Személyi jövedelemadóÚtmutató, segédlet

Rendelkezés az adó 1%-áról, már most, az eSZJA felületen

Ne hagyja elveszni, a civil szervezeteknek az életet jelentheti!

Érző lelkületű ember szíve gyakran elfacsarodik a személyi jövedelemadó bevallás időszakában, amikor nem tudja, hogy az adója 2 x 1%-át kinek is ajánlja fel. Annyi arra érdemes, és igazán rászoruló szervezet van, hogy nehéz a választás.

Abból a személyi jövedelemadóból, amit az előző adóévben fizettünk/levontak tőlünk szabadon megválaszthatjuk, hogy az adónk 1%-át melyik civil szervezetnek utalja a költségvetés. HA IGAZÁN FELELŐSEN GONDOLKODUNK, AKKOR ÉLÜNK A LEHETŐSÉGGEL, ÉS SEGÍTÜNK MÁSOKON!

Az adónk kétszer egy százalékáról rendelkezhetünk, amelyből az egyik a központi előirányzat illetőleg az egyházak, hitéleti szervezetek, míg a másik a jogosult civil szervezetek.

Legkönnyebben, legegyszerűbben, az eSZJA (elektronikus személyi jövedelemadó bevallás) felületen rendelkezhetünk – már most is, az szja bevallásunk elkészítése nélkül is, csak néhány kattintással! Mutatjuk lépésről-lépésre, hogy az Ügyfélkapus adatainkkal, akár egy mobiltelefonról, utazás közben is, rendelkezhetünk a kétszer egy százalékról:

1. Természetesen, az adó 1%-áról az eSZJA (elektronikus személyi jövedelemadó bevallás) felületen tehetünk rendelkező nyilatkozatot, az Ügyfélkapus azonosítóink birtokában, meg némi internetes kapcsolat segedelmével. https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login az az internetes cím, amelyet a böngészőnkbe (Firefox, Chrome, Edge, Opera, stb.) bevésve eljuthatunk a kezdő felületre:</p

eSZJA felületre belépés

2. Tulajdonképpen akármelyik belépési módot is választhatjuk (amelyiket megszoktuk, azzal tegyük), mi most a példánkban az Ügyfélkapus belépést mutatjuk be:

Ügyfélkapus belépés (KAÜ azonosítás) eSZJA

3. Ahhoz, hogy az adónk 2 x 1%-áról rendelkezhessünk, nyilatkoznunk kell (ez a rendelkező nyilatkozat az adó 1 %-áról), és ehhez a megjelenő felületen a NYILATKOZOM feliratra kell kattintani:

nyilatkozzunk-a-2x1-szazalekrol eSZJA

4. Végre eljutottunk a rendelkező nyilatkozat kitöltő részéhez; vessünk egy gyors pillantást az adóazonosító jelünk (nem adószámunk!!) helyességét ellenőrizendően a rendszer által feltüntetett AAJ helytállóságát. Ha nem a mienket látjuk, akkor elrontottuk a belépést, irány vissza a startvonalra (kilépés, böngésző bezárás, böngésző megnyitás, start…

Ha tudjuk az azonosító adatokat, akkor be is írhatjuk, de jobb, ha a KERESŐt használjuk, mert az az adatok pontosságán túl azt is jelzi, hogy az adott szervezet jogosult az adó 1%-ára:

Használjuk a keresőt a civil szervezetek 1%-ához eSZJA5. Akár a szervezet adószámát, akár a nevét ismerjük, a megfelelő mezőbe írva pillanatokon belül megjelenik a teljes, szükséges adat. Tippünk: javasoljuk a név szerinti keresést, mert biztos, hogy akkor nem írjuk el az adószámot, és ha a szervezet neve megjelenik a keresésre, akkor biztos, hogy az adóévben jogosult az adó 1 %-ára. (Ha nem jelenik meg adat, akkor nézzük meg, hogy mit adtunk meg rosszul, ha mindent jól adtunk meg, akkor – sajnos – a szervezet nem jogosult valamiért az 1%-ra.

ha-ismerjuk-az-adoszamot-eSZJA-1-szazalek
kereses-eredmenye-eSZJA-ado-1-szazalek
6. Ha elégedettek vagyunk a keresés eredményével, akkor elegendő a megjelenő eredményre kattintani, és a rendszer ki is tölti a nyilatkozatunk ezen részét.

adoszam-es-civil-szervezet-neve-kitolti-eSZJA-ado-1-szazalek
7. Ne hagyjuk kárba veszni a másik egy százalékot sem! Ez a technikai számos kedvezményezett, ami érthetőbben az egyházakat, hitéleti szervezeteket jelenté, és a központi előirányzat programját. Mi az utóbbi kiválasztását mutatjuk be. Nem bonyolult; az 1823-at kell beírni, avagy a legördülő menüből kiválasztani (illetőleg, a kívántat kiválasztani):

1823-at-valasszuk-a-legordulobol-eSZJA-ado-1-szazalek
8.Ha úgy érezzük, hogy készen vagyunk a rendelkező nyilatkozat kitöltésével, akkr az ELLENŐRZÉSt követően akár fel is adhatjuk, amihez elegendő a lap alján lévő tovabb-a-feladashoz-ado-1-szazalek-eSZJA
9. Nagyon helyesen, a program rákérdez, hogy bizonyosak vagyunk-e önmagunkban. Sőt, a beadás előtt többször is firtatja döntésünk alapos átgondolását. Ne adjuk fel! Igenis, adjuk fel!

nyilatkozat-beadasra-kesz-ado-1-szazalek-eSZJAbeadas-ado-1-szazalek-eSZJA

10. A megfontolt döntésünk eredményeképpen, na meg a kattintások hatására, a rendszer közli velünk, hogy a feladás sikeres volt:

sikeres-bekuldes-ado-1-szazalek-eSZJA

11. A sikeres beadást követően, a rendszer főoldalára visszalépve már látszik is a jobb oldali részen, hogy az adónkról rendelkeztünk – NYILATKOZOTT -, és sok-sok rászoruló szervezet és személy fog ránk meleg szívvel gondolni:

nyilatkozat az adó 1%-ról benyújtva eSZJA felületen

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

"Vissza a tetejére" gomb