Társadalombiztosítás

Korhatár előtti ellátás 2012.

Korhatár előtti ellátás 2012.2011. december 08-án megjelent a Magyar Közlöny 148. száma a 2011. évi CLXVII. törvénnyel, amely a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. november 28-i Országgyűlésen elfogadottakat hirdeti ki.

Korhatár előtti öregségi nyugdíj 2011. december 31-ét követő kezdő nappal nem állapítható meg.

A 2012. január 1-ét megelőző kezdő naptól megállapításra kerülő korhatár előtti nyugdíjak megállapítására a korhatár előtti öregségi nyugdíj kezdő napján hatályos szabályokat kell alkalmazni.

Egyszerűen és magyarul: 2012. január 1-től kezdődően, egyetlen éles vágással megszűnik mindenfajta nyugdíjkorhatár elérése előtti öregségi nyugdíj:

c) korhatár előtti öregségi nyugdíj: az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személynek járó

ca) előrehozott öregségi nyugdíj,
cb) csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj,
cc) korkedvezményes nyugdíj,
cd) bányásznyugdíj,
ce) korengedményes nyugdíj,
cf) az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról szóló 5/1992. (I. 13.) Korm. rendelet alapján megállapított öregségi nyugdíj,
cg) a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,
ch) az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló 2004. évi LVII. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,
ci) az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,
cj) szolgálati nyugdíj;

 

 A legfontosabb információ: a korhatár előtti ellátás bevezetése nem azt jelenti, hogy az előzőekben megállapított nyugdíjának pénzösszegét ezentúl nem fogja megkapni.

Magyarul annyit jelent, hogy

– az állam egy másik zsebéből fizeti az ellátást,

nem illetik meg a nyugdíjasokat megillető jogok (néhány kivételtől eltekintve), továbbá

ez az ellátási forma – bizonyos esetekben megvonható, vagy éppen le is lehet mondani róla.

Nyugdíjba vonulni és nyugellátást kapni az államtól az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor lehetséges 2012. január 01-től!

A nők 40 éves, kedvezményes nyugdíjára vonatkozó szabályozás továbbra is hatályban marad, és számukra (a kivételek egyikeként) 2012. január 01-jét követően is öregségi nyugdíj kerül folyósításra.

Az 1949-ben, vagy azt megelőzően született korhatár előtti megállapított nyugdíjak összegét 2012. január 01-től ugyancsak öregségi nyugdíjként folyósítják.

Az 1954-ben, vagy azt megelőzően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személynek a szolgálati nyugdíja csökkentés nélküli, teljes összegét 2012. január 01-től öregségi nyugdíjként folyósítják tovább.

A felsorolt esetekben is (tehát, a továbbfolyósításnál) az öregségi nyugdíj szüneteltetésének szabályait figyelembe kell venni.

Korhatár előtti ellátás megállapítására 2011. december 31-ét követő naptól jogosult az, aki

– 2011. december 31-ig az előrehozott, a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra a 2012. január 01-jét megelőző szabályok szerint a szükséges

a.) életkort betöltötte, és

b.) szolgálati időt megszerezte

az 1953-ban született nő, aki az 59. életévét betöltötte, és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-ig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,

– a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-ig szerzett a 2012. január 1-jét megelőző szabályok szerint korkedvezményre jogosultságot,

– 2011. december 31-ig bányásznyugdíjra jogosultságot szerzett a 2012. január 1-jét megelőző hatályos szabályok szerint,

– 2011. december 31-ig az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjára jogosultságot szerzett a 2012. január 1-jét megelőző hatályos szabályok szerint,

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülők esetében érvényes a keresőtevékenységre vonatkozó korlátozás!

Amennyiben a korhatár előtti öregségi nyugdíjat 2008. január 1-jét megelőző kezdőnappal állapították meg, akkor a korlátozás 2012. június 30-át követően szerzett jövedelmek esetén lép életbe.

A korhatár előtti ellátás folyósítását szüneteltetni kell azokra a hónapokra, amikor a jogosult álláskeresési ellátásban részesül.

A korhatár előtti ellátást a szüneteltetésen túl meg is lehet szüntetni (nem úgy, mint korábban a nyugdíjat), akár kérelemre is, de a nyugdíjmegállapító szerv határozatával is.

Amennyiben egy korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban lévő személyt feketemunkán érnek (“… személy foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában kerül sor…”)

– a jogsértést megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónaptól az ellátást megszüntetik, és

az ellátás egy évi összegét kell fizetnie (ha kevesebb, mint egy éve kapja az ellátást, akkor a teljes összeget), valamint

“Akinek a korhatár előtti ellátása vagy szolgálati járandósága megszűnik,annak korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság ismételten nem állapítható meg.”

Amire még nyomatékkal felhívjuk a figyelmet: a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő nem minősül nyugdíjasnak!

Aki a nyugdíja mellett eddig vállalkozóként (beleértve az EVA hatálya alá tartozókat is) tevékenykedett, az számoljon azzal, hogy 2012. január 1-től kezdődően teljes mértékű járulékfizetésre lesz kötelezett !

 

 

 

 

 


Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

ozzászólás

 1. Tisztelt Cím!

  Mit rontottam el?
  Üdvözlettel: Kovács Sándor

  1. Kedves Kovács Sándor!

   Nem rontott el semmit; a rendszer ki is írta önnek: “A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.

   Magyarra fordítva ez annyit jelent, hogy akit a rendszer még nem ismer, azt előbb ellenőrzi, hogy nem ártó szándékú, vagy spam-elő (levélszemét-küldő), vagy reklám célú hozzászóló-e, illetve a hozzászólás megfelel-e a moderációs szabályoknak (nem raszista, uszító, nyelvezete nem durva, stb.).
   Amennyiben az általános erkölcsi és jogi feltételeknek megfelel, a hozzászólás megjelenítése engedélyezésre kerül. Akinek már van elfogadott hozzászólása, annak hozzászólását a továbbiakban a rendszer automatikusan engedélyezi.

 2. Feleségem 1954-ben született.
  Szakmát tanult, ami ugye a szolgálati időbe beleszámít, de a “nők 40 éves” idejébe nem veszik figyelembe.
  A nyugdíjfolyósító szerint kb 2013 március közepén éri el a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulásához szükséges időt.
  Ismerősétől,aki hasonló cipőben jár azt hallotta, hogy a szakmunkás tanulóévek 1-1-hónapos időtartama beleszámít a 40 évbe, ergó kb.3 hónappal lerövidül ez a határidő.
  Ez valóban így van ,és nem reklámozzák, csak a “bennfenteseknek”? Ez egy kiskapu?

  Üdvözlettel: Kovács Sándor

  1. Kedves Kovács Sándor!

   Nem kell ott összeesküvés-elméletet, “bennfentességet” keresni, ahol csak a jogszabály-alkotás a kifacsart, nehezen értelmezhető! 😉

   Honlapunkon többször felvetődött már a kérdés, és hivatalos választ idéztünk, lassan már egy éve… 😉
   Kövesse a megadott hivatkozásunkat ön is, a megnyugtató válaszért.

 3. Tisztelt könyvelő iroda.Elnézést kérek a zavarásért,de sajnos nem értem a jog szabályt. 2011ben lettem leszázalékolva,44év és 132 nap munka viszonyom van.Ekkor a korom után átmeneti járadékos lettem.Az idei évtől át lettem minősítve rokkantsági ellátásúra.Tisztelettel kérdezem önöktől,hogy kapok e utazási kedvezményt?Csak azért zavarom önöket mert egy volt kollégám aki szintén rokkantsági ellátásban részesül már meg kapta.Sajnos a betegségem miatt elég sokat utazom így nagyon hiányolom.Ezért fordultam önökhöz kérdésemmel,hogy nekem jár e vagy nem,Még egyszer elnézést kérek a zavarásért.Tisztelettel Herczegh Sándor.Túrkeve 2012 május 02…

   1. Köszönöm szépen válaszát,el olvastam.Lehet,hogy nehéz felfogású vagyok de nem értettem meg,hogy jár vagy nem jár az utazási kedvezmény.Tisztelettel,Herczegh Sándor…

    1. Kedves Hercegh Sándor!

     Már mi sem tudjuk, hogy miképpen írjuk le, de próbálja megnézni a saját iratait, és összehasonlítani a leírtakkal:

     Az ?Ellátottak utazási utalványa” alapján évente 16 alkalommal meghatározott kedvezményes menetjegy igénybevételére jogosult a 65. életévét be nem töltött személy, aki

     – rokkantsági ellátásban részesül, és 2011. december 31-én I., illetve II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság kz2016uj minősítése alapján 30%-os vagy kisebb mértékű, vagy

     – rokkantsági ellátásban részesül, amennyiben 2011. december 31-ig 57. életévét betöltötte és 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági nyugdíjra vagy rendszeres szociális járadékra volt jogosult.

     Az ?Ellátottak utazási utalványa” az utazási kedvezményre jogosult személyeknek 2012. április 30-ig postázásra kerül.

 4. Ha a korhatár előtti ellátást 2012. október 1-jétől állapítják meg, akkor a 2012-ben hátralévő október, november és december hónapokban milyen összeghatárig kereshet mellette az ellátásban részesülő anélkül, hogy az ellátást szüneteltenie kellene?

   1. Köszönöm a gyors választ. Az értelmezésben kérem a segítséget. Ez azt jelenti, hogy a korhatár előtti ellátás hónapjaiban, azaz október-november-december hónapban keresheti a minimálbér 18-szorosát vagy egyáltalán nem kereshet 2012-ben, hiszen azévben már ezt a korlátot átlépte még mielőtt a korhatár előtti ellátást megállapították? Remélem az első változat igaz.

    1. Kedves L. Éva!

     Igen, az első változat az igaz. A keresetkorlátozás az ellátás időszakára vonatkozik, nem az azt megelőző időszakra.

 5. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Némi tájékoztatásra lenne szükségem édesanyámmal kapcsolatban. Ő ez év márciusában töltötte az 55. évet, 56. éves korára meg lenne a 40 év bedolgozása. Kaphat majd 56 évesen elörehozott öregségi ellátást? (úgy tudom már így hívják és nem nyugdíjnak) Ha kaphat mi alapján számolják ki a csökkentés mértékét? Ideiglenes özvegyi nyugdíjat is kap édesapám után még novemberig. Öregségi ellátás mellett feléledhet az özvegyi nyugdíj?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Kedves V.Erika!

   Ha megtenné azt a kedvességet, hogy legalább azt az írásunkat elolvasná, amihez feltette a kérdését… 🙁
   Korhatár előtti ellátásra édesanyja, az életkori feltétel okán, nem jogosult. Amennyiben a 40 év alatt jogosultsági időt ért, akkor jövőre nyugdíjba vonulhat, amennyiben szolgálati időt, akkor még van pár éve..

   Az özvegyi nyugdíj feléledéséről már régebben írtunk; kövesse a megadott hivatkozást egy kattintással.

 6. Tisztelt Cím! Férjem júniusban lesz 60 éves,Jelenleg vagyonőrként 4 órásnak van bejelentve úgy,hogy vállaltuk az utána fizetendők rendezését.Kérdésem az lenne,mit kell neki,mit a munkaadójának fizetnie?Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Kedves Piros!

   Nem nagyon értjük a kérdését: amennyiben a férje 4 órás alkalmazottként van munkaviszonyban, akkor önök mit vállaltak? Milyen fizetendők rendezését?
   Ugye, nem azt akarja mondani, hogy a férjét úgy jelentették csak be, ha visszafizeti (zsebbe) a munkaadó által fizetett közterheket? 🙁

 7. Kedves Könyvelőiroda!

  1953.01.04-én született pedagógusunk 2012. április 6-án kelt levelében tájékoztatott arról, hogy rendelkezik a korhatár előtti ellátáshoz szükséges feltételekkel.
  2011. decemberében már jelezte szóban 2012-ben aktuálissá váló nyugdíjazási szándékát.

  Az új nyugdíjazási törvény kapcsán a következő kérdések merültek fel:
  1. Milyen módon szüntethető meg a munkaviszonya? (felmentéssel a munkaadó részéről vagy más módon?)
  2. Ha jár, mennyi a felmentési idő?
  3. Jogosult-e a 40 éves jubileumi jutalomra? (1975.08.16. óta dolgozik iskolánkban)

  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Kedves Könyvelőiroda!
   Teljesen hasonló helyzetben vagyok. Nagyon szépen kérem Önöket
   válaszoljanak, mert az én munkáltatóm is tanácstalan.

   Köszönöm.

 8. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Többször elolvastam Ilike53 kérdésére adott részletes válaszukat, mert hasonló kérdések foglalkoztatnak, de nem értek pár dolgot. Én is 53-as születésű vagyok, szeretném igénybe venni az előrehozott öregségi ellátást, BT-ben dolgozom. Beltag vagyok, de munkaviszonyban végzem a munkám. Úgy tudom meg kell szüntetnem a munkaviszonyomat, és mint beltag nem igényelhetem az ellátást, tehát módosítani kell a BT alapszerződését?Ez csak az ellátás megigényelésére vonatkozik? És hogyan van tovább? Nekem a nyugdíjbiztosítónál azt mondták, hogy az “igénylés időpontjára megszünteti a biztosítási jogviszonyát, majd utána újra kötheti”. Nem értem hogy van ez? Hogyan tudok tovább dolgozni amellett, hogy igénybe veszem az előrehozott öregségi ellátást? A BT-ben tényleges munkát végzek, a kültagok a lányaim. Több tevékenységi köre van a BT-nek, a lányok más tevékenységi köreben dolgoznak, mint én. Köszönöm válaszukat

  1. Kedves zsuzsa53!

   Amint nyugdíjba vonul, úgy, ahogyan korábbi válaszunkban is megírtuk, illetve, ahogyan ön is kérdésében említi (a kezdőnapon nem állhat biztosítással járó jogviszonyban), már nyugdíjas lesz, és a nyugdíj mellett folytathat keresőtevékenységet, ami a Bt. esetében ismételt társasági szerződésmódosítást is jelenthet, de akár munkaviszonyban is alkalmazhatják.

 9. Tisztelt Könyvelőiroda!2012.augusztusában megszerzem a 40 év jogosultsági időmet és ezzel szeretném az öregségi teljes nyugdíjat igénybe venni.Közalkalmazotti jogviszonyban állok.Melyik mód lenne részemre a legelőnyösebb a munkaviszonyom megszüntetéséhez?Amennyiben felmentéssel megyek el ,mennyi felmentési idő jár,ill. megkapom-e a 40 éves jubileumi jutalmamat?Ha nem mehetek el felmentéssel,/mert ettől elzárkózik a munkáltatóm/akkor milyen lehetőségeim maradnak?Válaszukat előre is köszönöm.Tisztelettel:Erzsébet

 10. Tisztelt könyvelőiroda!
  1953-ban született nő vagyok. Szeretném beadni a kérelmemet az előrehozott öregségi nyugdíjhoz.
  Családi Bt.-ben többségi tulajdonos kültag vagyok.Férjemmel mindketten képviselő-üzletvezetők vagyunk díjazás nélkül.Mellette mindketten munkaviszonyban állunk a Bt.-ben egymás munkáltatójaként. Kérdésem: Nyugdíjigényem beadásához elegendő-e a munkaviszonyom megszüntetése, vagy a képviselet-üzletvezetésről is le kell-e mondanom? A nyugdíj mellett még szeretnék dolgozni a későbbiekben.

  1. Kedves ilike53!

   Nyilvánvalóan a korhatár előtti ellátásra gondolt, hiszen 2012.01.01-től megszűnt az előrehozott öregségi nyugdíj megállapítása. Ön – feltehetőleg – betölti hamarosan az 59. életévét, és megvan a minimálisan 37 év szolgálati ideje, ezért, az átmeneti szabályok alapján valóban igénybe veheti ezt a lehetőséget.
   A további fontos feltétel azonban, hogy nem állhat biztosítással járó jogviszonyban.

   Kültag csak abban az esetben lehet jogszerűen üzletvezető-képviselő, ha a társasági szerződés erre kifejezetten felhatalmazza. Amennyiben a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik, nem állhat munkaviszonyban a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.
   Tehát, önöknél az lehet a helyzet, hogy a társasági szerződés felhatalmazza a kültagot (önt), az üzletvezető-képviselő feladatának ellátására, és ebben a feladatában ellátva munkaviszonyban alkalmazza a beltagot, és viszont.

   Azt jól látja, hogy a munkaviszonyát meg kell szüntetnie (nyilvánvalóan közös megegyezéssel, szabadságok kiírásával, stb.), de mi a helyzet a vezető tisztségviselői státuszával?

   Társas vállalkozónak minősül a betéti társaság bel- és kültagja, ha a társaság tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony).

   Vezető tisztségviselőnek minősül a betéti társaság üzletvezetésre jogosult egy vagy több tagja, és ezen feladatukat a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályai szerint, vagy munkaviszonyban láthatják el.

   A vezető tisztségviselői jogviszony társadalombiztosítási szempontból
   – munkaviszony abban az esetben, ha a vezető tisztség ellátása munkaviszonyban történik,
   – társas vállalkozó abban az esetben, ha a tag a társaságban csak vezető tisztségviselői feladatot lát el megbízás alapján,
   – munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony abban az esetben, ha a tag, társas vállalkozóként a társaságban nem munkaviszony vagy nem megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik, tehát társas vállalkozó és az ezzel együtt megbízás alapján vezető.

   A munkaviszonya megszűnt, de marad a vezető tisztségviselői feladat; vagyis akárhogyan forgatjuk, a munkaviszony megszüntetése mellett is marad a biztosítási jogviszony, csak más jogcímen – ebből pedig az következik, hogy erről le kell mondania, ami társasági szerződés módosítással (is) jár: marad egyszerű kültag, aki nem jogosult az üzletvezetésre, és nem működik közre személyesen a társaság tevékenységében.

   Igen ám, de ettől egy újabb, érdekes szituáció áll elő: amennyiben ön nem üzletvezető-képviselő, akkor a férje a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagjaként nem állhat munkaviszonyban, azaz meg kell szüntetni az ő munkaviszonyát is…

   Mielőtt nekikezdenének az egész menetelésnek, alaposan beszéljék át a könyvelőjükkel és ügyvédjükkel a pontos menetrendet.

    1. Felmerült még a nyugdíj melletti munkavégzés problémája is. Dolgozhatok-e nyugdíj mellett? Ha igen, hány nap megszakítás célszerű nyugdíjazás miatt a munkaviszony megszüntetése és az új munkaviszony létesítése között. Vagy tagsági viszonyban való munkavégzés célszerű?

     1. Kedves ilike53!

      Kérjük, olvasgassa honlapunkat: nagyjából tucatszor leírtuk, hogy a nyugdíj melletti munkavégzésnél mire kell ügyelni. Nincs meghatározva, hogy mikor kezdhet ismételten dolgozni a nyugdíj mellett.
      Hogy mi a célszerű, azt a könyvelőjükkel egyeztessék. mert a körülmények ismerete nélkül lehet, hogy zöldséget beszélnénk.

 11. Kedves Könyvelőiroda!

  Átnéztem a kérdésemhez kapcsolódó válaszaikat, de egy kis megerősítést kérnék még ha lehet.
  Édesapám 1952 március 14-én született 43 év 120 nap szolgálati idővel rendelkezik.
  Most hogy betöltötte a 60. életévét úgy értelmeztem, hogy jogosult a csökkentett összegű, előrehozott öregségi nyugdíjra, vagy nem?
  Jó lenne ha így lenne, mert jelen pillanatban munkanélküli, és ennyi idősen már nem alkalmazzák.
  Válaszukat előre is köszönöm!

 12. 52 ben születtem közel 45-év jogviszonyom van. 2012 junius 6-án töltöm be a 60. évemet. Vállalkozóként dolgozom. A hozzászólásokat és válaszokat átböngészve látom. A hasonlókorúak csökkentet összegű előrehozott ellátásra jogosultak. Kérdésem vállalkozóként én is jogosult vagyok? Milyen rendelet vonatkozik rá, sehol nem találok ilyen törvényt rendeletet.
  A fenti nyufig állásfoglalásából ez nem derül ki számomra.
  Köszönettel Pajerich Mihály

  1. Édesapám 52ben született júniusban lessz 60 éves 46 év jogviszonya van,2011 szeptemberben felmondtak neki a munkahelyén most munkanélkülit kap.A kérdésem hogy mivel tavaly felmondtak neki és most nincs munkahelye,így most a korhatár előtti ellátásra sem lessz esélye?Vagy lenne valami megoldás? köszönettel szilvi

  2. Kedves pajerichm!

   A vonatkozó törvény: 2011. évi CLXVII. törvény

   A több tekintetében többször is volt válaszunk, nem ismételgetnénk állandóan; szíveskedjék olvasgatni a kérdés-feleletek között is egy kicsikét.

 13. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Édesanyám korhatár előtti nyugdíjasként kieg. tevékenységű egyéni vállalkozó volt a tavalyi évben. Januártól korhatár előtti ellátást kap, így fizetnie kell a járulékokat. Közben megbetegedett, és azóta sajnos egy láb amputáción is átesett. 1951-ben született, így az öregségi korhatárt jövőre éri el. A vállalkozását szeretné folytatni, ha nem kellene járulékot fizetnie. A kérdésem az lenne, hogy ha rokkantsági nyugdíjat igényelne, akkor jobban járna e a vállalkozása szempontjából?
  Köszönettel: M.-né

  1. Kedves M.-né!
   Kedves Szilvási Erika!

   Gyógyulást kívánunk – mindenekelőtt – édesanyjának!

   Sajnos, a részleteket nem ismerjük, így felelősséggel, látatlanban nem tudunk egyedi tanácsot adni. Nagyon-nagyon általános helyzetben talán az öregségi nyugdíj lenne a szerencsésebb, addig pedig majdnem végig táppénzen lesz, nem?

 14. Kedves Könyvelőiroda!

  Elnézést kérek, amiért témán kívüli kérdéssel fordulok Önökhöz, de nem találtam megfelelő környezetet ahol kérdezhettem volna.

  Januárban sikerült végtörlesztenem a chf deviza alapú hitelemet. Bank kisvártatva küldött részemre egy elszámolást, mely csak az utolsó egy évről szól, abban is csak annyi szerepel, hogy feltüntették az előző évi nyitó egyenleget, az utolsó egy év alatt befizetett törlesztést, valamint a záró egyenleget. Ez összesen 3 sor. Az 1996. évi CXII. törvény (Hpt.) 206. § (1) alapján viszont “Folyamatos szerződések (betétösszegek ismétlődő lekötésére szóló szerződés) esetében a pénzügyi intézmény köteles az ügyfél részére

  a) legalább évente egy alkalommal, valamint

  b) a szerződés lejártakor

  egyértelmű, közérthető és teljes körű írásbeli kimutatást (kivonatot) küldeni.”

  Irtam a banknak, hogy az általuk részemre megküldött elszámolást nem fogadom el, mert nem felel meg a törvényi előírásának. Ők azt irták rendkívül arrogáns válaszunkban, hogy mivel minden évben küldtek egy ilyet ők meg tették kötelességüket. És különben is, ha nem tetszik forduljak a Pszáfhoz.:))

  Azt szeretném kérdezni, hogy Önök szerint valóban ennyi lenne egy telje körű elszámolás egy hitel lejártakor, illetve hogy mit kell tartalmaznia egy teljes körű elszámolásnak a bank részéről?
  Ebben nem szerepel sem a kamat, sem a havi törlesztések aktuális árfolyama. Egyáltalán semmit sem tartalmaz amiből meg tudnám állapitani, hogy jól számoltak e.

  Nem tudhatom azt sem, hogy keletkezett e személyi jövedelem adó fizetési kötelezettségem, mert az adóbevallásomhoz szükséges csereügyleti igazolásokat, az adótörvénynek a tőkejövedelemről szóló rendelkezése szerint (1995 évi CXVII 65.-68.§)részemre a bank nem adta ki.

  Kérem segítsenek válaszukkal!

  Üdvözlettel!

  Bori

  1. Kedves Borbála!

   Ahány bank, annyi szokás… 🙁

   A bankkal kötött hitelszerződés, és a banki általános szolgáltatási feltételek határozzák meg, hogy milyen tartalmú az egymás közötti elszámolás.

   Feltételezzük, hogy a bank minden év végén (vagy minden hónapban) küldött önnek valamiféle elszámolást, amelyet ön eddig nem kifogásolt. Az utolsó év tekintetében – látatlanban – nem tudjuk megmondani, hogy valóban nem kielégítő az elszámolás, de mindenesetre kérheti a bankot, egy részletes elszámolás megküldésére.
   Az egy másik kérdés, hogy a korábbi elszámolások ismételt megküldéséért díjat számíthatnak fel, hiszen azon kötelezettségüket egyszer már teljesítették.

   Azt nem igazán értjük, miképpen kapcsolja össze a deviza hitelének a végtörlesztését a tőkejövedelemhez, de bizonyára kapott igazolást, amellyel a hitel fedezetéhez kapcsolódó jelzálogot töröltetni tudta.
   Próbálja meg a bankkal békés úton rendezni a kérdést; kérje meg tőlük a devizahitelének részletes folyószámla kimutatását a felvételtől a befejezésig terjedő időszakra. [Elképzelhető, hogy ez további költség, de amennyiben önnek szüksége van rá, akkor ebből tud alaposan tájékozódni.]

   1. Kedves Könyvelőiroda!

    Köszönöm szépen a gyors választ. próbálkozom az Önök ajánlatával.

    A végtörlesztésnek csak annyi köze van a tőkejövedelemhez, hogy lezárult egy hitel, de ez a a még folyamatban lévő hiteleket is érinti, véleményem szerint, mivel a bankok csereügyletet hajtanak végre, tőkét cserélnek a devizalapu hiteleknél. Pl: tőkét cserél (CHF-et HUF-ra, egy idő után visszaszáll HUF-ról CHF-re) ha tendencia volt a forint romlása (az volt) akkor kevesebb CHF tőkeösszeg keletkezik… a visszaváltásná! A csereügyleti tevékenység során az a kedvező helyzet áll elő, hogy tulajdonképpen árfolyamnyereségem keletkezik, ami után adóznom illene. vagy nem jól olvastam ki a törvényből?

    Ezt szerettem volna megtudni, hogy keletkezett e ilyen jövedelmem ami után adóznom kellene, de ugy néz ki sosem fogom megtudni, mert a bankok ezen információk kiadásától teljesen elzárkóznak. Lehet saját magamat kellene feljelentem a Nav -nál?

    Még egyszer köszönöm a gyors választ!

    Bori

    1. Kedves Borbála!

     A lényeget tekintve – anélkül, hogy belemerülnénk egy valóban nem ideillő témában -, nem keletkezik SZJA fizetési kötelezettsége.

 15. Tisztelettel kérem Önöket amennyiben módjukban áll válaszoljanak a következő kérdésemre!
  1955.07. 15. születtem. 2011.12.31-ig leszázalékolt nyugdíjas,és most ellátott vagyok.Eddig több mint 40 év szolgálati időt szereztem és 5 év korkedvezményt az olajbányászatban. Előrehozott korkedvezményes nyugdíjra az 1997. évi LXXXI törvény értelmében az 55. életévem betöltésével jogosultságot szereztem, de a rokkantsági nyugdíj miatt nem tudtam érvényesíteni. A mostani változások figyelembevételével jogosult vagyok-e az előrehozott, korkedvezményes ellátásra?
  A 2011. évi CLXVII.7.§ (1) bekezdés f) pontjában leírt elváásoknak eleget teszek-e azzal, hogy a 2011. évi státuszom egyoldalúan megszünt, hiszen az jan. 1-től ellátássá alakult, vagy a törvény erejével ismételten ki vagyok zárva ebből a lehetőségből?

  Köszönettel:
  Váradi István

 16. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Kérem,legyenek szívesek nekem abban segíteni,hogy 1952 04.05-én születtem,jelenleg Ausztriában élek,de 2011.okt.28-tól munkanélküli vagyok és sajnos valószínű,hogy már nem is találok munkát.

  Kérdésem,ha hazaköltözök és letelepedek Magyarországon ahol 1989.nov.06-ig 22 év és 126 nap szolgálati időt szereztem,itt Ausztriában 21 évet, jogos vagyok-e az 1952-ben született férfiak 42 év alapján járó ellátására?

  Milyen kereset alapján állapítják meg a nyugdíj összegét?A két országban más a nyugdíj törvény,ezért nem tudom,hogy 43 év figyelembevételével vagy csak a Magyarországon szerzett 22év alapján számolják ki?Rokonságom él Magyarországon,de érdemi segítséget sajnos még eddig nem kaptam.Van-e lehetőség hazaköltözés után egy próbaszámítás kérésére,ha jogos lennék?

  Nagyon kérem Önöket,hogy lehetőségükhöz mérten segítsenek nekem ebben az ügyben,mert itt nincs otthonom,csak lakásbérlő vagyok és igy nem sok értelmét látom,hogy itt maradjak,ha nincs munkám.

  Szíves megértésüket és segítségüket megköszönöm!

  1. Kedves sszamosi!

   1952-es születésű férfiak esetére nem is olyan régen adtunk egy választ. A hivatkozást követve olvashatja.

   A kérdése már annyira speciális, hogy inkább az ONYF-hez kellene fordulnia, akár emailben is felteheti kérdését.

   1. Tisztelt Váradi Úr!

    Köszönöm a válaszát.

    Üdvözlettel Szamosi Sándor

 17. Tisztelt Könyvelőiroda!
  1951.febr.05-én születtem. Pedagógus vagyok. Szándékomban állna, hogy 2012.szept-től menjek el csökkentett összegű ellátásba. Az oktatásügyben bekövetkező változások miatt gondoltam, hogy nem kezdem el a 2012/2013-as tanévet. Az intézményem azt a felvilágosítást adta, hogy felmentési idő nem jár. Ezért gondoltam, hogy a szabadságomat letöltöm. A főiskolát nappali tagozaton végeztem,1969-1973-ig.Tanítani 1973 augusztusától kezdtem, azóta is folyamatos a munkaviszonyom, mint közalkalmazott. A számításaim szerint így nem lesz magas az elvesztett százalékom.Olvastam, hogy a jubileumi jutalom kifizetésének feltételei is megváltoztak. Összesen 43 év szolgálati időm lesz. Írásban 2012.jan 20-án jelentettem be a szándékomat az igazgatónőnek, előzőleg decemberben, szóban. Most mégis azt az információt kaptam, hogy nem biztos a jubileumi jutalom kifizetése.A gazdasági igazgató szerint mivel felmentési időt nem adnak, ezért nem kell olyan korán intézni az ellátást. A Nyugdíjfolyósítótól már két alkalommal kértem a szolgálati időm kiszámítását: 2007, ill. 2010-ben. Kérdésem: megtehetem-e, hogy 2012 szept.-től csökkentett összegű ellátásra elmegyek? Jár-e a 40 éves jubileumi jutalom? Valóban nem jár a felmentési idő? Végülis, ha járna, akkor a szeptembertől kezdődő időszakot 2013. febr. 05-ig a születésnapomig eltölthetném. Vagy ez nem így van?
  Várom a válaszukat. Tisztelettel és köszönettel: Kovacsics Vilmosné

  1. Kedves Kovacsics Vilmosné!

   A válaszok honlapunkon megtalálhatóak:

   – Abban a cikkben, amelyhez kérdését feltette leírtuk:

   Korhatár előtti ellátás megállapítására 2011. december 31-ét követő naptól jogosult az, akiv- 2011. december 31-ig az előrehozott, a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra a 2012. január 01-jét megelőző szabályok szerint a szükséges
   a.) életkort betöltötte, és
   b.) szolgálati időt megszerezte

   A munkáltató valóban nem köteles megadni a felmentési időt, mivel ön az, aki felmond. Olvassa el a Biztosítási jogviszony megszüntetése nyugdíjba vonuláskor című írásunkat, a hivatkozásra kattintva.

   A leírtak alapján, a jelenleg hatályos szabályok szerint a jubileumi jutalomra sem lesz így jogosult (és egészen halkan jegyezzük meg; így a végkielégítésre sem.. 🙁 )

   1. Tisztelt Válaszoló!
    Számomra lehangoló volt a válaszuk, de nagyon köszönöm, mert világossá tette a helyzetemet. A válasz szerint a 62 éves korom betöltéséig dolgoznom kell, amely 2013. 02.05-én lesz. Utána viszont nyugdíjba mehetek. Még egy dolgot kérdeznék: amennyiben 2011.dec.31-ig beadtam volna az írásbeli kérelmemet a csökkentett összegű ellátásra, ebben az esetben jogosult lennék a 40 éves jubileumi jutalomra? Ezt az írásbeli beadási határidőt senki sem szorgalmazta a vezetés részéről,sőt a szóbeli bejelentés hatására a költségvetésbe is betervezték a jubileumi kifizetésemet. Erre kérném szíves válaszukat. Végülis a jelen helyzetben a beadványom visszavonását kell kérnem a vezetéstől. Jól gondolom?
    Tisztelettel és köszönettel:Kovacsics Vilmosné

    1. Kedves Kovacsics Vilmosné!

     Úgy tűnik, nekünk a jubileumi jutalom egy mumus. 🙁
     Korábban már korrigálásra kényszerültünk. Amennyiben a hivatkozásra kattint, akkor olvashatja az akkori helyreigazításunkat.

     Amit még meg kell tennünk, az annyi, hogy megnézzük, a mai napon aktuális-e az idézett jogszabályi hely. Így szólnak a ma hatályos előírások:

     78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

     (2) A jubileumi jutalom:
     a) huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
     b) harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
     c) negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

     (3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy f) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
     (4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya – a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével – megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.
     (5) A (4) bekezdésben szereplő rendelkezést a közalkalmazott örököse tekintetében megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha a közalkalmazott jogviszonya elhalálozása miatt szűnik meg.

     30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt – a 30/A-30B. §-ban foglalt korlátozással – felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

     d) a közalkalmazott a felmentés közlésének, illetőleg legkésőbb a felmentési idő kezdetének napján nyugdíjasnak minősül (37/B. §);
     ..
     f)a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. § (2a) bekezdés a) pontjában foglalt feltételt a felmentési idő leteltekor teljesítő közalkalmazott kérelmezi.

     37/B.(1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha
     a) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság),
     b) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül,
     c) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíj segélyben (nyugdíjban), Magyarországon nyilvántartásba vett egyháztól egyházi, felekezeti nyugdíjban, öregségi, munkaképtelenségi járadékban, növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban, vagy rokkantsági ellátásban részesül, vagy
     d) a felmentésére a 30. § (1) bekezdés f) pontja alapján kerül sor.
     (2) A közalkalmazott akkor részesül az (1) bekezdés b) vagy c) pontja szerinti ellátásban, ha az ellátást jogerősen megállapították.
     (3) törölve
     (4)A közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót, ha az (1) bekezdés hatálya alá esik.

     Foglaljuk össze az ön esetét:
     Korhatár előtti ellátásra jogosult lesz, az előző válaszunkban írott feltételek miatt.

     A korhatár előtti ellátás azonban nem minősül öregségi nyugdíjnak, így nem valósul meg a közalkalmazotti jogviszonyának megszűnésekor az a feltétel, hogy nyugdíjasnak minősül, ezért nem jár a 40 éves jubileumi jutalom.

     Arról nem tett említést, hogy miként áll a nők 40 éves nyugdíjba vonulásához szükséges 40 év jogosultsági idővel. Amennyiben az előbb meglenne, mint az öregségi nyugdíjkorhatára, és eképpen kívánna nyugdíjba vonulni, akkor a 40 éves jubileumi jutalom is járna önnek.

     2013. február 5-ig már nincs olyan sok idő vissza, még egy év sem, amiben még van sok szabadsága is, szerintünk érdemes azért az öthavi illetményért még egy kicsit kitartani. 😉

     Jó egészséget kívánunk a kitartáshoz! 🙂

 18. 2008 évtől előrehozott öregségi nyugdíjas vagyok, ezévben átminősítettek korhatár előtti előtti ellátásba, jogosult leszek e utazási kedvezményre, 1951 évben születtem, Köszönettel:

  1. Kedves Pleva Jánosné!

   Az öregségi nyugdíj korhatárának betöltéséig korhatár előtti ellátásban részesülő személynek minősül, nem nyugdíjasnak, így a nyugdíjasoknak járó kedvezmények egyike sem illeti meg.

 19. 2008 évtől előrehozott öregségi nyugdíjas vagyok, ezr évben korhatár előtti ellátott lettem, jogosult leszek e utazási kedvezményre?

 20. Veres Éva vagyok.Köszönöm,a gyors válasz,de valójában én nem a levont összeg helyességével nem értek egyet.Az a kérdésem,hogy egyáltalán kell-e fizetnem egészségbiztosítási járulékot ezen a munkahelyemen,mivel én már 3.éve fizetem a rehab.járulékból is? Úgy tudom,(csak nem vagyok biztos benne),hogy a rehab járadékosoknak és valamelyik nyugdíjasnak nem kell! (ez a valamelyik vagy a korkedvezményes vagy az öregségi nyugdijas) Köszönettel:Veres Éva

  1. Kedves Veres Éva!

   Köszönjük szépen, hogy ismét rákérdezett az önt érdeklő lényeges részre. A kérdését (és az adott válaszunkat) közérdeklődésre számot tartónak gondoljuk, ezért egy rövid írást készítettünk, amelyben összefoglaltuk a lényeget, jogszabályi helyekkel alátámasztva.
   A választ a honlapunkon olvashatja, ha a megadott hivatkozásra kattint.

 21. T Szakértő! A kérdésem a következő:Rehab.járadékos vagyok már a 3.dik éve,tehát én a régi rehabos vagyok és dolgozhatok! Dolgozok is 6 órában.A kérdésem az,hogy jogosan vonják a fizetésem ből az egészségbiztosítási járulékot? A bérpapíromon nem látszik jól.mert az első 1-2betüje hiányos,de valahogy így van feltüntetve:..RM egészségbizt.jár.3028ft és a másik…NZ egészségbizt.jár.2270ft.Én ugy tudom,hogy én a rehabból már fizetem ezt! Jogosan vonják? köszönettel:Veres Éva

  1. Kedves Veres Éva!

   Az ön bruttó bére – feltehetőleg – havi 75.700,- Ft lehet. A levonás jogos.
   TERMészetbeni egészségbiztosítási járulék – 4 % = 3.028,- Ft
   PÉNZbeli egészségbiztosítási járulék – 3 % = 2.271,- Ft

 22. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Barátnőm előrehozott öregségi nyugdíját korhatár alatti ellátássá minősítették januártól, mellette dolgozik, még 10 hónapja van 62 . születésnapjáig, mivel addig 365 napot – szolgálati időt már nem tud szerezni , gyakorlatilag, ez azt jelenti, hogy a korai ellátás melletti munkavégzés után , semminemű ellenszolgáltatásra nem számíthat, sem szolgálati időre , sem nyugdíj emelésre.
  Viszont fizetheti a 10 % nyugdíjjárulékot, a 4 % természetbeni , a 3 % pénzbeni eg. járulékot és 1,5 munkaerőpiaci járulékot. 0,5 %- emelést sem kérhet mert nem nyugdíjas. Szóval neki semmi sem jár, de fizetni azt köteles.
  Egyszóval ügyes, jól ki van ez találva, vagy tévedek?

  1. Tisztelt Könyvelőiroda!

   Kérem sziveskedjenek válaszolni 2012.03. 05-én 19.01.kor feltett kérdésemre
   Köszönöm.

   1. Kedves Nagyné Ágnes!

    Milyen válaszra várt? Ön egy erkölcsi eszmefuttatást írt, amelynek lényegével egyet tudunk érteni. “Egyszóval ügyes, jól ki van ez találva, vagy tévedek?” Most akkor erre mit mondjunk? Abból a szemszögből nézve valóban ügyes… 😉

 23. TISZTELTT KÖNNYVELŐ IRODA HÜSE GÁBOR VAGYOK 1953.02.12 SZÜLETEM 1968 OTA NEHÉZ FIZIKAI MUNKÁBAN UTÉPITÉSBEN DOLGOZTAM A SZOLGÁLATTI IDŐM 42 ÉV 185 NAP BETEGSÉGEM MIATT KÉRTEM NYUGDILYAZÁSOMAT 2011 DECEMBERT 14-ÉN HATÁLYAL 2012 JANUÁR 13-ÁN VOLTAM ORVOSI BIZOTSÁG ELLŐT ÉS BETEGSÉGEM ELLENÉRE ELUTASITÁST KAPTAM INDOKAIM A DERAKAMON HÁROM SÉRV VAN A TÉRD BOKAIM IZÜLETEI TELJESEN KI VAN HAJOLNI ÁLLNI NEM TUDOK REUMATALOGIA SZAKVÉLEMÉNY ALAPJÁN SZIGORU DERÉK KIMÉLETT ÉS IZÜLETI KIMÉLET VAN KI IRVA E MELLET HIPERTONIAI BETEGSÉGEMRŐL BETEGSÉGEIMRŐL GYOGYSZERT SZEDEK KISEBB CUKOR BETEGSÉGEIM IS VAN TISZTELETTEL KÉREM A MEG TISZTELŐ VÁLASZÁT ILYEN ESSETEKBEN KIHEZ FORDULHATOK 2012 03 13 HÜSE GÁBOR

  1. HÜSE GÁBOR VAGY KÉREM A TISZTELT KÖNNYVELŐ IRODÁT AZ ÉN KÉRDÉSEIMRE MIKOR KAPOK VÁLASZAT MERT A MEG ÉLHETŐSÉGEM IS VESZÉLYEZTŐBEN VAN TISZTELETTEL KÉREM A TISZTELTT IRODÁT HOGY MIKOR ADNAK VÁLASZT VAGY HA NEM TUDNAK VÁLASZOLNI AKKOR MENNYEK A TEMETŐBE TISZTELETEL KÉREM A MEG TISZTELŐ VÁLASZÁT

   1. Kedves HÜSE GÁBOR!

    2012.03.13-n írt nekünk, amire nem tudunk válaszolni, hiszen nem orvosi kérdésekkel foglalkozó honlapot üzemeltetünk.

    Amire még felhívjuk a figyelmét: az interneten a csupa nagybetűvel írt hozzászólás kiabálást, üvöltést jelent. Azt gondoljuk, mi nem szolgáltunk rá….

    Sajnos, közvetlenül nem tudunk segíteni, hiszen mi egy hangyaalkatrésznyi könyvelőiroda vagyunk, nem egy állam szervezet. 🙁

    1. Hüse Gábor vagyok elnézés kérek önöktöl nem szándékosan irtam nagy betüvel nem tudtam hogy ezt jelenti tisztelettel Hüse Gábor

 24. 60 éves, 1994. óta özvegy vagyok. Kaptam az 50 majd 60 %-os özvegyi nyugdíjat. ( természetesen a dolgoztam és a fizetésem mellett) mert 2 kiskorú gyermekem volt. Amikor saját jogon nyugdíjba mentem 2008-ban ezt megfelezték, mert aki saját jogon nyugdíjas annak már csak ez jár. Ha most a törvény értelmében nem vagyok nyugdíjas ( hiszen csak előre hozott ellátásban részesülök) visszakaphatom a teljes összegű özvegyi nyugdíjam? A másik kérdésem, hogy a nyugdíjas utazási igazolvány jár továbbra is akkor az özvegyi nyugdíj mellé?

 25. Szeretném megkérdezni, hogy a korhatár előtti ellátás a nettó átlagbér alapján történik e .Továbbá az idén leszek 59 éves és 39 év szolgálati dőm van, hány százalékra számíthatok kb.Köszönöm válaszukat.

  1. Kedves BÁGYON ZSUZSA!

   Többször is mondtuk, hogy a nyugdíjszámítás egy összetett és bonyolult folyamat, részleteiben nem vagyunk teljesen járatosak, csak az elméletét és elméleti menetét ismerjük:

   2012-ben az öregségi nyugdíj összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért (kifizetett) – a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló -, a személyi jövedelemadót is tartalmazó, csökkentés nélküli bruttó kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.

   Az összeg függ az igénylő életkorától. Az irányadó nyugdíjkorhatárnál 1 évvel alacsonyabb életkort betöltött igénylő esetén az ellátást úgy kell megállapítani, hogy az öregségi nyugdíj összegét annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséhez. Ha az igénylő ennél korábban, maximum az irányadó nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően 2 évvel kéri a nyugellátás megállapítását, akkor az öregségi nyugdíj összegét 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal ? összesen 8,4 százalékkal ? kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az irányadó nyugdíjkorhatárnál 1 évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez. (Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.)

 26. Nem tudom,jól értelmezem e…aki a “nők 4o éves…szerint ment nyugdíjba, azok a korhatáruk elérése elött sem lettek”korhatár elötti ellátottak” hanem nyugdíjasok, holott, lehet,hogy fiatalabb mint aki aki 61 évesen ellátottt lett.Nem tartom igazságosnak ebben az esetben, hogy ő kap utazási kedvezményt,mondjuk 59 évesen,a 61 éves pedig nem….mert “ellátott ” lett!

 27. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Új fórumozóként,szeretnék pontos választ kapni nyugdíjazással kapcsolatban.1952.02.29-én születtem,jelenleg is dolgozok,majd 2012.12.30-án szeretnék nyugdíjba menni.Van 2 év korkedvezményes évem,amit mozdonyvezetőként 1985-ig szereztem.2012 augusztus végére,60év+183nap jogviszonyom és 42 év szolgálati évem lesz.Szeretnék az alábbi kérdésekre választ kapni,mivel korhatár előtti ellátásra leszek jogosult.
  1.A végig dolgozott 2012-es év mennyire befolyásolja az ellátás számításánál a végösszeget?
  2.A 40+2=42 év szolgálat után jár-e a 80%+(2+2)=84% az átlagkeresetből?
  3.Az öregségi nyugdíjkorhatár(esetemben 2014.aug.vége)előtti nyugdíjazás csökkenti-e a teljes ellátást,és ha igen mennyivel az én esetemben?
  4.Kell-e megállapodást kötni a munkáltatómmal a 2012-es nyugdíjazással kapcsolatban?
  Köszönettel várja válaszukat:Bálint

  1. Kedves Lóska Bálint!

   Igaz, hogy ez nem egy fórum, de azért amire tudunk, igyekszünk válaszolni…

   Sajnos, a nyugdíjszámítás menete meglehetősen összetett, bonyolult folyamat, és – bár ez is sok számmal dolgozik – csak rokonszakma, és nem is igen értünk hozzá.

   Ami bizonyos; a munkáltatóval nem kell megállapodást kötnie; bekövetkeznek a feltételek, és ön jogosulttá válik igénybe venni, nem kell munkáltatói beleegyezés. Természetesen, a tisztesség úgy kívánja, hogy ezt a szándékot bejelentse neki, hogy közösen felkészülhessenek.

   A 60 év és 183 napos jogviszonyon csodálkozunk, az nem valami elírás? 🙂

   A korhatár előtti ellátás igénybevétele csökkenti a végösszeget, maximálisan 8 %-kal.

   1. Köszönöm a gyors választ.
    A 60 év+183 nap jogviszony elírás.Én arra gondolok,hogy az 1952 első fél évében születettek 2014-ben 62 és 1/2évesen mehetnek nyugdíjba.Az én esetemben 2év korkedvezménnyel ez 60 és 1/2év a kohatár előtti ellátás.
    Köszönettel:Bálint

    1. Kedves Lóska Bálint!

     2011-ben hatályos előírás szerint az 1952-ben született férfi öregségi nyugdíjkorhatára 62 év és 183 nap (vagyis, az ön esetében 2015. I. félév). [Ez most is így van, 2012-ben nem változott.]
     Amennyiben a szolgálati idő eléri, vagy meghaladja a 42 évet, akkor 60 éves korától (önnél 2012.augusztustól) jogosult a csökkentett összegű, előrehozott öregségi nyugdíjra.
     És még ott vannak a korkedvezményre jogosító igazolt évek is…

     A korengedményes nyugdíj (illetve 2012.02.01-től a korhatár előtti ellátás) összege a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjhoz kapcsolódik, ami azt jelent, hogy az életkor hiánya miatt férfiak már nem tudnak csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba menni, de a csökkentés mértéke a 8,4%-ot nem haladhatja meg.

 28. Üdvözlöm!
  2011.jul. 19-től vagyok nyugdíjas, most már korhatár előtti a neve.
  Dolgozhatok-e esetleg 4 órában?

  1. Kedves Kriván Sándorné!

   A korhatár előtti ellátás mellett akárhány órát dolgozhat, csak figyelni kell a
   – keresetkorlátozás,
   – visszafoglalkoztatás, és
   – bejelentés szabályaira.

   Javasoljuk, olvasgasson kicsit honlapunkon, használja a keresőnket, nézegesse meg a kérdés-válaszokat is. Ezekről már többször is, részletesen is beszéltünk/írtunk.

 29. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Régen találkoztunk, de ez nem jelent azt, hogy nem látogatom rendszeresen a honlapjukat, hiszen rengeteget segitettek nekem, amikor a nyugdijamat intéztem.Most a férjem ügyében szeretnék Önöktöl segitséget kérni. Ő 1952 szeptemberében született, a Nyugdijbiztositási Ig. szerint 2011. dec. 31-ig 43 év
  328 nap szolgálati idővel rendelkezik, jelenleg munkanélküli. A kapott határozat- ban szereplő indoklás, az én paraszti eszem számára, nem egyértelmű, hogy
  2012-ben elmehet-e korhatár előtti ellátásra, ha betölti a 60 évet, hiszen több
  mint 42 év szolgálati idővel rendelkezik. Előre is köszönöm a válaszukat és a türelmüket.
  Üdvözlettel: Zemankó Ica

  1. Kedves Zemankó Ica!

   Szeretettel köszöntjük ismét a kérdezők táborában! 🙂

   Valóban, tavaly májusban sokat leveleztünk, majd júliusban érdeklődött a férje nyugdíjazási lehetőségeiről.

   Pontosan 10 napja kérdezték ugyanezt x-edszer, javasoljuk, hogy olvassa el akkori válaszunkat. 😉

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Köszönöm a türelmüket és a gyors választ-
    További munkájukhoz sok sikert kivánok!
    Üdvözlettel: Zemankó Ica

 30. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Szeretném megkérdezni, hogy a visszafoglalkoztatási tilalom vonatkozik-e a férjemre. 2011. július 1-ig egy KFT-ben dolgozott alkalmazottként, ahol 50%-os
  tulajdonos is. Ez nem minősül többségi tulajdonnak?
  A másik tulajdonossal -aki az ügyvezető -nem áll rokoni kapcsolatban.
  Ettől az időponttól lett korengedményes nyugdíjas.
  2012-től szeretne továbbra is dolgozni, de mint személyesen közreműködő társas vállalkozó megteheti-e anélkül,hogy megszüntessék a nyugdíját?
  Jó megoldás-e, ha megbízási szerződéssel a minimálbér 30%- a alatti díjért dolgozik?
  Mi lenne a legjobb megoldás?
  Köszönöm válaszukat előre is.
  Üdvözlettel

  1. Kedves Zelenák Gézáné!

   Korábban már elég alaposan kiveséztük ezt a kérdést. Sajnos, nem ismerjük alaposan a körülményeket, ezért kellő fenntartással kell kezelni a válaszunkat – beszéljen mindenképpen a könyvelőjükkel, adótanácsadójukkal, mielőtt bármilyen lépésre szánják el magukat.
   Szerintünk, amit közölt, az alapján nem valósul meg a visszafoglalkoztatás.

 31. Nagyné Ágnesnek üzenem erre “Kérdésem mivel nyugdíj mellet végig munkaviszonyban volt, nem kérheti a nyugdíjintézetet a 4 év elismerésére,így meglenne a 40 éve, és ebben az esetben nem is kellett volna őt visszaminősíteni, tehát most is nyugdíjat kapna, ? annak utazási kedvezményével együtt. Válaszukat előre is köszönöm.”
  Kedves Ágnes!
  Én 2007-ben mentem saját jogú ellátás címén 40 évvv 13 nap munkaviszonnyal nyugdíjba, idén ápr.27.-én töltöm be a 62. életévemet, és visszaminősítettek “korhatár előtti ellátás”-ra. Tehát március 31.-ig van az előző évi utazási kedvezményem, április 27.-ig nem lesz, mert csak utána jár, három hét miatt visszaminősítettek. Szóval, ne reménykedjen, mert ennyi időre is visszaminősítik, pedig a papír- és egyéb pluszmunka is többe kerül….:(

 32. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Kérdésem a következő : egy személy aki 2007. dec. 30-án ben ment nyugdíjba, szolgálati ideje akkor 36 évvolt., azóta előrehozott öregségi nyugdíjat kapott, ám a bomba becsapott és hirtelen 2012. 01.01-től megfiatalodott és már nem nyugdíjat kap, hanem korhatár előtti ellátást.
  Ez a személy 2008. 01.01 től 2011. 12.31.-ig folyamatosan dolgozott, ezen évek után meg is kapta a 0,5 %-os nyugdíjemelést.
  Kérdésem mivel nyugdíj mellet végig munkaviszonyban volt, nem kérheti a nyugdíjintézetet a 4 év elismerésére,így meglenne a 40 éve, és ebben az esetben nem is kellett volna őt visszaminősíteni, tehát most is nyugdíjat kapna, – annak utazási kedvezményével együtt. Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Kedves Nagyné Ágnes!

   Ahogyan ön is írta, az évenkénti 0,5 %-os emelést megkapta, mellé még szolgálati idő elismerést is..?? 😉

   2012.01.01-től viszont nincs nyugdíjemelés, helyette a ledolgozott időre szolgálati idő elismerést kérhet (egy, teljes évenként).

   Igazán sajnáljuk, de van benne valami igazságtalanság is, meg van benne reáció is…

 33. 2012. január 1. előtt 1951-es születésű egészségtelen munkakörben végzett munka miatt voltam teljes jogú öregségi nyugdíjas. A korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről … szóló 2011. évi CLXVII törvényben nem tudom értelmezni. Az odáig egyértelmű, hogy a nyugdíjam a 7. §. (1) bek. c. pontja alapján korhatár előtti ellátásra módosul. A törvény alapján akkor én most minek vagyok minősítve? Ugyanis nem találom azon részét mely a nyugdíjas státuszomat megszüntetné, vagy tévedek? Ugyanis törvényen alapuló határozatom van, ezt mi semmísiti meg egy jogállamban visszamenőleg?

  1. Kedves Medve Miklós!

   Az 1951-ben született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára 62 év (2013.) Kizárólag csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba vonulás feltétele volt 2011.12.31-ig: betöltött 60. életév (2011.) és minimálisan 37 év szolgálati idő.
   Mivel egészségre ártalmas munkakörben végzett munkavégzés után korkedvezményes évei voltak igazolva, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt vonulhatott nyugdíjba.
   Az ön által említett jogszabályi hely szó szerint így hangzik:

   7. § (1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl ? 2011. december 31-ét követő kezdő naptól ? korhatár előtti ellátásra jogosult

   c) az, aki a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint korkedvezményre jogosultságot szerzett,

   Ön annyira megszerezte a jogosultságot, hogy már gyakorolja is ezt a jogát, azaz 2011-ben ön az öregségi nyugdíj korhatárának betöltése előtt nyugdíjban részesült.

   Ugyanezen törvény 1. §- pedig az alábbiakat mondja:

   1. § E törvény alkalmazásában…
   c) korhatár előtti öregségi nyugdíj: az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személynek járó

   cc) korkedvezményes nyugdíj,

   a törvény 4. §-a így hangzik (az önt érintő részt idézve):

   4. § (1) 2012. január 1-jétől …
   az 1950. évben vagy azt követően született,
   a) az 1. § c) pont ca)?ch) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

   korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani…

   Visszatérve a kérdésére, hogy ön minek van most minősítve: 2012.01.01 előtt, az öregségi nyugdíjkorhatára (63 év) előtt, egészségre ártalmas munkakörben történő foglalkoztatásával szerzett korkedvezményre jogosító évek jogszerű igénybevétele alapján korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesült, aki 2012.01.01-től korhatár előtti ellátásban részesülő személy.

   Tehát igen, téved; ez a törvény “átnevezte” az ön korábbi státuszát, ön nem minősül nyugdíjasnak, hanem korhatár előtti ellátásban részesülőnek.

   Törvényt – egy jogállamban – kizárólag törvénnyel lehet módosítani, megszüntetni, stb. Az alsóbb szintű jogszabály (pl. egy rendelet) nem mondhat ellent (sem pozitív, sem negatív irányba) a felsőbb szintű jogszabálynak. A törvény végrehajtása (“lefelé irányba”) kötelező akkor is, ha jó, vagy rossz a törvény.

   A törvényen alapuló határozatát egy, másik törvénnyel az előző törvényt felülíró, törvény átírta.

 34. Tisztelt Könyvelőiroda!
  1957.03.23-án születtem. Magyarországon szerzett szolgálati időm 29 év 229 nap. Kedvezményes öregségi nyugdijra jogositó idő ebből 26 év 224 nap. Ausztriában szerzett szolgálati időm 8 év 91 nap. Összes szolgálati időm 2011.07.31-ig 37 év 320 nap. Kedvezményes öregségi nyugdijra jogositó időm 34 év 315 nap. Jelenleg is folyamatos a munkaviszonyom Ausztriában. Az osztrák törvények szerint 40 év szolgálati idővel nyugdijba mehetek kb.2013. augusztusával.
  Kérdésem a következő: Magyarországon is nyugdijba mehetek e 56 éves koromban, a nők 40 éves kedvezményes nyugdijtörvénye alapján, hisz a rendelet minimálisan 32 év keresőtevékenységből származó jogosultsági időt ir elő, vagy fogalomzavarban szenvedek a szolgálati idő,munkaviszony, jogosultsági idő vonnatkozásában.

  Válaszát köszönöm:
  Üdvözlettel: Balázs Beatrix

  1. Kedves Balázs Beatrix!

   Sajnos, teljes fogalomzavarban szenved. 🙁

   A szabályozásból helyesen idézte: “minimálisan 32 év keresőtevékenységből származó jogosultsági idő”. Csakhogy, ebből a jogosultsági időből szükséges a 40 év, a nők számára igénybe vehető nyugdíjhoz, nem pedig szolgálati idő.

   Javasoljuk, olvassa el honlapunkon a maga nemében páratlan összefoglalónkat a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségéről, a kapcsolódó írásunkban, valamint a kérdés-feleletek között sem ártalmas böngészni.

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!
    Köszönöm válaszukat és az iránymutatást is, azóta számos Önök általi ajánlást átolvastam,de még mindig van nem egészen egyértelmü terület, ezért a kérdésem a következő. Amennyiben Ausztriában nyugdijba mennék 2013. év végével, további szolgálati időt nem tudok gyüjteni, ez esetben Magyarországon 65 éves koromig semmilyen pénzbeni ellátásban nem részesülnék, vagy lenne mód arra, hogy valamilyen formában nyugellátást igényeljek, mert a két országban 40 év szolgálati idővel rendelkezem,amelyből Magyarországon 3 év nem vehető figyelembe a kedvezményes öregségi nyugdijnál.
    Köszönöm válaszukat.
    Tisztelettel: Balázs Beatrix

    1. Kedves Balázs Beatrix!

     Nem vagyunk igazán nagy szakértői az ilyen kacifántos nyugdíj ügyeknek, ezért javasoljuk, hogy kérdésével forduljon az ONYF-hez emailben. Annak örülnénk, ha a választ megosztaná velünk, illetve olvasóinkkal.

     1. Köszönöm,hogy válaszoltak,bár sokkal okosabb sajnos nem lettem és mivel én az a fajta ember vagyok aki szeret a dolgok mélyére látni, az élet fontos dolgaira felkészülni, megtervezni, a végére fogok járni, valamint szivesen tudatom mindenkivel, talán én is segithetek valakinek a problémája megoldásában.

      Tisztelettel és további hatékony tevékenyéget kivánok Önöknek.

      Balázs Beatrix

 35. Tisztelt Könyvelőiroda! Kérdésem a következő, mire kérem szíves válaszukat. Férjem 1953. augusztus 16-án született. 1967.szeptember 1. óta a mai napig folyamatosan dolgozik. Mikor jogosult előrehozott csökkentett nyugdíjra? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Németh Istvánné

  1. Kedves Németh Istvánné!

   Ha nem lennék majdnem teljesen kopasz, akkor most kihullana az összes hajam… 🙂 🙂

   Az 1953-ban születettek öregségi nyugdíjkorhatára 63 év (2016.) Megszűnt 2012. január 01-től az előrehozott öregségi nyugdíj!

   Bizonyos esetekben idén korhatár előtti ellátásra jogosultakká válhat férje ? olvassa el az információkat honlapunkon (pl. azt a cikket, amelyhez kérdését írta, vagy ugyanabban a cikkben, az elején meghivatkozott írásunkat).

 36. Tisztelt Könyvelőiroda!

  azt olvastam a törvényben ,hogy csak annak állapítják meg a két ellátás valamelyikét (rehab vagy rokkantsági ellátás) ,aki keresőtevékenységet nem folytat.
  Kérdés még, hogy akkor mikor kell a keresőtev.-ét megszüntetni?
  Ha lejárt a táppénz, igényelhető e még ez a rehabilitációs ellátás?
  február 28 án jár le a táppénz, és március 1 től május 3 ig szabadságát tölti. 1956 február 27 én született, ha 2009 december végén 36 év munkaviszonnyal rendelkezik, akkor hogy vonatkozik a rokkantsági ellátás, mert aki nyugdíjkorhatár előtt 5 évvel van, azokat véglegesítik, ez vonatkozik azokra is, akik 2-2,5 éven belül, érik el a 40 éves munkaviszonyt?
  köszönöm segítségét!

  Üdvözlettel: Schuszter Zsuzsa

 37. Tisztelt Könyvelő Iroda!
  Az alábbiakban kérem szíves segítségüket. Tavaly december 4-én 40 év munkaviszonnyal mentem nyugdíjba. Kérdésem az, hogy őstermelői tevékenységet folytathatok-e, ha igen milyen feltételekkel, mert a tv. által leírtak alapján nehéz értelmezni, hogy mint nyugdíjas korkedvezményes, de teljes jogú öregségi nyugdíjas vagyok-e.

 38. Tisztelt Könyvelőiroda!

  1952. szeptember 28.-án születtem. 2012. decemberéig kb. 44 év szolgálati időm lesz.
  Tudomásom szerint öregségi nyugdíjra a 62. életév betöltését követő 183. napot követően vagyok jogosult, előrehozott öregségi nyugdíjra pedig a 60. életév betöltését követően, ha van legalább 42 év szolgálati időm.
  A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy 1975. júliusától folyamatos nehéz fizikai munkát végzek (KENYÉRSZÁLLÍTÁS: szombat-vasárnap is dolgozom, éjszakai munka hajnali 1 órai keléssel, gépkocsivezetéssel,nehéz teher emeléssel), és erre vonatkozóan lehetséges e valamilyen kedvezmény igénybevétele? Mivel teljes öregségi nyugdíjra még nem vagyok jogosult, előrehozott öregségi nyugdíjra bár jogosult lennék, a csökkentett összegű nyugdíj (max. 8,4 %) viszont nagy érvágás számomra. A munkát már nagyon nehezen tudom elvégezni, az öregségi nyugdíjig hátralevő 2 év pedig túl hosszú idő.
  Röviden: van e harmadik (törvényileg elfogadott) megoldás konkrétan az én esetemre vonatkozóan?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Szilágyi-Bíró Antal

  1. Kedves Szilágyi-Bíró Antal!

   2011-ben hatályos előírás szerint az 1952-ben született férfi öregségi nyugdíjkorhatára 62 év és 183 nap (vagyis, az ön esetében 2015. I. félév). [Ez most is így van, 2012-ben nem változott.]
   Amennyiben a szolgálati idő eléri, vagy meghaladja a 42 évet, akkor 60 éves korától (önnél 2012. szeptember 28-tól) jogosult a csökkentett összegű, előrehozott öregségi nyugdíjra.

   A korengedményes nyugdíj (illetve 2012.02.01-től a korhatár előtti ellátás) összege a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjhoz kapcsolódik, ami azt jelent, hogy az életkor hiánya miatt férfiak már nem tudnak csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba menni, de a csökkentés mértéke a 8,4%-ot nem haladhatja meg.

   Sajnos, a megjelölt munkakör – igaz, hogy nagyon kemény – nincs a korkedvezményes munkakörök listáján, feltehetően nem is fizettek ön után ilyen járulékot.

   Ugyancsak sajnos, de nincs harmadik út… 🙁

 39. Tisztelt Könyvelőiroda! Férjem 52. 06.01.-es születésű.45 év munkaviszony elismerése mellett mikor .s milyen típusú nyugellátást vehet igénybe?Kérem a segítségüket.

 40. Tisztelt Cím !
  Kérdésem az lenne, miszerint szolgálati járandóság mellett 8 órás állás betölthető-e, avagy a járandóság elvesztésével járna-e ?
  Illetőleg érdeklődnék, hogy ugyancsak a fenti járandóság mellett vállalkozást érdemes-e kezdeményezni, vagy ez is szankciók alá esne?
  Válaszát előre is köszönöm .
  Tisztelettel: Gyula

  1. Kedves Koller Gyula!

   Nem a munkaidő, hanem a kereset a korlátos. Vagyis, lehet munkát vállalni.

   Amennyiben a vállalkozás jövedelmezősége olyan, hogy azt a havi 60ezres kötelezettséget kitermeli, akkor lehet vállalkozni is. Arra is a keresetkorlát érvényes.

   Javasoljuk, nézzen szét kicsit honlapunkon, írtunk mi erről már az idei évben is, többször is… 😉

   1. Tisztelt Könyvelőiroda!

    Azt szeretném Önöktöl kérdezni, hogy én 2012.január 01-től szolgálati járandóságot kapok, és mellette dolgozni szeretnék (civil helyen nem senior és nem önkéntes tartalékosként). A kereset korlátokat ismerem,de a munkáért kapott pénzt összevonják-e a járandóságommal és ugy adóztatják meg vagy a járandóságból levonják a 16%-t a munkáért kapott fizetésből pedig az előirt nyugdij,eü, járulékotvonják le és igy külön fogok a két összegből adózni?
    Ha kérhetném példában is bemutatni.
    Segitségüket és válaszukat köszönöm.

    1. Kedves Laca!

     Kérjük, ne ismételgesse kérdését; nem gyorsposta vagyunk… 🙂

     Amint a segítő kolléganő, akinél a kérdése van felszabadul a munkájából pár pillanatra, válaszolni fog.

     Megértését köszönjük szépen!

     webmester

      1. Kedves Laca!

       Nincs semmi gond, nem kell elnézést kérnie, csak pici türelmét kértük.

       A korhatár előtti ellátás, valamint a szolgálati járandóság a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 23. b) alpontja értelmében nyugdíjnak, így adómentes bevételnek minősül [Szja tv. 1. számú mellékletének 1.2. pontja], amit a jövedelem kiszámításánál nem lehet figyelembe venni, azaz nem része az összevont adóalapnak.

       1. Köszönöm szépen válaszukat.
        További szép napot.

 41. 1953.márciusában születtem. 57 és 1/2 éves koromban korengedményes nyugdíjba mentem. A cégem kifizette az 1+ 1/2 éves nyugdíjamat. Így 2012 márciusáig korengedményes nyugdíjas vagyok, attól kezdve eredetileg öregségi nyugdíjas lettem volna. Ha a Nyugdíjintézet év végi tájékoztatóján öregségi nyugdíjat jelöltek meg, akkor figyelembe vehették a 40 éves munkaviszonyomat, és továbbra is nyugdíjas leszek, tehát nem kerülök át a Nemzetgazdasági Minisztérium által fizetendő ellátottak körébe?
  Attól féltem, hogy újra kell indítani a nyugdíjazást a 40 éves munkaviszony alapján, de lehet, hogy észrevették, és ezért írtak öregséginyudíjat.
  Az utazási kedvezmény így sem illet meg, csak 62 éves korom után.

  1. Kedves Víghné!

   Ne haragudjon meg, de nem is értjük, hogy mit ír… 🙂

   Olyan, mintha valakihez beszélt volna, majd nálunk fejezte be a mondatot – vagyis, előzmény nélküli.

   Ön idéntől – a leírásból kihámozva – korhatár előtti ellátásban részesülő (merthogy a korengedményes nyugdíj megszűnt, és ez van helyette). A 40 éves munkaviszony annyiban jöhet ide, hogy a kapott ellátás összege csökkentés nélküli.

   Ön nem minősül jelen állapot szerint nyugdíjasnak, majd csak 62 éves korától.

 42. Tisztelt Könyvelőiroda!
  Férjem 1952.02.21-én született. 2012.január 01-től eltudott menni, nyugdíja 44 éves munkaviszony után, úgy hogy 2011 decemberében megállapodást kötött a munkáltatójával, és a munkáltató utalja a nyugdíjfolyósítónak a szükséges fizetni valót. A meglepetés csak akkor érte ,amikor a határozatban azt olvasta, hogy a nyugdíj összege 8,4%-kal csökkentett.
  A kérdésem az lenne, hogy Ő ezt a csökkentést valamikor visszakapja-e, vagy ez a “büntetés”
  Tisztelettel:
  Zsiga Antalné

  1. Kedves Zsiga Antalné!

   2011-ben hatályos előírás szerint az 1952-ben született férfi öregségi nyugdíjkorhatára 62 év és 183 nap (vagyis, az Önök esetében 2014. II. félév). [Ez most is így van, 2012-ben nem változott.]
   Amennyiben a szolgálati idő eléri, vagy meghaladja a 42 évet, akkor 60 éves korától (Önöknél 2012. február 21-től) jogosult a csökkentett összegű, előrehozott öregségi nyugdíjra.

   A korengedményes nyugdíj összege a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjhoz kapcsolódik, ami azt jelent, hogy az életkor hiánya miatt férfiak már nem tudnak csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba menni, de a csökkentés mértéke a 8,4%-ot nem haladhatja meg.

   Ez végleges, nem kapja vissza. Nem büntetés, hanem jogszabályi előírás, mivel ő előbb vonult nyugdíjba, más vele korabelieknek pedig dolgozni kell. 😉

   1. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.További szép napot, minden munkatársnak.

 43. Tisztelt Könyvelőiroda!

  Kérdésem, hogy szolgálati járandóságban részesülőként, díjazás nélküli megbízási szerződéssel, segíthetek-e, azaz végezhetek-e szívességi munkát házastársam vállalkozásában?

  Segítségüket köszönöm!

  Üdvözlettel: A. András

  1. Kedves A. András!

   Mindaddig, amíg az adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el az ún. éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – összegének tizennyolcszorosát, 2012-ben 93.000 forint x 18 = 1.674.000 forint), a keresete mellett a nyugdíjat is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetni.

   Ha a nyugdíjas 2007. december 31-én a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 1. § c) pontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban (előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, korengedményes nyugdíjban, bányásznyugdíjban, ún. ?művész” nyugdíjban) részesült, a korlátozás szempontjából a 2012. június 30-át követően szerzett jövedelem vehető figyelembe.

   Az éves keretösszeg elérését – annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül – az érintett nyugdíjasoknak a folyósítási törzsszámra való hivatkozással be kell jelenteniük a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz. (A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a nyugdíjas az esetleges jogalap nélkül kifizetésre kerülő ellátás teljes összegének visszafizetésére kötelezhető.)

   A rendelkezés azokra az 1954. évben vagy azt megelőzően születettekre, akiknek a szolgálati nyugdíja 2012. január 1-jétől öregségi nyugdíjként kerül továbbfolyósításra, nem vonatkozik.

   Annak ellenére, hogy nem minősülnek nyugdíjasnak – az említett rendelkezést megfelelően alkalmazni kell a korhatár előtti ellátásban, a szolgálati járandóságban, az átmeneti bányászjáradékban, valamint a balettművészeti életjáradékban részesülő személyekre is.

   Válasszák a havi 10-20ezer Ft-os részmunkaidőt, vagy díjazás ellenében történő eseti megbízást. Akkor még véletlenül sem jöhet szóba (pl. egy papír kitöltés elmaradása okán) a fekete munka, ami a szolgálati járandóság elvesztésével is járhat.

 44. Tisztelt Címzett!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulásához van kikötés? Júliusban leszek 56 éves, és a 40 évem is meglesz, 18-án. Elmehetek nyugdíjba, vagy még nem! Válaszukat előre is köszönöm!

  1. Kedves Horváth Sándorné!

   Csak nem azt mondja, hogy 56 évesen elhiszi, hogy egy kedvezmény nincs feltételhez kötve, Akkor ön még nagyon fiatal és hiszékeny… 🙂

   És azt se mondja, hogy több mint egy évvel a jogszabály megjelenése óta nem tájékozódott? Ok. rendben van, de most itt az idő, hogy mindent megtudjon a nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségéről, csak kövesse a megadott hivatkozást.

   1. Tisztelt Címzett!
    Köszönöm az “érdekes hangnemű” válaszukat! Valóban utána néztem a dolgoknak, és nagyjából tisztában is vagyok a velük, tehát nem most jöttem le a falvédőről! De néha produkál az élet olyat amire az ember nem számít! A Bt. ahol sok éve dolgozom, most felszámolás alá kerül, mert a beltag meghalt. Július 18-án meglesz a 40 évem, és most sajnos erre a pár hónapra új munkát kell keresnem. A környezetemben vannak nők akik a legújabb törvényre hivatkozva állították, hogy a 40 év munkaviszonyhoz megemelték az életkort! (59 évre) Én erről nem hallottam, ezért kérdeztem meg Önöket, és ezért írtam meg, hogy 56 éves vagyok! Elnézést, hogy bizalommal fordultam Önökhöz!

    1. Kedves Horváth Sándorné!

     Némi neheztelést érzünk mostani hozzászólásából; lassan eléri a kérdés-felelet-szám a 8ezret, és néha elképesztő tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot kérdező. Pont olyan érzés, mint amikor a férfiember a konyhában arra várakozik, hogy csak elmosódik a halom edény,mire az asszony hazajön, de nem venne a kezébe a Boga Istennek sem egy tányért sem. 🙂 Magyarul: csak várja, hogy történjék valami, vagy majd az asszony elrendezi…

     A válaszoknál, az interneten, mindig figyelni kell a kis hangulatjeleket is – 🙂 🙁 😉 stb. -, mert írásban nem lehet másképpen mimikálni, nem úgy mint szóban.

     Ha így írja le a történetet, mint ahogyan most tette, akkor egészen más jellegű választ kap, mert akkor nem a totál tájékozatlanság jön le, hanem a környezetében lévő hölgyek félrebeszélése. 🙂

     A nők 40 éves kedvezményes nyugdíjának 3 fontos eleme volt és maradt:
     – életkori feltétele nincs
     – minimálisan 32 év keresőtevékenységből származó jogosultsági idő
     – maximálisan 8 év gyermeknevelésből (gyed, gyes) származó jogosultsági idő (az utóbbi kettőnek együtt kell a bizonyos 40 év jogosultsági időt kiadnia)

     Fontos: a jogosultsági idő nem azonos fogalom (nem minden számít bele) a munkaviszonnyal, vagy a szolgálati idővel!

 45. T. Könyvelő iroda.Szeretném megkérdezni önöket ha én 2012.01.31.-dikén betöltöttem a 62 dik életévemet.Elmentem az ONYF-hoz és beadtam a kérvényem a teljes jogú öregségi nyugdíjra a kérelmem amiit el is fogadtak.Sajnos az mondták ,hogy felelőseget a kérvényem re nem tudnak adni. Semmilyen igazolást nem kaptam tőlük. Kíváncsi lenék jogosult vagyok e az összes nyugdíjas kedvezményre? És mivel tudom ezt ezek-után bizonyítani. Előre is nagyon köszönöm a választ önöknek.Tiszt:simonné

  1. Kedves simon istvánné!

   Nem értjük azt a mondatát, hogy “felelőseget a kérvényem re nem tudnak adni”.

   Addig, amíg meg nem állapítják a nyugdíjas voltát, addig nem jogosult a nyugdíjasokat megillető kedvezményekre (nem csak a betöltött életév, hanem a szolgálati idő is feltétele a nyugdíj megállapításának).

 46. Tisztelt Könyvelö irda. 1952 01 12 én.születtem 2012 03 01 töl munkanélküli leszek munkaviszonyom 44 év Érdeklödök hogy mikor mehetek nyugdijba

 47. Tisztelt Iroda!
  Férjem 1953-ban született, 1971 óta van munkaviszonya, tehát több mint 40 éve dolgozik. Kérdésem elmehet-e bármilyen jogcímen (akár csökkentett összegű) 63 éves kora előtt nyugdíjba? Nem dolgozott semmilyen, korábban korkedvezményesnek minősített munkakörben. Elnézésüket kérem, de a jogszabályok értelmezése igen nehéz.
  köszönettel

   1. Tisztelt Iroda!
    A férjem 1953. novemberében született.
    köszönet a válaszért, szép napot

 48. Most még egyszer forduluk önökhez.1953.06.03 születtem,már tavaly kiszámoltak
  az éveim.November 28.lettem mukanékül és most fog lejárni Febr.25.Mivel Novermerig 2011 38évem és 280 napom volt,szeretnénk igénybe venni a korhatár eőtti ellátás.Nem is foguk tudni elhelyeszkedni,mert itt nincs leheteségem.Mikor kell beadnam a Papirok aNyugdiintézet hesz? És mi lesz amikor lejár a munkanékül,akkor sehol nem vagyuk biztositva?Mit kell addig csinálnam,a meddig nem töltem be az 59.életem. Köszönöm elöre!!
  Ne nézig az irásom,mert német álompolgár vagyuk!!

 49. Tisztelt Könyvelőiroda!
  1953.12.28.-án születtem, és 40éves szolgálati idővel rendelkezek, korhatár előtti ellátást csak 2012-ben igényelhetem, vagy lehetőségem van 2013-ban is igényelni néhány hónapos munka után?
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Szabó Erzsébet

  1. Tisztelt Könyvelőiroda!

   2007. áprilisában, 57 éves koromban “saját jogú ellátás” címen mentem nyugdíjba 40 év munkaviszony után. Ebben az évben, áprilisban töltöm be a 62. életévemet. Megdöbbentem a Nyugdíjfolyósítási Igazgatóság ezévi értesítésének olvasása után, miszerint a “saját jogú ellátás” -t “korhatár előtti ellátás”-ra változtatták, és ahogy olvastam nem illetnek meg a nyugdíjasokat érintő kedvezmények sem. Mint említettem áprilisban töltöm a 62. életévemet. Nagyon kíváncsi leszek – bár tudom a választ – kapok-e pl. utazási kedvezményt, amire nagy szükségem lenne, mert nagyon sokat kell Bpestre utaznom eü. vizsgálatokra, kontrollra, és a jövőben kezelésekre.

   Pl. ezt hogy kell érteni?
   “A nők 40 éves, kedvezményes nyugdíjára vonatkozó szabályozás továbbra is hatályban marad, és számukra (a kivételek egyikeként) 2012. január 01-jét követően is öregségi nyugdíj kerül folyósításra”.
   Akkor nekem miért nem?
   Válaszukat előre is köszönöm! Üdv.

   1. Kedves Lia!

    Azért nem, mert az ördög, az átgondolatlanság, a szivatás és a politika a részletekben rejtőzik: Önnek 40 éves munkaviszonya van, azaz 40 év szolgálati ideje, nem pedig a nők kedvezményes nyugdíjához szükséges jogosultsági idő.

    57 éves korában ön előrehozott, teljes összegű öregségi nyugdíjba vonult, ami annak idején saját jogú nyugellátások egyike volt. 2012.01.01-től ez (is) megszünt.

    Sajnos, valóban nem járnak az egyéb kedvezmények a 62. születésnapjáig, da attól kezdve valóban teljes jogú, öregségi nyugdíjas lesz.

    1. Köszönöm szépen a választ! Azért be fogok próbálkozni a NYUFIG-nál, hogy ne csinálják a dupla adminisztációt pár hét difi miatt!!!

  2. Engem is érdekel erre a kérdésre a válasz.

   1. Kedves Szabó Erzsébet és Kedves k.bettina!

    Szabó Erzsébet, az általa megadott adatok alapján, jogosult már 2012-ben a korhatár előtti ellátásra.
    A 40 év szolgálati idővel már csökkentés nélküli ellátásra számolhat, ami 2012-ben kedvezőbb, mint a 2013-tól alkalmazott számítási móddal.

   2. Köszönöm szépen a válaszukat.Tovább szeretnék kérdezni:
    Van e lehetőség 2012 dec.28.-tól korhatár előtti ellátást igénybe venni, de azt 2013. jan .02.- től szüneteltetni 9 hónapra, közben
    a régi munkahelyen tovább dolgozni?

    1. Kedves k.bettina!

     Korhatár előtti ellátást akkor kell szüneteltetni, ha az ellátott álláskeresési ellátásban részesül.
     A korhatár előtti ellátás mellett munkát végezni lehet, de a keresetkorlátra figyelemmel kell lenni.

     Véleményünk szerint, ahogyan ön írja, nincs mód a szüneteltetésre, de szívesen meghallgatnánk egy szakértői választ. Azért ne zárjuk le teljesen ezt a kérdést. Javasoljuk, kérdezze meg az ONYF-től, és mi szívesen helyt adunk a kapott válasznak.

     1. Köszönöm a tájékoztatást. Mivel figyelemmel kísérem
      pár hónapja a rovatot, most nem értem a helyzetet.
      A korábbi válaszaikban azt olvastam, hogy aki 2012-től veszi igénybe a korhatár előtti ellátást mellette nem vállalhat munkát keresetkorlátozással sem. Én értelmeztem rosszul?
      Válaszukat előre is köszönöm.

      1. Kedves k.bettina!

       Nem tudjuk hol, és milyen összefüggésben olvasta.

       A korhatár előtti ellátás melletti munkavégzésnél három dologra kell figyelni alapvetően:
       – keresetkorlát,
       – visszafoglalkoztatási tilalom, és a
       – szabályos bejelentés.

"Vissza a tetejére" gomb