Útmutató, segédlet

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése – 1. A webes Ügysegéd (útmutató)

Hogyan kell a szüneteltetést bejelenteni az egyéni vállalkozásnak

Néha van az úgy, hogy az ember azt mondja, hogy elég volt! Eddig, és ne tovább!

Ezek természetes gondolatok és reakciók akkor, amikor az ember úgy érzi, ha nem cselekszik valamit, akkor a hullámok összecsaphatnak a feje fölött – és ez nincsen másképpen a vállalkozások életében, csak éppenséggel a jogalkotó csak az egyéni vállalkozásnak biztosít lehetőséget a vállalkozói tevékenység szüneteltetésére.

Sajnálatos módon, a járványügyi vészhelyzet hirtelen megcsappantotta a kisvállalkozások lehetőségeit, és nekik nincsen tartalékuk, amivel átvészelhetik a nehéz időszakot, ezért két dolgot mindenképpen érdemes megfontolni:

a) az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését,

b) álláskeresési támogatás igénybe vételét

Egy héttel ezelőtt írtunk az Egyéni vállalkozások szüneteltetése címmel pár sort arról, hogy mi a szüneteltetés lényege, mit szabad, és mit nem szabad tenni a szünetelés során. Most egy útmutatót készítettünk, hogy miképpen lehet a vállalkozó szelleműeknek saját kezűleg elvégezni a NAV felé történő bejelentést:

1. Első lépésként (nem is nagyon szorosan idetartozóan) javasoljuk – ha még eddig nem tették volna meg -, hogy a számítógép egyik jól elrejtett, biztonságos zugában hozzanak létre néhány fontos mappát az iratok/dokumentumok digitális tárolására, és soha nem jönnek zavarba, ha valami hivatalos “cégiratot” kell prezentálni.

Fontos iratok mappa a vállalkozásról a számítógépen

2. Talán az egyik legkönnyebb dolog az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének bejelentése a”Legfőbb Hadúr”, vagyis a NAV felé, ugyanis ezt a bejelentést csak egyféle módon lehet jogszerűen megtenni: az egyéni vállalkozó kicsiny kezének megfelelő mozgatásával, a számítógép egerentyűjének tologatásával és kattintgatásával, kizárólag elektronikus úton jelentheti be az egyéni vállalkozása szüneteltetését.
Az elektronikus úton történő bejelentéshez létezik is egy elektronikus felület, amelyet webes Ügysegédnek nevezünk, és a kedvenc böngészőnk keresősorába írott https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/ címen lehet elérni.

Egy olyan felületre érkezünk, ami olyan, mint a Déli Pályaudvar (na, nem átépítés alatt van); tele van mindenféle információs felirattal, csak még véletlenül sincsenek – mondjuk – különböző színű táblákon szereplő feliratok, ABC rendbe szedve (sőt, még sorrendbe sincs szedve itt semmi!), de abban biztosak lehetünk, hogy a narancssárga felső részen mindig van valami “szolgálati közlemény”, valami fontosnak ítélt mondanivaló.

Jobb, ha nem hagyjuk magunkat szédíteni, hanem a jobb felső sarokban lévő BEJELENTKEZÉS feliratra kattintva haladunk tovább, majd visszatérünk úgyis a feliratokhoz, és aki kíváncsi, az böngészheti őket.

3. A bejelentkezésben nincs semmi fúrfang; csak a szokásos Ügyfélkapus belépés az Ügyfélkapus felhasználói névvel és jelszóval, meg a homokórázós várakozással.
(Ha Sikertelen a belépés, és nem írja ki a rendszer, hogy mi a baj, akkor legjobb a böngészőt (az összes ablakával egyetemben9 bezárni, majd újra indítani, és/vagy még az inkognitó módban történő belépés az erősen ajánlott metódus.)

004-KAU-belepes-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-29 003-KAU-bejelentkezes-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-29

4. Az eddigiekhez képest egy aránylag szűkszavú felületre érkezünk; itt vehetjük szemügyre a korábbi rendelkezéseinket, kérelmeinket. (Ha nem lenne meg az elmentett mappáinkban, akkor ide kell majd a befejezést követően visszatérni mindegyik letöltésére és elmentésére.Ha másik könyvelőhöz megyünk, akkor ne feledjük ezt neki átadni, mert számára ez sokkal több információ, mint azt gondolnánk.)

Nemes egyszerűséggel az “Új kérelem, nyilatkozat benyújtása feliratra kattintsunk az érdemi ügyintézés folytatása érdekében:

005-uji-kerelem-inditas-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-295. Most érünk el megint ugyanarra a felületre, amellyel már fenyegetőztünk a 2. pontban, hogy ebbe a dzsumbujba még visszatérünk, és: lőn! Ne zavartassuk magunkat, hanem a meglehetősen hosszú oldalon görgessünk le, amíg meg nem leljük a 7 törpét, ja nem! az Egyéni vállalkozás >> feliratot, és kattintsunk rá (bazi hosszú lesz!):

00-egyeni-vallalkozasig-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-296. Most egy sokkal barátságosabban rövidebb oldalra jutunk, ahol a továbbhaladáshoz – a változatosság kedvéért – az Egyéni vállalkozás >> feliratra kattintsunk.

006-uji-kerelem-inditas-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-29

7. Most kell nagyon odafigyelni, mert itt lehet irtózatosan nagyot hibázni; egyáltalán nem mindegy, hogy a vállalkozást megszüntetni, vagy SZÜNETELTETNI akarjuk! Ha elcsesszük, akkor nincs pardon, nincs javításra lehetőség; ami fekszik, az nyugszik!

007-szuneteltetes-nem-megszüntetes-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-29

8. Még mindég nem lehet benyújtani a kérelmet, mert előbb – ismétlés a tudás anyja, és keressük az apát – el kell olvasni a szüneteltetési szabályokat, és azt követően, a TOVÁBB gombra kattintva haladhatunk a végzetünk felé.

008-szuneteltetesrol-tajekoztato-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-29

9. Most már nem vagyunk messze az ígéret, a benyújthatóság kapujától; egy kis adategyeztetés (amit nem árt átfutni, bár szinte csak formaság, hiszen már rég hisztizett volna a működés közben a rendszer, ha valamelyik adat nem stimmelt volna.

009-adategyeztetes-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-2910. És végre, valahára, el is jutottunk majdnem a végére, legalábbis most meggondolhatjuk még, hogy beadjuk-e a kérelmet, avagy kiszállunk, és nem szünetelünk, hanem még egy kicsit küszködünk.
Csak a BEJELENTÉS MEGTÉTELE feliratra kell kattintani, majd a következő képernyőn a piros színű IGEN feliratra kattintva erősíthetjük meg, véglegesíthetjük a szándékunkat.

009-adategyeztetes-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-29

0010-megerosites-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-2911. Ezek után tényleg csak a Jó Isten kezében vagyunk, mert az anyagunk, a beadványunk már útban van a földi helytartója felé, hogy elbírálást nyerjen. Ha lerohad a rendszer, leginkább akkor lehet még megúszni a jogkövetkezményt, a vállalkozás szüneteltetését.

0011-NAV-nak-feldolgozasra-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-2912. Nem telik el sok idő, amíg a beadványunk végigzakatol a rendszerint, és kb. 1-2-3 perc elteltével, a csendes villódzás megszűnik, és megjelenik egy fekete felirat, minden hókusz-pókusz és köret nélkül: Az ön bejelentésének feldolgozása és nyilvántartásba vétele megtörtént.

Jogilag ez annyit jelent, hogy a hivatal rábólintott azon döntésünkre, hogy másnap már nem egyéni vállalkozóként fogunk felkelni az ágyból – egyéni vállalkozás szünetelése műfajban másnaptól léphetünk az élet porondjára… 🙂

Mindehhez, ne felejtsük el letölteni a bejelentésünket – amit nem kell kinyomtatni – az elején nevezett fontos irataink mappábe, és átadni a könyvelőnknek. (és közben lehet lesni az arcát, hogy tényleg örül-e neki…)

0012-NAV-feldolgozas-letoltes-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-29 0013-NAV-ertesito-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-29
13. És, eljutottunk a webes Ügysegédünk legutolsó ablakállapotához, amelynél már csak egyetlen jó lépésünk lehet: a KIJELENTKEZÉS feliratva kattintva elhagyjuk a fedélzetet: 0014-kijelentkezes-ev-szuneteltetes-webes-ugysegeden-2020-03-29Nem szabad elfelejteni, hogy az egyéni vállalkozás szüneteltetésénél ez még csak az első, legfontosabb tennivaló. A szünetelést több helyre be kell még jelenteni (önkormányzat(ok), kamara, – hogy a legfontosabbakat említsük. Későbbi írásunkban – ugyancsak lépésről-lépésre útmutatóban –  be fogjuk mutatni, hogyan kell az e-Önkormányzati Portál felületén a bejelentést megtenni.

Reméljük, többeknek segít leírásunk! Ha megakadna, hívja könyvelőjét, és kérje segítségét, csekély díjazásért biztosan szán időt a segítésre.

GONDOLT MÁR RÁ, HOGY SEGÍTHETNE A  KÖNYVELŐZÓNA logó SZERKESZTÉSÉBEN
EGY-, KÉT-, NÉHÁNYEZER FORINTTAL? kattintson a részletekért

Továbbiak

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

"Vissza a tetejére" gomb