben/

     Önöknél az lenne az ésszerű, ha nincs egyéb kizáró ok, indok, hogy helyet cserélnének a tagsági viszonyt tekintve; az eddigi kültag lenne a beltag, aki után 6.390,- Ft-ot kellene fizetni, ön lenne a személyes közreműködésre nem kötelezett kültag, aki után nem kell fizetnie a társaságnak, vagy pl. heti 2 órában, munkaviszony keretében foglalkoztathatná önt, és ekkor a közteher 2/40-ed részét kellene csak fizetniük a kültag után.

   2. Kedves bandi97!

    Júliusig korhatár előtti ellátásban részesülőnek, a születésnapját követően saját jogú nyugdíjasnak minősül az említett úr. A korhatár előtti ellátás nem minősül nyugdíjnak, ezért júliusig a teljes összegű járulékot kell fizetni utána
    A keresetkorlát valóban a minimálbér 18szorosa, de nem időarányos, hanem abszolút számszaki határ, vagyis ezt akár 1 napon is elérheti (meg sohasem).

    1. Tisztelt Könyvelő Iroda!

     Köszönettel vettem a választ.
     Visszatérve a rokkantsági ellátásra vonatkozó értekezésre szeretném tájékoztatni Önöket, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság levele alapján a január 1-jétől rokkantsági ellátásban részesülő és az 57. életévét 2011.december 31-én betöltő személy részére, az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően – amennyiben kéri – a rokkantsági ellátást változatlan összegben öregségi nyugdíjként fogják utalni. Ebből következik, amennyiben nem kéri úgy a továbbiakban is rokkantsági ellátásként fogja kapni…. Tehát erre érdemes odafigyelni, mert nem automatikusan történik a változtatás, úgy mint a korhatár előtti ellátásban részesülők esetében.

     Köszönettel és tisztelettel

 45. Tisztelt könyvelő iroda!
  A “korhatár elötti ellátás”-ba kérek segitséget, és talán a 7§-ban foglaltakban.
  1952-ben születtel, 42 éves munkaviszonyom megvan, 2012 évet megelözően
  szüntették meg a munkaviszonyomat, jelenleg álláskeresési segélyen vagyok.
  A korábbi törvények alapján 60 évesen, 2012-ben előrehozott öregségi nyugdíjat vehettem volna igénybe.
  Jogosult vagyok az ellátásra?

  Várom válaszukat, üdvözlettel:
  Sándor52

  1. Kedves Sándor52!

   Csak négy, vagy öt kérdés-feleletet kellett volna ugyanitt visszanéznie, vagy az erről szóló bejegyzésünket elolvasnia.
   A hivatkozásra kattintva a mai válaszunkhoz ugorhat, ahonnan már csak egy kattintás a történet…

   1. tisztelt könyvelő iroda˘! 1953-ban születtem megvan a37-szolgálati időm és 2012.ben elmehetek e nyugdijba?

 46. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Főállású egyéni vállalkozóként 2011 dec.12.-én lettem hatvan éves.Ettől a naptól csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba mentem.Ezt bejelentettem a 11T101E jelű nyomtatványon és dec.31.-ig nyugdíjasként lubickoltam a vállalkozásomban.
  Január 1.-től sajnos ismét főállású vállalkozó vagyok.Ezt is bejelentettem a 12T101E jelű nyomtatványon.Önök szerint rendben van ez így vagy van még valami adminisztratív teendőm ezzel kapcsolatban? (Alanyi áfamentes átalányadózó egészen kicsi vállalkozó vagyok) Válaszukat köszönöm. Dobos Lajos

  1. Kedves Dobos Lajos!

   A T1041-es nyomtatványon kijelentjük a kieg. tevékenységet (2011.12.31.), és bejelentjük a főfoglalkozást (2012.01.01.). 🙂

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Nagyon köszönöm a segítséget és azt szeretném kérdezni, hogy nem kellett volna a T1041-en kijelentenem a főfoglalkozást (2011.12.11.) és bejelenteni a kiegészítő tevékenységet (2011.12.12.)? Ha igen , akkor pótolhatom e még?

 47. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  Örülök, hogy megtaláltam az oldalukat. A férjemet 2007. augusztusában küldték el szolgálati nyugdíjba (ami jan. 1-től szolgálati járadék lett). A nyugdíj tervezetben még 2011-ben volt egy passzus, mi szerint keresőtevékenységet csak versenyszférában végezhet, költségvetési szervnél nem. Ezt a passzust én most a törvényben nem találom. Kérdésem: dolgozhat-e jan. 1-től költségvetési szervnél? S ha nem, mi minősül annak? Mert nem tudjuk eldönteni, hogy jelenlegi munkahelye (MÁV) minek minősül. Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Kedves Czvikli Barbara!

   A MÁV egy zártkörűen működő részvénytársaság, amelynek egyszemélyi tulajdonosa a magyar állam. Vagyis gazdasági társaság és nem költségvetési szerv.

 48. Jónapot kivánok.szeretnék kérdezni a leszázalékolással kapcs.ban. Évek óta rendszeres szoc járadékban részesülök ami jelenleg 27000Ft.Az idén májusban kellenne mennem soros felülvizsg. 57. éves leszek juniusban.Kaptam a nyilatkozatot ONYf-től, hogy rechab kártyát .v. kérem a felülvizsg.jelenleg bedolgozóként dolgozom,elég kevés összeg havonta.Az előző hátározatban az állt hogy rechab nem szükséges azaz nem kellett tartanom a münkaügyi közp. a kapcsolatot.ha jól értelmezem az uj törvényben csak a rokk. ellátás mellett lehet dolgozni. Ha most olyan döntés születik hogy rechabilálható/nem tudom születhet-e ilyen, ha tavalyi határozatban nem rechabilálható volt/akkor nem dolgozhatom tovább?Mi a külömbség a rechab ellátás és a rechab járadék között. Egyáltalán jó e nekem ha a felül.vizsg. idején munkaviszonyban lennem. Köszönöm válaszukat. Elnézést a tudatlanságomért.

 49. T. Könyvelőiroda!
  Ismerősöm (férfi) 2012. októberében tölti be a 60. évet és meglesz a 42 év munkaviszonya. Kérdezem, hogy elmehet-e korhatár előtti ellátásra? Én pedig 2013. áprilisában töltöm a 60-at és lesz 42 év munkaviszonyom. Rám hogyan vonatkozik az új szabályozás?
  Válaszukat köszönöm: Tamás

  1. Kedves Zsúró Tamás!

   Javasoljuk szíves figyelmébe a Könyvelőirodánk által feltett kérdésekre érkezett ONYF válaszokat, abból önöket a 3. válasz érinti. (Pontosan az 1952-es férfiak bizonyos esetét.)
   Ismerőse “beleférhet”.

"Vissza a tetejére" gomb