Adó | Járulék | IlletékEgyszerűsített vállalkozói adó (EVA)

Egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) 2012.

EVA 2012 - ennek is lőttek, béke poraira2011. november 29-én megjelent a Magyar Közlöny 140. száma, amellyel kihirdették az Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvényt.

Amint ismeretes a napi híradásokból, még az utolsó napon is több mint 100 módosító indítvány érkezett az eredeti, mintegy 200 oldalas törvényjavaslathoz, amelyek tanulmányozására csak pár órájuk maradt a képviselőknek – és mégis megszavazták…

Az elkövetkező időben végigmegyünk az egyes részeken, és ismét megpróbáljuk a lehetetlent: magyarról köz-magyarra igyekszünk fordítani a szöveget, és a lényegesebb, Ügyfeleinket, vagy tágabb környezetünket feltehetően érdeklő részeket megismertetni Olvasóinkkal. A második témánk: Egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) 2012-ben.

2011. november 17-én már megírtuk az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) 2012. évi változásának lényegét: az árbevétel új határa 30 millió forint, és az adókulcs 37 %.

Az Eva tv. hatálya alá újonnan bejelentkező adózóknak a 2012. évre vonatkozóan az egyszerűsített vállalkozói adózás választását 2011. december 1-je és 20-a között, az erre a célra rendszeresített adatbejelentő lapon kell bejelenteniük. A bejelentés nem csak elektronikusan, hanem személyesen vagy postai úton is történhet, a határidő: 2011. december 20.

Nem kell a bejelentkezést megújítani annak a vállalkozónak/vállalkozásnak, aki/amely a 2011. évben is az eva hatálya alá tartozott és a 2012. évre ezt az adózási módot kívánja fenntartani, és megfelel az Eva tv-ben meghatározott feltételeknek.

Azok a 2011. évben az eva hatálya alá tartozó adózók, akik a 2012. adóévben adókötelezettségeiket nem az eva alanyra vonatkozó rendelkezések szerint kívánják teljesíteni (akár saját elhatározásból, akár az Eva tv-ben foglalt bármely feltételnek történő meg nem felelés miatt) bejelentésüket 2011. december 1-je és 20-a között az erre a célra rendszeresített adatbejelentő lapon tehetik meg. 

A bejelentésre, illetve a visszavonásra rendelkezésre álló határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének van helye.

Az eva körbe történő bejelentkezésről, és a kijelentkezésről a NAV honlapján részletesebb tájékoztató olvasható.

Korábbi írásunkban már taglaltuk, hogy kinek, mikor érdemes az áfa-körbe maradnia. Véleményünk szerint sok vállalkozás dönt úgy (kénytelen úgy dönteni), hogy kilép az eva körből; a továbbiakban Böröczkyné Verebélyi Zsuzsa könyvvizsgáló, állandó szerzőnk az Adónavigátor Kft-től, ad néhány hasznos tanácsot a kilépőknek:

Amennyiben kilépünk az evából, és munkaviszony mellett vagyunk egyéni vállalkozók, akkor nem érdemes (és nem is kell) az idén kifizetni a járulékokat, hiszen az januárban már a költségelszámolás szabályai szerint elszámolható.
A negyedik negyedéves eva alap 4%-a után fizetendő járulék határideje január 12. Ebből a kifizetőt terhelő 27%-os járulék a pénzforgalmi szemlélet miatt költségként érvényesíthető.

Amennyiben kilépünk az evából, és a saját autónkkal kapcsolatosan költséget szeretnénk elszámolni, akkor ne felejtsük el a cégautóadó kötelezettséget sem. Ha társaságban működünk, akkor járható út a kiküldetési rendelvény, de az egyéni vállalkozók nem ússzák meg a 2012. évi, havi cégautóadó  esetlegesen megemelkedett mértékét.

Amennyiben megszűnik az eva adóalanyiság, akkor az eva alapjának megállapításakor az összes bevételbe bele kell számolni azokat a számlákat, amiket a megszűnés napjáig még nem kaptunk meg, akkor is, ha az egyébként a 30 napos szabály miatt nem minősülne bevételnek. (A pénzforgalmi szemléletben vezetett a nyilvántartások esetén, a főszabály szerint, a bevétel a megszerzés napján, de legkésőbb a számla kibocsátását követő 30. napon keletkezik.)

Az eva-törvény hatálya alól a számviteli törvény hatálya alá visszakerült jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnak, valamint korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cégnek – tételes leltározással alátámasztott – leltár alapján nyitó mérleget kell készítenie.
A nyitó mérlegbe felvett eszközök és források értékének valódiságát könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni!

FIGYELEM! Abban az esetben, ha nem lépünk ki az evából és pénzforgalmi szemléletben vezetjük a nyilvántartásunkat, akkor törekedjünk arra, hogy a bevételt december 31-ig szerezzük meg. Egy december 1. után kiállított, de csak januárban kifizetett számla után már 37% evát kell fizetni!

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Egyéni vállalkozó vagyok, de a vállalkozásom egy ideje nem termel, vagyis nullás. Mellette 8 órában főállásban dolgozom. Szeretném megtudni, hogy a szja-bevallásban fel kell-e tüntetni a vállalkozásból nulla bevételt, vagy sem, és ha igen, akkor melyik rubrikában, mert végigolvasva nem találtam, hogy hol kellene ezt megtennem. Vagy erre külön nyomtatványon kell bevallanom.
  Mivel nincs könyvelőm, így a mostani változásokat elég nehezen tudom megtalálni, ezért szeretném segítségüket kérni abban, hogy az idei évben mit kell bevallanom az egyéni vállalkozásból, ha nullás, vagyis járulékok, ÁFA, éves adóbevallás, iparüzési adó stb. (Vagy ezeket a változásokat hol tudom megtalálni.)
  Ha elrendeztem a bevallások elmaradását, szeretném megszüntetni a vállalkozóimat ezt meg tudom tenni online is vagy csak személyesen?
  Segítségüket és gyors válaszukat előre is köszönöm.
  Üdvözlettel
  Vincze Erzsébet

  1. Kedves Vincze Erzsébet!

   Az egyéni vállalkozásnak már réges-régen be kellett volna nyújtania a bevallást. 🙁

   Amiket kérdez (a változásokat) megtalálhatja honlapunkon (is), hiszen szinte az egész erről szól.

   Kérjük, fogadja meg tanácsunkat: fogadjon egy könyvelőt, aki rendberakja a dolgait. Higgye el, sokkal olcsóbb lesz, mint amikor a NAV, az ONYF, az OEP, meg aki éppen arra jár, megbünteti önt.

   Ennyi adatból nem tudunk segíteni önnek, és ez annyira konkrét dolog, hogy ingyenes szolgáltatásainkba nem fér bele. Kérjük szíves megértését, és tanácsunk mielőbbi megfogadását!

 2. Nyugdíj melle végzem ügyvédi szolgáltatásomat, 70 évesen.
  Eddig 30 % adó havi 5100 Ft. Eü. hozzájárulást és az EVA alap 10 % után fizettem nyugíjjárulékot.
  A a 37 %-ról tudok, de mennyiben változott a másik két befizetés?
  A válasz előre is köszönöm

  1. Kedves Dr.Balázs József!

   A nyugdíjas eva-s vállalkozó havi 6.390,- Ft eü. szolg. hozzájárulást fizet és az eva alap 10%-át nyugdíjalapba, melyet az évvégi bevallásában vall be.

   A 37 % eva stimmel. 🙂

 3. Tisztelt Könyvelőiroda !
  Én maradtam az EVÁ-nál az adóemelés ellenére (különféle okokból).Természetesen a válságot én is megérzem, de a vállalkozásomat nem akarom visszaadni. Most adódna egy napi 4 órás állás egy Kft-nél, az a kis pénz is jól jönne…….csak nem tudom ezzel kapcsolatban van-e valamiféle bejelentési kötelezettségem az APEH (bocs NAV) felé ??? Vagy az alkalmazotti bérem után simán SZJA bevallást adok, és az EVÁ-sról szintén ? Majd jövő év elején……
  Válaszukat köszönöm !!!!
  Edit

  1. Kedves Edit!

   A kft-nél (leírásából úgy következtetünk) munkaviszonyos foglalkozás lenne, így munkaszerződést kötnek, és a munkaadónak lesz bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási, stb. kötelezettsége. Önnek nincs ezzel kapcsolatban adminisztratív teendője.

   Mivel foglalkoztatása a heti 36 órát nem éri el a kft-ben, a vállalkozása szempontjából ön továbbra is főfoglalkozású vállalkozó marad.

   Igen, jól gondolja; a kft-től és a vállalkozástól kapott igazolások alapján fogja majd az adóbevallását elkészíteni (illetve – remélhetőleg – könyvelője elkészíteni).

   1. Nagyon megköszönöm gyors válaszukat !!!!!
    További szép napot Valamennyiüknek !
    Üdvözlettel: Edit

"Vissza a tetejére" gomb